Türk lirasına yoğun ilgi! 38 yılın en büyük yükselişi

Türk lirasına yoğun ilgi! 38 yılın en büyük yükselişi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı önlemler, son iki aydır spekülatif bir biçimde değer kaybeden TL’yi adeta coşturdu. TL, dolar karşısında 1983’ten bu yana en güçlü yükselişine imza attı. Analistler, kur korumalı mevduatın TL’ye ilgiyi artıracağını, doların 10 liraya gerileyebileceğini belirtti.

22 Aralık 2021 - 09:55 - Güncelleme: 22 Aralık 2021 - 10:15

Türk lirasına yoğun ilgi! 38 yılın en büyük yükselişi

Giriş Tarihi: 21.12.2021 Güncelleme Tarihi: 22.12.2021 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı önlemler, son iki aydır spekülatif bir biçimde değer kaybeden TL’yi adeta coşturdu. TL, dolar karşısında 1983’ten bu yana en güçlü yükselişine imza attı. Analistler, kur korumalı mevduatın TL’ye ilgiyi artıracağını, doların 10 liraya gerileyebileceğini belirtti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kabine Toplantısı'nın ardından açıkladığı başta dövize endeksi TL mevduat olmak üzere, TL'yi özendirme paketi para piyasalarında tarihi günlerin yaşanmasına neden oldu. Pazartesi günü açıklama öncesi 18.36 TL ile tarihinin en yüksek seviyesini gören dolar, Erdoğan'ın müjdesini verdiği yeni mevduat hamlesinin ardından adeta yerle bir oldu.

Türk lirasına yoğun ilgi! 38 yılın en büyük yükselişiCumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı önlemler, son iki aydır spekülatif bir biçimde değer kaybeden TL’yi adeta coşturdu. TL, dolar karşısında 1983’ten bu yana en güçlü yükselişine imza attı. Analistler, kur korumalı mevduatın TL’ye ilgiyi artıracağını, doların 10 liraya gerileyebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kabine Toplantısı'nın ardından açıkladığı başta dövize endeksi TL mevduat olmak üzere, TL'yi özendirme paketi para piyasalarında tarihi günlerin yaşanmasına neden oldu. Pazartesi günü açıklama öncesi 18.36 TL ile tarihinin en yüksek seviyesini gören dolar, Erdoğan'ın müjdesini verdiği yeni mevduat hamlesinin ardından adeta yerle bir oldu.

En güçlü yükseliş

Sabah'ın özel haberine göre yerli yatırımcıların açıklama sonrası gerçekleştirdiği 2 milyar doların üzerindeki satışla dolar yüzde 33 değer kaybederek 12.27 liraya kadar geriledi. Açıklanan paketin ardından Türk Lirası dolar karşısında 1983 yılından bu yana en güçlü yükselişini kaydetti.

Döviz piyasasında hareketlilik dün de devam etti. Pazartesi gününü 13.32 liradan tamamlayan dolar, Türkiye piyasalarının açılmasıyla birlikte yerli yatırımcının satışa geçmesi üzerine yüzde 17 daha düşerek 11.09 lira ile 1 ayın en düşük seviyesine indi. Dolarda önceki günkü zirveden bu yana düşüş yüzde 40'a ulaştı. Dolar daha sonra gelen alımlarla 14.37 liraya kadar yükselse de öğleden sonra özellikle bireysel yatırımcıların artan satışlarıyla 12.6 liraya indi.

Pazartesi günü akşam saatlerinde 20 liranın üstüne çıkarak rekor kıran euro da dün 12.5 liraya kadar geriledi. Euroda tarihi zirveye göre kayıp yüzde 40'ı geçti. Türkiye'nin 5 yıllık risk pirimi 624'ten 590'a gerilerken, tahvil faizleri de 2 puana yakın düştü.

Analistler ne diyor?

Analistler, Başkan Erdoğan'ın konuşmasının ardından bankalarda yüklü miktarda döviz satışı gerçekleştirildiğini, bunun döviz kurlarında sert düşüşü beraberinde getirdiğini söyledi. Kurda özellikle son 2 ayda, Türkiye'nin ekonomik gerçeklerinden kopuk suni bir yükselişin yaşandığını ifade eden uzmanlar, açıklanan önlem paketi ile önümüzdeki dönemde TL'ye geçişin hızlanacağını söyledi. TL cinsi enstrümanlara ilgiyi artıracak yeni paketin, yastık altındaki birikimlerin de ekonomiye kazandırılmasına katkıda bulunacağına dikkat çeken analistler, vatandaşın dövizin yatırım aracı olduğuna yönelik algısının kırılabileceğini bildirdi.

Merkez Bankası'ndan destek açıklaması! Döviz hesabına destek nasıl verilecek?

Dünya basını bunu konuşuyor: Başkan Erdoğan açıkladı, döviz düştü

Giriş Tarihi: 21.12.2021  10:04Son Güncelleme: 21.12.2021  10:19

Dünya basını bunu konuşuyor: Başkan Erdoğan açıkladı, döviz düştü

Dünya basını bunu konuşuyor: Başkan Erdoğan açıkladı, döviz düştü

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantısında yaptığı açıklamaların ardından döviz ve altın piyasalarında yaşanan şok düşüşler, dünya basınına da damgasını vurdu. Ekonomi piyasalarının yakından takip edildiği yayın kuruluşlar, Türkiye’de gerçekleşen döviz ve altın düşüşlerini manşetten duyurdu.

Dünyanın gözü, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda. Son dönemde, Türkiye'de yaşanan döviz kurlarındaki sert dalgalanmalar sık sık dış basına konu olurken yabancı medyanın bu kez tek gündemi, yaşanan döviz düşüşü oldu.

Başkan Erdoğan'ın açıklamaları öncesinde 18.3674'ten işlem gören Dolar/TL, Kabine toplantısı sonrasında hızla düşmeye başladı. Doların bugün yaşanan gerilemesi ise, dünya basınında geniş yankı buldu.

"TÜRK LİRASI'NIN BÜYÜK DÖNÜŞÜ"

Başkan Erdoğan'ın döviz kurlarındaki dalgalanmalar için alınacak tedbirleri açıklamasının ardından Türk Lirası'nda tersine dönen değer kaybı, art arda analizlere konu oldu.

Reuters haber ajansı, Türk Lirası'na yaşanan yükselişi "Türk Lirası yüzde 20'nin üzerinde değer kazandı" yorumuyla duyurdu. Dolar/TL'nin daha önce 18,40 liraya kadar yükseldiğini, ancak Başkan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yaşanan büyük gerilemenin "rekor düzeydeki en büyük günlük işlem aralığı" olduğuna dikkat çeken Reuters, Başkan Erdoğan'ın önlemlerinin piyasa gidişatına tamamen yeniden yön verdiğini duyurdu.

Reuters piyasalarda yaşanan bu değişikliği "Erdoğan'ın dolarizasyon karşıtı önlemleri açıklamasının ardından lira büyük bir geri dönüş yaptı" yorumuyla duyurdu.

Bloomberg de, Başkan Erdoğan'ın açıklamalarını gündeme taşıdı. Döviz ve altın kurlarında yaşanan sert düşüşü manşete taşıyan Bloomberg, Başkan Erdoğan'ın aldığı olağanüstü tedbirlerin sonucuna geniş yer verdi.

Başkan Erdoğan'ın "İnsanlarımız, bankadaki Türk Lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek." ifadelerine de yer veren Bloomberg, "Erdoğan'ın açıklamasının ardından lira düşüşünü kesti" diyerek açıklamaların etkisini duyurdu.

Merkez Bankası'ndan destek açıklaması! Döviz hesabına destek nasıl verilecek?

Merkez Bankası’ndan destek açıklaması! Döviz hesabına destek nasıl verilecek?Merkez Bankası tarafından yapılan son dakika açıklamasında döviz hesabını Türk Lirası vadeli hesabına çeviren vatandaşlara destek verileceğini duyurdu. Peki döviz hesabı TL'ye nasıl çevrilecek? Türk lirası desteği almak için ne yapmalı? İşte detaylar...

Merkez Bankası tarafından yapılan son dakika açıklamasında "Döviz hesabını TL vadeli hesaba çevirene destek verilecek" ifadesi kullanıldı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada;

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının hesap sahibinin talebi üzerine Türk lirası vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanmasına karar vermiştir.

Bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payının artırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla;

20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabileceklerdir.

Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecektir.

Açılacak Türk lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacaktır.

Hesap açılışındaki kur ile vade sonu kurunun ne olduğuna bakılmaksızın anapara ve faiz/kâr payı tutarı müşteriye banka tarafından ödenecektir.

Vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak tutar, anapara ve faiz/kâr payı tutarından büyükse; aradaki fark TCMB tarafından karşılanacaktır. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destekten faydalanılamayacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur." denildi.

Antalya'da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Berber Ercan Buyruk, dolardaki sert düşüşü sembol olarak müşterilerinin saçına modelledi.

Antalya'da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı

Antalya'da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Berber Ercan Buyruk, dolardaki sert düşüşü sembol olarak müşterilerinin saçına modelledi.

Ankara’da yıllardır erkek kuaförlüğü yapan ve 2010 yılında 24 saatte 366 kişiyi tıraş ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Berber Ercan Buyruk, Antalya’ya taşınıp Muratpaşa ilçesinde salon açtı.

DOLAR VE EURO AYAK ALTINDA SİMGELENDİ

Dünya ve Türkiye gündemiyle ilgili gelişmeleri takip eden Buyruk, son olarak dolar ve eurodaki sert düşüşü saç modeli olarak tasarladı.

Salonuna gelen bir müşteriye uyguladığı saç modelinde, Türk bayrağı ön planda tutulurken, dolar ile euro ayak altında simgelendi.

Antalya da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı #1

“DOLAR VE EURODAKİ DÜŞÜŞLER KAFALARA KAZINDI”

32 yıldır bu mesleği yaptığını belirten Ercan Buyruk, “Dün akşam Cumhurbaşkanımızın sürpriz açıklamasıyla beraber, dolar ve euronun alt seviyelere düşmesi, bir esnaf ve vatandaş olarak bizleri çok sevindirdi. Ben de bu mutluluğumu saçlara yansıtmak istedim. Böyle bir model yaptım. Türkiye’mizin gücünü, doların ve euronun üzerinde olduğunu gösteren bir model, simge yaptım. Dolar ve eurodaki düşüşler kafalara kazındı” diye konuştu.

Antalya da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı #2

“DOLAR OUT, TL İN”

Yerleşik İran vatandaşı Reza Haşemi de saç modeliyle ilgili “Modeli beğendim. Dolar out, TL in” dedi.

Antalya da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı #3

 

Antalya da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı #4

 

Antalya da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı #5

 

Antalya da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı #6

Antalya da bir berber dolar ve eurodaki düşüşü müşterisinin kafasına kazıdı #7BU FOTO GALERİYE BAKIN

Foto GaleriBugün döviz bürolarında kuyruk vardı! Dolarını kapan panik halinde koştu!Galeriye Gözat

dolar Cumhurbaşkanı Erdoğan dövize endeksi TL mevduat

 

Bu haber 976185 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)
Özgür Özel ve Başkan Erdoğan, Meclis'te bir araya geldi! Haftaya görüşecekler
Özgür Özel ve Başkan Erdoğan, Meclis'te bir araya geldi! Haftaya...