Türkiye’den son dakika açıklaması: Fransa çok iyi bilir! Yeni...

Türkiye'den son dakika açıklaması: Fransa çok iyi bilir! Yeni bir NAVTEX de ilan edildi.

Doğu Akdeniz'de çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yapan TSK, angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirdi. Gemi komutanları, Oruç Reis ya da savaş gemilerine olası bir tacizde Ankara'ya sormaksızın anında karşılık verebilecek..

29 Ağustos 2020 - 09:28

Son dakika: Türkiye'den 'de yeni Navtex ilanı

Son dakika haberi: Türkiye 'de 29 Ağustos - 11 Eylül tarihleri arasında yapılacak atış eğitimleri için Navtex ilan etti..

Giriş Tarihi: 29.8.2020  09:21 Son Güncelleme: 29.8.2020  09:31

Türkiye'den yeni NAVTEX ilanı!Son dakika haberi: Doğu Akdeniz'de 29 Ağustos 11 Eylül tarihleri arasında yapılacak atış eğitimleri için Navtex ilan edildi.

ANTALYA NAVTEX İSTASYONUNDAN YAPILAN DUYURU ŞU ŞEKİLDE:

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1089/20 (Antalya) (Yayınlanma: 29-08-2020 02:03)

1. Larnaka Radyo MA06-325/20 NO.LU Navtex duyurusunda belirtilen "Kıbrıs" 1960 yılında kurulan devlet ile aynı DEĞİLDİR.
2. Bu nedenle, TÜRKİYE, "Kıbrıs" isimlendirmesinin hiçbir ölçüde veya şekilde Güney Kıbrıs Rum Yönetimini tanıma veya türkiye'nin 1960 yılındaki garanti anlaşması ile kuruluş anlaşmasından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerine zarar vermesi anlamına gelmeyeceğini beyan eder.
3. Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin, Larnaka Radyo MA06-325/20 NO.LU Navtex duyurusu ile kanunsuz iddialarını meşrulaştırma çabaları geçersizdir ve Türkiye tarafından kabul edilmemiştir, edilmeyecektir.
4. Denizcilerin emniyeti gözetilerek Türkiye tarafından Navtex yayını yapılmaya devam edilecektir.
5. Bu bildiri 11 Eyül 20 saat 1601z'da yürürlülükten kaldırılacaktır.

Doğu Akdeniz'de kritik iddia! Türkiye'den vur emriTürkiye'den son dakika açıklaması: Fransa çok iyi bilir! Yeni bir NAVTEX de ilan edildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) bir yandan diyalog çağrısı yaparken diğer yandan başka planlar içinde olmasını "samimiyetsizlik" olarak niteledi. Oktay, Türkiye'nin kendi hak ve menfaatlerini korumaya gelince, gereğini yapmaktan tereddüt etmeyeceğini en iyi bilen ülkelerin Fransa ve Yunanistan olduğunu belirtti.

Video Player

00:00 | 00:44

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OktayTürkiye'nin Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığı içerisinde yürüttüğü faaliyetler konusunda, Avrupa Birliği'nin (AB) bir yandan diyalog çağrısı yaparken diğer yandan başka planlar içinde olmasını "samimiyetsizlik" olarak niteledi.

Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığımız içerisinde yürüttüğümüz faaliyetler konusunda, AB'nin bir yandan diyalog çağrısı yaparken diğer yandan başka planlar içinde olması samimiyetsizliktir. Bizler barış ve diplomasi dilini iyi biliriz ancak mesele Türkiye'nin hak ve menfaatlerini korumaya gelince gereğini yapmakta tereddüt etmeyiz. Bunu en iyi bilenlerin başında da Fransa ve Yunanistan gelir."

YENİ NAVTEX İLANI

Doğu Akdeniz için yeni bir NAVTEX ilan edildi. 29 Ağustos-11 Eylül tarihleri arasında atış eğitimi yapılacak.

Geçtiğimiz günlerde Oruç Reis için de yeni bir NAVTEX yayımlanmış ve geminin Doğu Akdeniz'deki görev süresi 1 Eylül'e kadar uzatılmıştı.

'de yetki gemi komutanında: Vur emri verildi

’de, çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yapan TSK, angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirdi. Gemi komutanları,  ya da savaş gemilerine olası bir tacizde Ankara’ya sormaksızın anında karşılık verebilecek.

Doğu Akdeniz'de vur emri verildi

'de gerilim, sahada fiili atışlı tatbikatlar üzerinden gövde gösterisine dönüşürken, diplomasiyi gölgeleyebilecek kaza ihtimali de her geçen gün artıyor. Yunanistan'ın  sismik araştırma gemisinin görev sahasına yönelik tatbikat hamlesinin ardından Kıbrıs güneyinde dün de devam eden tatbikatlar Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) batılı ortaklarıyla gövde gösterisine dönüştürüldü. Türkiye bu süreçte ardı ardına ilan ettiği Navtex'lerle Oruç Reis'in donanma unsurları eşliğindeki faaliyetlerinin devamına karar verdi.

AB'nin gözdağının ardından Erdoğan'dan kritik görüşme!Doğu Akdeniz'de Türk gemilerine 'Vur' emri verildi

Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim sonrası çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yapan TSK, angajman seviyesine gemi komutanına kadar indirdi. Bölgede, Oruç Reis ya da savaş gemilerimize herhangi bir taciz yapılması durumunda gemi komutanları Ankara'ya sormaksızın anında karşılık verecek.

Doğu Akdeniz'de Türk gemilerine 'Vur' emri verildi

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim seviyesi artarken, bir kaza olma olasılığı her geçen gün artıyor.Yunanistan'ın Türkiye'nin Navtex ilan ettiği Oruç Reis'in görev sahasına yönelik tatbikat hamlesi sonrası Türkiye ilan ettiği Navtexin süresini uzattı.

Uzman isimden çarpıcı açıklamalar! Füzeler kilitlenecek pozisyondaydı'Vur' emri verildi

Öte yandan Türkiye'nin bölgedeki çalışmalarına zarar verebilecek her türlü olay için de tedbirler alındı. Doğu Akdeniz'deki angajman seviyesi gemi komutanlarına kadar indirildi. Bölgede görev yapan gemilerimizden herhangi birine saldırı ya da taciz olması durumunda gemi komutanları Ankara'ya sormadan olaya anında müdahale ederek karşılık verme yetkisine sahip.

Angajman kuralları Barbaros sonrası değiştirildi

Bilindiği üzere Doğu Akdeniz ve Ege'de Yunan tacizlerine yönelik angajman kuralları Barbaros Sismik Araştırma gemisinin Güzelyurt sahasındaki faaliyetleri sırasında bir yunan fırkateyni tarafından taciz edilmesi üzerine değiştirilmişti. 2018 yılından bu yana da bölgedeki araştırma gemilerimiz Türk donanmasının koruması altında faaliyetlerini sürdürüyor.

Navtex bölgesine yaklaştılar! MSB duyurdu: Yunanistan F-16'larına Türkiye'den önleme

Üstelik 1-2 Eylül tarihlerinde yapılacağı duyurulan atış eğitimleri de silahların gerekirse düşmana yönelik ateşlenebileceği mesajını herkese iletmiş oldu. Oruç Reis başta olmak üzere Türkiye'nin araştırma ve sondaj platformlarına yönelen tehdidin arttığı bu süreçte Doğu Akdeniz'deki angajman seviyesi de gemi komutanına kadar indirildi. Mevcut durumda, bölgede görev yapan gemilerin komutanları olası tacizlere anında karşılık verecek. Doğu Akdeniz'deki gemilerin komutanları özellikle şu günlerde Ankara'ya bildirmeksizin hareket edebilecek.



BARBAROS'LA BAŞLADI
Doğu Akdeniz ve Ege'de artan Yunan tacizlerine karşı sözkonusu angajman, Barbaros sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de Güzelyurt sahasındaki faaliyetleri sırasında bir Yunan fırkateyni tarafından taciz edilmesi üzerine değiştirilmişti. TCG Giresun ve TCG Gaziantep fırkateynleri hızla bölgeye hareket etmiş ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisine refakat etmeye başlamıştı. Olayın meydana geldiği 2018 yılından bu yana bölgedeki araştırma ve sondaj gemileri Türk donanması koruması altında faaliyet yürütüyor. Yine aynı günlerde olası tahriklere karşı Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Deniz Kuvvetleri yeni angajman çalışmaları yaparak uygulamaya koymuştu.

ANGAJMAN 2 YILLIK
2018 yılında değişen angajmanla birlikte Türkiye'nin araştırma ve sondaj gemilerine olası taciz ve tehditlere karşı Deniz Kuvvetlerine misliyle karşılık verme serbestisi getirildi. O süreçten bu yana Doğu Akdeniz'de angajman kuralları tahrik seviyesine göre tedricen devreye alınıyor, gerilimin tırmanması halinde emir yetkisi gemi komutanına devrediliyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, Oruç Reis gemisinin Türkiye sahillerinden 250 kilometre güneyde araştırma yapmak için sefere çıkmasıyla gerilimin Yunanistan ve Fransa tarafından günden güne tırmandırıldığı şu günlerde de aynı angajman devrede. Bölgedeki gemiler herhangi bir taciz ve tehdit durumunda derhal karşılık vermekle yetkilendirildi.



SELAM OLA
Akdeniz'de sismik araştırma faaliyetine Deniz Kuvvetleri korumasında devam eden Oruç Reis gemisi personeli, önceki gün bahriyeli öğrencilerin ziyaretiyle moral buldu. Milli imkanlarla üretildikten sonra 2018 yılında envantere giren tank çıkarma gemisi TCG Sancaktar,  öğrencilerini Oruç Reis ve ona refakat eden savaş gemilerinin bulunduğu Doğu Akdeniz sularına götürdü. Buluşmaya ilişkin görüntüler paylaşan Milli Savunma Bakanlığı, şu mesajı yayınladı: "TCG Sancaktar ile Açık Deniz Eğitimlerine katılan Deniz Harp Okulu 3. Sınıf Öğrencileri, 27 Ağustos 2020 tarihinde Oruç Reis araştırma gemimize refakat eden TCG Gelibolu ve 1 deniz karakol uçağı ile Doğu Akdeniz'de deniz eğitimleri icra etmiştir."


AKDENİZ TRAFİĞİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gerilimin tırmandığı Doğu Akdeniz'e ilişkin ardı ardına görüşmeler gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile biraraya gelen Akar, ardından İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile telefonda görüştü. Bakan Akar'ın Wallace ile görüşmesinde, Doğu Akdeniz ve Libya başta olmak üzere ikili ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi. Akar daha sonra Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid Meşri ile makamında buluştu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Akar-Meşri ile görüşmesinde Libya'daki son durumun müzakere edildiği belirtildi. Meşri, Akar'la toplantısı öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya geldi.

Son dakika: Türkiye'den Doğu Akdeniz'de yeni NAVTEX ilanı

Son dakika haberine göre 'den 'de yeni  ilanı. Doğu 'de  tarihleri arasında atış eğitimi yapılacak.

Son dakika: Türkiye'den Doğu Akdeniz'de yeni NAVTEX ilanı

Türkiye Doğu Akdeniz için yeni Navtex kararı aldı. Bölgede 29 Ağustos-11 Eylül arasında atış eğitimi yapılacağı ilan edildi. Oruç Reis, Ataman ve Cengizhan gemilerinin Doğu Akdeniz'deki sismik çalışmaları da 1 Eylül'e kadar uzatılmıştı.

Son dakika: Türkiyeden Doğu Akdenizde yeni NAVTEX ilanıSON DAKİKA: TÜRKİYE'DEN DOĞU AKDENİZ'DE YENİ NAVTEX İLANI

NAVTEX NEDİR?
Navtex deniz seyir ikazlarını, meteorolojik tahminleri ve ikazları, arama kurtarma ilanlarını ve gemiler için yayınlanan benzer bilgileri gemilere anında iletmek için tasarlanmış uluslararası bir iletişim sistemidir.

NAVTEX İLAN ETMEK NE DEMEK?
Navtex ilanı bu cihaz üzerinden yapılan bildirimi ifade eder. Navtex, aynı zamanda küçük, düşük maliyetli ve mesajları kâğıda basabilen radyo alıcısını kendi içinde bulunduran gemilerin köprüüstüne monte edilen, Deniz Kuvvetlerinin ilgi alanına giren sahalardaki bahsedilen mesajları almak üzere ilgi sahalarını seçme imkânı tanıyan bir cihazdır.

Son dakika: Doğu Akdenizde Navtex düellosu nasıl sonuçlanacak? 12 mil hamlesi ne anlama geliyor? Emekli tümamiral Cem Gürdenizden A Haberde flaş öneri: Biz de uçaklarımızı...SON DAKİKA: DOĞU AKDENİZ'DE NAVTEX DÜELLOSU NASIL SONUÇLANACAK? 12 MİL HAMLESİ NE ANLAMA GELİYOR? EMEKLİ TÜMAMİRAL CEM GÜRDENİZ'DEN A HABER'DE FLAŞ ÖNERİ: BİZ DE UÇAKLARIMIZI...

Uzman isimden çarpıcı açıklamalar! Füzeler kilitlenecek pozisyondaydı

Türkiye’nin NAVTEX ilanından sonra Yunan jetleri taciz için her girişimde bulunuyor. Savunma Sanayii araştırmacısı Hakan Kılıç’ göre, “NAVTEX’in yayınlandığı bölgeye yaklaşan Yunan jetlerini, savurmak için kalkan Türk F-16’ları Yunan uçaklarını tek bir hareketle düşürecek pozisyondaydı.”

Uzman isimden çarpıcı açıklamalar! Füzeler kilitlenecek pozisyondaydı

Savunma Sanayi araştırmacısı Hakan Kılıç, Türk kahraman pilotlarının Yunan F-16’larını engellediği videodaki görüntülere istinaden çok kritik açıklamalarda bulundu.

Kılıç, Türk jetlerinin bomba yüklü olduğundan bahsederek, "Eğer tam yüklü kalktılar ise 6 adet havadan havaya füze ile donatıldıklarını söylemek mümkün." İfadelerini kullandı.

Ege ve Akdeniz’de sürekli taciz girişiminde bulunan Yunan jetlerine Türk F-16’larının kilitlendiğini söyleyen Kılıç önemli açıklamalarda bulundu.

Doğu Akdeniz’de gergin anlar

MSB’nin yayınladığı videoya göre, Doğu Akdeniz’de tansiyon giderek yükseliyor.

Girit Adasından kalkan GKRY’e giden Yunanistan’a ait 6 adet F-16 uçağı NAVTEX ilan edilen bölgeye girecekken Türk jetlerinin Yunan jetlerini engellediği bilgisi verildi.

Savunma Sanayii Araştırmacısı Hakan Kılıç, videoda yer alan görüntüler ve pilotların konuşmasına istinaden, şunları söyledi:

Yaşanan bu olay havacılık camiasında 'it dalaşı' olarak bilinen durum. Türkiye, daha önce Navtex ilan ettiği alana yaklaşan Yunan jetlerini görünce 11 uçak ile müdahale etti ve karşı tarafın uçaklarını belirlenen alanın dışına itmek üzere faaliyette bulundu.

.Yunanistan ile 4’üncü büyük kriz

1974-1976 Ege Denizi’nde kıta sahanlığı krizi, 1987 kıta sahanlığı ve petrol arama krizi, 1996 Kardak Krizi olmak üzere üç defa ciddi kriz yaşayan Türkiye ve Yunanistan bugün dördüncü kriz ile karşı karşıya. Uzmanlar Yunanistan’ın tavrını yorumladı.

Türkiye'den flaş karar! Bugünden itibaren başladı, atışlı olacak...Türkiye-Yunanistan arasında uzun yıllardır özellikle Ege’de ve son dönemde de Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliklerde Türkiye’nin diplomatik çabaları karşılıksız kaldı. Bugüne kadar üç büyük krizi atlatan iki ülke dördüncü kriz ile karşı karşıya. Uzmanlar krizin ana unsurunun Yunanistan’dan kaynaklandığını vurgularken, “Türkiye hep reaksiyon veren taraf oldu” yorumunu yaptılar.

Quark.Models.Entities.SuperContent?.Title

Son dakika... MSB açıkladı! Yunanistan tacizini Türk jetleri engelledi

Türkiye ile Yunanistan arasında son dönem yaşanan gerilim, gözleri geçmişte yaşanan krizlere çevirdi. Atatürk ve Venizelos döneminin ardından iki ülke arasında on yıllardır devam eden gerginliklerin arkasında Yunanistan’ın, Türkiye’yi Anadolu’ya sıkıştırma hedefi yatıyor. Türkiye buna hiçbir zaman izin vermezken, gerginlikleri de hep diyalog ve diplomasi ile çözmekten yana oldu. Türkiye’nin bu tavrına karşılık Yunanistan’ın on yılların krizini sürekli “kaşıyan” tavrına ilişkin uzmanlar Milliyet’e şu değerlendirmeyi yaptı:

Quark.Models.Entities.SuperContent?.Title

Uzman isim anlattı: Türk pilotlar füzelerini kilitleyecek pozisyondaydı

‘Sonunda hep barış oldu’

Prof. Dr. Sezai Enis Tulça (Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler): Yunanistan genel siyaseti adaların imkanı, coğrafi imkan ile Türkiye’yi kıtasına hapsetmektir. 3 mil idi kıta sahanlığı 6 mile çıkardı... “12 mile çıkarabilirim” söylemini hep kullanıyorlar. Yunanistan’ın menfaati ne olabilir? Kilisenin rolü var, eğitimin rolü var, kafalarında her zaman İstiklal Savaşı sonucu var. Kıbrıs’taki kaybı ciddi anlamda sorun olarak görüyorlar... 1 Ocak 1981’de AB’ye girişi ile Yunanlar, Türk-Yunan meselelerini özellikle de son 20 yılda AB-Türkiye konusu gibi Brüksel’in sahasına çekmeye çalıştılar. Biz ise BM nezdinde çözüm aradık. Son dönemde krize Doğu Akdeniz de dahil oldu. Mısır, BAE gibi aktörler devreye girdi. “Düşmanınım düşmanı benim dostumdur” politikası ile Yunanistan ilk defa askeri kartını da dik tutuyor. Şahsen de tanırım Miçotakis “kaza bile olmasını” arzulamayan, diyaloğu tercih eden bir siyasi lider. Ama dengeler, gördüğü baskı, askerin ağırlığı var. Her ciddi kriz sonrası bir barış dönemi oldu. Umuyorum ki yine olacak.

‘Mısır ile yeni sayfa’

Cem Gürdeniz: Emekli Tümamiral: Tek amaç Türkiye’nin Anadolu’ya hapsedilmesidir. “Mavi vatan”a sahip çıkılması, “yavru vatan”daki askeri varlığı ve KKTC’nin sürdürülmesi, Türk jeopolitiğinin asli gereksinimleridir. Navtexler, tatbikatlar, sismik araştırma, lisans sahalarında delme büyük mücadelenin taktik cepheleridir. Türkiye 1963 yılından itibaren büyük bir maratona çıkmıştı, önde gitmektedir. Türkiye’nin geri çekilmesi; gelecek kuşakların denizden soyutlanması ve denizin refahından mahrum edilmesi, jeopolitik olarak batıdan ve güneyden kuşatılmasına onay vermektir. Türkiye haklı mücadelede güçlü donanması ve sismik-sondaj filosu ve askeri varlığı ile direniş cephesini hukuk cephesi ile tahkim etmek durumundadır. Libya anlaşması son derece önemlidir. Kuzey Kıbrıs’ta üs kurmamız çok önemlidir. Türk-İtalyan ilişkileri Libya ve Doğu Akdeniz’deki Fransız saldırganlığına karşı denge unsurudur. Türk-İtalyan ilişkileri geliştirilmeli. Türkiye’nin Mısır ile ilişkilerini geliştirmesi ve tarihi bağlarına da bağlı olarak yeni bir sayfa açması da önemli. 

‘Adaların yetkisi yok’

Prof. Dr. Selami Kuran (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi): Türkiye hep krizi başlatan değil reaksiyon veren ülke konumda olmuştur. Ege’de Lozan ile kara suları sınırı 3 mil tespit edildi. Daha sonra 30’lu yıllardan sonra kara suları genişliğini artırma eğilimine geçti, “6 mil uygulayacağım” dedi. Türkiye de karşı reaksiyon verme durumunda kalıyor, 1964’te kara sularını 6 mil olarak ilan etti. Halen bu devam ediyor. Sorunun temelinde 1982 tarihli BM Deniz Hukuku sözleşmesi var, “Kıyı devleti kara sularının genişliğini 12 mile kadar çıkarabilir” denildi. Türkiye 12 mile itiraz etti, sözleşmeye imza koymadı, taraf olmamıştır. Yunanistan bir sınır oluşturmaya çalışıyor, güneye, aşağıya sınırlarını indirmeye çalışıyor. Temel itirazımız bu. Kara ülkelerinin deniz yetkisi vardır, adaların deniz yetkisi yoktur. Türkiye’nin kararları, Uluslararası Adalet Divanı kararlarına, uluslararası hukuka uygundur. Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de deniz sınırı yoktur ama Türkiye iyi niyetle adım atıyor. 

3 kez kontrol altına alındı

1974-1976 Kıta sahanlığı krizi

Kıta sahanlığı konusu Türkiye ve Yunanistan arasında uyuşmazlık düzeyinde ilk kez, Türkiye’nin 18 Ekim 1973 tarihinde Ege Denizi’nde Türk Karasuları dışında ve kıta sahanlığında bulunan alanlarda TPAO’ya 27 adet petrol arama ruhsatı vermesiyle gündeme geldi. Yunan tarafına göre, 1972 yılında kabul etmiş olduğu Cenevre Sözleşmesi gereği, kendisine ait olan adaların deniz yatağında egemenlik hakları bulunmaktaydı. Türkiye tarafından 18 Ekim 1973 tarihinde verilen arama izinleri ise Yunanistan’a ait olan Semadirek, Limni, Midilli, Bozbaba, Sakız, İpsara ve Antipsara adalarının batısında bulunan deniz yataklarının üzerindeydi ve bu durum Yunanistan tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilmişti. Türkiye’nin Kıbrıs’a 1974 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında yaptığı müdahalenin yarattığı gerginlik ortamından da beslenerek nihayetinde iki ülke arasında bir kriz ortaya çıktı. 6 Ağustos 1976 tarihinde Türkiye’nin Ege Denizi’nde araştırma yapmak üzere MTA SISMIK-I araştırma gemisini görevlendirmesi sonrasında, bu duruma tepki gösteren Yunanistan konuyu BM ve UAD’a taşıdı. 2-11 Kasım 1976 tarihlerinde Bern’de toplanan heyetlerin görüşmeleri sonrasında yayınlanan ve Bern Deklarasyonu ile kriz sonlandırıldı.

1987 Kıta sahanlığı krizi

24 Şubat 1987’de Yunanistan’ın petrol arama ruhsatı verdiği uluslararası şirketler konsorsiyumu Taşoz adasının 10 mil açığında bir petrol rezervi bulduğunu açıkladı ve 28 Mart’ta petrol arama ve sondaj çalışmalarına başlayacağını duyurdu. 27 Şubat’ta Yunan tarafı Bern Anlaşmasını tanımadıklarını duyurdu. Yunanistan’ın arama faaliyetinden 9 gün önce Türkiye 19 Mart 1987’de Piri Reis araştırma gemisini Kuzey Ege’de araştırmalara başlatınca Yunan savaş gemileri tarafından taciz edildi. 25 Mart 1987 tarihinde toplanan MGK’dan Yunanistan’ın Bern Anlaşması’nı ihlal etmesi karşısında, Türkiye’nin de Ege’de ihtilaflı sularda petrol araması kararı alması tavsiyesi çıktı. Aynı gün Bakanlar Kurulu toplanarak TPAO’ya arama izni verdi. 27 Mart’ta Genelkurmay, 28 Mart’ta yani Yunanistan’ın açıkladığı tarihte Sismik-1’in Ege’de olacağı ve müdahale edilmesinin savaş nedeni sayılacağını duyurdu. Aynı gün Yunanistan’dan engel olacağız açıklaması geldi. 28 Mart’ta ABD Büyükelçisi ve NATO Genel Sekreterinin diplomatik girişimleri ve Başbakan Özal’ın açıklamalarıyla kriz kontrol altına alındı. Yunanistan da petrol aramadan vazgeçtiğini duyurdu.

1996 Kardak krizi

Figen Akat isimli Türk bandıralı kargo gemisinin Kardak Kayalıkları’nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu diplomatik ve askeri kriz ortaya çıktı. Gemi kendi motoru ile kayalıklardan kurtulurken Yunan tarafı kayalığa bayrak dikti. Türk tarafı da tepki olarak nota gönderdi. Daha sonra 27 Ocak’ta Türk gazeteciler Yunan bayrağını indirip kayalığa Türk bayrağı dikti. Bunun üzerine Yunanistan Ordusu kayalıklara asker çıkarıp kayalıkları denizden abluka altına aldı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, Dışişleri Bakanı Deniz Baykal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya bir toplantı yaparken; Deniz Kuvvetlerinin de uluslararası sulara inmesiyle tam bir kriz oluştu. Operasyon ile adaya komandolar tarafından Türk bayrağı dikildi. ABD’nin devreye girmesinin ardından iki ülke askerlerini kayalıklardan çekti, bayraklar da kaldırıldı.

Geldiklerine  pişman oldular

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin Navtex ilan ettiği bölgeye yaklaşan Yunanistan’a ait 6 F-16 savaş uçağının bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi. Bakanlığın twitter hesabından yapılan açıklamada, “27 Ağustos 2020 tarihinde Girit Adası’ndan kalkarak GKRY’ye doğru giden ve Navtex ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan’a ait 6 adet F-16 uçağı, Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçakları tarafından önleme yapılarak bölgeden uzaklaştırılmıştır” denildi.

Doğu Akdeniz’de deniz eğitimi

Milli Savunma Bakanlığı, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “TCG Sancaktar ile açık deniz eğitimlerine katılan Deniz Harp Okulu 3’üncü sınıf öğrencileri, 27 Ağustos 2020 tarihinde Oruç Reis araştırma gemimize refakat eden TCG Gelibolu ve 1 deniz karakol uçağı ile Doğu Akdenizde deniz eğitimleri icra etmiştir” ifadelerini kullandı.

Bu haber 201115 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet...