Son dakika... Antalya’da kritik zirve başladı! Gözler çıkacak...

Son dakika... Antalya'da kritik zirve başladı! Gözler çıkacak kararlarda

Savaş başladıktan sonra Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bugün Antalya’da, Türkiye’nin çağrısı üzerine masaya oturdu. Saat 11.25'te başlayan toplantı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla üçlü formatta gerçekleşiyor. İşte dünyanın beklediği görüntü... Öte yandan Rus ve Ukrayna heyetleri, toplantı dışında karşılaşmayacak, ayrı otellerde konaklayacak.İletişim Başkanlığı’nın elektronik ortamda açtığı akreditasyona rekor düzeyde başvuru oldu.

10 Mart 2022 - 12:02

SON DAKİKA: Rusya Ukrayna savaşında dönüm noktası! Tarihi toplantı Antalya'da başladı! Dünyanın gözü burada...

Giriş Tarihi: 10.3.2022  10:09 Son Güncelleme: 10.3.2022  11:55

Dünyanın gözü Antalya'daki zirvede! Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ilk kez bir araya geldi

Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme bugün Antalya'da gerçekleştiriliyor. Beklenen Çavuşoğlu-Lavrov-Kuleba zirvesi başladı. Dünya bu zirveden çıkacak kararlara kilitlenmiş durumda.

SON DAKİKA: Rusya Ukrayna savaşında dönüm noktası! Tarihi toplantı Antalya’da başladı! Dünyanın gözü burada...

Son dakika haberi: Rusya-Ukrayna savaşı 15'inci güne girerken, ateşkes için taraflar Türkiye'de masaya oturdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun arabuluculuk yaptığı toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov öncülüğündeki heyet, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba öncülüğündeki heyet ile tartışıyor, uzlaşma zemini arıyor. Çavuşoğlu, kritik toplantıdan önce taraflar ile ayrı ayrı görüşerek taleplerini dinledi. Çavuşoğlu daha sonra 3'lü platform için tarafları otelin kapısında ayrı ayrı karşılayarak salona geçti. Tarihi zirveyi 384 gazeteci takip ediyor.

Son dakika... Antalya'daki kritik zirveden ilk kare geldi

Dünyanın gözü Antalya'daki zirvede! Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ilk kez bir araya geldi

Dünyanın gözü Antalya’daki zirvede! Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ilk kez bir araya geldiSavaş başladıktan sonra Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bugün Antalya’da, Türkiye’nin çağrısı üzerine masaya oturdu. Saat 11.25'te başlayan toplantı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla üçlü formatta gerçekleşiyor. İşte dünyanın beklediği görüntü... Öte yandan Rus ve Ukrayna heyetleri, toplantı dışında karşılaşmayacak, ayrı otellerde konaklayacak.İletişim Başkanlığı’nın elektronik ortamda açtığı akreditasyona rekor düzeyde başvuru oldu. Toplantı için 150’si yabancı 334 gazeteci akredite edildi.

Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, Türkiye kritik bir görüşmeye ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı.

Antalya'daki Regnum Carya Otel'de gerçekleşen toplantı 11.25'te başladı.



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Diplomasi Forumu kapsamında Antalya'da bir araya geldi.

TARİHİ ZİRVE ÖNCESİ GÖRÜŞMELER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında yapılacak Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesi Antalya'da ikili görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik." ifadesini kullandı.

AYRI OTELLERDE KONAKLAYACAKLAR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaşın başladığı günden beri ilk defa temas kuruldu. Rus ve Ukrayna heyetleri toplantı dışında karşılaşmayacak ve ayrı otellerde konaklayacak.



Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada şunlar denildi:

"Ukrayna, Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanlarının katılımıyla yapılacak üçlü görüşme saat 11:00'de öngörülüyor. Toplantıdan hemen sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ayrı bir basın toplantısı verecek. Söz konusu basın toplantısı Regnum Carya otelinin Convention Center binasında yapılacak."

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU CUMA GÜNÜ BAŞLAYACAK

Kritik zirveden bir gün sonra, Antalya Diplomasi forumu başlayacak.

Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenecek forumun açılış konuşmasını, Başkan Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Foruma 3 bine yakın kişinin katılması bekleniyor. 19 devlet ve hükümet başkanı, 73 bakan ve 42 uluslararası teşkilat temsilcisi Antalya'da olacak. Türkiye'nin ilişkilerde normalleşmeye gittiği Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da katılımcılar arasında.

334 GAZETECİ İZLEYECEK

İletişim Başkanlığı'nın elektronik ortamda açtığı akreditasyona rekor düzeyde başvuru oldu. Toplantı için 150'si yabancı 334 gazeteci akredite edildi.

ZELENSKİ: UMARIM OLUMLU ADIM ATILIR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Antalya toplantısına ilişkin açıklama yaparak, "Ukrayna olarak biz Rusya ile problemleri her zaman görüşmeler yoluyla çözmekten yana olduğumuzu dile getirdik. Defalarca (Rusya lideri) Putin ile göz göze görüşmeyi önerdim. Umarım Antalya görüşmeleri barışın sağlanması yönünde kayda değer adımın atılacağı yer olur" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Lideri Zelenski'nin parlamentodaki Halkın Hizmetkârı Partisi ise Ukrayna'nın Rusya'nın talepleri doğrultusunda NATO'ya üye olmaktan vazgeçmesi durumunda kendisine güvenlik garantileri verecek yeni çatı bulmak zorunda olduğunu gündeme getirerek, "Ukrayna'yı Rusya'ya karşı koruyacak, bize güvenlik garantileri verecek üçüncü taraflara ihtiyacımız var. Bu garantörler Türkiye ve ABD olabilir" teklifini sundu.

SAVAŞ SONRASI İLK TEMAS

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba savaşın başladığı günden beri ilk defa temas kurdu.

ZİRVEDEN İLK FOTOĞRAFLAR

Dünyanın izlediği görüşmeye ilişkin ilk fotoğraflar da geldi.

Son dakika... Antalyada kritik zirve başladı Gözler çıkacak kararlarda

ÇAVUŞOĞLU'NDAN ZİRVE ÖNCE GÖRÜŞMELER

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile toplantı öncesi bir görüşme gerçekleştirdi.

Son dakika... Antalyada kritik zirve başladı Gözler çıkacak kararlarda

 

UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada şunlar denildi:

"Ukrayna, Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanlarının katılımıyla yapılacak üçlü görüşme saat 11:00’de öngörülüyor. Toplantıdan hemen sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ayrı bir basın toplantısı verecek. Söz konusu basın toplantısı Regnum Carya otelinin Convention Center binasında yapılacak."

Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için taraflar Türkiye'de masaya oturdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun arabuluculuğunda ateşkesi görüşüyor. Tarihi toplantıyı 384'ü gazeteci 3 binden fazla kişi takip ediyor. Antalya'da kuş uçurtulmazken, toplantı öncesi Bakan Çavuşoğlu mevkidaşları ile ayrı ayrı görüştü. Çavuşoğlu, 3'lü platform için Rus ve Ukraynalı mevkidaşını kapıda karşıladı. Kritik toplantı kısa süreli bir gecikme ile başladı.

GÖRÜŞMEDEN İLK GÖRÜNTÜ

3'lü zirveden ilk görüntüler geldi. İşte tarihi kare:

DÜNYANIN GÖZÜ ANTALYA'DA

Tüm dünyanın gözünün Antalya'da olduğu üçlü zirve Serik ilçesine bağlı Belek turizm merkezindeki 5 yıldızlı bir otelde gerçekleşiyor. Heyetler dün Türkiye'ye geldi.

GÖRÜŞMENİN FORMATI BELLİ OLDU

Tarihi görüşmenin formatı da belli oldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile görüştü. Talepleri dinleyen Çavuşoğlu, daha sonra Lavrov önclüğündeki Rus heyeti dinledi. Tarafların basın açıklaması konusunda kararsız oldukları, ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyecekleri gelen bilgiler arasında yer alıyor.

ÇAVUŞOĞLU-KULEBA GÖRÜŞMESİNDEN İLK KARELER GELDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba bir araya geldi. Çavuşoğlu, Kuleba'yı kapıda karşıladı. Heyetler odaya geçti. Toplantıdan ilk görüntüler de geldi.

LAVROV İLE DE GÖRÜŞTÜ

Çavuşoğlu, Kuleba'yı dinledikten sonra Lavrov öncülüğündeki Rus heyeti ile de görüşmeye geçti. Görüşme sona erdi ve 3'lü zirvenin yapılacağı salona geçildi.

TARİHİ ZİRVE BAŞLADI

Antalya'da tarihi zirve gecikmeli olarak başladı. Taraflar uzlaşmak için zemin arıyor. Toplantıda Kuleba ve Lavrov heyetleri ile yer alıyor. Arabuluculuk görevini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yürütüyor.

GAZETECİ AKINI VAR

Zirveyi takip etmek için akredite olan yerli ve yabancı 334 gazeteci, otelin arka tarafındaki ayrı bir giriş noktasından saat 08.00 itibarıyla içeriye alınmaya başladı. Yoğun ilgi nedeniyle gazeteciler uzun sıra oluşturdu. Güvenlik taramalarının ardından bakanların basın açıklamalarını yapması beklenen G-20 Liderler Zirvesi'nin de yapıldığı salonun bulunduğu alandaki basın odasına alındı. Zirveyi takip eden gazetecilerin ülkeleri arasında Ukrayna ve Rusya Federasyonu'nun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya, Kanada, Hollanda ve Çin Halk Cumhuriyeti de bulunuyor.

BÖLGEDE KUŞ UÇURTULMADI

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) ile günler öncesinden güvelik güçleri ve keskin nişancılar en küçük bir olumsuzluğa karşı alarma geçirildi. Polis ve jandarma ile birlikte uzman güvenlik köpekleri de görev yapıyor. Formun yapıldığı Belek Turizm Merkezi'nde keskin nişancılar, özel harekat mensupları, bomba uzmanı köpekler görev yapıyor. Antalya Emniyet Müdürlüğü'nde görevli silahla atış eğitimi veren, hedefleri gözü kapalı 12'den vurabilen atış eğitmeni komiser Nisa Aydın'da formda görevlendirildi.

SON DAKİKA: Dünya'nın gözü Antalya'daki 3'lü zirvede! Bakan Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba ile bir araya geldi | Video

Son dakika: Dünyanın gözü tarihi zirvede! Rusya Ukrayna savaşında dış basın Türkiye’yi manşete taşıdı

Giriş Tarihi: 10.3.2022  11:01 Son Güncelleme: 10.3.2022  11:43

Son dakika: Dünyanın gözü tarihi zirvede! Rusya Ukrayna savaşında dış basın Türkiye’yi manşete taşıdı

Son dakika: Dünyanın gözü tarihi zirvede! Rusya Ukrayna savaşında dış basın Türkiye’yi manşete taşıdı

Son dakika haberleri… 15’inci günün yaşandığı Rusya Ukrayna savaşında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Rusya, birçok Ukrayna kentini kuşatma altına almışken iki ülke arasındaki müzakerelerden şimdiye dek herhangi bir ateşkes ihtimali de çıkmadı. Yaşanan krizde en başından bu yana arabuluculuk rolünü üstleneceğini söyleyen Türkiye’de bugün tarihi bir zirve gerçekleşiyor. Türkiye’nin arabuluculuğunda Antalya’da masaya oturacak olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’nın bu tarihi görüşmesi, dış basına damgasını vurdu. Savaşın çözümü için Bakan Çavuşoğlu’nun yönetiminde yapılacak görüşmeler, dünyanın gözünü bir kez daha Türkiye’ye çevrildi.

Son dakika haberleri… Rusya Ukrayna savaşında 15'inci güne girildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta duyurduğu özel askeri operasyonun ardından başlayan şiddetli çatışmalarda, Ukrayna'nın birçok kenti kuşatma altına alındı.

Ateşkes görüşmeleri için Belarus'da bir araya gelen Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri, barışa dair herhangi bir konuda uzlaşıya varmakta başarısız olurken Türkiye, resmi olarak olarabuluculuk rolünü üstlendi. Savaşın başladığı günden bu yana Rusya Ukrayna arasındaki en büyük diplomatik görüşmeye ev sahipliği yapacak olan Türkiye, dünyanın gündemine oturdu.

TARİHİ ZİRVE DÜNYA GÜNDEMİNDE

Krizin başından bu yana yapıcı diplomatik rolüyle öne çıkan Türkiye, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu arabuluculuğunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın görüşmesine ev sahipliği yapıyor.

Bu tarihi zirveye katılmak için Antalya'ya gelen iki ismin bu görüşmesi ise, yabancı basın tarafından da yakından takip ediliyor.

Tarihi zirveyi aralarında Rusya, Ukrayna, ABDBirleşik KrallıkAlmanyaİsrailJaponyaHollanda gibi ülkelerin de yer aldığı 34 ülkeden 330'un üzerinde gazeteci takip edecekken yabancı basın mensupları, tarihi zirveden çıkacak son dakika gelişmelerini takip etmek için büyük kuyruklar oluşturdu.

Zirveyi ilk duyuranlardan olan Reuters haber ajansı, Ukraynalı mevkidaşıyla görüşmek üzere, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye'ye gittiğini duyurarak bunun savaşın başından bu yana iki ülkenin üst düzey diplomatları arasında yapılan ilk toplantı olduğuna vurgu yaptı.

DİPLOMATİK TRAFİĞİN ORTA NOKTASI TÜRKİYE

ABD'li New York Times, tarihi zirvenin önemine vurgu yapan bir başka kaynak oldu. Türkiye'nin, tarihi görüşmeye ev sahipliği yaptığını duyuran NYT, şimdiye dek yapılan bu ilk üst düzey görüşmenin savaşın dengelerini değiştirebileceğine dikkat çekti.

Antalya'da yapılan zirvenin barış ihtimalini öne çıkardığını belirten NYT'ın yazısı, Türkiye'nin kritik rolüne de dikkat çekti.

France 24 de, zirveyi yakından takip eden medya kuruluşlarından oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, savaşın başından bu yana arabuluculuk çalışmaları yürüttüğüne dikkat çeken France 24, savaşın bu ilk üst düzey görüşmesinin önemine vurgu yaptı.

Bu haber 990799 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 gözaltı!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 gözaltı!
Başkan Erdoğan'dan teşkilatlara net mesaj: Partimizi kapris kibir ve şahsi hedeflere kurban etmeyiz
Başkan Erdoğan'dan teşkilatlara net mesaj: Partimizi kapris kibir...