Son dakika haberi: Azerbaycan ordusu karşısında çaresiz kalan...

Son dakika haberi: Azerbaycan ordusu karşısında çaresiz kalan Ermeni askerinden PKK taktiği!..

Son dakika haberi: Azerbaycan ordusu, 30 yıldır Ermeni işgalinde olan Dağlık Karabağ'daki toraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonlarını sürdürüyor. Türk SİHA'ları ile bölgedeki üstünlüğü eline alan Azerbaycan ordusu karşısında çaresiz kalan Ermenistan PKK taktiğine başvurdu. Ermeni askerler SİHA'ları şaşırtmak için mevzilere cansız manken yerleştirmeye başladı. İşte son dakika haberin detayları...

19 Ekim 2020 - 17:32

Son dakika... Rus basını: Putin Türk şokunu atlatamadı

Giriş Tarihi: 19.10.2020  16:48 Son Güncelleme: 19.10.2020  17:35

Azerbaycan ordusu bir günde 13 köyü daha işgalden kurtarıldı, Dağlık Karabağ'da yüzlerce askerini yitiren Ermenistan'ın yenilgiye doğru gittiğini gösteren görüntü yayınlandı. Rus medyasındaki haberler ise Türkiye'nin eski Sovyet topraklarındaki etkisini apaçık bir şekilde ortaya koydu.

Rus basını: Putin Türk şokunu atlatamadıAzerbaycan ordusu bir günde 13 köyü daha işgalden kurtarıldı, Dağlık Karabağ'da yüzlerce askerini yitiren Ermenistan'ın yenilgiye doğru gittiğini gösteren görüntü yayınlandı. Rus medyasındaki haberler ise Türkiye'nin eski Sovyet topraklarındaki etkisini apaçık bir şekilde ortaya koydu.

Son dakika haberi: Azerbaycan ordusu karşısında çaresiz kalan Ermeni askerinden  taktiği!

Son dakika haberi: Azerbaycan ordusu, 30 yıldır Ermeni işgalinde olan 'daki toraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonlarını sürdürüyor. Türk SİHA'ları ile bölgedeki üstünlüğü eline alan Azerbaycan ordusu karşısında çaresiz kalan Ermenistan  taktiğine başvurdu. Ermeni askerler SİHA'ları şaşırtmak için mevzilere cansız manken yerleştirmeye başladı. İşte son dakika haberin detayları...

Son dakika haberi: Azerbaycan ordusu karşısında çaresiz kalan Ermeni askerinden PKK taktiği!

Azerbaycan ordusu, yaklaşık 30 yıldır Ermenistan'ın işgali altındaki topraklarını kurtarmak için bölgedeki ilerleyişini sürdürdüyor.

Türkiye'den satın aldığı SİHA'lar sayesinde Ermenistan ordusuna ağır darbeler vuran Azerbaycan ordusu, çatışmalarda büyük üstünlük sağladı.

MEVZİLERE CANSIZ MANKEN

Cepheye gönderecek asker bulmakta güçlük çeken Ermenistan ordusu, SİHA'ları şaşırtabilmek için farklı seçenekler ortaya koymaya başladı.

Tanklarını ağaçla saklayan, mevzileri daha dar kazan Ermeni askerleri, SİHA'lardan kaçmayı başaramayınca son olarak mevzilere cansız mankenler yerleştirmeye başladı.

ERMENİ ASKERLER'DEN PKK TAKTİĞİ

Daha önce Diyarbakır'da PKK'lı teröristlerin bazı barikatlara kadın elbisesi giydirilen mankenler koydukları ortaya çıkmıştı.

Ermeni mezalimi! Acı bilanço açıklandı...Elinde kameralarda kullanılan monopod bulunan manken, uzaktan barikatın başında silahlı terörist varmış görüntüsü veriyordu. Mankenlere PKK'lı teröristlere benzemesi için etek de giydiriliyordu.

Son dakika haberi: Ermenistan 7 top mermisiyle saldırdı! Saldırı anı canlı yayında..Ermenistan’dan PKK taktiği: Mevzilere manken yerleştirdiler

Azerbaycan ordusunun envanterine kattığı Türk SİHA'ları karşısında çaresiz kalan Ermenistan ordusu, terör örgütü PKK taktiğine başladı. Ermeni güçleri hedef şaşırtmak için mevzilere cansız mankenler yerleştirmeye başladı.

Ermenistan’dan PKK taktiği: Mevzilere manken yerleştirdiler

Azerbaycan ordusu, topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonda ilerleyişini sürdürüyor.

Azerbaycan ordusunun envanterine kattığı Türk SİHA'ları karşısında çaresiz kalan Ermenistan ordusu, terör örgütü PKK taktiğine başladı. Ermeni güçleri, hedef şaşırtmak için mevzilere cansız mankenler yerleştirmeye başladı.

Son dakika haberi | Ateşkesi ihlal eden Ermenistan büyük hezimet! Azerbaycan duyurdu... İşte Azerbaycan-Ermenistan geriliminde son gelişmeler

MEVZİLERE CANSIZ MANKEN YERLEŞTİRİYORLAR

Cephede ağır kayıplar veren ve mevzilerden kaçan Ermenistan’ın asker bulmakta zorlandığı gözler önüne serildi.  Ermeni güçleri SİHA'ları şaşırtabilmek çareyi mevzilere cansız mankenler yerleştirmekte buldu. Ermenistan ordusunun taktiği terör örgütü PKK’nın taktiğini akıllara getirdi.

Dağlık Karabağ savaşında yirmi üçüncü güne girilirken Telegram'dan yayınlanan bir görüntü Ermenistan ordusunun halini net şekilde ortaya koydu. BBC Moskova muhabiri Steve Rosenberg ise, Rus basınındaki Türkiye haberlerini derledi.İkinci ateşkesin başlamasından dakikalar sonra yine ateş açan Ermenistan, 24 saat içinde Azerbaycan şehirlerini hedef alan 231 bir ihlal gerçekleştirdi.Hızı ve Ağcabadi'ye üç füze ateşleyen Ermenistan ordusu, Terter, Goranboy ve Ağdam gibi sivil yerleşim yerlerine ise top atışları gerçekleştirdi.Ancak tüm saldırganlığa rağmen Azerbaycan ordusu Cebrail'e bağlı 13 köyü daha 27 yıl sonra Ermenistan işgalinden kurtardı.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Twitter hesabından Soltanlı, Emirvarlı, Maşanlı, Hasanlı, Alikeyhanlı, Kumlak, Hacılı, Göyerçinveyselli, Niyazgullar, Keçel Memmedli, Şahvelli, Hacı İsmayıllı ve İsaklı köylerinin özgürlüğüne kavuşturulduğunu duyurdu.Türkiye Milli Savunma Bakanlığı ise, "Ele geçirilen 13 köy ile birlikte işgalden kurtarılan yerleşim yeri sayısı 78'e ulaştı" mesajını paylaştı.​​​​​​​'ın alçak saldırıları sonucu 'da 61 sivil yaşamını yitirdi, 282 sivil yaralandı

İşgalçi 'ın,  yerleşim birimlerine top ve füzelerle düzenlediği alçak saldırılarda bugüne kadar 61 sivil yaşamını yitirdi, 282 sivil yaralandı.

Ermenistan’dan PKK taktiği!Azerbaycan Başsavcılığı, 27 Eylül'den 19 Ekim'e kadar Ermenistan'ın saldırıları nedeniyle meydana gelen can ve mal kayıplarını açıkladı.

Buna göre, söz konusu dönemde 61 Azerbaycanlı sivil yaşamını yitirdi, 282 sivil yaralandı. Ermenistan'ın saldırılarında 1846 ev, 90 apartman, 341 kamu binası kullanılamaz hale geldi.



AZERBAYCAN, 27 EYLÜL'DE OPERASYON BAŞLATMIŞTI
Azerbaycan ordusu, Ermenistan ordusunun sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine 27 Eylül'de karşı saldırı başlatmıştı.

Mevzilerini kaybeden Ermenistan ordusu, Azerbaycan'ın sivil yerleşim birimlerine top ve füzelerle saldırısını sürdürmüştü.


ALÇAK ERMENİSTAN ATEŞKESE RAĞMEN SALDIRDI!
Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova'da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim saat 12.00'den itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı "ateşkes" kararı almıştı.



Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Azerbaycan'ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu 10 kişi ölmüş, 35 kişi yaralanmıştı.

Ermenistan gözünü gazilere dikti!

15 Ekim'de de Terter kentinde defin töreni için mezarlığa giden sivillere yönelik saldırıda, 4 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi yaralanmıştı.



Gence'ye 17 Ekim'de füzelerle bir saldırı daha düzenlenmiş, 13 sivil yaşamını yitirmiş, 50'nin üzerinde sivil yaralı olarak enkaz altından çıkartılmıştı.

Ermenistan ordusu ise, Terter'e bağlı Karakoyunlu kasabasındaki bir pamuk fabrikasını hedef aldı. Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuşan yetkililer, fabrikaya yedi top mermisinin isabet ettiğini söyledi.​​​​​​​İşgal altındaki Dağlık Karabağ yönetiminin son yaptığı açıklamaya göre, savaşın başından bu yana 710 Ermenistan askeri öldü. Yalnızca Pazar günü 37 asker Azerbaycan tarafından öldürüldü.​​​​​​​Azerbaycan ordusunun ele geçirdiği D-20 obüsün etrafında çekilen kayıtta, çok sayıda ölü Ermenistan askerinin yerde yattığı görüldü.

10Yerel medya, cephe hattında Ermenistan ordusundan ele geçirilen top mermilerinin, silahların Irak'ın kuzeyindeki PKK'lı teröristlerden geldiğini gösterdiğini bildiriyor.​​​​​​​Dağlık Karabağ savaşının başlangıç günlerinde yüzlerce PKK'lı teröristin Ermenistan'a taşındığı yönünde yine yerel medyada haberler yer almıştı.​​​​​​​Güneydeki İran sınırında ise bir insansız hava aracının Aslan Düz semalarında uçtuğu görüldü, görüntü sosyal medyadan paylaşıldı.İranlılar ise Dağlık Karabağ'daki savaşı sınır hattındaki yüksek tepelere çıkarak takip ediyorlar, İran medyası çok sayıda fotoğrafı servis etti.​​​​​​​Sınırda çekilen bir başka çarpıcı video kaydında, Aras Nehri'nin diğer tarafındaki İranlıların Azerbaycanlı askerlere destek sloganları atması yer aldı.​​​​​​​BBC Moskova Muhabiri Steve Rosenberg, Dağlık Karabağ'daki çatışmaların ışığında Rus basınında Türkiye ile Rusya ilişkilerini ele alan haberleri derledi. Rus basınında, Türkiye'nin, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği topraklarında Rusya'nın etkisine karşı meydan okuma girişimlerine dikkat çekiliyor.​​​​​​​Moskovsky Komsomolets gazetesi şu ifadelere yer veriyor: "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Kırım'ı Rusya'nın parçası olarak tanımayı reddettiğini ilan etti. Bu yeni bir şey değil. Yeni olan, Erdoğan'ın Kırım ile ilgili ifadelerinin, Moskova'nın daima sadece kendi alanı olarak gördüğü siyasi alana Türkiye'nin görülmemiş bir atılımda bulunduğu anda geliyor olması. Bu da Ankara'nın açıklamalarını daha da kaygı verici kılıyor.​​​​​​​Erdoğan Kırım'ı Rus olarak görmüyor. Ama aynı zamanda Ukrayna'ya ait olarak da görmüyor. Erdoğan'a göre, Rusya 1783'te Kırım'ı haksız bir şekilde Osmanlı İmparatorluğu'ndan aldı ve bu toprakların imparatorluğun devamı olan modern Türkiye'ye geri verilmesi gerekiyor.​​​​​​​Türkiye eski Sovyet topraklarının birçoğunda güçlü bir mevzi kazandı. 2020 sonbaharı, Erdoğan'ın ne kadar etki elde ettiğini gösterdi. Dışarıdan bakıldığında, Türkiye'nin desteğiyle Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı yeniden ele geçirme girişimleri, Moskova açısından hala atlatamadığı bir şok oldu.​​​​​​​Bugün Güney Kafkasya'da herkes Rusya'ya karşı öfke duyuyor. 1990'lardan beri Gürcistan'da da durum böyle ve şimdilik bunun sonu görünmüyor. Şimdi de Ermeniler Rusya'nın kendilerini kaderlerine terk ettiğine ve iki tehlikeli düşmana karşı yalnız bıraktığına inanıyor. Azerbaycanlılar ise Moskova'nın aslında Erivan'ı desteklediğini düşünüyor.​​​​​​​

20Ne taraftan bakarsanız bakın Erdoğan avantajlı pozisyonda. Ermenistan ile iyi ilişkilere ihtiyaç duymuyor. Ve savaş nasıl sonlanırsa sonlansın, Azerbaycanlılar onu gerçek dost ve 'ağabey' olarak görecek. Türkiye'nin siyasi saldırısı da sadece bu bölgeyle sınırlı değil. Erdoğan Orta Asya'da da oldukça aktif… Bunlardan paniğe kapılıp casusluk fobisi atmosferi yaratmamalıyız... Ama 'Rusya'nın dostu Erdoğan'ı yakından gözlemek de iyi olur... Önceden uyarı en iyi önlemdir."​​​​​​​Nezavisimaya Gazeta ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin Türkiye ziyaretine yer vererek bu ziyaretin Kiev'in Ankara ile askeri alanda derin bir entegrasyona hazır olduğunu gösterdiğini ifade ediyor: "Ukrayna liderinin basın bürosuna göre, iki ülke geçen Cuma, Türk şirketlerin ileri teknoloji silah ve askeri araç geliştirme ve imalatı konusunda Ukrayna savunma sanayi ile ortak çalışmasına izin veren anlaşmalar imzaladı" Gazete, askeri bir uzmanın şu ifadelerine yer veriyor: "Bu sadece Rusya'nın değil, tüm uluslararası toplumun çıkarlarına bir darbe vuruyor."​​​​​​​Rusya'nın askeri gazetesi Red Star ise Moskova'nın Hazar Denizi'nde planladığı askeri tatbikatları başlattığı haberine yer veriyor. Burası Dağlık Karabağ'daki çatışma bölgesinden uzak değil. Izvestia gazetesi ise Türkiye'den bir siyaset uzmanının şu görüşüne yer veriyor: "Karabağ çatışmasının sonucu, Türkiye'nin jeopolitik etkisini sağlamlaştırıp sağlamlaştıramayacağını ve Rusya'nın bölgedeki rakibi haline gelip gelemeyeceğini belirleyecek."​​​​​​​ABD seçimlerine iki hafta kala ise Başkan Donald Trump'ın destekçileri, ellerinde Ermenistan bayraklarıyla California'da destek gösterisi düzenledi.​​​​​​​Trump'tan çatışmaları durdurmasını isteyen yüzlerce kişinin Ermenistan bayrakları yanı sıra ABD bayrağı taşıdığı da görüldü.​​​​​​​Ermenistan'a destek verenler arasına, Alman aşırı sağcı ve Neo-Nazi parti AfD yetkilileri de katıldı. Fotoğraf Facebook hesabından yayınlandı.​​​​​​​Ermenistan, geçen hafta içinde Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'da bazı bölgelerde kontrol sağladığını teyit etti. Böylece, Ermenistan tarafından toprak kayıpları ilk kez doğrulanmış oldu.​​​​​​​10 Ekim'deki ilk ateşkesi bizzat açıklayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hafta içinde Dağlık Karabağ'daki ateşkesi gözlemlemek için Rus askeri birliklerinin yerleştirilebileceğini duyurdu. Ancak Azerbaycan tarafından henüz bu öneri için olumlu bir yanıt verilmiş değil.​​​​​​​Dağlık Karabağ'daki çatışmalar 27 Eylül Pazar günü sabah saatlerinde Ermenistan'ın ateşkes ihlaliyle başladı. Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor.​​​​​​​Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımış değil.​​​​​​​

30Güney Kafkasya’da 4 bin 400 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Dağlık Karabağ (Yukarı Karabağ), Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki en büyük sorun olarak yıllardır çözüm bekliyor.​​​​​​​Peki, ikisi de eski Sovyetler Birliği ülkesi olan Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun tarihçesi ne? 'Dağlık Karabağ' bölgesinin kelime kökeni birkaç farklı dilin karışımından oluşuyor. İsminin içinde bulunan birkaç dil bile, bölgenin tarih boyunca farklı kültürler arasındaki geçişkenliğe nasıl maruz kaldığını başlıbaşına gösterir nitelikte.​​​​​​​İngilizcesi Nagorny (ya da Nagorno) Karabakh. 'Nagorny' kelimesi Rusçada 'dağlık' (нагорный), anlamına geliyor. Azerbaycancada da, tıpkı Türkçe'deki gibi 'dağlık' anlamına gelen 'dağlıq' ya da 'yukarı' anlamına gelen 'yuxarı' kelimeleri ile anılıyor. Karabağ ise, Türkçe ve Farsçada ortak bir kelime olup, 'siyah bahçe' demek.​​​​​​​Azerbaycan ve Ermenistan’ın 1922’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne katılmasıyla Dağlık Karabağ, kabullenilmiş görünen, ancak Ermeniler tarafından benimsenmeyen bir yapıya evrildi. 1923’te Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı otonom bölge statüsü verilen Dağlık Karabağ'da, bölgede yaşayan etnik Ermenilerin, Azerbaycan yönetiminden duydukları rahatsızlığı zaman zaman gündeme getirmelerine rağmen, Sovyet sisteminin durma noktasına geldiği 1980’lerin sonuna kadar statüko korundu.​​​​​​​Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un tıkanan sistemin önünü açmak için 1985’te başlattığı açıklık (glasnost) ve yeniden yapılanma (perestroika) süreciyle beraber, Kafkasya’nın bütün sorunlu alanları gibi Dağlık Karabağ da gün ışığına çıktı. Sovyet yönetiminin her geçen gün zayıflayan otoritesini değerlendiren Dağlık Karabağ Otonom Yönetimi, 1988’de Ermenistan Cumhuriyeti’ne bağlanmayı talep etti. Bu talep karşılık bulmazken Azerbaycan ile Ermenistan’ın 1991’de bağımsızlıklarını ilan etmelerinin akabinde Dağlık Karabağ Ermenilerinin ayrılma girişimleri de yoğunlaştı.​​​​​​​Bu dönemde Karabağ'daki Azeri nüfusu zorunlu göçler nedeniyle yüzde 20'ye kadar düşmüştü. 10 Aralık 1991’de yapılan ve bölgede kalan Azerilerin boykot ettiği referandumda Ermeniler, Azerbaycan’dan ayrılmak için oy kullandı. Referandumun ardından Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığı ilan edildi, ancak bu girişim uluslararası toplumda karşılık bulmadı. Ermenistan ordusunun desteklediği Dağlık Karabağ Ermenileri ile bölgede yaşayan Azeriler arasındaki gerilim, bağımsızlık ilanıyla gittikçe yükseldi. Çıkan çatışmalar, 1992’de Ermenistan ordusu ve Dağlık Karabağlı Ermeniler ile Azerbaycan ordusu arasında sıcak savaşa dönüştü.​​​​​​​Dağlık Karabağlı Ermeniler, savaş sonunda bölgenin tümünün kontrolünü ele geçirdikleri gibi komşu yedi bölgeyi (rayon) de işgal ettiler. Böylelikle Dağlık Karabağ ile Azerbaycan'ın doğrudan temas noktaları oldukça sınırlandı. Dağlık Karabağ sorunu akademik çevrelerde yıllardır 'donmuş çatışma' olarak nitelendiriliyor. Aralıklarla devam eden çözüm müzakerelerine rağmen hem Dağlık Karabağ-Azerbaycan temas hattında hem de Azerbaycan-Ermenistan sınırında, karşılıklı ateşkes ihlalleri sık sık tekrarlanıyor. 2014'ün Ağustos ayında 20 yılın en kanlı çatışmaları yaşandı. Dağlık Karabağ sınırında iki gün süren çatışmalarda 13 Azerbaycan askeri öldü. Ermenistan Savunma Bakanlığı da 20 askerinin öldüğünü açıkladı.​​​​​​​Yarım milyon mülteci Azerbaycan ve Ermenistan'a sığındı, yaklaşık bir milyon insan zorla yer değiştirmek zorunda kaldı. Dağlık Karabağ çatışmaları başlamadan önce varolan bazı kasaba ve köyler tamamen terk edildi ve harabeye döndü. Azerbaycan topraklarının yüzde 14’ünden fazlası halen işgal altında. Azeriler bölgenin tarihsel olarak kendi kontrolünde olduğunu ve dolayısıyla kendilerine ait olduğunu iddia ediyor; Ermeniler ise bölgede hep Ermenilerin yaşadığını ve Azeri yönetiminin gayrimeşru olduğunu savunuyor.​​​​​​​İç mesele olarak görüldüğünden dış müdahale konusunda diğer devletler gönülsüz davrandı. İhtilaf, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanması dolayısıyla 1992’den itibaren devletlerarası bir hale büründü. Azerbaycan’da savunma harcamaları 2003’ten bu yana her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında arttı. 2012’de savunma harcamaları, Azerbaycan’ın toplam kamu harcamalarının beşte birini oluşturur hale geldi. Ermenistan da Rusya’nın yardımıyla cephaneliğini genişletti.​​​​​​​Tam sayılar net olarak bilinmemekle beraber, küçük yerleşimler ile Laçin ve Kelbecer’in nüfusunun toplamda yaklaşık 14 bin kişi olduğu sanılıyor. AGİT Minsk Grubu eş başkanlarına göre 2005 yılından bu yana nüfusta belirgin bir artış yok. Bölgeye yerleşen etnik Ermeniler altyapıya, ekonomik faaliyetlere ve kamu hizmetlerine kısıtlı bir erişime sahip. Birçoğunun kimlik belgeleri de eksik.​​​​​​​

40Sorunun en zayıf yeri 175 kilometre uzunluğundaki temas hattı. Mayın tarlalarıyla dolu bu hat, Birinci Dünya Savaşı siperlerini andırıyor. Temas hattına Ermeni tarafından 30 bin, Azerbaycan tarafından ise bu sayıdan biraz daha fazla asker konuşlandırılmış durumda. AGİT Minsk Grubu aracılığıyla yürütülen müzakereler zorlu geçiyor; zira liderler uzlaşıya yaklaşsa da ülkelerinde kamuoyunun isteklerini karşılayamama endişesiyle geri adım atıyor.​​​​​​​Dağlık Karabağ Azerileri ve Ermenileri sürece etki edemiyor. Ermenistan ve Azerbaycan kamuoyunun süreç üzerinde, bölgenin yerlilerinden daha çok etkisi var.Minsk Grubu eş başkanlarının sözcüsü ya da medya sekreteri yok. Bu nedenle de görüşmeler medyada az yer alıyor. Rusya, önceden Ermenistan’a yakın bir pozisyon almışken, artık Azerbaycan’a ve Ermenistan’a eşit uzaklıkta durmayı tercih ediyor. Bu strateji Ağustos 2008’de Gürcistan’la yaşanan savaşın ardından güçlendi. Stratejik öncelik Gürcistan’ın tecrit edilmesi haline dönüştü. Dağlık Karabağ Sorunu ABD için, Orta Doğu’daki çatışmalardan daha az öneme sahip. Kongre’deki Ermeni lobisi, Hazar Denizi Havzası enerji güvenliği, ‘terörle mücadele’ ve Afganistan’a uçuşlarda Azerbaycan hava sahasını kullanabilmesi ABD için öncelikli konular.

Bu haber 501492 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Erdoğan Özgür Özel'i nerede kabul edecek? Yeni anayasa çalışmaları gündemde... AK Parti'den 'olumlu süreç' vurgusu
Başkan Erdoğan Özgür Özel'i nerede kabul edecek? Yeni anayasa...
Başkan Erdoğan Özgür Özel'i nerede kabul edecek? Yeni anayasa çalışmaları gündemde... AK Parti'den 'olumlu süreç' vurgusu
Başkan Erdoğan Özgür Özel'i nerede kabul edecek? Yeni anayasa...