Myanmar’da askeri darbe: Ordu ülke yönetimine el koydu

Myanmar'da askeri darbe: Ordu ülke yönetimine el koydu

Myanmar ordusu, yönetime el koyduğunu ve 1 yıl boyunca ülkeyi yöneteceğini açıkladı. Myanmar'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordu, ülke yönetimine el koyduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, Myanmar'daki darbe ile ilgili, “Derin endişeyle karşılıyor, şiddetle kınıyoruz. Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır”

01 Şubat 2021 - 09:30

Myanmar'da askeri darbe: Ordu ülke yönetimine el koydu

Giriş Tarihi: 1.2.2021  07:53 Son Güncelleme: 1.2.2021  08:41

Myanmar ordusu seçimlerde hile yapıldığını gerekçe göstererek ülkede askeri darbe yaptı. İktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordu, ülke yönetimine el koyduğunu açıkladı.

Myanmar'da askeri darbe!

SON DAKİKA: MYANMAR'DA ASKERİ DARBE!

Son dakika haberi... , yönetime el koyduğunu ve 1 yıl boyunca ülkeyi yöneteceğini açıkladı. 'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San  ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordu, ülke yönetimine el koyduğunu bildirdi. , Myanmar'daki darbe ile ilgili, “Derin endişeyle karşılıyor, şiddetle kınıyoruz.  her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır” açıklaması yaptı.

SON DAKİKA: MYANMAR'DA ASKERİ DARBE!

'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San  ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordunun yönetime el koyduğunu bildirdi.

Ordunun desteklediği ana muhalefetteki Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP), 26 Kasım 2020'de, Myanmar'da 8 Kasım'da düzenlenen ve iktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisinin (NLD) kazandığı seçimde oyların yeniden sayılması çağrısında bulunmuştu.

Myanmar Genelkurmay Başkanı , 27 Ocak'ta, kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde anayasanın feshedilebileceğini söylemişti.

Son dakika: Myanmar'da askeri darbeSON DAKİKA: MYANMAR'DA ASKERİ DARBE

Seçim sonuçlarıyla tansiyonun yükseldiği Myanmar'da ordudan, 30 Ocak'ta yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in, kanunların düzgün uygulanmaması durumunda "anayasanın feshedilebileceğine" dair açıklamalarının "darbe tehdidi olmadığı" savunulmuştu.

İktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, bu sabah Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Suu Çii ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltı açıklamasından birkaç saat sonra, iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Suu Çii ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordunun ülke yönetime el koyduğunu bildirdi.

Myanmar'da iktidar partisi halka, darbeye karşı çıkma ve ülkenin askeri diktatörlüğe dönüştürülmesine izin vermeme çağrısında bulundu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN DARBEYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Myanmar'da askeri darbenin derin endişeyle karşılandığı ve şiddetle kınandığı belirtilerek, 'nin her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşı olduğu vurgulandı.

Türkiye'nin Nepido Büyükelçiliği de askeri darbenin yapıldığı Myanmar'da yaşayan Türk vatandaşlarına zorunlu olmadıkça sokağa çıkmama ve seyahat etmeme uyarısında bulundu.

Myanmar'daki Türk vatandaşları, iletişim kanalları açık olduğu müddetçe büyükelçiliğe, Twitter ve Facebook hesapları ile "+9501662992", "+959405056552" acil durum hatlarından ulaşabilecek.

Son dakika: Türkiye'den Myanmar'daki darbeye kınamaSON DAKİKA: TÜRKİYE'DEN MYANMAR'DAKİ DARBEYE KINAMA

DARBE AÇIKLAMASININ ARDINDAN DÜNYADAN TEPKİLER

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Myanmar'daki darbe sürecinden endişe duyduğunu ve Myanmar'ın demokratik kurumlarını güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Psaki, "ABD, Myanmar ordusunun, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı  ile diğer sivil yetkilileri gözaltına alması dahil ülkedeki demokratik geçiş sürecinin altını oymak üzere attığı adımlardan endişe duyuyor." ifadelerine yer verdi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ise Devlet Başkanı  ile Aung San Suu Çii'nin gözaltına alınmasından endişe duyduklarını söyledi.

Payne, Bakanlığın resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Myanmar ordusunun bir kez daha ülkenin kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını belirterek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Myanmar'da ordunun yönetime el koymasını ve sivil hükümet yetkililerini tutuklamasını güçlü bir şekilde kınadı.

Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Myanmar'da ordunun tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerine el koymasından derin endişe duyduğunu belirtti.

Japonya, Myanmar'da Aung San Suu Çii'nin gözaltına alınması sonrası ordunun yönetime el koymasına tepki gösterdi.

Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, düzenlediği basın toplantısında, Myanmar'da ülke yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki göstererek "demokrasi" çağrısı yaptı.

Endonezya , ordunun yönetim el koyduğu Myanmar'daki son siyasi gelişmelerden endişe duyduklarını bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Endonezya, tüm tarafları söz konusu durumu daha da kötüleştirmemek ve mevcut zorluklara çözüm bulmak adına kendilerini kontrol etme ve diyalog kurmaya çağırıyor." ifadesi kullanıldı.

Myanmar ordusu ülke yönetimine el koydu.

Myanmar ordusu ülke yönetimine el koydu.

Son dakika: Asya ülkesinde darbe! Ordu yönetime el koydu, liderler gözaltına alındı...

Son dakika haberi: Myanmar'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordu, ülke yönetimine el koyduğunu bildirdi. Ülkedeki iktidar partisi halka, ordunun yönetime el koymasına karşı çıkma ve askeri diktatörlüğe dönülmesine izin vermeme çağrısında bulundu.

Son dakika: Asya ülkesinde darbe! Ordu yönetime el koydu, liderler gözaltına alındı...

Myanmar ordusunun yayın organından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltların ardından darbe iddiaları doğrulanırken, ülke idaresinin artık Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in elinde olduğu duyuruldu.

Açıklamada, darbenin 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği vurgulandı.

Son dakika: Asya ülkesinde darbe! Ordu yönetime el koydu, liderler gözaltına alındı...Son dakika: Asya ülkesinde darbe! Ordu yönetime el koydu, liderler gözaltına alındı...

Darbenin ardından ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıklayan ordu, Myanmar'ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini belirtti.

Myanmar'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Win Myint, Suu Çii ve partinin diğer yöneticilerinin sabahın erken saatlerinde ordunun yaptığı baskın sonucu gözaltın alındığını açıklamıştı.

Son dakika: Asya ülkesinde darbe! Ordu yönetime el koydu, liderler gözaltına alındı...Son dakika: Asya ülkesinde darbe! Ordu yönetime el koydu, liderler gözaltına alındı...

Son dakika: 'da ordu yönetime el koydu: Ülke lideri ve devlet başkanı gözaltında! İktidar partisinden flaş çağrı

 ordusu, yönetime el koyduğunu ve 1 yıl boyunca ülkeyi yöneteceğini açıkladı. Devlet Başkanı  ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı  gözaltına alındı. İktidar partisi halka, ordunun yönetime el koymasına karşı çıkma ve askeri diktatörlüğe dönülmesine izin vermeme çağrısında bulundu.

Myanmar'da ordu yönetime el koydu

'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı  ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordu, ülke yönetimine el koyduğunu bildirdi.

Myanmar ordusunun yayın organından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltların ardından darbe iddiaları doğrulanırken, ülke idaresinin artık Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in elinde olduğu duyuruldu.

Açıklamada, darbenin 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği vurgulandı.

Darbenin ardından ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıklayan ordu, Myanmar'ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini belirtti.

Myanmar'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı , Suu Çii ve partinin diğer yöneticilerinin sabahın erken saatlerinde ordunun yaptığı baskın sonucu gözaltın alındığını açıklamıştı.

"Halkımızdan düşünmeden karşılık vermemesini ve yasalara uygun şekilde hareket etmesini istiyorum." ifadesini kullanan Myo Nyunt, kendisinin de gözaltına alınmayı beklediğini belirtmişti.

Ülkede, 8 Kasım 2020 seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili hile tartışmalarının sürdüğü sırada Genelkurmay Başkanı 27 Ocak'ta, kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde Anayasa'nın feshedilebileceğini açıklamıştı.

Myanmar'da askeri darbe: Ordu yönetime el koydu!

"Halkımızdan düşünmeden karşılık vermemesini ve yasalara uygun şekilde hareket etmesini istiyorum." ifadesini kullanan Myo Nyunt, kendisinin de gözaltına alınmayı beklediğini belirtmişti.

Ülkede, 8 Kasım 2020 seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili hile tartışmalarının sürdüğü sırada Genelkurmay Başkanı 27 Ocak'ta, kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde Anayasa'nın feshedilebileceğini açıklamıştı.

HALKA "DARBEYE İZİN VERMEYİN" ÇAĞRISI

Ülkedeki iktidar partisi halka, ordunun yönetime el koymasına karşı çıkma ve askeri diktatörlüğe dönülmesine izin vermeme çağrısında bulundu.

BM, MYANMAR ORDUSUNUN YÖNETİME EL KOYMASINI KINADI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'da ordunun yönetime el koymasını ve sivil hükümet yetkililerini tutuklamasını güçlü bir şekilde kınadı.

Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Myanmar'da ordunun tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerine el koymasından derin endişe duyduğunu belitti.

Bu gelişmelerin Myanmar'daki demokratik reformlara ciddi bir darbe vurduğunu ifade eden Guterres, Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin ordu tarafından gözaltına alınmasını güçlü bir şekilde kınadı.

Myanmar ordusuna 8 Kasım 2020'de yapılan seçimin sonuçlarına ve demokratik normlara saygı duyması çağrısı yapan Guterres, görüş ayrılıklarının barışçıl yollarla, şiddetten kaçınılarak, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Son dakika: Asya ülkesinde darbe! Ordu yönetime el koydu, liderler gözaltına alındı...Son dakika: Asya ülkesinde darbe! Ordu yönetime el koydu, liderler gözaltına alındı...

Myanmar ordusunun yayın organından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltların ardından darbe iddiaları doğrulanırken, ülke idaresinin artık Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in elinde olduğu duyuruldu.

Açıklamada, darbenin 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği vurgulandı.

Darbenin ardından ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıklayan ordu, Myanmar'ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini belirtti.

Myanmar'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Win Myint, Suu Çii ve partinin diğer yöneticilerinin sabahın erken saatlerinde ordunun yaptığı baskın sonucu gözaltın alındığını açıklamıştı.

 

Arakanlılar, Myanmar baskısına rağmen İslam’ı yaşıyor

 OYNAT 00:59

Arakanlılar, Myanmar baskısına rağmen İslam’ı yaşıyor

Budist Myanmar'a bağlı Rakhine eyaletinde yer alan Arakan Müslümanlarının yaşadığı bir bölgede, trafikteki taksilerden yükselen Kuran-ı Kerim sesleri onca zulüm ve baskıya rağmen dinlerini yaşayan mazlum bir halkın yaşamını gözler önüne seriyor.

GÖZALTINA ALINMAYI BEKLİYORDU

"Halkımızdan düşünmeden karşılık vermemesini ve yasalara uygun şekilde hareket etmesini istiyorum." ifadesini kullanan Myo Nyunt, kendisinin de gözaltına alınmayı beklediğini belirtmişti.

Myanmar zulmünden kaçan Rohingyalılar

 FOTOĞRAF 10

Myanmar zulmünden kaçan Rohingyalılar

Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara yönelik uyguladığı zulüm halen devam ediyor.

ANAYASA'NIN FESHEDİLECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Ülkede, 8 Kasım 2020 seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili hile tartışmalarının sürdüğü sırada Genelkurmay Başkanı 27 Ocak'ta, kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde Anayasa'nın feshedilebileceğini açıklamıştı.

Myanmar'daki askeri darbeye dünyadan tepki yağıyor

DÜNYA

Myanmar'daki askeri darbeye dünyadan tepki yağıyor

 

Myanmar’da soykırım itirafı: Müslümanların hepsini öldürüp toplu mezarlara gömdük, 20 köyü haritadan sildik

DÜNYA

Myanmar’da soykırım itirafı: Müslümanların hepsini öldürüp toplu mezarlara gömdük, 20 köyü haritadan sildik

 

Bangladeş Cox's Bazar'ı boşaltıyor: Mülteciler uluslararası tepkilere rağmen Bhasan Char Adası'na gönderildi

DÜNYA

Bangladeş Cox's Bazar'ı boşaltıyor: Mülteciler uluslararası tepkilere rağmen Bhasan Char Adası'na gönderildi

 

Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlar akıl sağlığı krizi yaşıyor

DÜNYA

Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlar akıl sağlığı krizi yaşıyor

 

Bangladeş Arakanlı mültecileri tartışmalı adaya yerleştirmeye başladı

DÜNYA

Bangladeş Arakanlı mültecileri tartışmalı adaya yerleştirmeye başladı

ABD'DEN MYANMAR'DAKİ DARBEYE TEPKİ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Myanmar'daki darbe sürecinden endişe duyduğunu ve Myanmar'ın demokratik kurumlarını güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiğini açıkladı.

Seçim sonuçlarının ardından tansiyonun yükseldiği Myanmar'da, Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin ordu tarafından gözaltına alınmasına ABD'den tepki geldi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "ABD, Myanmar ordusunun, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile diğer sivil yetkilileri gözaltına alması dahil ülkedeki demokratik geçiş sürecinin altını oymak üzere attığı adımlardan endişe duyuyor." ifadelerine yer verdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Myanmar'daki darbeye ilişkin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan bilgi aldığını belirten Psaki, "Myanmar'ın demokratik kurumlarına desteğimizi sürdürüyor, bölgesel ortaklarımızla koordinasyon içerisinde orduya ve diğer tüm taraflara demokratik normlara ve hukuk devleti esaslarına uymaları ve gözaltına alınanların bugün serbest bırakılması çağırısında bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Myanmar'daki seçim sonuçlarını değiştirmeye veya ülkenin demokratik geçiş sürecini engellemeye yönelik tüm girişimlere karşı olduğunu kaydeden Psaki, "Bu adımlar geri atılmazsa ABD, sorumlulara karşı adım atacak." uyarısında bulundu.

Psaki, ABD'nin Myanmar halkının yanından olduğunu da yineledi.

AVUSTRALYA’DAN MYANMAR'DAKİ DARBEYE TEPKİ

Myanmar’da ordunun yönetime el koymasına tepki gösteren Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin gözaltına alınmasından endişe duyduklarını söyledi.

Payne, Bakanlığın resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Myanmar ordusunun bir kez daha Myanmar'ın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını belirterek gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin gözaltına alınmasından ‘‘derin endişe’’ duyduklarını vurgulayan Payne, ‘‘Orduyu hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye, uyuşmazlıkları yasal mekanizmalarla çözmeye, tüm sivil liderleri ve yasa dışı bir şekilde gözaltına alınan diğerlerini derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

JAPONYA'DAN MYANMAR'DAKİ DARBEYE TEPKİ

Japonya, Myanmar'da Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii’nin gözaltına alınması sonrası ordunun yönetime el koymasına tepki gösterdi.

Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, düzenlediği basın toplantısında, Myanmar’da ülke yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki göstererek "demokrasi" çağrısı yaptı.

Kato, "Japonya, sorunun demokrasi çerçevesinde ve diyalog yoluyla barışçıl şekilde ilgili taraflarca çözülmesinin önemli olduğuna inanıyor." dedi.

Kato, Myanmar'daki Japon vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için hükümetin her türlü çabayı sarf edeceğini belirtti.

Bu haber 902986 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya vuracak: İnternet ve elektrik kesintileri olacak..
Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya...
Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya vuracak: İnternet ve elektrik kesintileri olacak..
Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya...