662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı...

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı Yusuf Can Zeybek elde etti

Final karşılaşması sonrası Yusuf Can Zeybek, Kırkpınar’da iki şampiyonluğu bulunan takım arkadaşı ve ustası Balaban’ın elini öptü ve “Biz her zaman kardeşiz” dedi. Müsabakaları Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da izledi. Toplam 3 milyon TL ödülün dağıtıldığı güreşlere Zeybek 1 milyon TL’lik ödülün sahibi oldu. Ağa Seyfettin Selim ayrıyeten Yusuf Can Zeybek’e 1 milyon TL’lik ‘ilk altın kemer’ ödülü verdi.

10 Temmuz 2023 - 01:39 - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 - 09:24

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı Yusuf Can Zeybek elde etti

Giriş Tarihi: 09.07.2023 Güncelleme Tarihi: 10.07.2023 

662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan belli oldu! Yusuf Can Zeybek ilk kez altın kemer sevinci yaşadı

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı Yusuf Can Zeybek elde etti662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, İsmail Balaban'ı mağlup eden Yusuf Can Zeybek kazandı. Müsabakada boyutta dev Türk bayrağı açıldı. Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, başpehlivanlığı kazanan Yusuf Can Zeybek’i kutladı.

Son dakika haberi: 662. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivan belli oldu Yusuf Can Zeybek ilk kez altın kemer sevinci yaşadı

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde finalde İsmail Balaban'ı mağlup eden Yusuf Can Zeybek, ilk kez başpehlivan oldu.

İsmail Balaban'ın Şahali Kurt, Mecit Yıldırım, Cengizhan Şimşek, Özkan Yıldırım ve Hüseyin Gümüşalan'ı, Yusuf Can Zeybek'in ise bir turu güreşmeden geçerek Rıza Yıldırım, Mustafa Taş, Fatih Atlı ve Mehmet Yeşil Yeşil'i yenerek geldiği finalde iki Antalyalı başpehlivan çayıra cazgırların anonsuyla davet edildi.

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, İsmail Balaban'ı mağlup eden Yusuf Can Zeybek kazandı.

Kırkpınar'da başpehlivan Yusuf Can Zeybek!Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ve Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim çayıra inerek başpehlivanlara başarı diledi.

Balaban ve Zeybek kol bağlaması sonrası peşreve çıkarken, iki başpehlivan da izleyiciler tarafından coşkuyla karşılandı.

2013 ve 2017 yıllarında altın kemer kuşanan İsmail Balaban'la 2021 yılından bu yana Kırkpınar'da baş boyunda güreşen Yusuf Can Zeybek, yakın tarihte 24. Kumluca Yağlı Güreşleri ile 2. Kaş Yağlı Güreşleri'nde karşı karşıya gelmiş, bu müsabakaları Balaban kazanmıştı.

Meydan başhakemlerinden Kocaeli bölgesinden Olgay İnce'nin yönettiği müsabaka, İsmail Balaban'ın ataklarıyla başladı.

Yusuf Can Zeybek, müsabakanın büyük bölümünü İsmail'in kasnağa ataklarını savuşturmakla geçirdi.

Karşılaşmanın 14. dakikasında kaşı açılan Yusuf Can Zeybek'e müdahale için sağlık ekipleri çayıra çağrıldı. Müdahale sırasında kısa süre duran güreş yeniden başladı. Müsabakanın 23. dakikasında İsmail Balaban'ın kasnaktan rakibinin bacağını yakalaması heyecanı yükseltti ancak Yusuf Can Zeybek'in atağı bertaraf etmesiyle güreş normal seyrine döndü.

Normal sürenin bitimine on dakika kala Yusuf Can Zeybek'e pasif güreştiği gerekçesiyle ihtar verildi.

Bu karardan sonra güreş biraz daha hareketlense de 40 dakikalık normal sürede yeniş çıkmaması nedeniyle "altın puan" da denilen puan alanın kazanacağı bölüme geçildi.

Güreşe başlamadan başpehlivanların birbirine sarılmaları seyirciden büyük alkış aldı.

Müsabakanın 49'uncu dakikasında Yusuf Can Zeybek, İsmail Balaban'ın dalmasından faydalanarak rakibini bacağından yakalayıp düşürerek arkasına geçti ve aldığı puanla başpehlivanlığı kazanmayı başardı.

Final karşılaşması sonrası Yusuf Can Zeybek, Kırkpınar’da iki şampiyonluğu bulunan takım arkadaşı ve ustası Balaban’ın elini öptü ve “Biz her zaman kardeşiz” dedi. Müsabakaları Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da izledi. Toplam 3 milyon TL ödülün dağıtıldığı güreşlere Zeybek 1 milyon TL’lik ödülün sahibi oldu. Ağa Seyfettin Selim ayrıyeten Yusuf Can Zeybek’e 1 milyon TL’lik ‘ilk altın kemer’ ödülü verdi.

Son dakika haberi: 662. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivan belli oldu Yusuf Can Zeybek ilk kez altın kemer sevinci yaşadı

İKİ GÜREŞÇİ FİNALE GELENE KADAR TÜM RAKİPLERİNİ YENDİ

İsmail Balaban, rakipleri Şahali Kurt, Mecit Yıldırım, Cengizhan Şimşek, Özkan Yılmaz ve Hüseyin Gümüşalan’ı yenerek finale çıktı.

Yusuf Can Zeybek ise rakipleri Rıza Yıldırım, Mustafa Taş, Fatih Atlı ve Mehmet Yeşil Yeşil’i yenerek finale çıktı.

53 BAŞPEHLİVAN GÜREŞTİ

Geçtiğimiz yıl 2 bin 475 pehlivanın kayıt yaptırdığı ve rekor katılımla gerçekleştirilen güreşlerin bu yıl 662'ncisi düzenleniyor. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne bu yıl ise 14 boyda 53’ü başpehlivanlık olmak üzere 2 bin 141 pehlivan kayıt yaptırdı.

SARAYİÇİ ER MEYDANI'NDA DEV TÜRK BAYRAĞI 

Başpehlivanlık yarı final güreşi öncesi büyük boyutta Türk bayrağı açıldı.

Hakemler, cazgırlar ve güreşseverlerin taşıdığı 30 metrekarelik Türk bayrağı, yarım asrı geçkin süredir görev yapan Kırkpınar başcazgırı Şükrü Kayabaş'ın yanı sıra diğer cazgırların sunumuyla marşlar eşliğinde meydanda dolaştırıldı.

"GELECEK SENE KIRKPINAR'DA PUANLAMA OLMAYACAK"

Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin bu sene artık son kez bu formatı ile seyircilerin karşısına çıkacağını söyleyen Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, "Önümüzdeki yıldan itibaren seyircilerimiz çok daha heyecanlı, çekişmeli ve gerçek anlamına uygun bir Kırkpınar görecekler. Bu sayıların azalması sonrası gelecek sene yapılacak yeni formattaki ilk Kırkpınar'da başpehlivanlık güreşlerimiz puanlama olmadan yapılacak. Tarihi mirasına uygun şekilde gelecek sene yapacağız. Önümüzdeki yıllar Kırkpınar Güreşlerini sadece başpehlivanlıkta değil diğer güreşlerde de bunu yapar hale getiririz bu onur da bizlere yeter" ifadelerine yer verdi.

ÇEYREK FİNALLER

Çeyrek finale kalan Özkan Yılmaz, Orhan Okulu, İsmail Balaban, Kürşat Şevki Korkmaz, Hüseyin Gümüşalan, Mehmet Yeşil Yeşil Fatih Atlı ve Yusuf Can Zeybek seyirciden aldıkları yoğun alkışla kuralarını çekti. Kura sonucunda 652 ve 655’inci Kırkpınar Güreşleri şampiyonu İsmail Balaban Kırkpınar’ın favorisi Ali Gürbüz’ü eleyen genç isim Özkan Yılmaz’la, 648 ve 649’uncu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi Mehmet Yeşil Yeşil 654 ve 657’nci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi Orhan Okulu’yla, Yusuf Can Zeybek 653’üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Fatih Atlı’yla, Hüseyin Gümüşalan ise Kürşat Şevki Yılmaz ile eşleşti.Cazgırların salavatlayarak çayıra saldığı 8 başpehlivan peşrev çekerek seyirciyi selamladı. Saat 12.40 itibariıyla başlayan güreşlerde ilk yarı finalist rakibi Kürşat Şevki Yılmaz’ı yenen Hüseyin Gümüşalan oldu. Güreşlerde ikinci yarı finalist ise rakibi Fatih Atlı’yı yenen Yusuf Can Zeybek oldu. Başpehlivanlık çeyrek Final güreşlerinin son iki müsabakasında ise Kırkpınar’ın favori iki isimlerinden Mehmet Yeşil Yeşil rakibi Orhan Okulu’yu yendi. İsmail Balaban Özkan Yılmaz güreşinde ise gülen taraf İsmail Balaban oldu.

Son dakika haberi: 662. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivan belli oldu Yusuf Can Zeybek ilk kez altın kemer sevinci yaşadı

KIRKPINAR AĞASI 15. KEZ SEYFETTİN SELİM OLDU

Güreş müsabakaları devam ederken, gelecek yılın Kırkpınar ağası da belirlendi. Ağalık ihalesi 4 milyon 23 bin TL ile açıldı. Ağalık ihalesine Ağa Seyfettin Selim ile Mehmet Tüysüz katıldı.

Ağa adayları çeşitli teklifler sundu ve 22 Milyon 222 bin TL ile en yüksek teklifi veren, Ağa Seyfettin Selim bir kez daha ağalık ihalesini kazandı. Selim, 22 Milyon 222 bin lira vererek, ağalığın sembolik koçunu açık artırmada aldı.

662 yıllık Kırkpınar tarihinde ilk kez 4 altın kemerli ağa olma unvanına sahip olan Seyfettin Selim, 15. kez güreş ağalığı yapacak.

Son dakika haberi: 662. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivan belli oldu Yusuf Can Zeybek ilk kez altın kemer sevinci yaşadı

SARAYİÇİ ER MEYDANI'NDA DEV TÜRK BAYRAĞI DOLAŞTIRILDI

Başpehlivanlık yarı final güreşi öncesi büyük boyutta Türk bayrağı açıldı.

Hakemler, cazgırlar ve güreşseverlerin taşıdığı 30 metrekarelik Türk bayrağı, yarım asrı geçkin süredir görev yapan Kırkpınar başcazgırı Şükrü Kayabaş'ın yanı sıra diğer cazgırların sunumuyla marşlar eşliğinde meydanda dolaştırıldı.

BAKAN OSMAN AŞKIN BAK'TAN BAŞPEHLİVAN YUSUF CAN ZEYBEK'E TEBRİK MESAJI

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Edirne'de bu yıl 662. düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde rakibi İsmail Balaban'ı finalde yenerek başpehlivanlığı kazanan Yusuf Can Zeybek için tebrik mesajı yayımladı.

Bakan Dr. Osman Aşkın Bak, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Tarihi Sarayiçi Er Meydanı'nda bu yıl 662'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde finalde rakibi İsmail Balaban'ı yenerek altın kemeri kazanan Yusuf Can Zeybek kutluyorum. Dünyanın en uzun soluklu spor organizasyonlarından olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde mücadele eden tüm güreşçilerimize tarihi mirasımızın yaşatılmasına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Geçmişi geleceğe taşımanın gururunu gelecek yıllarda da yaşamayı diliyorum."

Yeni başpehlivan belli olduYENİ BAŞPEHLİVAN BELLİ OLDU

Başkan Erdoğan’dan Bahçeli’ye büyük jestBAŞKAN ERDOĞAN'DAN BAHÇELİ'YE BÜYÜK JEST

Bu haber 32992 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
AK Parti'de reform hareketi! Yol haritası belirleniyor: Yeni anayasa ve yeni iletişim stratejisi...
AK Parti'de reform hareketi! Yol haritası belirleniyor: Yeni anayasa...
36 bin sözleşmeli sağlık personeline istihdam! Resmi Gazete'de yayımlandı
36 bin sözleşmeli sağlık personeline istihdam! Resmi Gazete'de...