Yunanlılar Türkevi’ne bayıldı! Gizli bir hayranlıkla uzun uzun...

Yunanlılar Türkevi'ne bayıldı! Gizli bir hayranlıkla uzun uzun o binayı anlattılar

New York'ta Birleşmiş Milletler binasının hemen karşısında bulunan Türkevi, diplomaside Ankara'nın okyanus ötesindeki üssü haline geldi. 16-20 Eylül tarihleri arasında ABD'de bir dizi temas yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 ülke ve teşkilat liderini Türkevi'nde ağırladı.

22 Eylül 2023 - 18:44

Yunanlılar Türkevi'ne bayıldı! Gizli bir hayranlıkla uzun uzun o binayı anlattılar

Giriş Tarihi: 22.09.2023  16:56 Güncelleme Tarihi: 22.09.2023  18:37

 Türkiye'nin yaptığı her işi kötülemesiyle meşhur Yunan basını, New York-Manhattan'daki Türkevi'ni eleştirecek bahane bulamadı. Erdoğan'la görüşmeyi o binada yaptığı için Kiryakos Miçotakis'i eleştiren Yunanlılar, gizli bir hayranlıkla uzun uzun Türkevi'ni anlattı.

Yunanlılar Türkevi'ne bayıldı! Gizli bir hayranlıkla uzun uzun o binayı anlattılarNew York'ta Birleşmiş Milletler binasının hemen karşısında bulunan Türkevi, diplomaside Ankara'nın okyanus ötesindeki üssü haline geldi. 16-20 Eylül tarihleri arasında ABD'de bir dizi temas yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 ülke ve teşkilat liderini Türkevi'nde ağırladı. 

Dünyanın en zengin işadamı Elon Musk'ın da ziyaret ettiği Türkevi'nde Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i de kabul etti. 20 Eylül 2023 tarihinde gerçekleşen görüşme, Atina ile Ankara arasındaki diplomatik temasların sürdüğünü göstermesi bakımından önemli bir buluşma oldu. 

Yunan basını ise Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin içeriğiyle değil daha çok 'Türkevi' ile ilgilenmeyi tercih etti. Yunan haber siteleri ve gazetelerinde uzun uzun Türkevi'nin özelliklerinden ve bu binaya serpiştirilmiş Osmanlı esintilerinden bahsedildi. 

Bazı gazeteler "Miçotakis nerede? Türkevinde!" şeklinde başlıklarla Yunan Başbakan'ın ABD topraklarında Erdoğan'ın mekanına gitmesini eleştirirken, metinlerde Türkevi'ne duyulan gizli hayranlık ise en dikkat çeken unsur oldu. 

KOMŞUMUZUN ULUSAL ÇİÇEĞİ LALE...

"Türkevi 171 metre yüksekliği bulunan heybetli bir gökdelen ve Manhattan'daki Turtle Bay 1. Cadde'de hizmet veriyor. İşte Miçotakis, Erdoğan'la burada görüştü" ifadeleriyle başlayan haberlerde Türkevi'nin özellikleri şöyle anlatıldı:

"Türkler bu yapıyı iki eski binanın yerine dikmeyi seçtiler ve mimar Perkins Eastman'ı New York'un göbeğinde ona Türk havası vermesi için görevlendirdiler. Kavisli cephesi Türk bayrağındaki hilâli çağrıştırırken gökdelenin tepesi ise komşumuzun ulusal çiçeği olan lale şeklindedir." 

"Türkevi New York'taki birçok Türk diplomatik misyonunun genel merkezi ve aynı zamanda Türk kültürel faaliyetlerinin merkezi olarak hizmet veriyor. Burada Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu bulunuyor. 

Gökdelen, BM misyonunun yanısıra oditoryum ve ofis katlarına ev sahipliği yapıyor. Açık teraslar 5. 11. ve 16. katlarda yer alıyor. Binada ayrıca ibadet salonu, toplantı odaları ve sergi alanı bulunuyor. Binada 20. kattan itibaren Türk diplomatik misyonları tarafından kullanılan daireler var. Ayrıca site sakinleri için spor salonu, ortak teras alanı ve otopark bulunuyor."

OSMANLI GÖKDELENİ BİR KERVANSARAY

Türkevi'ni 'Osmanlı Gökdeleni' olarak tanımlayan bir başka yayında ise şu satırlar dikkat çekiyor:

"Başbakan, Manhattan'ın kalbindeki 300 milyon dolar değerinde Türk gökdeleni Türkevi'nde kabul edildi. Türkevi aslında Ankara'nın yurtdışındaki en pahalı diplomatik misyonudur ve ülkenin BM'deki daimi delegasyonunun merkezi olarak hizmek vermektedir. Tasarımcılar, 35 katlı, 171 metre yüksekliğindeki Türkevi'nin Birleşmiş Milletler binasından daha yüksek olmasını sağladılar." 

"Bina Osmanlı İmparatorluğu'nun en çok saygı duyulan çiçeği lale şeklinde bir tavana sahip. Türkevi'nin kenarları da Türk bayrağındaki hilâli temsil edecek şekilde kavislidir." 

Giriş alanının tasarımı için eski İpek Yolu'nda yorgun gezginlerin dinlendiği 'kervansaray'dan esinlenildi. Sonuçta Selçuklu döneminde kervansaraylar çok popülerdi; bu da Recep Tayyip Erdoğan'ın neo-Osmanlı dış politikasıyla örtüşüyor."

 New York'taki Türkevi binası!

TÜRKEVİ NEDİR?

Türkevi,Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde bulunan bir gökdelendir. Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olan binada ülkenin başkonsolosluğu ve Birleşmiş Milletler nezdinde daimi temsilciliği hizmet vermektedir.

Türkevi nedir, özellikleri nelerdir? Türkevi ne işe yarar? New York'taki Türkevi binası!

Türkevi, 36 katlı ve 171 metre yüksekliğindedir. Zemin alanı 1.100 m2 olan binanın kat alanı 20.200 m2'dir. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan bina lale şeklinde inşa edilmiştir.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni yol haritası: 3 önemli tarihe dikkat çekildi

Dünya

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni yol haritası: 3 önemli tarihe dikkat çekildiErdoğan'dan önemli görüşmeler: Malezya Başbakanı ve Güney Afrika Cumhuriyeti...

Gündem

Erdoğan'dan önemli görüşmeler: Malezya Başbakanı ve Güney Afrika Cumhuriyeti...Erdoğan'dan yoğun diplomasi trafiği: Cumhurbaşkanı, NATO Genel Sekreteri'ni...

Gündem

Erdoğan'dan yoğun diplomasi trafiği: Cumhurbaşkanı, NATO Genel Sekreteri'ni...Ahıska Türkleri kimliklerine kavuştu! Cumhurbaşkanına teşekkür ettiler: Erdoğan...

Gündem

Ahıska Türkleri kimliklerine kavuştu! Cumhurbaşkanına teşekkür ettiler: Erdoğan...Erdoğan, Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti: Ünlü işadamı elinde iki...

Dünya

Erdoğan, Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti: Ünlü işadamı elinde iki...

Bu haber 236698 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Memur olmak isteyenler dikkat! Kamuya 57.052 personel alımı yapılacak! 17 kurum ilanları yayımladı 
Memur olmak isteyenler dikkat! Kamuya 57.052 personel...
Son dakika: Başkan Erdoğan'dan 19 Mayıs'ta Türkiye Yüzyılı'nın gençlerine çağrı:
Son dakika: Başkan Erdoğan'dan 19 Mayıs'ta Türkiye...