Corona virüs Irak’ta ilk kez can aldı (Corona virüste son...

Corona virüs Irak'ta ilk kez can aldı (Corona virüste son durum).

Corona virüs dünya genelinde can almaya devam ediyor. Dünya genelinde vaka sayısı 93 bini geçti, 3 bini aşkın kişi corona virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Irak'ta yeni tip corona virüs nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti. İran'da ölü sayısı 77'ye vaka sayısı 2 bin 336'ya yükseldi. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani'nin de yeni tip corona virüse yakalandığı açıklandı. Öte yandan Polonya Sağlık Bakanlığı, ülke sınırları içerisinde ilk kez corona virüs vakası tespit edildi

04 Mart 2020 - 11:59 - Güncelleme: 04 Mart 2020 - 13:49

Corona virüs Irak'ta ilk kez can aldı (Corona virüste son durum)

Giriş Tarihi: 04.03.2020  09:46 Güncelleme Tarihi: 04.03.2020  10:12

Corona virüs dünya genelinde can almaya devam ediyor. Dünya genelinde vaka sayısı 93 bini geçti, 3 bini aşkın kişi corona virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Irak'ta yeni tip corona virüs nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti. İran'da ölü sayısı 77'ye vaka sayısı 2 bin 336'ya yükseldi. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani'nin de yeni tip corona virüse yakalandığı açıklandı. Öte yandan Polonya Sağlık Bakanlığı, ülke sınırları içerisinde ilk kez corona virüs vakası tespit edildiğini açıkladı. İtalya'da, 27 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 79'a çıktı, vaka sayısı 2 bin 502 oldu. ABD'de can kaybı 9'a, vaka sayısı ise 108'e çıktı.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip corona virüsün (Covid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 90 bini geçti.

Covid-19 salgınında 3 bin 116 kişi hayatını kaybetti. Çin ana karasında 2 bin 983. Ölümlerden 2'si, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yaşandı. Salgın İran'da 77, İtalya'da 79, Güney Kore'de 28, Japonya'da 12, Fransa'da 3, ABD'de 6, Avustralya, Tayland, Tayvan ve Filipinler'de de birer kişinin canını aldı.

Çin'de salgın nedeniyle son 24 saatte 38 kişi yaşamını yitirdi, 119 yeni Covid-19 vakası tespit edildi. Söz konusu can kayıplarının 37’si Hubey eyaletinde 1'i ise İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde oldu. 

Virüs bulaşma durumları şüpheli olan kişilerin sayısı 520’ye, müşahade altına alınan kişilerin sayısı 36 bin 432’ye gerilerken, Kovid-19’dan iyileşerek taburcu edilen hastaların sayısı 49 bin 856’ya yükseldi. 

IRAK'TA İLK ÖLÜM

Irak'ta ilk defa yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Süleymaniye vilayetinde bugün Covid- 19 taşıdığı tespit edilen 63 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
 

IKBY basınında çıkan haberlerde, söz konusu kişinin imam olduğu ve sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine bugün hastaneye gittiği ifade edildi. Yerel medyada ayrıca, ismi paylaşılmayan Iraklı imamın kalp rahatsızlığı olduğu ve daha önce 3 defa ameliyat geçirdiği bilgisine yer verildi.
Irak'ta teyit edilmiş Covid- 19 vakası 32 olarak açıklanmıştı.

İRAN'DA BAKAN RIZA RAHMANİ CORONA'YA YAKALANDI

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani'nin de yeni tip corona virüse yakalandığı açıklandı.

Daha önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar ve 23 milletvekilinin de Corona virüse yakalandığı açıklanmıştı.

İran'ın önde gelen din adamlarından, eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

AMAZON OFİSİNDE CORONA

Amazon'un merkezinin bulunduğu Seattle ofisinde bir çalışanın Corona virüs taşıdığı kesinleşti. Amazon virüse karşı aldığı önlemler kapsamında toplantıların çoğunu erteledi, iş görüşmelerini dijital yollarla yapma kararı aldı. 

AMAZON'DAN CORONA VİRÜS AÇIKLAMASI

İTALYA'DA ÖLÜ SAYISI 79'A YÜKSELDİ

İtalya'da yeni tip corona virüsten (Covid-19) hayatını kaybedenlerin sayısı 79'a çıktı. Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, Roma'da düzenlediği günlük basın toplantısında, Covid-19 vakalarına ilişkin son durumu paylaştı. Borrelli, virüsün bulaştığı kişi sayısının 2 bin 502'Ye, hayatını kaybedenlerin sayısının ise düne göre 27 kişi daha artarak 79'a yükseldiğini bildirdi.

Borrelli, hastalık bulaşan ve iyileşenlerin sayısının ise 160'ı bulduğunu aktardı. Bu arada, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, sabah saatlerinde Sivil Savunma Genel Müdürlüğünde, Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve diğer yetkililerle görüştü.

Conte'nin akşam saatlerinde parlamentoda grupları bulunan siyasi parti temsilcileriyle son durumu ve yeni önlemleri görüşmek üzere bir araya geleceği ifade edildi.

VİRÜS İTALYAN EKONOMİSİNİ KÖTÜ VURACAK

İtalya Sanayiciler Konfederasyonu (Confindustria), corona virüs salgınının yılın ilk yarısında İtalyan ekonomisini "güçlü" şekilde etkileyeceğini bildirdi. Confindustria'dan yapılan açıklamada, Avrupa'nın 4. büyük ekonomisi olan İtalya'da, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYIH) ilk çeyrekte daralmasının beklendiği belirtildi.

 

İtalya'da 50'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açan ve ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde aksatan virüs nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde ekonomide "daha güçlü bir daralma" beklendiği ifade edildi. Ülkede mevcut durumun düzelmemesi halinde sanayi üretimi dinamiklerinin olumsuz etkileneceğine işaret edilen açıklamada, 10 gündür vaka ve ölü sayısının arttığı salgın sebebiyle turizm sektörünün de mutlak bir durgunlukla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

İtalyan ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 daralmıştı.

ABD'DE CAN KAYBI 9'A ÇIKTI

ABD’nin Washington eyaletinde yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle ölenlerin sayısı 9’a yükseldi.

 

Washington eyaletinden gelen son haber ile ABD genelinde, tamamı Washington eyaletinde olmak üzere, Covid-19'dan ölenlerin sayısı 9, ülkenin 15 eyaletinde virüs tespit edilen kişi sayısı ise en az 108 olarak açıklandı.

AVRUPA'DA VAKA SAYISINDA ARTIŞ

Öte yandan, Fransa Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede 13 vaka daha tespit edilmesiyle yeni tip corona virüs taşıyanların sayısının 204'e yükseldiği belirtildi.

Açıklamada, ülkenin kuzeybatısındaki Morbihan bölgesinde 92 yaşında bir hastanın daha hayatını kaybetmesiyle ülkede Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısının 4'e çıktığı bildirildi. Almanya'da Robert Koch Enstitüsünden yapılan açıklamada, ülkede Kovid-19 vaka sayısının 196 olduğu kaydedildi. İsviçre'de de 26 kantonun 13'ünde virüs tespit edilirken, toplam teyitli vaka sayısı 55'e ulaştı. Aargau kantonundaki bir anaokulunda 44 öğrenci ve 8 öğretmen karantinaya alındı. Ülkedeki futbol maçları da ertelendi.

4 MÜSABAKA SEYİRSİZ OYNANANCAK

İspanya'da da dün 114 olan Covid-19 vaka sayısı bugün 150'ye yükselirken, bunlardan 7'sinin yoğun bakımda olduğu belirtildi. Madrid özerk yönetimi 46 vaka ile İspanya'da Covid-19'dan etkilenen bölgelerin başında yer alırken, ülke genelinde 14 özerk bölgede virüsün bulaştığı hastalar olduğu bildirildi. Hükümet yetkilileri, ek önlem almayı gerektiren bir durum söz konusu olmadığını, gelişmelere göre hareket edeceklerini açıkladı.

Öte yandan, İspanya'da mart ayında Avrupa düzeyinde oynanması gereken bazı basketbol ve futbol karşılaşmalarının da seyircisiz olması kararı alındı. Buna göre basketbolda 5 Mart'taki THY Euroleague'de Valencia Basket-Olimpia Milan, 19 Mart'taki Girona-Venezia, futbolda ise UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 10 Mart'taki Valencia-Atalanta ile UEFA Avrupa Ligi'nde 19 Mart'taki Getafe-Inter maçları boş tribünlere oynanacak.

İNGİLTERE'DE OLAĞANÜSTÜ EYLEM PLANI

İngiliz hükümetinin corona virüs (Covid-19) eylem planında ileride virüsün yayılmasının devam etmesi durumunda ülkede iş gücünün beşte birinin hastalanmasının olası olduğu bildirildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, corona virüs ile mücadele konusundaki eylem planını açıkladı.

Eylem planında, salgının ilerlemesi durumunda polisin kamu düzenini sağlamak için göstereceği faaliyetlere, acil durum halinde, askerin de destek verebileceği kaydedildi.  İngiliz hükümetinin önceliğinin virüsün durdurulmasının olduğu kaydedilen eylem planında, salgının yayılması durumunda hastanelerde acil olmayan tedavilerin ertelenebileceği, emekli hemşire ve doktorların destek için göreve çağrılabileceği ifade edildi.

Eylem planında, İngiliz hükümetinin tedbirler çerçevesinde okulların kapatılmasının, geniş çaplı etkinliklerin azaltılmasının ve evlerden çalışılmasının da değerlendirilebileceği belirtildi.

Planda ayrıca İngiltere’de corona virüs salgının zirve seviyesine ulaşması halinde, ülkedeki toplam iş gücünün beşte birinin hastalanmasının olası olduğu da kaydedildi.

Konuya ilişkin olarak İngiliz Sağlık Bakanı Matt Hancock, “Geniş çaplı bir bulaşmayla karşılaşmamız daha olası hale geliyor” ifadesini kullandı.

İngiltere’de halihazırda 51 corona virüs vakası mevcut.

UKRAYNA'DA İLK VAKA

krayna Sağlık Bakan Yardımcısı Viktor Lyaşko, ülkede ilk yeni tip corona virüs (Covid-19) vakasının tespit edildiğini bildirdi. Lyaşko, başkent Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, İtalya’dan gelen ve Çernivtsi bölgesinde yaşayan bir Ukrayna vatandaşında Covid-19 bulunduğunu açıkladı. Hastanın Ukrayna'ya Romanya üzerinden girdiğini aktaran Lyaşko, “Dün dört şüpheli vaka olduğunu açıklamıştım. Bugün bunlardan birinde virüs olduğu tespit edildi.” ifadelerini kullandı.

Enfekte hastayla az sayıda kişinin temasının olduğunu kaydeden Lyaşko, bütün bu kişilerle ilgili çalışmanın da başlatıldığını ifade etti. Ayrıca Lyaşko, elde edilen tüm numunelerin Dünya Sağlık Örgütü laboratuvarlarına gönderildiğini dile getirdi.

İRAN'DA CAN KAYBI ARTIYOR

İran'da Covid-19 salgınında ölenlerin sayısı 77'ye, vaka sayısı ise 2336'ya yükseldi.

İran Acil Durum Merkezi Başkanı Pir Hüseyin Kolivend'in yeni tip coronavirüse (Covid-19) yakalandığı açıklandı. Ülkede hızla yayılan Kovid-19 salgınıyla mücadelede ön plandaki isimlerden olan Kolivend'in tedavi altına alındığı ve durumunun iyi olduğu belirtildi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur ve Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki'nin de corona virüse yakalandığı açıklanmıştı. İran'ın önde gelen din adamlarından, eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

İRAN'DA 23 MİLLETVEKİLİNDE CORONA VİRÜS VAKASI

İran Meclis Başkan Yardımcısı Abdurrıza Mısri, 23 milletvekilinde yeni tip corona virüs (Covid-19) tespit edildiğini açıkladı. İran devlet televizyonuna bağlı Genç Gazeteciler Kulübünün (YJC) haberine göre, Mısri, başkent Tahran'da Meclise sıçrayan Covid-19 salgınıyla ilgili son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Mısri, "Şu ana kadar 23 milletvekilinin korona testi pozitif çıktı." dedi.

Söz konusu vekillerin halkla yakın ilişkileri olduğuna ve virüsün bu şekilde yayılmış olabileceğine dikkati çeken Mısri, "Kendilerine gelecek zararı önlemek için milletvekillerine vatandaşlarla görüşmelerini kesmelerini tavsiye ediyoruz." dedi.  Mısri, Meclisin faaliyetlerini sürdüreceğini ancak milletvekillerinin vatandaşlarla görüşmelerinin geçici olarak iptal edildiğini aktardı.

Öte yandan ülkede virüsün yayılmasını engellemek için 54 bin tutukluya ev izni verildiği duyuruldu.HABERİN DETAYLARI

22 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) konuşan Tahran Emniyeti Suç Önleme Birimi Başkanı Keyvan Zahiri, ilk vakanın görüldüğü andan itibaren stokçulara karşı mücadele ettiklerini belirtti. Şimdiye kadar yapılan operasyonlarda stoklanmış halde yaklaşık 20 milyon 600 bin koruyucu maske, milyonlarca medikal eldiven ve dezenfekte edici maddenin ele geçirildiğini aktaran Zahiri, 22 kişinin ise gözaltına alındığını açıkladı. Zahiri, gözaltına alınan kişilerin adalete teslim edildiğini sözlerine ekledi.

ÇİN İRAN'DAKİ VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDECEK

Çin'in, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınının hızla yayıldığı İran’daki vatandaşlarını tahliye edeceği bildirildi. Global Times gazetesinin İran’daki Çinli diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Pekin hükümeti, İran'ın Kum kentindeki çok sayıda Çinli öğrenciyi tarifeli uçakla ülkeye geri getirecek.

Gazeteye konuşan Çinli yetkililer, uçağa binecek kişilerin bilet parasını ödeyeceklerini kaydetti. Diğer yandan İran’dan Çin’e getirilen vatandaşların 14 gün karantina altında tutulacağı bildirildi.

Yeni tip corona virüs görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları şu şekilde sıralanıyor:

Güney Kore 4 bin 812, İtalya 2 bin 36, İran bin 501, Japonya 980, Fransa 191, Almanya 157, İspanya 119, Singapur 108, ABD 102, Kuveyt 56, Bahreyn 47, Tayland 43, İsviçre 42, İngiltere 51, Avustralya 41, Malezya 29, Kanada 27, Norveç 25, Irak 21, Birleşik Arap Emirlikleri 21, Avusturya 18, Hollanda 18, Vietnam 16,  İsveç 15, Lübnan 10,  İsrail 10, Belçika 8, Yunanistan 7, Hırvatistan 7, Umman 6, Ekvador 6, Finlandiya 6, Hindistan 6, Rusya 6, Cezayir 5, Meksika 5, Pakistan 5, Danimarka 4, Filipinler 3, Azerbaycan 3, Çekya 3, Romanya 3, Gürcistan 3, Katar 3, İzlanda 3, Brezilya 2, Belarus 2, Endonezya 2, Mısır 2, Portekiz 2, Afganistan 1, Andorra 1, Ermenistan 1, Kamboçya 1, Dominik Cumhuriyeti 1, Estonya 1, İrlanda 1, Ürdün 1, Litvanya 1, Lüksemburg 1, Fas 1, Monako 1, Nepal 1, Yeni Zelanda 1, Nijerya 1, Kuzey Makedonya 1, Ukrayna 1, San Marino 1, Suudi Arabistan 1, Senegal 1, Sri Lanka 1, Tunus 1."

İNGİLTERE'DE 51 VAKA

İngiltere Sağlık Bakanı Hancock İngiltere'de corona virüs vaka sayısının 51'e yükseldiği bildirdi.

ABD'DE ALTINCI ÖLÜM

ABD'nin Washington eyaletinde yeni tip Coronavirüs (Covid-19) nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya çıktı. Washington eyaleti sağlık yetkilileri, yeni tip Corona virüs kaynaklı 4 ölümün daha yaşandığını ve virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı.

Yetkililer, 14'ü King County, 4'ü ise Snohomish County'de olmak üzere Washington eyaletinde 18 vakanın bulunduğunu söyledi. ABD genelinde ise şimdiye 87 vaka tespit edildi.

İTALYA'DA 52 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İtalya'da  ilk olarak 21 Şubat Cuma günü ortaya çıkan Covid-19, hızla yayılmaya ve can almaya devam ederken, bugün en çok ölümün görüldüğü gün olarak kayıtlara geçti. Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, Roma'da günlük düzenlediği basın toplantısında, Covid-19 vakalarına ilişkin son durumu paylaştı.

 

Borrelli, hastalığın bulaştığı kişi sayısının 1835'e çıktığını, yaşamını yitirenlere, 15'i Lombardiya, 3'ü de Emilia-Romagna bölgesinden olmak üzere bugün 18 kişinin daha eklendiğini açıkladı. Buna göre, dün 34 olarak duyurulan ölü sayısı 52'ye çıktı. Borrelli, hastalık bulaşan ve iyileşenlerin sayısının ise 149'a ulaştığını kaydetti.

VİRÜS TOKYO 2020 OLİMPİYATLARINI VURDU

Japonya Olimpiyat Bakanı Seiko Hashimoto, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın yıl sonuna ertelenebileceğini söyledi. Dünyayı sarsan koronavirüs salgınından dolayı başta Uzak Doğu olmak üzere birçok ülkedeki spor organizasyonlarında iptal ya da ertelemeye gidilirken, Japonya'nın ev sahipliğinde bu yıl düzenlenecek 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın geleceği de belirsizliğini koruyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile imzalanan sözleşmeye göre, oyunların 2020 yılı içinde düzenlenmesi gerektiğini belirten Japonya Olimpiyat Bakanı Hashimoto, organizasyonun planlanan tarihte yapılması için yoğun çaba harcadıklarını ancak sözleşmeye dayanarak yıl içinde başka bir tarihte de gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Olimpiyatlar öncesindeki test organizasyonları corona virüs gerekçesiyle iptal edilirken, IOC Üyesi Dick Pound da oyunlarla ilgili kararın mayıs sonuna kadar verileceğini açıklamıştı. Başkent Tokyo için 7 yıldan bu yana olimpiyat hazırlıkları yapılıyor ve tüm harcamaların 26 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.
 

Japon medyası, ülkede corona virüse yakalananların sayısının bine yaklaştığını yazdı. Programa göre, yaklaşık 11 bin atletin mücadele edeceği 2020 Tokyo Olimpiyatları 24 Temmuz-9 Ağustos, Paralimpik Oyunları ise 25 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde düzenlenecek.

İKİ ÜLKEDE DAHA ÇIKTI

Corona virüs salgınının sıçradığı son ülkeler Şili ve Arjantin oldu.

Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalich, başkent Santiago'nun 350 kilometre güneyindeki Talca şehrinde bir kişide Covid-19'a rastlandığını duyurdu.

Arjantin Sağlık Bakanı Gines Gonzalez Garcia da ülkesinde ilk corona virüs (Covid-19) vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Bakan Garcia, 1 Mart'ta İtalya'dan gelen 43 yaşındaki bir Arjantin vatandaşında virüse rastlandığını söyledi.

Son dakika: Bildiğiniz her şeyi unutun! İşte internette dolaşan corona virüsü mitleri ve gerçekler

Yeni tip Corona Virüsü salgınının dünyaya yaydığı panik devam ederken; virüsle ilgili sahte iddialar, yanlış bilgiler ve komplo teorileri de yayılmaya devam ediyor. Corona Virüsü salgını arttıkça internette çoğalan söylentiler kafaları karıştırmaya devam ediyor. Peki yeni tip virüste ne doğru, neye inanacağız ve ne gibi önlemler almalıyız. İşte kulaktan kulağa ya da internette dolaşan sahte mitler ve mutlaka bilmeniz gereken gerçekler...

1

Corona virüsle ilgili etrafta dolaşan o kadar çok yanlış bilgi var ki, Dünya Sağlık Örgütü buna bir isim verdi: İnfodemik... DSÖ bununla da kalmadı dezenformasyon salgınını durdurmak için TikTok'a katıldı.

2

Virüsle ilgili gerçek dışı bilgiler hem günlük hayatta dilden dile dolaşıyor hem de internette her an karşımıza çıkabiliyor.

Sosyal medya platformları artık güvenilir bilgilerin dolaşımını daha da artırmak ve insanları yanıltan bilgileri yok etmek için adımlar atmaya çalışırken deyim yerindeyse bir savaşın içine giriyor.

4

İşte yeni tip corona virüs ile ilgili her an karşınıza çıkan mitler bilmeniz gereken gerçekler:

MİT: CORONA VİRÜS İNSAN ELİYLE ÜRETİLDİ

MİT: CORONA VİRÜS İNSAN ELİYLE ÜRETİLDİ 

Virüs salgını dünya geneline yayıldığı ve önemli bir halk sağlığı krizi oluşturduğu anda internette en çok dolaşan mitlerden biri 'virüsün insan eliyle bir laboratuvarda üretildiği" oldu.

6

Doğrulanmamış sosyal medya hesaplarından çıkan ve güvenilir bir kanıtla desteklenmeyen söylentiler, zaman geçtikçe daha da yaygın hale geldi.

Çin'de gizli bir laboratuvarda biyolojik silah üretilirken bu virüsün ortaya çıktığı da en çok konuşulan mitler arasındaydı.

8

Bir başka mit de virüsün ABD'de ortaya çıktığı ve bu sezon gripten öldüğü düşünülen birçok Amerikalının aslında COVID-19 tarafından öldürüldüğü oldu.

Çin ve batılı bilim insanları bu teorilerin hepsini şiddetle reddediyor. Virüsün kaynağı hala tam olarak bilinmese de yapılan araştırmalar virüse insanlara bulaşmadan önce yarasaların (tıpkı 2003 yılında dünyayı saran kuzeni SARS gibi) ev sahipliği yaptığı ifade ediliyor.

10MİT: EV TEDAVİSİ VİRÜSÜ İYİLEŞTİRİR VE BULAŞMASINI ÖNLEYEBİLİR

MİT: EV TEDAVİSİ VİRÜSÜ İYİLEŞTİRİR VE BULAŞMASINI ÖNLEYEBİLİR Sarımsak, su tüketmek, c vitamini hepsi sağlığınız için iyi gelebilir ancak yeni tip corona virüsü onlarla durdurabileceğinizi düşünmenin bilimsel bir kanıtı yok.

Bazı dezenfektanlar, çamaşır suyu yüzeydeki virüsü öldürebilir. Ancak virüs hali hazırda vücudunuzda ise bu tip ürünleri vücudunuza ya da burnunuzun altına sürmeniz hiçbir etki göstermez hatta sağlığınız için tehlikeli olacaktır.

12

Şu an için virüsün tedavisi hala bulunamadı. Çalışmalar devam ediyor ancak corona virüs aşısının yapılması 1 yılı bulabilir.

Kendinizi şu anda korumanın en iyi yolu, her soğuk algınlığı ve grip mevsiminde yaptığınızı yapmak olacak. Virüs bulaşmış insanlardan uzak durun.

14

Hapşırırken ya da öksürürken dirseğinizle ya da tek kullanımlık peçetelere yüzünüzü kapatın. Ellerinizi su ve sabunla sık sık yıkayın.

MİT: HERKESİN MASKE TAKMASI GEREKİYOR

MİT: HERKESİN MASKE TAKMASI GEREKİYOR 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre sağlıklı insanların maske takması gerekmiyor. Hatta düzgün takılmazsa sizi hasta bile edebilir.

16

Maskeleri corona virüs semptomları taşıyanların etrafındaki insanları korumak için takması gerekiyor.

Hasta insanların dışında maske takması gerekenler, hasta birine refakat edenler ve tabi ki sağlık çalışanları...
18

İyiyken maske almanız sadece sağlık ekipmanlarının azalmasına ve fiyatların artmasına neden olur. Onlara gerçekten ihtiyaç duyan sağlık çalışanlarını ve insanları risk altına atmış olursunuz.

MİT: SICAKLIK VİRÜSÜ ÖLDÜRÜR

MİT: SICAKLIK VİRÜSÜ ÖLDÜRÜR 

DSÖ'ye göre; el kurutma makineleri virüsü öldürmez. UV lambaları da elinizi sterilize etmekte kullanılmaz hatta böyle bir şey yaparsanız radyasyon cildinizi tahriş edebilir.

20

ABD Başkanı Donald Trump sıcağın virüsü öldüreceğini bu yüzden nisan ayında artan sıcaklıklarla virüsün yok olacağını iddia etmişti ama halk sağlığı uzmanları bunu önceden bilmenin imkansız olduğunu ifade ediyor.

MİT: ÇİNDEN GELEN POSTA İLE VİRÜS BULAŞABİLİR

MİT: ÇİN'DEN GELEN POSTA İLE VİRÜS BULAŞABİLİR 

DSÖ'ye göre, Çin'den posta ya da kargo almak sağlığınızı riske atmaz.

22

Bilim insanları corona virüsün nesneler üzerinde ya da zeminde çok uzun süre hayatta kalamadığını açıkladı.

MİT: ÇOCUKLARA VİRÜS BULAŞMAZ

MİT: ÇOCUKLARA VİRÜS BULAŞMAZ 

Uzmanlar hala virüsün insana nasıl bulaştığını bulmaya çalışıyor ancak corona virüsün yüzeyler ve nesneler üzerinde çok uzun süre yaşamadığı bilimsel bir gerçek.

24Her yaştan insan yeni tip corona virüse yakalanabilir. Fakat, yaşlı insanlar ve bağışıklığı düşük olan hastalık geçmişi olanlar ciddi enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır.
CDC'ye göre, enfekte vakaların çoğu yetişkinler olsa da virüs çocuklara da bulaşıyor.
26MİT: CORONA VİRÜS BULAŞAN HERKES ÖLÜR

MİT: CORONA VİRÜS BULAŞAN HERKES ÖLÜR 

Yeni tip corona virüs vakalarında ölüm oranı yüzde 2 ve uzmanlar bu rakamın daha düşeceğini umuyor.

Corona virüs vakaları genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalığı yaşıyor.
28

Semptomlar arasında; burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, birkaç gün süren ateş.

Çoğu vakada semptomlar kendiliğinden geçiyor. Bu semptomlar nadiren ölümcül bir sürece götürüyor.
30Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve çok genç olanlar için, virüsün zatürre veya bronşit gibi daha düşük veya çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına neden olma şansı var.
Binlerce insanın enfekte olduğu ve yetkililerin hala virüsü durdurmakta zorlandığı göz önüne alındığında yüzde 2'lik bir ölüm oranı bile endişe verici.
32CORONA VİRÜSLE ENFEKTE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ NE YAPMALISINIZ

CORONA VİRÜSLE ENFEKTE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ NE YAPMALISINIZ? 

CDC'ye göre, ateşiniz yükseliyor, öksürüyor, nefes almakta zorlanıyorsanız ve corona virüsle enfekte olduğu belirlenen biriyle temas ettiyseniz ya da virüsün sürekli yayıldığı bir yere seyahat ettiyseniz corona virüs testi yaptırmanız gerekiyor.CDC, teste girmesi gerekenleri 3 tipe sınıflandırıyor: 1- Ateşiniz yüksekse ya da düşük solunum yolu semptomlarına (öksürük, nefes darlığı) sahipseniz. Corona virüs hastası bir kişi ile ilk 14 günlük semptomları içerisinde temasa geçtiyseniz.

342- Ateş ve solunum yolu semptomlarınız varsa ve son 14 gün içinde salgın hastalıktan etkilenen bölgelere seyahat ettiyseniz.
35

3- Ateşiniz ve ciddi akut solunum yolu semptomlarınız varsa, hastaneye yatmanız gerekiyor ve grip gibi başka bir tanı bulunamıyorsa. Bu tip hastalarda test için seyahat veya temas geçmişi olmasına gerek duyulmuyor.

36

Covid-19 salgınında 3 bin 116 kişi hayatını kaybetti. Çin ana karasında 2 bin 983. Ölümlerden 2'si, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yaşandı. Salgın İran'da 77, İtalya'da 79, Güney Kore'de 28, Japonya'da 12, Fransa'da 3, ABD'de 6, Avustralya, Tayland, Tayvan ve Filipinler'de de birer kişinin canını aldı.

Bu haber 201243 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Son dakika: Adım adım değişim! Başkan Erdoğan'dan partililere talimat: AK Parti'nin geleceğini kimsenin geleceğinden önde tutamayız
Son dakika: Adım adım değişim! Başkan Erdoğan'dan partililere...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladı | Kamuya kaç öğretmen atanacak?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladı | Kamuya kaç...