Türk dünyasının zafer ve gurur günü: Başkan Erdoğan,...

Türk dünyasının zafer ve gurur günü: Başkan Erdoğan, Bakü'de 'Karabağ zaferi' kutlamalarına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması sebebiyle gerçekleştirilen Zafer Geçidi Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycanlı vatandaşlar tarafından sevgi gösterileri ve coşkuyla karşılandı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev konuşma yaptı. Diğer yandan törende üzerinde "Karabağ Azerbaycandır" yazan askeri araçtaki detay dikkatlerden kaçmadı. İşte törenden öne çıkan başlıklar...

11 Aralık 2020 - 08:29 - Güncelleme: 11 Aralık 2020 - 10:33

Türk dünyasının zafer ve gurur günü: Başkan Erdoğan, Bakü'de 'Karabağ zaferi' kutlamalarına katıldı

Giriş Tarihi: 10.12.2020 Güncelleme Tarihi: 11.12.2020 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Karabağ zaferi törenine  Cumhurbaşkanı Aliyev’le katıldı. Türk dünyasının coşkusunu bu sözlerle paylaştı: Zafer ve gurur günü

Törende dikkat çeken an! Kimse beklemiyordu

TKarabağ zaferi, 'ın başkenti Bakü'deki askeri geçitle taçlandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Aliyev, askerleri birlikte selamladı. İki lider, Paşinyan'a da çağrı yaptı: Asılsız iddialardan vazgeç. Halkını barış ve refahtan mahrum bırakma!

Başkan Erdoğan Macron'un Ermeniler için nasıl çırpındığını anlattı: Sık sık Aliyev'i arıyordu. Bize de ulaşmaya çalıştı ama doğrusu dönmedik. Bu sonuçta Putin olumlu rol oynadı.



Bolu Komando Tugayı'ndan askerlerin de katıldığı resmi geçitte savaşın kaderini değiştiren Türk SİHA'ları alkışlandı.



BATI'NIN GAZINA GELMEYİN
Erdoğan, Azerbaycan'ın zafer töreninde 'a seslendi: Batılı emperyalistlerin gaz vermesiyle bir yere varılmayacağını görün.

Son dakika haberi! Aliyev ile Erdoğan'dan ortak açıklama: Macron'a tarihi gönderme!

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycanlı mevkidaşı Aliyev ortak açıklama yaptı. Aliyev, yol yapımının bitmesinden sonra Şuşa'ya Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte gideceklerini açıkladı. Erdoğan, süreç boyunca Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Aliyev'e ulaşmak istediğini ama netice alamadığını belirterek, "Zaman zaman bize de ulaşmak istedi ama dönmedik" dedi.

Video Player

00:28 | 05:30

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev anlaşmaların imza törenine katıldı. İki lider, imzaların atılmasının ardından basın açıklaması yaptı.

Son dakika haberi! Aliyev ile Erdoğan'dan ortak açıklama: Macron'a tarihi gönderme!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Bu işin liderliğini yapan kardeşime, onun şahsında tüm Azeri Türk kardeşlerime mübarek olmasını şahsım, milletim adına diliyorum. Tekrar tebrik ediyorum. 

44 günlük savaş sonunda ortaya çıkan netice Azerbaycanlı kardeşlerimizi nasıl sevindirdiyse, Türkiye'deki kardeşlerini de aynı şekilde sevindirmiştir.

ABD, Rusya ve Fransa Karabağ'da sonuç alabilirdi. 

Fransa devamlı Aliyev kardeşimi arıyordu. Netice elde etmeye çalıştı. Zaman zaman bize de ulaşmak istedi ama dönmedik. 

MACRON DAHA SİYASETİ ANLAMAMIŞ

Fransa'nın Karabağ'ı devlet olarak tanıma hakkı yok. Paşinyan bile kabul etmiyor. Macron olarak Meclisinden geçirmeye yöneliyorsun. Daha siyaseti anlamamış. Devlet yönetimini de anlamamış. Yarın bana kızacak belki. Bu akşam da olabilir. O ayrı mesele. Öyle olsa da biz doğruyu söylemek zorundayız.

Son dakika... Azerbaycan'daki tarihi törende dikkat çeken an! Kimse beklemiyordu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması sebebiyle gerçekleştirilen Zafer Geçidi Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycanlı vatandaşlar tarafından sevgi gösterileri ve coşkuyla karşılandı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev konuşma yaptı. Diğer yandan törende üzerinde "Karabağ Azerbaycandır" yazan askeri araçtaki detay dikkatlerden kaçmadı. İşte törenden öne çıkan başlıklar...

Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmetçik'in de katılımıyla Azerbaycan başkentinde Zafer Geçidi Töreni düzenlendi.Tarihi günde Türk SİHA'ları ve Türk komandoları da Bakü'deki geçit töreninde gövde gösterisi yaptı.Azerbaycan'ın 44 gün gibi bir sürede işgal altındaki topraklarını kurtarması, coşkulu bir biçimde kutlanıldı. Bakü Azatlık Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamalarda Azerbaycan ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 2783 Mehmetçik törene katıldı.

Aliyev'in yaptığı açıklamalar ise şöyle:

Türkiye ve onun Cumhurbaşkanı muharebenin ilk saatlerinden Azerbaycan'a desteğini göstermiştir. Onun beyanatları Azerbaycan halkı için çok değerliydi. Aynı zamanda bütün dünyaya 'Azerbaycan tek değil' mesajıydı. Bu mesaj dayanışmanın tecessümüydü. Azerbaycan davasında haklıdır. Biz uzun yıllar işgale son verdik. Türkiye gibi bizim kardeşimizin yanında olması bizi daha da ruhlandırdı, güç verdi. 

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarmış olması mücadelenin bittiği anlamına asla gelmiyor. Bugüne kadar siyasi ve askeri alanda sürdürülen mücadele bundan sonra çok daha farklı cephelerde devam edecektir." dedi.

Dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine yakın olan ülke yok. Bizim kadar birbirine bağlı olan, birbirinin her zaman yanında olan ikinci ülkeler yoktur. Bizi birleştiren hem ortak tarih, din, medeniyet, dil, edebiyat; aynı zamanda bizim siyasetimizdir. Türkiye ve Azerbaycan dünya çapında bağımsız siyaset yürütüyor. Türkiye'nin gücü bizim gücümüzü artırdı. Dünyanın birçok ülkesinde Türkiye hakkı, adaleti koruyor. Ezilmiş halkların çıkarlarını müdafaa ediyor. 

Bütün dünya Türk halkının zekasını, istidadını Bayraktar ile bir daha gördü. 

Ermenistan, iddialarından vazgeçerse ortak çalışmalarımızda yer alabilir. Biz yeni işbirliğine hazırız dedik. Gelecekte bölgemizde muharebe riskini sıfıra indirelim. 

"ŞUŞA'YA BİRLİKTE GİDECEĞİZ"

Şuşa şehrine Türk şirketler yol yapacak. Ondan sonra beraber Şuşa şehrine gideceğiz inşallah. 

ŞEHİTLİKLERE ZİYARETŞEHİTLİKLERE ZİYARET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zafer Geçidi Töreni’ne katılmak üzere geldiği Bakü’de Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı Dağlık Karabağ’daki zaferini kutlamak için düzenlenen Zafer Geçidi Töreni’ne katılmak üzere Azerbaycan’a dün akşam saatlerinde gelmişti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü Şehitler Hıyabanı’nda şehit mezarlarına çiçek bıraktı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’da bugün başladığı temasları çerçevesinde ilk olarak Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabrinin bulunduğu Fahri Hıyaban Devlet Mezarlığı’na ziyarette bulunarak, Haydar Aliyev’in kabrine çelenk koydu.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’da bugün başladığı temasları çerçevesinde ilk olarak Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabrinin bulunduğu Fahri Hıyaban Devlet Mezarlığı’na ziyarette bulunarak, Haydar Aliyev’in kabrine çelenk koydu.Ebedi Ateş Anıtı’na çelenk bırakan Erdoğan daha sonra Azerbaycan ve Türk şehitliklerine ziyarette bulundu.Erdoğan ve Erdoğan'a bu ziyaretinde eşlik eden İlham Aliyev, Anıt Defteri imzaladı. Erdoğan'a bu ziyaretinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de eşlik etti

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞANDAN TÖRENDE TARİHİ MESAJLARCUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TÖRENDE TARİHİ MESAJLAR 

"Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kahraman mensupları, Azerbaycanlı can kardeşlerim sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle, hürmetle selamlıyorum." sözleriyle konuşmasına başlayan Erdoğan, bu zafer gününde Azerbaycan'da olmaktan büyük bahtiyarlık duyduğunu ifade etti.Erdoğan, Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması dolayısıyla Azadlık Meydanı'nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'nde konuştu.

İlham Aliyev'e nazik daveti ve misafirperverliği için şükranlarını sunan Erdoğan, Azerbaycan'ın 44 gün süren destansı mücadelesinde şehit düşen yiğitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar diledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da Ermenistan işgalindeki Azeri topraklarının kurtarılması dolayısıyla düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'ne katıldı:

Şair Bahtiyar Vahapzade'nin "Topraktan pay olmaz" şiirinden bir bölüm okuyan Erdoğan, Karabağ'ı 30 yıllık hasretin ardından ana vatanla buluşturan Azerbaycan ordusunun neferlerini tebrik ederek, onları dualarla cepheye gönderen anaların ellerinden öptüğünü söyledi.

"20 Ocak'ta şehitlerin kabirlerine bırakılan karanfiller nasıl bağımsızlığı hatırlatıyorsa, şimdi de Dağlık Karabağ bölgesine has har-ı bülbül, Azerbaycan topraklarının özgürlüğünün simgesi haline gelmiştir." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

Türkiye, Azerbaycan'ın yürüttüğü mücadeleye en başından itibaren tüm kurum ve kuruluşlarıyla destek verdi. GAZİ Mustafa Kemal Atatürk'ün veciz ifadesiyle "Azerbaycan'ın kederini kederimiz, sevincini sevincimiz bildik".

"Azerbaycan'ın hem askeri hem diplomasi alanında elde ettiği bu başarıda en büyük paylardan biri şüphesiz ki kıymetli kardeşim Cenap Prezident İlham Aliyev'e aittir. Kardeşim İlham Aliyev böylelikle merhum Haydar Aliyev'in kendisine vasiyet olarak bıraktığı arzusunu da yerine getirmiştir. Bu vesileyle güçlü Azerbaycan'ın temellerini atan umummilli lider Haydar Aliyev'i de burada rahmetle yad ediyorum. Azerbaycan, kardeşim İlham Aliyev'in dirayetli liderliği altında inşallah destan yazmaya devam edecektir. "

Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarmış olması mücadelenin bittiği anlamına asla gelmiyor. Bugüne kadar siyasi ve askeri alanda sürdürülen mücadele bundan sonra çok daha farklı cephelerde devam edecektir.

Türkiye'nin, Azerbaycan'ın yürüttüğü mücadeleye en başından itibaren tüm kurum ve kuruluşlarıyla destek verdiğini, bütün imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye olarak Azerbaycan ile münasebetlerde her zaman büyük lider Haydar Aliyev'in "iki devlet, tek millet şiarını" rehber aldıklarını vurguladı.

MEZARLIKLAR BİLE TAHRİP EDİLDİ'MEZARLIKLAR BİLE TAHRİP EDİLDİ' 

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün veciz ifadesiyle Azerbaycan'ın kederini kederimiz, sevincini sevincimiz bildik." diyen Erdoğan, bu anlayışla Karabağ'ı 30 yıl boyunca sinede yara eylediklerini söyledi

'a yıkım, katliam ve gözyaşından başka hiçbir şey getirmeyenlerin de artık akıllarını başlarına toplaması gerekiyor.

Ermeni politikacıların barış ve istikrar temelinde geleceği kurma konusunda cesur adımlar atmalarını temenni ediyoruz.

"Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarmış olması mücadelenin bittiği anlamına asla gelmiyor. Bugüne kadar siyasi ve askeri alanda sürdürülen mücadele bundan sonra çok daha farklı cephelerde devam edecektir. 30 yıllık işgal döneminde bu bölgelerin virane haline geldiğini, taş üstünde taş kalmadığını hep birlikte gördük. Kardeşim İlham Aliyev'in dediği gibi Füzuli şehrinde bayrak asmaya bina dahi bulunamamıştır. Bütün şehirler tarumar edilmiş, bütün köyler yerle yeksan olmuş, mezarlıklar bile tahrip edilmiştir. Camiler yıkılmış, minareler aynı şekilde tarumar olmuştu. Ermenilerin bazıları her şeyi yıktıkları gibi tarihi ve kültürel varlıkları da tabii zenginlikleri de yağmaladılar. Bütün bu tahribatın hesabının sorulması gerekiyor."


Ermenistan halkı, kendilerini geçmişin yalanlarıyla avutarak fakirliğe mahkum eden diasporanın esaretinden kurtulmalıdır.

Batılı emperyalistlerin gaz vermesiyle bir yere varılmayacağı görülmeli, düşmanlık yerine iyi komşuluk temelinde ilişkiler yeniden ele alınmalıdır.



RUHLARI ŞAD OLSUN
Erdoğan "Bugün Ahmed Cevad Bey, Nuri Paşa, Enver Paşa ve Kafkas İslam Ordusu yiğitlerinin ruhunun şad olduğu gündür" dedi.



Erdoğan çifti ile Aliyev ve eşi sohbet etti.



İmzalanan protokole göre, iki ülke arasında sadece kimlik kartıyla seyahat edilebilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım diye bir derdimiz yok

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Olumlu adım atıldığı takdirde kapalı olan kapılarımızı açarız. 'Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım' diye bir derdimiz yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım diye bir derdimiz yok

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gençlik Sarayı'nda gerçekleştirdiği baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Karabağ zaferinin başta liderliğini yapan İlham Aliyev olmak üzere, onun şahsında tüm Azerbaycanlılara mübarek olmasını dileyen Erdoğan, "Gerçekten 44 günlük bir savaş sonrasında ortaya çıkan netice Azerbaycan'daki kardeşlerimizi nasıl sevindirdiyse aynı şekilde Türkiye'deki kardeşlerini de sevindirmiştir. Bu gerek şahsımızda gerek tüm milletimizin şahsında yaşanan bir sevinçti." diye konuştu.

Gerek hükümet, gerekse parlamentonun büyük bir kısmı olarak bu sevinci beraber yaşadıklarını ifade eden Erdoğan, buna yazılı ve görsel medyanın büyük kısmının da aynı şekilde katıldığını ve bu zaferi kutladığını, mesajlarını da bu istikamette verdiğini söyledi.

Bu törenlere Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in davetiyle geldiğini anımsatan Erdoğan, "Caddedeki o heyecanı gördüğümüz zaman böyle bir zaferin neticesinde ancak coşku böyle olurdu, bu şekilde olurdu bunu gördük. Tabii ki böyle bir zaferi tebrik etmek, mübarek olsun demek herhalde bizim de görevimizdir. Rabbim bundan sonraki süreci inşallah başarılarla dolu olarak devam ettirmeyi de nasip etsin." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da

"Amerika, Rusya, Fransa niçin bu kadar oyalandı?"

Bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de Karabağ konusunun neden bugüne kadar sürüncemede kaldığını konuştuklarını aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"30 sene niçin Karabağ'da bu çile çektirildi? Bu Minsk Üçlüsü denilen üçlünün işi neydi? Bunlar dünyanın en güçlü ülkeleriydi. Amerika, Rusya, Fransa niçin bu kadar oyalandı, neden neticelendirilmedi? Acaba bunu neticeye kavuşturamaz mıydılar, kavuştururlardı. Neden o zaman oyalandı? Fakat daha sonra çok daha olumlu mesajlar gelmeye başladı. Bunların başında da Fransa devamlı kardeşimi arıyordu, ondan neticeler elde etmeye çalışıyordu. Tabii zaman zaman bize de ulaşmak istedi ama doğrusu biz de dönmedik, çünkü biliyorduk ki dert başkaydı ve bunu da özellikle kardeşlerimiz artık 'göbeğimizi keseceğiz' dediler, adımı attılar, adımı attıktan sonra da zaten iş yürümeye başladı. İş yürümeye başladıktan sonra da biz burada Sayın Putin ile görüşmeler yaptık. Aynı şekilde işin diplomasi boyutunu Dışişleri Bakanım Mevlüt Bey yürüttü. Özellikle bu noktada istihbarat boyutu yürütüldü, savunma boyutu yürütüldü. Bütün bu çalışmalarla birlikte de hava çok daha farklı şekilde gelişmeye başladı. Hele hele burada Sayın Putin'in yaklaşımlarını bir kenara koyamam, onun olumlu yaklaşımları da bu süreci olumlu istikamette götürmeye yardımcı oldu ve iş bu noktaya kadar da nitekim şu anda gelmiş bulunuyor."

Altılı platform önerisi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ifade ettiği platform konusunu kendisinin de çok önemsediğini dile getiren Erdoğan, Aliyev'in "Gerekirse altılı bir platform da oluşturabiliriz." dediğini anımsattı.

Altılı platformu Rusya Devlet Başkanı Putin'in de kabullendiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Neydi o altılı platform? Rusya-Türkiye-Azerbaycan-İran-Gürcistan eğer kabullenir, uyarlarsa Ermenistan da bu platformun içerisinde yer alabilir. Böylece altılı platformla bir bölgesel barışı tesis edelim dendi. Şimdi bölgesel barışın bu bölgedeki ülkelere getireceği yükler vardı. Bu yüklerin altyapı, üstyapı, siyasi, bunun yanında diplomatik birçok yüklediği görevler vardı. Bugün de yine kardeşime söyledim. Eğer bu konuda olumlu adım atıldığı takdirde biz de kapalı olan kapılarımızı açarız. Yeter ki bu olumlu adımlar atılmış olsun. 'Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım' diye bir derdimiz yok. Çünkü biz barışın güvercinleri olmak istiyoruz, barışın adımlarını yapmak istiyoruz. Bizim Ermenistan halkına bir kinimiz yok. Sıkıntı Ermenistan'ın yönetimiyledir. Benim ülkemde 100 bini aşkın Ermeni vatandaşım var."

Fransa Meclisi'nin Karabağ kararı

Erdoğan, Ermeni vatandaşlarının içinde vatandaşlık hakkını elde edenlerin yanında elde etmeyenlerin de olduğuna değindi.

Vatandaşlık hakkını elde edemeyenleri misafir ettiklerini belirten Erdoğan, "Niye? Bizim insanlara bir kinimiz yok. Maksat özellikle bu barışı hakim kılalım, egemen kılalım, adımı da buna göre atalım ama burada liderlikler çok önemli. Kalkıp da sen Karabağ'ı kendi meclisinden geçirdiğin bir kararla 'burası artık devlettir, biz burayı bu şekilde tanıdık' deme hakkına sahip değilsin. Ya bunu kalkıp da Paşinyan bile kabul etmiyor. Sen kalkıyorsun Macron olarak böyle bir şey getirip Meclisinden geçirmeye yöneliyorsun. Demek ki daha siyaseti öğrenememiş. Devlet yönetimini de anlamamış, öğrenmemiş. Nerede, ne, nasıl olur, bunu da bilmiyor. Yarın bana kızacak, belki bu akşam kızacak o ayrı mesele ama öyle de olsa biz hakkı söylemek zorundayız. Bunu söylemezsek zaten görevimizi yapmış olmayız ama bunları başaracağız." ifadelerini kullandı.

"Şuşa'yı o tarihi ile yaşamak, görmek bizler için de bir aşk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün düzenlenen törenler ve heyecanın Azerbaycan'da farklı bir durum ortaya koyduğunu vurguladı.

Azerbaycan'ın bu yeni oluşumun ardından bölgede alt ve üstyapı konularında çok ciddi adımlar atacağı bilgisini veren Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu adımlarla beraber süratle temennimiz odur ki şöyle yaz mevsimiyle beraber yapılan yeni yollardan... Tabii öğrendiğim kadarıyla inşallah yollar yapılacak, demir yolları yapılacak. Bu konuda kararı zaten Sayın Başkan vermiş. Bütün bu yollarla beraber yani Nahçıvan'dan Zengilan'a, Zengilan'dan kuzeye bütün bu yollar yapıldığı zaman hava değişecek. Buraları bitirin de ondan sonra Şuşa'ya gelelim dedik. Şuşa bir tarih. Şuşa'yı o tarihi ile yaşamak, görmek bizler için de bir aşk. Bunu da yaşayalım, gazilerimizin ruhlarını da şad edelim dedik. Gaziler verdik, şehitler verdik. Gazilerimiz yaralı. Onlara Allah'tan şifalar diliyoruz. Bu şehitlerimiz bir şeye inanarak şehit oldular. Bütün bu şehitlerimizin ruhaniyetini taltif etmemiz lazım. O ruhaniyetin, o mekanlarından bu sedayı bizim duymamız lazım. Duyar mıyız? Duyarız. Çünkü onlar ölü değildirler. Gazilerimizi görünce ayrıca mutlu olduk. Bunlar boşuna gazi olmadılar. Bu gazilik Karabağ'ı gerçek sahiplerine kazandırmak içindi. Bu gaziler bunu verdikleri şehitlerle beraber başardılar."

"Ermenistan her şeyi yakıp yıktı"

Ermenistan güçlerinin bulundukları yerlerde ne var ne yok her şeyi yakıp yıktığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Camileri yakıp yıktılar, hatta bunlar kiliseleri de yakıp yıktılar. Bunları anlamak, tanımak mümkün değil. 20 yıl önce geldiğimde nasıl bir Bakü vardı, bugün nasıl bir Bakü var? Tamamen değişti. İşte bunu 20 yıl öncesinden bugüne getiren Azerbaycan yönetimi orayı da hiç gecikmeden Allah'ın izniyle ben inanıyorum ki orayı da hiç gecikmeden 3-5 yıl içerisinde çok daha farklı bir hale getirecektir. Bu kudret İlham kardeşimde, çünkü bunu ispatladı. Bugün kabir ziyaretlerindeyken Eski TBMM Başkanımız İsmail Kahraman Bey, çok farklı bir Bakü ve Azerbaycan gördüğünü söyledi. Ben bunu 20 yıl içinde çok yaşadım. Yaz mevsiminde bile geldiğimizde Karabağ'ın nasıl değiştiğini göreceğiz. Bugün atılan imzalar aslında sadece sembolik bazı imzalardır. Atılacak daha çok imzalar var. Bu imzalarla Azerbaycan, Karabağ çok daha farklı bir şekilde yükselişine devam edecektir. Allah yar ve yardımcınız olsun."

Aliyev'e ve Azerbaycan halkına başarılarının artarak devamını dileyen Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifa temennisinde bulundu.

İki ülke arasında anlaşmalar​​​​​​​

Bu arada, ortak basın toplantısı öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda "Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 25 Şubat 2020'de Bakü'de İmzalanan Karşılıklı Vize Muafiyetine Dair Anlaşma'ya Getirilen Değişikliklere Dair Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 1 Numaralı Protokol" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Medya Alanında Stratejik İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev tarafından imzalandı.

"Azerbaycan Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi Ajansı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Arasında Mutabakat Zaptı" da Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ile Azerbaycan Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Memmedov tarafından imza altına alındı.

BMC şirketiyle Bakü Ulaşım Başkanlığı arasında satış sözleşmesi, BMC AZ ile Azerbaycan otoyolları devlet acenteliği arasında 5 yıllık hizmet sözleşmesi de imzalandı.

Ayrıca iki ülke lideri, bugünkü geçit töreni anısına bastırılan posta pulu ve birinci gün zarflarını mühürledi. 

Programda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, MİT Başkanı Hakan Fidan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Mahir Ünal ve Efkan Ala, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'dan ayrıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TRK" ile TSİ 21.00'de Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den Türkiye'ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Bakü Haydar Aliyev Havalimanı'ndan Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yagub Eyyubov, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ramiz Hasanov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ve diğer ilgililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mahir Ünal ve Efkan Ala, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Bakü'den ayrıldı.

 

 

​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​50

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

60

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

70

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​80

​​​​​​​

​​​​​​​

82

​​​​​​​

​​​​​​​

DİKKAT ÇEKEN PLAKALARDİKKAT ÇEKEN PLAKALAR! 

Üzerinde "Karabağ Azerbaycandır" yazan büyük boyutlardaki bir platform, askeri bir aracın çekiciliğinde meydana getirildi.

İlk bakışta yalnızca bir afiş olarak görünen bu platformun, ele geçirilen Ermeni araçlarından toplanan plakalar ile yapıldığı ortaya çıktı. Karabağ Azerbaycan'dır yazılı platformun zemininde Ermeni araçlarına ait plakanın yer aldığı görüldü.​​​​​​​Öte yandan Aliyev'in Erdoğan'a askeri araçtaki detayı anlattığı anlar kameralara böyle yansıdı.​​​​​​​CUMHURBAŞKANI ERDOĞANDAN TÖRENDE TARİHİ MESAJLARCUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TÖRENDE TARİHİ MESAJLAR 

"Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kahraman mensupları, Azerbaycanlı can kardeşlerim sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle, hürmetle selamlıyorum." sözleriyle konuşmasına başlayan Erdoğan, bu zafer gününde Azerbaycan'da olmaktan büyük bahtiyarlık duyduğunu ifade etti.​​​​​​​Erdoğan, Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması dolayısıyla Azadlık Meydanı'nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'nde konuştu.​​​​​​​İlham Aliyev'e nazik daveti ve misafirperverliği için şükranlarını sunan Erdoğan, Azerbaycan'ın 44 gün süren destansı mücadelesinde şehit düşen yiğitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar diledi.​​​​​​​Şair Bahtiyar Vahapzade'nin "Topraktan pay olmaz" şiirinden bir bölüm okuyan Erdoğan, Karabağ'ı 30 yıllık hasretin ardından ana vatanla buluşturan Azerbaycan ordusunun neferlerini tebrik ederek, onları dualarla cepheye gönderen anaların ellerinden öptüğünü söyledi.​​​​​​​"20 Ocak'ta şehitlerin kabirlerine bırakılan karanfiller nasıl bağımsızlığı hatırlatıyorsa, şimdi de Dağlık Karabağ bölgesine has har-ı bülbül, Azerbaycan topraklarının özgürlüğünün simgesi haline gelmiştir." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:​​​​​​​"Azerbaycan'ın hem askeri hem diplomasi alanında elde ettiği bu başarıda en büyük paylardan biri şüphesiz ki kıymetli kardeşim Cenap Prezident İlham Aliyev'e aittir. Kardeşim İlham Aliyev böylelikle merhum Haydar Aliyev'in kendisine vasiyet olarak bıraktığı arzusunu da yerine getirmiştir. Bu vesileyle güçlü Azerbaycan'ın temellerini atan umummilli lider Haydar Aliyev'i de burada rahmetle yad ediyorum. Azerbaycan, kardeşim İlham Aliyev'in dirayetli liderliği altında inşallah destan yazmaya devam edecektir. "​​​​​​​Türkiye'nin, Azerbaycan'ın yürüttüğü mücadeleye en başından itibaren tüm kurum ve kuruluşlarıyla destek verdiğini, bütün imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye olarak Azerbaycan ile münasebetlerde her zaman büyük lider Haydar Aliyev'in "iki devlet, tek millet şiarını" rehber aldıklarını vurguladı.​​​​​​​MEZARLIKLAR BİLE TAHRİP EDİLDİ'MEZARLIKLAR BİLE TAHRİP EDİLDİ' 

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün veciz ifadesiyle Azerbaycan'ın kederini kederimiz, sevincini sevincimiz bildik." diyen Erdoğan, bu anlayışla Karabağ'ı 30 yıl boyunca sinede yara eylediklerini söyledi.​​​​​​​Erdoğan, bugün de bu yaranın kapanmasının sevincini paylaşmak, bu şanlı zaferi birlikte kutlamak için Bakü'de olduklarını belirterek, şunları ifade etti:"Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarmış olması mücadelenin bittiği anlamına asla gelmiyor. Bugüne kadar siyasi ve askeri alanda sürdürülen mücadele bundan sonra çok daha farklı cephelerde devam edecektir. 30 yıllık işgal döneminde bu bölgelerin virane haline geldiğini, taş üstünde taş kalmadığını hep birlikte gördük. Kardeşim İlham Aliyev'in dediği gibi Füzuli şehrinde bayrak asmaya bina dahi bulunamamıştır. Bütün şehirler tarumar edilmiş, bütün köyler yerle yeksan olmuş, mezarlıklar bile tahrip edilmiştir. Camiler yıkılmış, minareler aynı şekilde tarumar olmuştu. Ermenilerin bazıları her şeyi yıktıkları gibi tarihi ve kültürel varlıkları da tabii zenginlikleri de yağmaladılar. Bütün bu tahribatın hesabının sorulması gerekiyor."​​​​​​​BİR YERE VARILMAYACAĞI GÖRÜLMELİ'BİR YERE VARILMAYACAĞI GÖRÜLMELİ' 

Savaş sırasında Gence, Terter, Ağdam, Berde, Ağcabedi gibi Azerbaycan topraklarının da hedef alındığına dikkati çekerek, 100 masum sivilin şehit edildiğini, annelerin yavrusuz, çocukların anasız-babasız bırakıldığını, saldırılarda 416 kişinin yaralandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:​​​​​​​"Savaş hukuku ağır biçimde ihlal edilmiş, insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. Bunları görmezden gelenlerin gözleri kadar vicdanları da körleşmiştir. Her mecrada bunun hesabını sormak boynumuzun borcudur. Yıllardır doğdukları yerlerden uzak kalarak memleket hasretiyle yanıp tutuşan 1 milyon kaçkın, göçkün kardeşimiz artık doğdukları topraklarına dönebilmek için sabırsızlanıyor. İnşallah en kısa sürede bu kardeşlerimizin hasretinin sona ereceğine inanıyoruz. Dağlık Karabağ'a yıkım, katliam ve gözyaşından başka hiçbir şey getirmeyenlerin de artık akıllarını başlarına toplaması gerekiyor."​​​​​​​Ermeni yöneticilerin halkın kaynaklarını Azerbaycan'ın topraklarını işgal altında tutabilmek için harcadığını belirten Erdoğan, "Halbuki bu kaynaklar anlamsız müdafaa hatlarına, silahlara, gözlerini kin ve kan bürümüş yöneticilerin ihtiraslarına harcanmamış olsa bugün manzara çok daha farklı olurdu. Ermeni politikacıların bunu çok iyi tahlil edip barış ve istikrar temelinde geleceği kurma konusunda cesur adımlar atmalarını temenni ediyoruz." dedi.​​​​​​​Ermenistan halkının, kendilerini geçmişin yalanlarıyla avutarak fakirliğe mahkum eden diasporanın esaretinden kurtulmasını dileyen Erdoğan, "Batılı emperyalistlerin gaz vermesiyle bir yere varılmayacağı görülmeli, düşmanlık yerine iyi komşuluk temelinde ilişkiler yeniden ele alınmalıdır." diye konuştu.BAŞLANGICI OLACAK'BAŞLANGICI OLACAK' 

Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması dolayısıyla Azadlık Meydanı'nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'nde konuşan Erdoğan, "Ermenistan halkı Karabağ'da yaşananlardan ders çıkarırsa bu bölgede yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır." ifadelerini kullandı.​​​​​​​Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Azerbaycan halkının yaşadığı onca acıya rağmen kalıcı istikrar için takdire şayan bir tavır sergilediğine işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanının bu iyi niyetli çabalarını biz de destekliyor, muhataplarınca değerlendirilmesini arzu ediyoruz." diye konuştu.​​​​​​​Şehitlerin fedakarlığı sayesinde Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis ettiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:​​​​​​​"Artık Azerbaycan toprakları yıllardır hasret kaldığı Terter Çayı'nın sularına kavuşmuştur. Şuşa'nın dağlarının başındaki duman artık dertli değildir. Tutsak har-ı bülbül artık özgürdür, daha parlak açacaktır. Köndelen Çay artık daha coşkun akacak, Aras türküsünü daha güçlü çığıracak, Karabağ Şikestesi'ni okuyan nefesler daha yüksek, daha güçlü çıkacaktır. 'Aras'ı ayırdılar, mil ilen doyurdular, men senden ayrılmazdım zor ilen ayırdılar', ay Laçın, can Laçın, men sene gurban Laçın, güzelliğine gurban olduğumuz Laçın artık özgürdür. Laçın gibi Şuşa gibi Fuzuli, Cebrail, Zengilan, Gubadlı, Ağdam ve Kelbecer de artık özgürdür.​​​​​​​Bugün Azerbaycan'ın milli şairi, büyük mücahit Ahmed Cevad Bey'in ruhunun şad olduğu gündür, bugün Nuri Paşa'nın, Enver Paşa'nın, Kafkas İslam Ordusu'nun yiğit neferlerinin ruhunun şad olduğu gündür. Bugün Azerbaycan şehitlerinin serdarı Mübariz İbrahimov'un ruhunun şad olduğu gündür. Bugün hepimiz için, tüm Türk dünyası için zafer ve gurur günüdür. Rabbime bizlere bugünleri yaşattığı için sonsuz hamdediyorum. Bugün burada tüm kalbimle bir kez daha tekrarlamak istiyorum: Karabağ Azerbaycan'dır. Karabağ artık anavatanıyla kucaklaşmış, 30 yıllık hasret son bulmuştur. Bundan sonra Türkiye ve Azerbaycan olarak hedefimiz bu toprakları daha müreffeh, daha gelişmiş, çocuklarımız için daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için mücadele etmektir. Türkiye ve Azerbaycan sırt sırta verdikleri sürece Allah'ın izniyle zorlukları aşmaya, başarıdan başarıya koşmaya devam edecektir. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına, "Bütün Azerbaycan halkını, değerli kardeşim Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i ve şanlı Azerbaycan ordusunu, Türk ordusunu yürekten tebrik ediyorum. Aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Sağ olun, var olun, Allah'a emanet olun." ifadeleriyle son verdi.​​​​​​​NOTLARNOTLAR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, "Selam asker" diyerek askerleri selamladı. Ardından iki ülkenin milli marşları okundu. Erdoğan ve Aliyev'in konuşmalarının sonrasında Türk askerlerinin de yer aldığı geçit töreni gerçekleştirildi.

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Mahir Ünal ve Efkan Ala, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da katıldı.​​​​​​​İLHAM ALİYEV: TÜRKİYENİN DESTEĞİ GURURLANDIRDIİLHAM ALİYEV: TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ GURURLANDIRDI

Törende konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de, şu ifadeleri kullandı:​​​​​​​Kardeşim ‘Bu muharebede haklıdır’ demiştir. Türkiye her zaman Azerbaycan’ın yanındadır demiştir. Bu birliğimizin tezahürüdür.​​​​​​​Türkiye’nin verdiği destek her bir Azerbaycan vatandaşını gururlandırmış, sevindirmiştir. Bir daha bizim birliğimizi, haklarımızı tüm dünyaya göstermiştir.​​​​​​​44 gün süren çatışmada sonucunda galibiyetle işgale son verdik. 44 günün her günün bizim şanlı tarihimizdir. Biz uzun yıllar bu sorunu dile getirdik. Savaş meydanında bu çatışmayı kazardık. Siyasi ve diplomatik zaferler meyvesini verdi.​​​​​​​Dağlık Karabağ Azerbaycan'ın ayrılmaz parçasıdır. Biz bu zamana kadar güç topluyorduk. Siyasi ve ülke dahilinde güçleniyorduk. Ordumuzu güçlendiriyorduk. Yıldan yıla bizim üstünlüğümüz daha da ortaya çıktı.​​​​​​​Ermenistan bizimle rekabet edemedi. Ermenistan kendi iradesiyle bizim topraklarımızdan çıkmazsa, harp yoluyla biz bunu gerçekleştireceğiz.' demiştim. Mukaddes Kuran-ı Kerim'e el basarak ant içmiştim ki Azerbaycan'ın arazisini koruyacağım.

Azerbaycan tarihi adaleti sağladı.Hak hukuk ağızda kaldı. Böyle olunca harp kaçınılmaz oldu. Ermenistan'ın hareketleri ve söylemleri harbi kaçınılmaz kıldı.Bizim tarihi topraklarımızda getirilen Ermenistanları yerleştirmek cinayettir. Biz bunu görür ve hissederdik. Kendi sözümüzü dünyaya söyledik. Muharebeye 3 gün kala "Ermenistan yeni savaşa hazırlanıyor." demiştim ve öyle de oldu.​​​​​​​Eylül ayında Ermenistan Azerbaycan'ın topraklarını işgale kalkıştı ama onlara cevap verdik. 'Azerbaycan askeri ileri, toprağımızı geri almalıyız, işgalciyi cezalandırmalıyız.' dedim. 44 gün sonucunda 1 gün bile geri çekilmemiz olmamıştır. 30 yıla yakın kurduğu savunmayı yarıp geçtik.​​​​​​​ERDOĞAN VE ALİYEVE SEVGİ GÖSTERİLERİERDOĞAN VE ALİYEV'E SEVGİ GÖSTERİLERİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması dolayısıyla düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'ne katıldı.​​​​​​​Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycanlı vatandaşlar tarafından sevgi gösterileri ile karşılandı.​​​​​​​Erdoğan ve Aliyev töreni birlikte takip etti.​​​​​​​İşte törenden kareler..

Bu haber 891380 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya vuracak: İnternet ve elektrik kesintileri olacak..
Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya...
Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya vuracak: İnternet ve elektrik kesintileri olacak..
Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya...