Türkiye ile Belarus arasında 9 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Belarus arasında 9 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ertelenen Belarus ziyaretini dün gerçekleştirdi. Erdoğan, mevkidaşı Alexander Lukashenko ile birlikte Türkiye Diyanet Vakfı'nca (TDV) 67 yıl sonra yeniden inşa edilen Minsk Camisi'nin açılış törenine katıldı. Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko başta olmak üzere eserin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, şöyle konuştu: Bu ibadethane aynı zamanda Türk-Belarus dostluğunun simgelerinden olacaktır.

12 Kasım 2016 - 16:08 - Güncelleme: 12 Kasım 2016 - 16:14

Giriş Tarihi: 11.11.2016 22:58 Güncelleme Tarihi: 12.11.2016 08:07

Türkiye ile Belarus arasında 9 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Belarus arasında çeşitli alanlarda 9 anlaşma imzalandı.

Türkiye ile Belarus arasında 9 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile heyetlerarası görüşmeye başkanlık etti. Erdoğan ve Lukaşenko daha sonra anlaşmaların imza törenine katıldı. Törende Türkiye Cumhuriyeti ile Belarus Cumhuriyeti arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik eylem planı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belarus Cumhuriyeti Hükümeti arasında nükleer enerjinin barışçıl amaçlı kullanımı için işbirliği anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belarus Cumhuriyeti Hükümeti arasında bilim ve teknoloji işbirliği anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belarus Cumhuriyeti Hükümeti arasında tarım alanında işbirliği mutabakat zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu ile Belarus Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı arasında yüksek öğretim alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı ile Belarus Cumhuriyeti Acil Durum Bakanlığı arasında afetlerin önlenmesi ve azaltılmasına yönelik anlaşma, Anadolu Ajansı ile Belarus Haber Ajansı arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Törenin sonunda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Belarus Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı arasında ortak bildiri imzalandı. 

Avrupa’ya mesaj

Avrupa’ya mesaj

, AB’ye sert mesajlar verdi: Türkiye’yi istemiyorsa kararını versin. Ülkemizde 3 milyon mülteci var. Bunlar Avrupa’ya yürürse ne yapacaklarını şaşırırlar

Avrupa’ya mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar merkezli El Cezire'ye röportaj verdi. Başkanlık sistemi, FETÖ lideri Gülen'in iadesi ve mülteciler konusuna dikkat çeken Erdoğan, özetle şunları söyledi:

TÜRK TİPİ BAŞKANLIK: Şu anda ABD'ye bakıyorsunuz başkanlık sistemi, Rusya'ya bakıyorsunuz başkanlık sistemi. Bu iki önemli örneğin çalışma sistemleri farklı. Diyorum ki biz geleneklerimizden de esinlenerek Türkiye'ye yakışan Türk tipi bir başkanlık sistemini devreye sokalım. Bu, Türkiye'ye çok daha hızlı bir şekilde kalkınma fırsatı verecektir diyorum, onun için bunu savunuyorum.

GÜLEN'İN İADESİ: ABD'ye FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili 85 koli dosya gönderdik. Amerika bizden terörist istediği zaman biz kendilerine verdik. Ama o bize ne yazık ki bu teröristi vermedi, hala onu bir yerde koruma altında tutuyor. 'Mahkeme kararı' diyor. Bin Ladin'le ilgili mahkeme kararı mı vardı? Bin Ladin'i, farklı bir ülkede gittiler, yok ettiler değil mi? Niye? Bir terörist olduğu için bunu yaptılar. Bizden 10 kadar terörist istediler, biz neredeyse hepsini verdik. Niye? Biz sizinle stratejik ortağız, stratejik ortağımın benden böyle bir teröristi talep ettiği zaman onu vermem gerekir ve biz sözümüzde durduk. Bu örgüt, bir terör örgütüdür, darbecidir ve bu terör örgütünü, bu darbeciyi şu anda Amerika kendi elinde korumaktadır.



TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ: AB eğer Türkiye'yi istemiyorsa kararını versin ve 'Türkiye'yi biz istemiyoruz, Türkiye çekilsin' desin. Biz şu anda sabırla görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Bu görüşmeler tabii bir yere kadar devam edecek, onlar da herhalde bir nihai karar verecekler ve bizler de bu nihai karar durumuna göre hareket ederiz veya biz kararımızı veririz, buna göre adım atarız. Türkiye'de şu anda 3 milyon mülteci var, bu mülteciler Avrupa'ya doğru gidebilir, yürüyebilir. Biz 3 milyon mülteciyi burada barındırırken, AB'nin Türkiye'ye destek vermesi lazım. Bu mülteciler Avrupa'ya bir yürürse Avrupa ne yapacağını şaşırır. Şu anda 100 tane, 500 tane mülteciyi alamıyor. Söz verildi, haziran ayı gibi 3 milyar avro destek verilecekti, ikinci bir 3 milyar avro verilecekti. Şu ana kadar verilen destek aklımda kaldığı kadarıyla 250-300 milyon avro, böyle bir durum var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir ilk daha

BAŞİKA ÜSSÜ DURACAKTIR: (Başika'da Türk askerinin varlığı) Şunun bilinmesini istiyoruz ki Başika üssü orada vardır, olacaktır ve Musul'daki soydaşlarımızı, kardeşlerimizi biz yalnız bırakmayız. Kerkük'teki kardeşlerimizi yalnız bırakamayız. Telafer'de soydaşlarımız var, onları yalnız bırakamayız ve biz burada bir mezhep çatışmasına fırsat veremeyiz. Burada eğer bir mezhep çatışması çıkarsa bunun önü alınmaz. Sincar'ı da biz serbest bırakamayız çünkü Sincar da ikinci Kandil olma yolundadır. Burada PKK var, biz oranın da ikinci Kandil olmasına müsaade etmeyeceğiz.

Erdoğan: "Belarus’un uzlaştırıcı tutumunu takdirle hatırlayacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "24 Kasım sonrasında Rusya ile yaşanan zor dönemde Belarus liderliğinin yansız ve uzlaştırıcı tutumunu takdirle hatırlayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Minsk’te temaslarına devam ediyor. Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile heyetlerarası görüşmeye başkanlık etti. Bağımsızlık Sarayı’nda gerçekleştirilen görüşmede kapsamında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede gerçekleştirdiği konuşmada, Belarus’u ilk ziyaret eden Cumhurbaşkanı olduğu için memnuniyet duyduğunu ifade etti. Erdoğan, “24 Kasım sonrasında Rusya ile yaşanan zor dönemde Belarus liderliğinin yansız ve uzlaştırıcı tutumunu takdirle hatırlayacağız. Önümüzdeki sene ilişkilerimizin 25. yıl dönümü kutlayacağız. 25 yılda ilişkilerimizi dostluk ve karşılıklı çıkarlar temelinde yeni seviyeye taşımayı arzu ediyoruz. İmzalayacağız siyasi bildiri bu irademizi teyit etmekte, yeni dönemin başlangıcını da simgelemekte. birlikte açılışını yaptığımız Minsk Camisi ise bu yeni dönemin ve dostluğumuzun müstesna bir nişanesi olmuştur. bugün imzalanacak anlaşmalar da ahdi zeminimizi kuvvetlendirecek. Ticari ve ekonomik ilişkiler noktasında 2015 yılında 400 milyon dolar seviyesine gerilemiştir. İkili görüşmede de ifade ettiğim gibi 1 milyar dolar seviyesine taşıyabilirsek bu he iki ülke açısından çok isabetli bir gelişme olacaktır. sizlerle bu konuda mutabık olduğumuzu ikili görüşmede gördüm. Belarus’a en fazla doğrudan yatırım yapmış ülkelerden biri olma hasebiyle iş adamlarımızla yapacağımız toplantıda onlara vereceğimiz heyecan, teşvik Belarus’ta bu tür yatırımların daha da artacağını, iş adamlarımızın ortak yatırımlara gireceği inancımızı teyit edecektir” ifadelerini kullandı.

İş Forumunun somut projelerin hayata geçirilmesi açısından önemli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut mekanizmaların çalıştırılması gerektiğini ifade etti. Turizmin iki ülke arasında önemli olduğunu kaydederek, 2015 yılında 204 bin Belarus vatandaşının ağırlandığını kaydetti. Bu sayının gelecekte yıllarda artacağına inandığını aktaran Erdoğan, “THY’nin Minsk’e sefer sayısını arttırma arzusunda. Bu konuda talimatlarınız Türkiye-Belarus arasındaki seferlerin artacağına özel sektör kuruluşlardan da bu hatta çalışma arzusunda olanlar mevcuttur” dedi.

Türk Akımı çalışmasının yanında TANAP projesinin mevcut olduğunu kaydeden Erdoğan, enerjiye ihtiyacın artması konusunda gerekli adımları atmaya hazır olunduğunu ifade etti. Belarus’un Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin güçlü şekilde desteklendiğini bildiren Erdoğan, “Örgüt bünyesinde oluşturulan çalışma grubunun başkanlığını daimi temsilcimiz Büyükelçi haluk ılıcak başarılı bir şekilde yürütmüştü. Görev süresi dolan Ilıcak’ın yerine Başbakanlık Müsteşarımız Kemal Madenoğlu’nu görevlendirdik. Belarus’u bu önemli süreçte yalnız bırakmamak için çalışma grubu başkanlığına sayın Madenoğlu’nu aday gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Annesi Alina Göçen tarafından babasının izni olmadan Belarus’a kaçırılan küçük Ekrem Deniz Göçen’in babasına iade edilmesi ya da iletişim kurulması konusunda destek beklediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eşi Volha Şuuzkaya, Mikail Polat’tan haber alamadığını belirten ve cezaevinde bulunan Mehmet Ağaç vatandaşımızın oğlu ile şahsi ilişki tesisi konusunda da yine yardımlarınızı bekliyoruz” dedi.

Erdoğan, “Belarus’un AB ilişkileri noktasında da olumlu gelişmelerden bizler de memnuniyet duyuyoruz. AB’nin Belarus’a uyguladığı yaptırımları kaldırması son derece isabetli oldu. Belarus’a yönelik yaptırımlar başından beri karşı çıktık. Belafrus aleyhinde alınan kararlara bizler de katılmadı” dedi.

Ukrayna’daki bölgedeki durumu güvenlik ve istikrarı olumsuz etkilediğini kaydeden Erdoğan, “Sizin de bu bölgede bulunmanız sebebiyle sağladığınız katkı ve ev sahipliğini takdirle karşılıyoruz. emekli Büyükelçimiz Ertuğrul Apakan yönetimindeki AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu barış yolunda önemli işler yapıyor. Misyona desteğimiz önümüzdeki süreçte de devam edecektir” ifadelerini kullandı. Erdoğan, DEAŞ başta olmak üzere PYD-YPG’ye yönelik operasyonların devam edeceğini bildirdi.

Hoşgörüsüzlük veba gibi yayılıyor

Hoşgörüsüzlük veba gibi yayılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Belarus ziyaretinde “Avrupa ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar veba gibi yayılıyor” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ertelenen Belarus ziyaretini dün gerçekleştirdi. Erdoğan, mevkidaşı Alexander Lukashenko ile birlikte Türkiye Diyanet Vakfı'nca (TDV) 67 yıl sonra yeniden inşa edilen Minsk Camisi'nin açılış törenine katıldı. Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko başta olmak üzere eserin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, şöyle konuştu:
Bu ibadethane aynı zamanda Türk-Belarus dostluğunun simgelerinden olacaktır. Belarus farklı köken ve inanca sahip insanların aynı çatı altında huzur ve barış içinde yaşadığı bir ülke.
Burada farklılıkların bir tehdit ve tehlike değil, büyük bir zenginlik olarak görüldüğüne şahit oluyoruz. Dinleri, kültürleri, inançları farklı insanlar Belarus'un istikrarı, büyümesi için var gücüyle çalışıyor.
Bu güzel manzaraya maalesef dünyanın birçok ülkesinde rastlamak mümkün değildir. Avrupa ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor.
Sırf kimliği, kılık, kıyafeti, inancı farklı olduğu için insanlar ayrımcı politikaların, şiddetin muhatabı olabiliyor. Bilhassa canlarını kurtarmak, kendilerine güvenli bir gelecek kurabilmek için dünyanın çalkantılı bölgelerinden kaçan mazlumların Avrupa kapılarında yaşadıkları dramları hepimiz izliyoruz.
Türkiye olarak 6 yıldır Suriye ve Irak'tan ülkemize gelen mültecileri burada anlatacak değilim, onlara ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Çünkü inancımızın gereği budur. Bombalar altından kaçan insanlara kapılarımızı kapayamayız.

'CAMİNİN ROLÜ BÜYÜK'
Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko da konuşmasında şunları kaydetti: "Minsk'teki bu cami sadece Belarus'taki Müslümanları sevindirmekle kalmıyor. Bütün Belarus vatandaşlarına bir müjdedir bu. Belarus'a Müslümanların ilk yerleşimi 600 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu cami umarız ki İslam'ın gerçek değerlerini tanıtma işinde rolü büyük olacaktır." Açılış töreninin ardından Erdoğan, mevkidaşı ile birlikte camiyi gezdi. Erdoğan, daha sonra cuma namazını burada kıldı. Namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.


EKMEĞİ TUZA BANIP YEDİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, başkent Minsk'te havalimanında Belarus'un bereket anlamına gelen karşılama geleneği olan ekmek ve tuzla karşılandı. Erdoğan ve eşi ekmeği tuza banarak yedi. Daha sonra Bağımsızlık Sarayı'na giden Erdoğan'ı burada mevkidaşı Alexander Lukashenko eksi 5 derece altında yapılan resmi törenle karşıladı. Erdoğan'ın heyetinde MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da yer aldı. Erdoğan ve Lukashenko baş başa görüşme öncesinde kısa birer açıklama yaptı. Heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında 9 işbirliği anlaşması imzalandı. Erdoğan ve Lukashenko, Türkiye ve Belarus Ortak Bildirisi'ne imza koydu. Ardından da ortak basın toplantısı düzenledi. Minsk Camisi'nin anlamının çok büyük olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Lukashenko'nun hoşgörüsünün, farklı kimlikleri kucaklayan tutumunun tüm dünyaya örnek olmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minsk Camisi'nin açılışının ardından Zafer Anıtı'nı ziyaret ederek, çelenk bıraktı.

KÜÇÜK EKREM İÇİN DESTEK İSTEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik ziyareti sırasında, annesi Alina Göçen tarafından, babasının izni olmadan Belarus'a kaçırılan küçük Ekrem Deniz Göçen'in durumunu da gündeme getirdi. Erdoğan, küçük çocuğun babasına iade edilmesi ya da iletişim kurulması konusunda Minsk yönetiminden destek beklediğini ifade etti.


Emine Erdoğan Ulusal Sanat Müzesi'ni ziyaret etti. Emine Erdoğan ayrıca Baravlyani Çocuk Onkoloji Merkezi'ni gezdi.

Bu haber 116582 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MSB duyurdu... 16 terörist hava harekatı ile etkisiz hale getirildi
MSB duyurdu... 16 terörist hava harekatı ile etkisiz hale getirildi
'Birgün' değil her gün rezalet! PKK ile bir olup pozitif iklimi zehirlediler: Bu ülkenin yumuşamaya ihtiyacı yok
'Birgün' değil her gün rezalet! PKK ile bir olup pozitif iklimi...