Son dakika: Bakan Çavuşoğlu duyurdu! Ermenistan’la normalleşme...

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu duyurdu! Ermenistan'la normalleşme için Özel Temsilciler atanacak

13 Aralık 2021 - 23:07

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Ermenistan ile normalleşme açıklaması

Giriş Tarihi: 13.12.2021  21:20 Son Güncelleme: 13.12.2021  23:03

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu duyurdu! Ermenistan'la normalleşme için Özel Temsilciler atanacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile normalleşme adımları çerçevesinde karşılıklı temsilciler atanacağını açıkladı. Çavuşoğlu "Ermenistan'ın başkenti Erivan'a charter uçuşlarını başlatacağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Ermenistan ile normalleşme açıklamasıSon dakika haberleri... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TBMM'de gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu Ermenistan'la normalleşme konusunda önemli bir mesaj verirken, ABD ile ilişkilerdeki son gelişmeleri de paylaştı. İşte detaylar...

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluErmenistan ile normalleşme adımları konusunda karşılıklı temsilci atanacağını duyurdu. Çavuşoğlu ayrıca, "ABD ile bir taraftan sorunları çözmek için diğer taraftan 100 milyar dolar hedef konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Stratejik diyalog mekanizma kurulması konusunu Riga'da Blinken ile çalıştık." ifadelerine yer verdi.

 

Mevlüt Çavuşoğlu: Ermenistan ile karşılıklı temsilciler atayacağız

Mevlüt Çavuşoğlu: Ermenistan ile karşılıklı temsilciler atayacağız

Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile ilişkilerde normalleşme için karşılıklı özel temsilciler atanacağını söyleyerek, "Ermenistan'ın başkenti Erivan ile charter uçuşlarını açacağız." dedi.

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu duyurdu! Ermenistan’la normalleşme için Özel Temsilciler atanacak

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluErmenistan ile normalleşme adımları konusunda karşılıklı temsilci atanacağını duyurdu. Çavuşoğlu ayrıca, "ABD ile bir taraftan sorunları çözmek için diğer taraftan 100 milyar dolar hedef konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Stratejik diyalog mekanizma kurulması konusunu Riga'da Blinken ile çalıştık." ifadelerine yer verdi.

Bakanlığının TBMM Genel Kurul bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu şunları söyledi:

"BÜYÜKELÇİLER APTALCA HATA YAPTILAR"

"10 büyükelçi meselesini Biden çözmedi. Büyükelçiler aptalca hata yaptılar ve geri adım attılar.Ondan sonra biz de gerekeni yaptık. Aksi takdirde sınırdışı edileceklerdi.

"ERMENİSTAN'LA KARŞILIKLI ÖZEL TEMSİLCİ ATANACAK"

Kafkasya'da, Can Azerbaycan'la birlikte bölgesel barış ve refahı inşa etmek için yoğun diplomatik gayret içindeyiz.Yakında Ermenistan'la normalleşme adımları için karşılıklı Özel Temsilciler atayacağız. Her adımda Azerbaycan'la birlikte hareket edeceğiz.Libya'da barış ve istikrarın anahtarı olmaya devam ediyoruz. Seçimler öncesi tüm taraflarla temas halindeyiz. Yarın(bugün) Libya Meclis Başkan Vekili'nin başkanlığında karma bir Meclis heyeti ülkemize gelecek.

"AFGANİSTAN'DA BÜYÜKELÇİLİĞİ FAAL TEK NATO ÜLKESİYİZ"

Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan krizin yatıştırılması için yoğun bir diplomasi yürütüyoruz. Bölgemiz yeni bir çatışmayı kaldıramaz. Hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem ben mevkidaşlarımızla düzenli temas halindeyiz.Afganistan'da öngörülü ve cesur bir kararla Büyükelçiliği'ni faal tutan tek NATO ülkesi olduk.Bugün başta AB Temsilciliği olmak üzere birçok ülke Kabil'e geri dönmeye hazırlanıyor.Tüm dünyanın yaptığı gibi Taliban'la kademeli bir angajmana girdik.Bu angajman sayesinde Maarif Vakfımızın 45 okul ve eğitim merkezi faal. Bunlardan 10'u kız okulu.Sadece eleştirerek, kızarak, hariçten gazel okuyarak diplomasi yapılmaz. Bizzat sahada olarak, konuşarak, yani diplomasiyle sonuç alınır. Kızılay, AFAD, TİKA ve derneklerimizle insani yardımlarımızı ulaştırıyoruz.Kabil'den ülkemize charter uçuşları başladı. Bu uçuşlarla ülkemizdeki Afganlar Kabil'e geri dönüyorlar.İş insanlarımız da faaliyetlerine başlıyor. Şu anda MÜSİAD'dan bir heyetimiz Kabil'de.Haftaya Pakistan'da Afganistan konulu İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısına katılacağız. Bilahare, Kabil'e daha önce açıkladığım Bakanlar ziyaretini de gerçekleştireceğiz.

"SAHAYSA SAHA, MASAYSA MASA"

Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru hak ve çıkarlarını korumak için sahada ve masada gerekeni yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl, Yunanistan ve Rum kesimi tam 6 kez kıta sahanlığımıza üçüncü ülke bayraklı araştırma gemilerini göndermeye çalıştı. İlgili ülkeler nezdindeki girişimlerimiz ve Silahlı Kuvvetlerimizin sahadaki mevcudiyetiyle hepsini engelledik. Daha önce de söylediğimiz gibi masaysa masa, sahaysa saha. Hepsine hazırız.

ABD İLE STRATEJİK DİYALOG MEKANİZMASI

2021'de iklim, göç, güvenlik ve sağlık alanlarında üç yeni Yüksek Düzeyli Diyalog Mekanizması kurduk ve ilk toplantıları yaptık. NATO'nun yeni Stratejik Konsepti'nin hazırlanmasında önemli katkılar sağlıyoruz.Fransa'yla üst düzey diyalog kanallarını yeniden canlandırdık. Almanya'da yeni kurulan hükümetle aynı anlayışla çalışmaya hazırız.Geçtiğimiz ay İspanya'yla yaptığımız Hükümetlerarası Zirve'de ilişkilerimizi "Kapsamlı Ortaklık" düzeyine çıkardık.Macaristan'la da Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısı gerçekleştirdik.ABD'yle bir yandan sorunların çözümüne odaklanırken, bir yandan da 100 milyar Dolar ticaret hacmi hedefi dahil işbirliğimizi farklı alanlarda geliştirmek için çalışıyoruz.G20 Zirvesi marjında Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Biden arasındaki görüşmede, ilişkilerimizin tüm boyutlarının ele alınacağı stratejik diyalog mekanizması kurulması kararlaştırılmıştı.Riga'da Dışişleri Bakanı Blinken'la bu konunun detaylarını çalıştık.

AFRİKA İLE YENİ DÖNEM

Afrika, Asya ve Latin Amerika'yla ilişkilerimizde de önemli adımlar atmaya devam ediyoruz.Önümüzdeki haftasonu Sayın Cumhurbaşkanımızın evsahipliğinde gerçekleştireceğimiz Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklığı Zirvesi'yle, Afrika'yla ilişkilerimizde yeni bir döneme giriyoruz.Liderlerin katılacağı Zirve öncesi, Dışişleri, Eğitim, Sağlık ve Tarım Bakanları toplantısı da gerçekleştirilecek.Amacımız Afrika'yla birlikte kazanmak, birlikte yol yürümek.

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME

Yakında Ermenistan'la normalleşme adımları için karşılıklı Özel Temsilciler atayacağız. Her adımda Azerbaycan'la birlikte hareket edeceğiz.

LİBYA'DA TEMAS HALİNDEYİZ

Libya'da barış ve istikrarın anahtarı olmaya devam ediyoruz. Seçimler öncesi tüm taraflarla temas halindeyiz. Yarın Libya Meclis Başkan Vekili'nin başkanlığında karma bir Meclis heyeti ülkemize gelecek.

TOPLANTIYA KATILACAĞIZ

Haftaya Pakistan'da Afganistan konulu İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısına katılacağız. İran, Irak, Yemen, Lübnan, Etiyopya, Sudan, Somali dosyalarında yoğun diplomasi trafiğimiz devam ediyor.

HEPSİNİ ENGELLEDİK

Bu yıl, Yunanistan ve Rum kesimi tam 6 kez kıta sahanlığımıza üçüncü ülke bayraklı araştırma gemilerini göndermeye çalıştı. İlgili ülkeler nezdindeki girişimlerimiz ve Silahlı Kuvvetlerimizin sahadaki mevcudiyetiyle hepsini engelledik.

ABD İLE İLİŞKİLERDE SON DURUM

ABD'yle bir yandan sorunların çözümüne odaklanırken, bir yandan da 100 milyar Dolar ticaret hacmi hedefi dahil işbirliğimizi farklı alanlarda geliştirmek için çalışıyoruz.

AFRİKA ZİRVESİ GERÇEKLEŞECEK

Afrika, Asya ve Latin Amerika'yla ilişkilerimizde de önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki haftasonu Sayın Cumhurbaşkanımızın evsahipliğinde gerçekleştireceğimiz Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklığı Zirvesi'yle, Afrika'yla ilişkilerimizde yeni bir döneme giriyoruz.

43 ÜLKEDE FETÖ OKULLARI SONA ERDİ

Maarif Vakfı'yla çalışmalarımız neticesinde, 43 ülkede FETÖ iltisaklı okulların faaliyetleri tamamen veya kısmen sona erdi. DEAŞ ve yabancı terörist savaşçılarla mücadelemizi uluslararası işbirliği kapsamında aralıksız sürdürüyoruz.

43 FETÖ OKULUNUN FAALİYETLERİ SONA ERDİ

Terörün dış boyutuyla mücadelemiz kararlılıkla sürüyor.PKK'nın yurtdışındaki hareket alanının kısıtlanması için çabalarımız devam ediyor.FETÖ'nün terör örgütü niteliğinin yanısıra organize bir suç şebekesi olduğunu kanıtlarla ortaya koyuyoruz.FETÖ'yle mücadeleyi, 15 Temmuz gecesi çelikten milli iradeyi temsil eden, bombaların altında görevi terk etmeyen bu Gazi Meclisimize, milletimize, şehit ve gazilerimize borç biliyoruz.Mücadelemiz sonuç veriyor. Maarif Vakfı'yla çalışmalarımız neticesinde, 43 ülkede FETÖ iltisaklı okulların faaliyetleri tamamen veya kısmen sona erdi.
KITA SAHANLIĞIMIZA KİMSE İZİNSİZ GİREMEZ
Katar-Exxon anlaşmasına gelirsek bizim kıta sahanlığımıza kim olursa olsun bizden izinsiz kimse giremez, ayrıca KKTC ruhsat verdiği sahalara da bizden izinsiz kimse giremez. Beşinci parselde bizim kıta sahanlığımızın altında kalan kızımda. Hakça paylaşım oluncaya kadar biz de KKTC ruhsat verdiği alanlarda Kıbrıs Türk halkı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

"RÜYA GÖREN UYANSIN DEDİM"

"Crans Montana'ya ilk vardığımda "Sıfır garanti, sıfır asker rüya bile değil. Rüya gören varsa uyansın" dedim, bunu bugün de söylüyoruz. Referans aldığınız belgede Rum kesimi bu belgede "Çavuşoğlu garanti ve güvenlikten hiç taviz vermedi" diyor, siz "taviz verdi" diyorsunuz. Maalesef bu konuda Rum kesimine katılmak durumundayım.

ÖVÜNMEMİZDEN RAHATSIZ OLMAYIN

10 yıl önce Afrika kıtasında 12 büyükelçiliğimiz vardı, bugün 43 büyükelçiliğimiz var, başkonsolosluklarımızla beraber 48 oldu. 3 milyar dolar ticaretimiz vardı, 25 milyar dolar oldu.Bununla övünmemizden rahatsız olmayın.

AVRUPA KONSEYİ KARARLARI

Türk mahkemeleri Kavala ile AİHM kararı uyguladı ve serbest kaldı. Ama Kavala hakkında başka davalar olduğu için Kavala hapisten çıkmadı. Ama o ilgili karar uygulanmıştır. AİHM kararları sadece Türkiye için mi, 47 üye için mi geçerli? Yunanistan Batı Trakya Türkleri konusunda 14 karar, Fransa AİH ev sahibi 10 yıldır uygulamıyor, Norveç 2 yıldır, Almanya 5, Finlandiya, İrlanda, Belçika… Bunların hepsi insan hakları ihlalleri ile ilgili. Tüm bu ülkeler uygulamazken neden AİHM Bakanlar komitesi sadece Türkiye'yi hedef alıyor? Burada çifte standart vardır, bunlar siyasettir.

Bu haber 791203 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Erdoğan'dan kritik kabul! Devlet Bahçeli ile görüştü | Hangi konular ele alındı?
Başkan Erdoğan'dan kritik kabul! Devlet Bahçeli ile görüştü |...
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)