Türk düşünce hayatının bilge ismi Alev Alatlı toprağa...

Türk düşünce hayatının bilge ismi Alev Alatlı toprağa verilecek: Başkan Erdoğan da cenaze törenine katılacak

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, yazar ve eğitimci bilge kadın Alev Alatlı, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak tedavi gördüğü hastanede dün 79 yaşında hayatını kaybetti. Alatlı için bugün öğle namazına müteakip Eyüp Sultan Camisi'nde cenaze namazı kılınacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın cenazeye katılacağı bildirildi. Bugün öğle saatlerinde Hatay'da olması beklenen Başkan Erdoğan'ın cenaze dolayısıyla programını ileri saatlere çektiği belirtiliyor.

03 Şubat 2024 - 10:30

Türk düşünce hayatının bilge ismi Alev Alatlı toprağa verilecek: Başkan Erdoğan da cenaze törenine katılacak
Giriş Tarihi: 03.02.2024 09:31 Güncelleme Tarihi: 03.02.2024 10:13
Alev Alatlı'ya veda: "Eserleri ve fikirleriyle aramızda yaşamaya devam edecek"

 

Türk düşünce hayatının bilge ismi Alev Alatlı toprağa verilecek: Başkan Erdoğan da cenaze törenine katılacakTürk düşünce hayatını bilge isimlerinden Alev Alatlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Alatlı'nın vefatı edebiyat dünyasını yasa boğarken, ünlü yazar bugün Eyüp Sultan Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından toprağa verilecek. Cenaze törenine Başkan Erdoğan da katılacak.
Alev Alatlı’ya veda: Eserleri ve fikirleriyle aramızda yaşamaya devam edecek

Yazar Alev Alatlı, KOAH ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Bağcılar Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde 79 yaşında hayatını kaybetti.

CENAZE NAMAZI EYÜP SULTAN'DA KILINACAK

Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek.

BİR YILDIR TEDAVİ GÖRÜYORDU

Son 1 yıldır çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gören yazar Alev Alatlı tedavi gördüğü hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

"BU TOPRAKLARI DAHA ÇOK SEVDİRMELİYİZ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Alev Hanımı kaybettik. Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, "Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz" demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım. Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullanmıştı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden yazar ve mütefekkir Alev Alatlı için başsağlığı mesajı yayımladı.Alev Alatlı bugün toprağa verilecekBaşkan Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Vefatını derin bir teessürle öğrendiğimiz Alev Alatlı hocamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ülkemizin son dönemde yetiştirdiği en önemli münevverlerden, tarihten bugüne ve geleceğe tespitle beraber teklif de üreten, perspektifler sunabilen, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Alev Alatlı hocamız, eserleri ve fikirleriyle aramızda yaşamaya devam edecektir. Kıymetli Alev hocamızın ailesine, sevenlerine, okurlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ALEV ALATLI MESAJI: FİKİRLERİYLE YAŞAYACAK

Başkan Erdoğan Bursa İlçe Belediye Başkan adaylarını açıkladığı esnada Alev Alatlı için taziye dileklerinde bulundu. Erdoğan, "Vefatını yola çıkarken derin bir üzüntüyle öğrendiğimiz Alev Alatlı Hocamız Allah'tan rahmet diliyorum. Ülkemizin son dönemde yetiştirdiği en önemli münevverlerinden olan Alev Alatlı, eserleri ve fikirleriyle aramızda yaşamaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN PROGRAMININ SAATİNİ DEĞİŞTİRDİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın cenazeye katılacağı bildirildi. Bugün öğle saatlerinde Hatay'da olması beklenen Başkan Erdoğan'ın cenaze dolayısıyla programı ileri saatlere çektiği belirtiliyor.

"NASİHATİMDİR, VASİYETİMDİR"

Alatlı'nın sosyal medya hesabı üzerinden "Nasihati ve vasiyeri" yayımlandı.

Yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

"Güneş her gün daha mütekâmil bir dünyaya doğmaz. Tarih ezelden ebede dümdüz uzanan doğrusal bir hat değil, devirli bir oluşumdur. Gün olur, en gerideki en öndekinden ileride olur. Aristarkus, Kopernik'e "zıpçıktı astrolog" diyen devrimci Martin Luter'den daha ilericidir. Ahmet Yesevi, Kadızade Mehmet'in çok ötesinde. Siz istihkâmlarınızı güçlendirin, zor zamanları fırsata çevirin. Benim yaşıma geldiğinizde, benim hiç olamadığım kadar hakîm, fehîm, müstakîm, emîn, mekîn ve metîn olun. Aziz ülkemize gelince, ille de bir şeye benzetecekseniz, her budağından sürgün atan salkım saçak bir böğürtlen çalısına benzeteceksiniz Türkiye'yi. Bir sürgünü çiçeğe dururken, diğerinin kurumakta, ötekinin meyve vermekte olduğunu görün. Tek bir sürgüne takılıp kalmayın, bütüne bakmayı adet edinin. Unutmayın ki düz akılla anlaşılmaz, pergele, cetvele gelmez, kendisine has bir kimliği vardır, Türkiye'nin. Batmaz. Batarsa, okyanuslar taşar. Mademki son temsilcileriyiz Gezegen'in iyiliği için yaşatılması elzem bir medeniyetin, bizi durduracak tek "gerçek", soğuyan Güneş'in dünyamızı yarı yolda bırakması ihtimali olmalı.

ALEV ALATLI KİMDİR?

1944'te İzmir'de doğdu. Liseyi Tokyo'da okudu. Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ, Ekonomi & Ekonometri Yüksek Lisansını Fulbright bursu ile gittiği ABD, Vanderbilt Üniversitesi'nden (Nashville,Tennessee) aldı.

Felsefe öğrenimine de başlayan Alatlı doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College'de sürdürdü. İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerinde yoğunlaştı. 1974'te Türkiye'ye döndü.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı.

California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü.

Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte "Bizim English" adında bir dergi çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.

1985 ve 1986 yıllarında Edward Said'in "Haberlerin Ağında Islam" (Covering Islam) and "Filistin'in Sorunu" (The Question of Palestine) yayınlandı. Bu çalışmaları 1986'da Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırıldı.

2006 yılında Rusya'da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'nü aldı. 2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün sahibi oldu.

2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi; 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı. 2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanı olarak görev yaptı. 2017 yılı itibariyle de Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanı olarak görevini sürdürmekteydi.

Alev Alatlı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 24 Haziran seçimlerinin ardından oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu'na üye olarak atandı.

Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti

O BİR TÜRKİYE AŞIĞIYDI

Filistin davasının tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı 1986'da Tunus'ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası"yla onurlandırılan usta yazar, geçen yıl Anadolu Ajansına verdiği röportajda, "Çok şanslı bir insan olarak kendimi konumlandırırım. Bu şans önce bir asker kızı olarak başlar. Her zaman bir kısıtlı bütçe halinde hareket etmek zorunda olan bir ailenin çocuğu olmak önemli, memur çocuğu olarak devamlı olarak tayin edilirseniz, çok görüyorsunuz Türkiye'yi. Bu benim en büyük şansımdır. Özellikle Türkiye'nin doğusunda yaşamak, okula gitmek, oradaki sıkıntıları görmek büyük şanstı." ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler ve Yazar Alev Alatlı AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler ve Yazar Alev Alatlı



A Haber canlı yayınına katılan AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, 30 yıla yakın bir dostluğu olduğu Alatlı'nın bir Türkiye aşığını olduğunu vurguladı.

Yazar Alev Alatlı'yı kaybettik!

Alatlı'nın kapitalist düzenin çukarlarından çıkmak için formüller aradığını, düşünce dünyasında bunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Böhürler, "Ülkemizi nasıl suyun üstünde tutabiliriz, en büyük çabası buydu. Buna kafa yorardı." dedi.

"Fizikçilerle, sufilerin el ele verdiği günleri gördüğümüzde kurtulacağız." sözünün önemine dikkat çeken Böhürler, "Türkiye'ye adanmış birini kaybettik." ifadelerini kullandı.

Alatlı'nın uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar üzerinden yeise kapılanlara büyük resmi kaçırdığını söylediğini belirten Böhürler, "Bilgiye çok önem verirdi. Kapadokya Üniversitesi'ni kurdu. 'Bu ülke için burnunun direği sızlayan beri gelsin' bu bir slogandı onun için." şeklinde konuştu.

Yazar Alev Alatlı anısına

Alatlı'nın samimiyetsizlikten hiç hoşlanmadığını ifade eden Böhürler, sesi titreyerek şu ifadeleri kullandı:

"Gezi kalkışmasının ardından okumuşların ambargosu altındayız demişti. Sonra 'samimiyetsizlerin ambargosu altındayız' dedi. İnşallah hocam hakkını helal etmiştir biz Türkiye olarak ona ediyoruz."

Başkan Erdoğan, Alev Alatlı'ya ödülünü vermişti (3 Aralık 2014)Başkan Erdoğan, Alev Alatlı'ya ödülünü vermişti (3 Aralık 2014)

Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Alatlı, 3 Aralık 2014'te ödünü Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden almıştı. Burada tarihi bir konuşmaya imza atan Alatlı, "Rus yazar Aleksandr Soljenitsin yaşasaydı, yüzbinlerce Suriyeliye kapılarını açan hükümetinizi, zat-ı alinizi ayakta alkışlardı." diyerek Başkan Erdoğan'dan övgü dolu sözlerle bahşetmişti.

Edebiyat alanındaki ödülün sahibi Alev Alatlı da "Bu kadar ders veren, konuşma yapan birisiyim hiç bu kadar telaşlandığımı bilmiyorum" diyerek başladığı konuşmasında, kendisinin bir muhacir yani hicret eden olduğunu, aydınlanma kutbundan merhamet kutbuna hicret etmeye çalıştığını söylemişti.

Alatlı, "Aydınlanma kutbu dediğim, yegane terazisi yasaların harfinden ibaret olan bir düzen, merhamet kutbundan kastım yasaların ötesinde kadim değerlerin esas olduğu toplumsal düzen. Kendi adıma ikisinin arasında bir yerlerde, hakikati arayan bir entellektüel muhacir olarak anılmam gerektiğini düşünürüm" diye konuşmuştu.

Başkan Erdoğan usta yazar Alev Alatlı'yı ziyaret etmişti. (4 Şubat 2020)Başkan Erdoğan usta yazar Alev Alatlı'yı ziyaret etmişti. (4 Şubat 2020)

YÜZBİNLERCE SURİYELİYE KAPILARINI AÇAN HÜKÜMETİNİZİ, ZAT-I ALİNİZİ AYAKTA ALKIŞLARDI

En kalbi müttefiklerin en beklenmedik kuytularda saklanmış olabileceğine işaret eden Alatlı, "Rus yazar Aleksandr Soljenitsin yaşasaydı, yüzbinlerce Suriyeliye kapılarını açan hükümetinizi, zat-ı alinizi ayakta alkışlardı." dedi. Nesnel hukuktan nasibini almamış toplulukların ne denli korkunç olabileceğine dikkati çeken Alatlı, "Geçen yüzyılda Hitler Almanyası, Stalin Rusyası, bu yüzyılda Esed'in Suriyesi, DEAŞ dehşeti, saymakla bitmez. Dinden, gelenekten, kadim örf ve adetlerden soyundurulmuş, yegane ölçüsü nesnel yasaların harfinden ibaret olan toplumlar da eşref-i mahlukata layık toplumlar olamıyorlar" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dünyanın bugün ekonomik girişimler ve onların yandaşlarından oluşan bir oligarşi olduğunu söyleyen Alatlı, "Oligarklar da başta iktisadi karteller ve onların yanı sıra BM'den NATO'suna, IMF'sinden AİHM'ye kadar, haklı olma hali için temyiz edilemez yetkiye sahip kuruluşlar. Oligarkların düzeninde temyize gidecek yeriniz yoktur. Neden nefret edip edemeyeceğimizin bile yasalarla saklandığı bir düzene gidiyoruz. Ermeni soykırımı olmadığına kanaat getiren bir bilim adamı yasalarla susturulabilmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

"ORWELL VE DEFOE SİZİ AYAKTA ALKIŞLARDI"

"Hakkın helal edilmesi, hellalleşmek aslolmalıdır. Hellalleşmek mahkemede dava kazanmaktan daha üstün olmalıdır" diyen Alatlı, her yasal hakkın helal olmayabileceğini vurgulamıştı. Alatlı, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahalinde değilse, olayları evinden seyrettiğini ispat edebiliyorsa yasal olarak suçsuzdur ama helal değildir yaptığı. 21'inci yüzyılın en yaman toplum projesi, helal olanı yasal olanla örtüştürmek olsa gerekir. Kadim değerlerle rabıtası kesilen özgürlüklerin şerden yana bükülmelerini önlemenin yollarını bulmak zorundayız. Yasaların tanıdığı haklardan, insanlık veya Allah adına feragat etmenin garipsenmediği bir yeni düzen getirmek zorundayız."

DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR
Başkan Erdoğan'ın, "Dünya 5'ten büyüktür" sözlerini anımsatan ve oligarşik düzenlerde umuma hitap eden ancak umumun henüz üstünde düşünemediği sözlerin öfke uyandırmasının, husumet çekmesinin ve bastırılmasının usulden olduğunu belirten Alatlı, "Siz 'Dünya 5'ten büyüktür' dediğinizde, biliyor musunuz, 'Evrensel dolandırıcılığın hüküm sürdüğü zamanda gerçeği söylemek devrimciliktir' diyen George Orwell ayağa kalkar, bu sefer de o alkışlardı. Ona, Robinson Crusoe'nun yazarı Daniel Defoe da katılırdı" diye konuşmuştu.

Başkan Erdoğan'ın en kalbi ve en güçlü dostlarının, yaşamın dayatılagelenden daha farklı, daha insancıl yolları olabildiğini gören sanatçılar ve edebiyatçılar arasında olduğunu söyleyen Alatlı, kendisine layık görülen ödül için teşekkür etmişti.

Bu haber 214534 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet...