Yunan medyasında gündem Başkan Erdoğan’ın mektubu! Perde...

Yunan medyasında gündem Başkan Erdoğan'ın mektubu! Perde arkasında ne var?

Yunanistan'ın milli bayramı nedeniyle Yunan Başbakanı Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Dendias'a Başkan Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu tarafından gönderilen mektuplar Yunanistan'ın gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Mektupların sakladığı gizli sembolleri inceleyen Yunan basını, Başkan Erdoğan'ın mektubunda abartıdan uzak samimi bir dil olduğuna dikkat çekerek "Yunanistan'ın Türkiye'nin uzattığı uzlaşma elini reddedecek lüksü yok" ifadelerine yer verdi.

28 Mart 2023 - 13:31

Yunanistan Erdoğan'ın mektubunu konuşuyor

Giriş Tarihi: 28.03.2023 Güncelleme Tarihi: 28.03.2023 

Yunan medyasında gündem Başkan Erdoğan'ın mektubu! Perde arkasında ne var?

Türkiye ve Yunanistan'da yaşanan felaketler sonrası Ankara ve Atina arasındaki buzlar hızla eriyor. Birbirine yardım eli uzatan iki ülke anlaşmazlıkları çözmek için adımlar atarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yazdığı mektup Yunanistan'da gündem oldu.

Yunan medyasında gündem Başkan Erdoğan’ın mektubu! Perde arkasında ne var?Yunanistan'ın milli bayramı nedeniyle Yunan Başbakanı Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Dendias'a Başkan Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu tarafından gönderilen mektuplar Yunanistan'ın gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Mektupların sakladığı gizli sembolleri inceleyen Yunan basını, Başkan Erdoğan'ın mektubunda abartıdan uzak samimi bir dil olduğuna dikkat çekerek "Yunanistan'ın Türkiye'nin uzattığı uzlaşma elini reddedecek lüksü yok" ifadelerine yer verdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'a Yunanistan'ın milli bayramı dolayısıyla gönderdiği mektuplar Yunanistan'da yankılara neden olmaya devam ediyor.

Yunan gazetesi Kathimerini, giden iki mektubun 'sakladığı' satır arası notları analiz etti. Haberde mektupların 'iyi niyet' ortamı oluşturmaya çalışır gibi görünen sembolizm hareketleri olduğundan bahsedildi.

Yunanistan Erdoğan'ın mektubunu konuşuyor

Türkiye ve Yunanistan'da yaşanan felaketler sonrası Ankara ve Atina arasındaki buzlar hızla eriyor. Birbirine yardım eli uzatan iki ülke anlaşmazlıkları çözmek için adımlar atarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yazdığı mektup Yunanistan'da gündem oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kutlanan 25 Mart Yunan milli bayramı nedeniyle Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e kutlama mektubu gönderdi.

Yunan hükümeti ve halkının 6 Şubat depremlerinden sonra gösterdikleri dayanışmadan dolayı teşekkür eden Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını belirtti.
Yunan basını Erdoğan'ın mektubuna geniş yer ayırdı. '25 Mart milli bayramında Türkiye'den Yunanistan'a dostluk atağı' başlığı ile okurlarının karşısına çıkan Protho Thema 'Türk siyasi liderliğinin tutumu etkileyici ve eşi benzeri görülmemiş görünüyor' dedi.

Haberde iki ülke arasında buzların eridiği ve bunda Türkiye depremi ve Yunanistan'daki tren faciasında liderlerin attığı adımların etkili olduğu vurgulandı.

Kathimerini haberinde Erdoğan'ın sözlerine yer ayırdı. Yunan gazete Erdoğan'ın 'Ülkelerimiz arasındaki ilişki ve işbirliğinin önümüzdeki dönemde ortak dönemlerimizle daha da gelişeceğine inanıyorum' sözünü öne çıkardı.

Ethnos 'Erdoğan'ın Miçotakis'e 25 Mart kutlama mektubu: Ülkelerimizin ilişkileri daha da gelişecek' başlığını attı. Haberde şu ifadeler yer aldı;

'Recep Tayyip Erdoğan, 25 Mart Ulusal Günü dolayısıyla Başbakan Kiriakos Miçotakis'e tebrik mektubu gönderdi. Daha önce Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, komşu ülkedeki ölümcül depremler ve Tempe faciasının ardından Yunanca-Türkçe iklimin hızla değiştiğini doğrulayarak aynı hamleyi yapmıştı.'
To vima ise 'Türkiye cumhurbaşkanı, yıkıcı depremlerden sonra dayanışma gösteren hükümete ve Yunan halkına da teşekkür ediyor' dedi.

Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da aynı gün Proto Thema gazetesine mülakat verdi.

Yunan bakan gazeteye yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

'Türkiye’nin Yunanistan’a açtığı diyalog kapısını kapatamayız. Türkiye’nin bize karşı olan parametreleri beklenmedik bir biçimde değişti. Ege’deki ihlaller durdu. Adalar üzerinden uçuşlar yapılmıyor. Tehdit edici ifadeler kullanılmıyor. Yani bizim herzaman diyalog için arzu ettiğimiz bir ortam hüküm sürüyor. O halde Türkiye’nin bu olumlu davranışlarına bizim de aynı oranda bir karşılık verme yükümlülüğümüz var.'

Erdoğan - Miçotakis görüşmesi: 'İkili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındı' - BBC News Türkçe

Yunan gazetesi Kathimerini, giden iki mektubun 'sakladığı' satır arası notları analiz etti. Haberde mektupların 'iyi niyet' ortamı oluşturmaya çalışır gibi görünen sembolizm hareketleri olduğundan bahsedildi.

Yapılan analizde özellikle Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen asrın felaketinin ardından Türkiye ile Yunanistan'ın dayanışmasının arttığından bahsedilerek Başkan Erdoğan'ın mektubunun abartıdan uzak ve samimi olduğuna dikkat çekildi.

Haberin devamında Yunan diplomasisinin Ankara'nın yine de çizgilerinden vazgeçmediğine dikkat çekildi; ancak şu an için Türkiye'nin bir diyalog penceresi açma ve ılımlı ilişkiler kurma niyetinin olduğu düşünülüyor.

'Sakinliğin ne kadar süreceği konusunda bir tahminin olmadığına' dikkat çekilen haberde aynı zamanda Yunanistan'ın Türkiye'nin uzattığı uzlaşma elini reddedemeyeceğinden de bahsedildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise habere göre, Ankara'nın ılımlı havasına rağmen kıta sahanlığı meselesi konusunda geri adım atmayacak.

Analizde "Her ne kadar ılımlı bir hava olsa da somut diyalog adımları yaşanmadan bu durum yalnızca sembollerde kalacak" ifadelerine yer verildi.

Batı'nın ve ABD'nin durumunu göz önüne almak gerektiğine vurgu yapılan haberde "Böylesi bir durumda provokasyon işe yaramayabilir. Yunan-Türk normalleşmesi ortamın dışında bırakılamaz" denildi.

O tarihi işaret etti! Yunanistan seçime gidiyorO TARİHİ İŞARET ETTİ! YUNANİSTAN SEÇİME GİDİYOR

Yunanistan’da Mısır paniği başladı!YUNANİSTAN'DA MISIR PANİĞİ BAŞLADI!

Bu haber 322429 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Erdoğan'dan Kabine'nin ardından önemli açıklamalar! Terör devleti İsrail'e jet yakıtı provokasyonu: İftiracıları asla unutmayacağız
Başkan Erdoğan'dan Kabine'nin ardından önemli açıklamalar!...
MHP'de Devlet Bahçeli'nin
MHP'de Devlet Bahçeli'nin "A Takımı" belli oldu