Karadeniz’deki sel felaketi sonrası teyakkuza geçildi! Bakan...

Karadeniz'deki sel felaketi sonrası teyakkuza geçildi! Bakan Yerlikaya uyardı: Alarm devam ediyor

Karadeniz’de özellikle Ordu, Düzce, Bolu, Bartın, Zonguldak, Kastamonu, Karabük, Çorum, Giresun, Samsun ve Trabzon’da şiddetli yağış nedeniyle dereler taştı. Cadde ve sokaklar göle dönerken bölgede 1000’e yakın heyelan ve toprak kayması yaşandı. Bazı yollarda düşen kayalar ve toprak nedeniyle trafik aksadı. Ordu’da Karadeniz Sahil Yolu, Bolu’da TEM Otoyolu ulaşıma kapandı. Samsun’da sele kapılan bir kadın hayatını kaybetti.

10 Temmuz 2023 - 05:26

Bartın'ı sel vurdu! Bakan Ali Yerlikaya: Cumhurbaşkanımız gelişmeleri anbean takip etmekte

Giriş Tarihi: 09.07.2023 Güncelleme Tarihi: 10.07.2023 

Karadeniz'deki sel felaketi sonrası teyakkuza geçildi! Bakan Yerlikaya uyardı: Alarm devam ediyor

Karadeniz'de sel felaketi! Ekipler teyakkuza geçti: 13 il için turuncu kodlu uyarı verildi

Bartın’ı sel vurdu! Bakan Ali Yerlikaya: Cumhurbaşkanımız gelişmeleri anbean takip etmekteMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının arından sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış Zonguldak, Bartın, Karabük, Ordu başta olmak üzere birçok kent vurdu. Bartın'da yoğun sağanak nedeniyle ev ve iş yerlerinde mahsur kalanlar iş makineleriyle kurtarıldı. Amasra Tüneli'nde su birikintisi oluştu, derenin taşması sonucu köprü su altında kaldı. Diğer taraftan kuvvetli yağış nedeniyle Bartın Irmağı'nın su seviyesi 8 metre yükseldi, taşma riskine karşı evlerin bodrum katları ve iş yerleri boşaltıldı.

Karadeniz sel felaketi Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı Trafik durma noktasına geldi Bartın'a giden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Bartın'da açıklamalarda bulundular. Bakan Ali Yerlikaya, "Bölgedeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bartın'da mahsur kalan 126 vatandaşımızı kurtardık. Cumhurbaşkanımız gelişmeleri anbean takip etmekte. " dedi.

Karadeniz'de sel felaketi! Ekipler teyakkuza geçti: 13 il için turuncu kodlu uyarı verildi

Yurdun özellikle kuzey kesimlerinde etkili olan sağanak yağış yer yer sel ve su baskınlarına neden oldu. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde etkisini gösteren sağanak yağışlar hayatı felç etti. Ordu'da açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Yunus Sezer, yaklaşık 130 kg yağış alındığını belirterek "Karadeniz Bölgesi'nde bine yakın heyelan ve toprak kayması var." dedi. Selden etkilenen illerin başında gelen Zonguldak, Karabük, Bartın, Ordu, Bartın'da ve Samsun'da yollar adeta göle döndü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yağışların 10 Temmuz Pazartesi günü de devam edeceğini kaydederek Karadeniz'deki 13 il için turuncu kodlu uyarı yayınladı. Sel ile mücadele için ekipler seferber edilirken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "23 vatandaşımız helikopter, 73 vatandaşımız ise bot ve iş makineleriyle kurtarıldı." açıklamasında bulundu. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Bartın'da açıklama yaptı.

"BARTIN'DA MAHSUR KALAN 126 VATANDAŞIMIZI KURTARDIK"

Bartın Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Mahsur kalan 23 vatandaşımız helikopterler ile 500'ü aşkın vatandaşımız botlarla tahliye edildi. Bartın'da sel ve su baskınındaki son durum dün gece başlayan aşırı yağışlarda 588 ihbar alındı. İlimiz genelinde 126 vatandaş kurtarıldı. Bartın'da yarın saat 15.00'e kadar sağanak yağış bekliyoruz ve turuncu uyarı devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız gelişmeleri anbean takip ediyor ve talimatlarını alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Karadeniz'deki sel felaketi sonrası teyakkuza geçildi! Bakan Yerlikaya uyardı: Alarm devam ediyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Güvenlik ve Acil Durum Merkezinde, selden etkilenen bölgedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, turuncu kodlu alarmın devam ettiğini belirterek sel tehlikesinin geçmediğini ifade etti.

Karadeniz’deki sel felaketi sonrası teyakkuza geçildi! Bakan Yerlikaya uyardı: Alarm devam ediyor

Karadeniz Bölgesi, şiddetli yağışların ardından sel felaketi ile karşı karşıya kaldı. Afetin boyutu zaman ilerledikçe artarken devletim tüm imkanları vakit kaybetmeden seferber edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da afet bölgesine gelerek incelemelerde bulundu.

Bakan Yerlikaya uyardı: Alarm devam ediyor | Video

 

"TURUNCU UYARI DEVAM EDİYOR"

İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'ne (GAMER) gelen Bakan Tunç ve Bakan Yerlikaya, burada kentteki sele ilişkin son durum hakkında yetkililerden bilgi aldı. Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Yerlikaya, meteorolojinin cumartesi günü toplam 19 ilde uyarı verdiğini; Artvin, Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon, Bartın, Düzce, Bolu, Kastamonu, Rize, Sinop, Zonguldak ve Karabük'te "turuncu" uyarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Yerlikaya, aşırı yağışlar sonucu uyarı verilen illerin tamamında 2 bin 156 ihbar alındığını bildirerek "Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde, emniyet, jandarma, sahil güvenlik, Devlet Su İşleri, Özel İdareler, Karayolları, Kızılay, UMKE ve belediye ekiplerimiz gelen her ihbarı hassasiyetle değerlendiriyorlar. Bölgedeki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." dedi.

Yağışlar sonucu mahsur kalan 23 kişinin helikopterler, 570 vatandaşın da botlar ve iş makineleriyle kurtarıldığını aktaran Yerlikaya, AFAD Başkanlığınca bölgeye 449 arama ve kurtarma personeli, 25'i dalgıç olmak üzere toplam 4 bin 283 personel, 2 helikopter ve 439 iş makinesi görevlendirildiğini kaydetti.

"SAAT 15.00'A KADAR SAĞANAK YAĞIŞ BEKLENMEKTE"

Bakan Yerlikaya, Bartın'daki aşırı yağışlar sonucu 588 ihbar alındığına değinerek, "Son 24 saatte metrekareye Arıt beldesine 201, Amasra ilçemizde 183, Bartın merkeze 135 kilogram yağış düşmüştür. İlimiz genelinde 126 vatandaşımızı helikopter, bot ve iş makineleriyle kurtardık. Yine ilimizde meteoroloji verilerine göre yarın saat 15.00'a kadar sağanak yağış beklenmekte ve turuncu uyarı devam etmektedir." diye konuştu.

Çalışmalara destek olmak üzere bölgede 1297 personelin görev yaptığını ifade eden Yerlikaya, "Yarın gelecek personelle toplamda 3 bin 333 rakamına inşallah ulaşacağız. 170 iş makinesi, 1 helikopter, 150 araç, 20 ambulans, 11 kurtarma botu ve 1 mobil ikram aracı görevlendirilmiştir." ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA DERE YATAKLARINDA UZAK DURMA ÇAĞRISI

Bakan Yerlikaya, enerji verilen köylere enerji verilmesi ve kapalı yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek yağışların bu gece ve yarın etkisini sürdürmesi beklendiğini aktardı.

Meteorolojinin bugün ve yarın 15.00'a kadar, metrekareye 100 kilogram yağış düşmesi yönünde uyarı yaptığını vurgulayan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Bartın ve yağış alan diğer havzalarda bulunan barajlarda düşen yağışların önemli bölümü depolanarak feyzanın daha da büyümesi hamdolsun önlenmiştir. Şükürler olsun ki can kaybımız bulunmamaktadır. Hasar tespit çalışmalarımız başlatılmıştır. Bartın ilimize AFAD Acil'den 30 milyon lira ödenek Valiliğimizin hesabına aktarılacaktır. Diğer illerimize de gerekli ödenekler gönderilmiştir."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişmeleri anbean takip ettiğini Yerlikaya, diğer ilgili bakanlıklarla sürekli koordinasyonu sağladıklarını anlattı.

Bakan Yerlikaya, kuvvetli yağış alan illerde vatandaşların dere yataklarından uzak durmaları, yüksek kesimlerde bulunmaları, zemin ve düşük kodlu binalarda bulunmamalarını istedi.

 

 

 

Ayrıca Bakan Yerlikaya, "Her zaman dua ediyoruz. Allah tüm afetlerden bizleri korusun diyoruz. Tekrar Bartın'ımız başta olmak üzere tüm hemşerilerimize geçmiş olsun diyoruz" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da "Batı ve Orta Karadeniz'i etkileyen yağış nedeniyle sel afetiyle karşı karşıya kaldık. Yağışlar taşkınlara nedenlere oldu. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybı olmaması tesellimiz. Maddi hasarlarımız var. Bunların giderilmesi için çalışmalar AFAD koordinasyonunda yapılıyor ve yapılacak. Kiralı Köprü Barajı'mız yüzde 60 doluluk oranıyla ilimizi büyük felaketten kurtardı. Kozcağız Barajı'mız yüzde 15 doluluk oranı. Henüz su tutmaya başlamayan barajımız ama bu tür afetlerde su tutmamasına rağmen ilimizi koruyan bir barajımız. Hasarların çoğu küçük derelerin taşmasıyla oldu. Bartın'da 260 küyümüzün 155'i etkilendi. İlçelerimiz hasarlarımız meydana geldi. Bartın ırmağını besleyen ana kollar var. Buralardaki doluluk oranı yüzde 100 ama il merkezine gelmesini barajlarımız engelliyor. Yağışlarımız yarın da devam edecek. Vatandaşlarımızın dikkatli olması konusunda uyarıyoruz. Halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.

BARTIN VE BİRÇOK İLİ SEL VURDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının arından sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış Ordu, Zonguldak, Bartın, Karabük başta olmak üzere birçok kent vurdu.

Bartın'da dün başlayan kuvvetli yağış, günlük hayatta olumsuzluklara yol açtı.

Dağlardan gelen yağmur suyu nedeniyle Amasra Tüneli'nde su birikintisi oluştu, sürücüler yolda güçlükle ilerledi. Trafik ekiplerinin tedbir aldığı tünelin girişinde Karayolları ekipleri çalışma başlattı.

Çakraz ve Göçkündemirci köylerindeki ev ve iş yerlerini su bastı.

İş yerlerinde mahsur kalan esnaf ve vatandaşlar, iş makinesi ve traktörlerle kurtarıldı.

Bartın-Kastamonu kara yolu Çakraz köyü mevkisinde yolun tek şeridi taşkın nedeniyle kapandı. Bartın-Kastamonu kara yolunun Karaçay mevkisindeki taşkında da yol yaklaşık bir saat trafiğe kapatıldı.

Aynı bölgede bulunan iş makinesi imalathanesinde mahsur kalanlar ile 2 köpek, itfaiye ve AFAD ekiplerince kurtarıldı. Yaralanan bazı kişiler, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Arıt kavşağında Karadere Deresi'nin taşması sonucu köprü su altında, sürüklenen arazi aracı da köprünün korkuluklarında asılı kaldı.

Karaçay piknik alanında da elektrik direkleri devrildi, kafeterya, basketbol sahası ve masayla banklar zarar gördü.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, gazetecilere, taşkın sonucu imalathanede ve çevre evlerde bulunan kişilerin kurtarıldığını ve can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Arslan, taşkınlarla ilgili çalışma yaptıklarını ve Bartın Irmağı'nın yükselme riskini de takip ettiklerini belirtti.

BARTIN IRMAĞI'NIN TAŞMA RİSKİNE KARŞI ÇEVRESİNDE ÖNLEMLER ALINDI

Kuvvetli yağış nedeniyle Bartın Irmağı'nın su seviyesi 8 metre yükseldi, taşma riskine karşı evlerin bodrum katları ve iş yerleri boşaltıldı.

Bartın'da devam eden kuvvetli yağış nedeniyle birçok yerde dereler taşarken şehir merkezinde de bazı bölgelerde sel oluştu, rögarlar taştı, bodrum ve zemin katları su bastı.

Bartın Irmağı'ndaki su seviyesi yaklaşık 8 metre yükseldi. Irmak boyunda yürüyüş yolları, banklar ve iskeleler ile gezi alanları su altında kaldı.

Irmak çevresi ve Tersane Caddesi'nde güvenlik önlemleri alındı. Irmağın taşma riskine karşı evlerin bodrum katları ve iş yerleri boşaltıldı.

Emniyet ekiplerinin tedbir aldığı bölgede tüm araçlar kaldırıldı, ırmak boyu yaya ve araç giriş-çıkışlarına kapatıldı.

Öte yandan polis araçları ve belediye hoparlöründen yapılan uyarılarla Kanlı Irmak ve Tersane caddelerinde ikamet eden vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN VATANDAŞLARA GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Karadeniz bölgesinde etkili olan yağışın ardından taşkınlardan etkilenen vatandaşlara sosyal medya hesabından geçmiş olsun mesajı paylaştı.

Bakan Tunç, AFAD koordinesinde devletin ilgili kurumları ve belediyelerin kriz merkezleri bünyesinde teyakkuz halinde çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Tunç mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Karadeniz Bölgemizde etkili olan yoğun yağışlar neticesinde; Ordu, Giresun, Samsun, Tokat, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük ve çevre illerimizin şehir merkezi ile ilçe ve beldelerinde meydana gelen taşkınlardan etkilenen hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. AFAD koordinesinde devletimizin ilgili kurumları ve belediyelerimiz kriz merkezleri bünyesinde teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Rabbim her türlü afetten bizleri muhafaza etsin."

Ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaşanan sel felaketi nedeniyle doğum yeri olan Bartın'a gitti.

 

 

BAKAN ALİ YERLİKAYA: TÜM BİRİMLERİMİZ MİLLETİMİZİN EMRİNDE

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda, "Başta Batı Karadeniz Bölgemiz olmak üzere sel felaketinden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç ile birlikte Bartın'a doğru karayoluyla hareket halindeyiz.

Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde Devletimiz bütün kurumlarıyla bölgede 23 vatandaşımız helikopter, 73 vatandaşımız ise bot ve iş makineleriyle kurtarıldı. Şu an itibarıyla şükürler olsun can kaybımız yok. Hava Kurtarma ekiplerimiz ve tüm birimlerimiz Milletimizin emrinde." ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: BARTIN'DA 134.9 KİLOGRAM, AMASRA'DA 182.4 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Bakan Ali Yerlikaya, sel felaketi yaşanan Batı Karadeniz Bölgesi'nde Bartın'da 134.9 kilogram, Amasra'da ise 182.4 kilogram yağış düştüğünü duyurdu.

Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son 24 saatteki verilerine göre metrekare başına, Bartın'da 134.9 kilogram, Amasra'da ise 182.4 kilogram yağış düştüğünü duyurdu.

Sel felaketine maruz kalan ilçeler hakkında da bilgi veren Bakan Yerlikaya, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son 24 saatteki verilerine göre, metrekare başına Arıt'da 147.6 kilogram, Kozcağız'da 129.2 kilogram, Kurucaşile'de 119.2 kilogram, Hasankadı'da 101.6 kilogram, Ulus'da 91.2 kilogram yağış düştü. Yağışların yarın sabah saatlerine kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor. Lütfen, temkinli olalım, uyarıları dikkate alalım" ifadelerine yer verdi.

SEL SULARI NEDENİYLE ZONGULDAK-BARTIN KARA YOLUNDA ULAŞIM KONTROLLÜ SAĞLANDI

Diğer yandan Zonguldak-Bartın kara yolunun Çaycuma ilçesi geçişinde yaşanan sel nedeniyle ulaşım kontrollü sağlandı.

Bölgede etkisini sürdüren kuvvetli yağışın ardından yamaçlardan inen sel suları, ilçeyi Bartın'a bağlayan güzergahta, Karapınar kesimindeki yolu kapladı.

Güvenlik nedeniyle yolu çift yönlü ulaşıma kapatan ekipler, gerekli çalışmaları yaparak araç geçişinin kısmen başlamasını sağladı.

Suların taşıdığı toprak ve kaya parçalarının temizlenmesi sonrasında iki yönde kontrollü sağlanan ulaşım nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.

ULAŞTIRMA BAKANI URALOĞLU'NDAN SEL VE HEYELAN OLAYLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülke genelinde yaşanan sel ve heyelan olaylarına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Uraloğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, dün geceden itibaren özellikle Bolu, Zonguldak, Bartın, Ordu, Karabük, Kastamonu, Sivas, Erzincan ve Samsun'u etkisi altına alan yoğun yağışlar sebebiyle sel ve heyelan olayları yaşandığını hatırlatarak "Kara yolu ulaşımında da sel, teressübat birikmesi gibi olumsuzluklar nedeniyle yer yer aksaklıklar meydana gelmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü, AFAD, Jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü vb. birçok kurum ivedi bir şekilde duruma müdahale etmiş ve etmeyi de sürdürmektedir." ifadelerine yer verdi.

Bakan Uraloğlu, paylaşımında şunları kaydetti:

"Özellikle yol boyunda 7/24 görev yapan Karayolları ekiplerimiz tüm ekipman ve araçları ile sel birikintilerini boşaltma, sonrasında alan temizleme gibi işlemleri hızlıca gerçekleştirmektedirler. Ulaşımın aksamaması için oluşturulan alternatif güzergâhlara yönlendirme yapılmış ve belli noktalarda trafik normale dönmüştür. Ordu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Bolu, Sivas, Erzincan başta olmak üzere birçok ilimiz ve ilçemizde ekiplerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Çevre illerden de buralara ekip ve ekipman desteği sağlanmıştır. Bu gece yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da ekiplerimiz teyakkuz halinde olacaklardır.

Ereğli-Zonguldak Yolu, Kilimli-Filyos-Saltukova Yolu, Bartın-Arıt Yolu, Bartın-Amasra Yolu, Bartın-Kurucaşile Yolu, Zonguldak-Devrek Yolu, Bartın-Kozcağız-Perşembe Yolu, Zonguldak-Devrek Yolu, Çaycuma-Bartın Yolu, Bartın-Arıt Yolu, Kozcağız-Hasankadı Yolu başta olmak üzere toplam 14 güzergâh ulaşıma açılmıştır. Karaman-Beycuma-Devrek Yolu 17-19. kilometreler arası, Alaplı-Yığılca Yolu 14-17. kilometreler arası, Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu 0-1. kilometreler arası, Devrek-Ereğli Yolu 22-25. kilometreler arası, Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu 6. kilometresi Kayadibi mevki, Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu 16. kilometresi, Kilimli-Filyos-Saltukova Yolu 20-24. kilometresi, Karaman-Beycuma-Devrek Yolu, Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu, Perşembe-Kozcağız-Bartın Yolu, Ankara-İstanbul Otoyolu ise halen ulaşıma kapalıdır.

Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre mevsim normalleri üzerindeki sağanak yağışların yarın da etkisini sürdüreceği öngörülmektedir. Bu nedenle özellikle Bartın, Zonguldak, Karabük, Trabzon, Rize, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Sakarya, Kastamonu, Bolu ve çevre illerimizde yola çıkacak vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını, çok elzem olmadığı müddetçe yola çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Selden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb'im ülkemizi her türlü afetten esirgesin!"

AFAD'ın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bugün Artvin, Bartın, Bolu, Düzce, Giresun, Kastamonu, Karabük, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon ve Zonguldak olmak üzere 15 ilde "turuncu" kod, Amasya, Bilecik, Bursa, Erzincan, İstanbul, Tokat, Bayburt, Yozgat, Ardahan, Yalova, Sivas, Kars, Gümüşhane, Erzurum ve Çorum olmak üzere 15 il için de "sarı" kod ile yağış uyarısı verildi.

Uyarı verilen illerde, Valilik ve İl AFAD Müdürlüklerine mesaj formuyla bilgilendirme yapıldı. AFAD tarafından turuncu kod ile uyarılan 15 ilde yaşayan tüm vatandaşlar SMS ile bilgilendirildi.

ZONGULDAK-İSTANBUL YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Açıklamaya göre, Zonguldak'ın Merkez ilçe ve Çaycuma ilçesindeki aşırı yağışlar nedeniyle bölgeye, Zonguldak İl AFAD'dan 14 personel, 3 bot, Bilecik İl AFAD'dan 2 personel, 1 motopomp, 1 pompa ve 1 araç, Manisa İl AFAD'dan 3 personel, 1 motopomp, 1 pompa ve 1 araç, Jandarma Arama Kurtarma'dan 7 dalgıç, 3 bot ve 2 araç görevlendirildi.

Aşırı yağışlar sonucu il genelinde su baskınları, yıldırım düşmesi ve kaya düşmesi meydana geldi.

Zonguldak-İstanbul yolunun ulaşıma kapalı olduğu, yağışların devam ettiği bölgede, 63 ihbara AFAD ve itfaiye ekiplerince müdahale edildiği belirtildi.

BARTIN'DAKİ YAĞIŞLAR

Yağışların devam ettiği Bartın'da ise 129 ihbar bildirildi. Kentte aşırı yağışlar sonucu ev su baskını, kaya düşmesi ve kanal taşması meydana geldi. Kuruçay deresinin taşmasıyla mahsur kalan 11 kişiyi kurtarma çalışmaları devam etti.

Öte yandan, Bartın çayı yüzde 100, Kirazlı Çeşme Barajı yüzde 20 doluluk seviyesine ulaştı.

Bartın'da aşırı yağışlar nedeniyle Bartın İl AFAD'dan 10 personel, 2 bot, Afyonkarahisar İl AFAD'dan 5 personel, 3 motopomp, 2 pompa ve 1 araç, Eskişehir İl AFAD'dan 2 dalgıç, 2 bot, 1 araç, Samsun İl AFAD'dan ise 6 personel, 3 motopomp ve 1 araç görevlendirildi.

Rize il genelinde beklenen aşırı yağışlar nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı Rize İl AFAD'dan 57 personel, 1 bot teyakkuz halinde bekliyor.

Trabzon il genelinde beklenen aşırı yağışlar nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı Trabzon İl AFAD'dan 22 personel, 1 bot teyakkuz halinde bekledi.

Uyarı kodlarının verildiği diğer illere de ekipler sevk edildi. Yağışların devam ettiği bölgede an itibarıyla herhangi bir can kaybı bulunmuyor.

"SARI" VE "TURUNCU" KOD NEDİR?

"Hava durumu potansiyel tehlikelidir" anlamını taşıyan "Sarı" kod ile "Meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalı." uyarısı yapılıyor.

"Turuncu" kod ise "hava durumunun tehlikeli" olduğu anlamına geliyor. Bu kod, "Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir." uyarısını içeriyor.

Karadeniz sel felaketi! Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı! Trafik durma noktasına geldi

Meteoroloji'nin uyarıları sonrası birçok ilde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Ordu'da bazı derelerde taşkın meydana geldi. Taşkın nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu Giresun ve Samsun olmak üzere iki yönlü trafiğe kapatıldı. Samsun'da ise, dün sel sularına kapılan Türkan Yılmaz'ın (45), cansız bedenine ulaşıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Yoğun yağıştan dolayı Bolu Dağı Tüneli'nden sonra TEM Otoyolu'nda da meydana gelen heyelan sebebiyle Ankara - İstanbul yönü trafiğe kapanmıştır. Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan sürücülerin, Ankara  - Eskişehir - Bilecik - Sakarya istikametini kullanmaları gerekmektedir" açıklamasını yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, heyelan ve sel nedeniyle Bolu‘ya gidiyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Bartın’da açıklamalarda bulundu.

Karadeniz'in bazı bölgelerinde sağanak nedeniyle su taşkınları yaşandı, bazı noktalarında yollar kapandı. 

BAKAN URALOĞLU: SELDEN KAPANAN 14 YOL AÇILDI, 7 TANESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli çıkışında meydana gelen heyelan nedeniyle otoyolun İstanbul yönü, yağış sonrası meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gece saatlerinde Bolu Dağı Tünel Kontrol Merkezine gelerek Bolu Valisi Erkan Kılıç ve yetkililerden yol durumuna ilişkin bilgiler aldı. Bakan Uraloğlu, son 24 saat içerisinde Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce, Bolu, Sakarya ve Rize gibi sahil kesimdeki Karadeniz illerinde sel ve heyelan afetlerinin yaşandığını belirterek, "Düzce’de metrekare başına 223 kilogram, Bartın’da 201, Zonguldak Devrek’te 189 kilogram olan yağışlardan söz ediyoruz. Yağışların getirdiği teressubat ve kimi noktalarda gerçekleşen heyelanlar nedeniyle kimi yollarımız trafiğe kapandı, alternatif güzergahlar üzerinde ulaşımı sağlamaya çalışıyoruz. Selin hemen ardından karayolu personellerimiz başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde canhıraş çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle yol boyunda 7/24 görev yapan karayolları ekiplerimiz tüm ekipman ve araçları ile sel birikintilerini boşaltma, sonrasında alan temizleme gibi işlemleri hızlıca gerçekleştirmektedirler." dedi.

Sağanak yağış Düzce’de hayatı felç etti!SAĞANAK YAĞIŞ DÜZCE'DE HAYATI FELÇ ETTİ!

Şile’de şiddetli yağış sonrası sel felaketiŞİLE'DE ŞİDDETLİ YAĞIŞ SONRASI SEL FELAKETİ

Ordu’da sağanak hayatı olumsuz etkiledi!ORDU'DA SAĞANAK HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ!

TEM Otoyolu’nda heyelan! Yol trafiğe kapandıTEM OTOYOLU'NDA HEYELAN! YOL TRAFİĞE KAPANDI

Sel sonucu 2 hastanede su baskını oldu"SEL SONUCU 2 HASTANEDE SU BASKINI OLDU"

Bu haber 327347 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Komşuda Türkiye heyecanı! Yunanistan Miçotakis'in Ankara ziyaretini bekliyor! Başkan Erdoğan'ın o sözlerine flaş değerlendirme
Komşuda Türkiye heyecanı! Yunanistan Miçotakis'in Ankara...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet...