Son dakika: Dışişleri Bakanı Mevlüt...

Son dakika: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüştü..

PKK elebaşları için çember daralıyor. Hainler kaçacak delik arıyor, Terör örgütü PKK'nın elebaşları Murat Karayılan ve Cemil Bayık kaçacak delik arıyor ---- Uzmanlar koronavirüse karşı uyardı! İşte korunmak için 5 altın kural ---Son dakika: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Unutulmasın ki Türkiye ne sömürge ülkesidir, ne de herhangi bir devlettir --- BM Genel Sekreterinden "Mali Cumhurbaşkanı Keita derhal serbest bırakılsın" çağrısı ---Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita istifa etti

19 Ağustos 2020 - 05:31

Dışişleri Bakanı , Venezuela'da mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt , Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ile ticaretten tarıma, inşaattan sağlık alanına, eğitimden turizme kadar birçok alanda iki ülke arasındaki iş birliğini ele aldıklarını belirterek, "Bugüne kadar iyi işler yaptık ancak daha iyisini yapmalıyız." dedi.

Giriş Tarihi: 18.8.2020  21:59 Son Güncelleme: 19.8.2020  05:08

Son dakika:  Devlet Başkanı Maduro ile görüştü

 Devlet Başkanı Başyardımcısı Delcy Rodriguez ile görüşmesinin ardından Devlet Başkanı  tarafından kabul edildi.

Bakan Çavuşoğlu, Maduro ile görüştü

 Devlet Başkanı  tarafından kabul edildi.

Çavuşoğlu, diplomatik ilişkilerin 70. yılında ikili iş birliğini görüşmek ve anlaşmalar imzalamak üzere bulunduğu Venezuela'da Devlet Başkanı Maduro ile bir araya geldi.

Görüşmede, Çavuşoğlu, Maduro'ya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye davetini "Sayın Cumhurbaşkanımız pandemiden sonra en kısa zamanda sizi Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacak." sözleriyle iletti.

Venezuela'daki görüşmelerinin çok faydalı geçtiğini ve iki ülke arasında çok iyi anlaşmalar imzalandığını da vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye, sadece pandemi zamanında değil her zaman Venezuela'nın ve Venezuela halkının yanındadır." diye konuştu.

Çavuşoğlu ayrıca, Venezuela Devlet Başkanı Başyardımcısı Delcy Rodriguez ile de bir araya geldi.

Çavuşoğlu ile Arreaza, görüşmelerin ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Macuto Ana Teresa de Jesus Ponce Anne ve Çocuk Hastanesinde yürütülen tadilata ilişkin videokonferansla gerçekleştirilen teslim töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Venezuela'da mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenledi

Sembolik önemi yüksek bu projenin teslim töreninde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Çavuşoğlu, TİKA'nın Venezuela'da uzun yıllardır benzer projeleri desteklediğini ve hayata geçirdiğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Sağlık alanındaki bu faaliyetlerden ayrıca gurur duyuyoruz. (Kovid-19) Salgından sonra bu alandaki iş birliğimiz çok daha önem kazandı. Geçen yıl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda iki Türk doktor Venezuela'yı ziyaret etti ve Venezuelalı muhatapları ve meslektaşlarıyla birlikte ülkenin sağlık sektörüne ilişin bir yol haritası hazırladı." diye konuştu.

Türkiye'nin sağladığı tadilat ve tıbbi malzeme desteğinin Venezuela halkının hizmetine sunulmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, "Burada doğan her bebek, yaşamının ilk anından itibaren Türkiye ve Venezuela arasındaki ortaklığın gücünü hissedecek. Buradan TİKA'ya teşekkür ediyorum. TİKA, yaptığı iyi işlerle bizim gururumuzdur. Ayrıca TİKA'nın faaliyetlerini destekleyen Venezuela makamlarına da teşekkürler." dedi.

"İŞ BİRLİĞİMİZİ NASIL DERİNLEŞTİREBİLECEĞİMİZİ ELE ALDIK"
Çavuşoğlu, ziyareti sırasında Venezuelalı mevkidaşıyla çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek, "Ticaretten tarıma, inşaattan sağlık alanına, eğitimden turizme kadar birçok alanda iş birliğimizi nasıl derinleştirebileceğimizi ve artırabileceğimizi ele aldık." ifadesini kullandı.

Türkiye'deki özel sektörün Venezuela'da yatırım yapmaya çok istekli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ticaret ve yatırım dostu adımlarla bu konunun teşvikini de değerlendirdiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, Kovid-19 salgınına rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin, geçen yılın aynı dönemine oranla bu yılın ilk 6 ayında üç kat arttığını vurguladı.

İkili iş birliğinin seyrine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bugüne kadar iyi işler yaptık ancak daha iyisini yapmalıyız." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, THY'nin Caracas uçuşlarını yeniden başlatmak arzusunda olduğunu da dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu Türkiye'ye davet ettiğini ve bu daveti Maduro'ya ziyaretinde ileteceğini söyleyen Çavuşoğlu, kendisinin de mevkidaşı Arreaza'yı Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını belirtti.

"TÜRKİYE, VENEZUELA'NIN İYİ VE KÖTÜ GÜN DOSTUDUR"
Çavuşoğlu ve Arreaza, iki ülke arasında kültür iş birliğine, kültür merkezlerine, arşivler arası iş birliğine ve Türk kürsüsü kurulmasına ilişkin dört anlaşma imzaladı.

İmza töreninde de Çavuşoğlu, diplomatik ilişkilerin 70'inci yıl dönümünde Venezuela'da iş birliğini görüşmek ve anlaşmalar imzalamak üzere bulunmaktan memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Venezuela'ya Kovid-19'la mücadelesinde verdiğimiz destekten bahsettiniz. Bunun için Türkiye'ye teşekkür etmek zorunda değilsiniz. Dostlar sadece iyi günler için değil, zor günler için de gereklidir. Türkiye, Venezuela'nın ve Venezuela halkının iyi ve kötü gün dostudur." değerlendirmesinde bulundu.

Basın toplantısının ardından Çavuşoğlu mevkidaşına, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından yayımlanan, "Kovid-19 Sonrası Küresel Sistem: Eski Sorunlar Yeni Trendler" ve "Kovid-19 Sonrası Dünya: İşbirliği mi Rekabet mi?" isimli kitapları hediye etti.

Son dakika:  Sözcüsü Ömer Çelik: Unutulmasın ki  ne sömürge ülkesidir, ne de herhangi bir devlettir

 Sözcüsü Ömer Çelik  sonrası canlı yayında açıklamalarda bulunuyor. Biden'ın sözleri tam anlamıyla darbecilik diye Çelik: "Unutulmasın ki  ne sömürge ülkesidir, ne de herhangi bir devlettir. Türkiye demokrasi için büyük bedeller ödemiştir." ifadelerini kullandı. İşte Ömer Çelik'in açıklamalarından satır başları.

Giriş Tarihi: 18.8.2020  18:10 Son Güncelleme: 18.8.2020  19:22

Son dakika: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Unutulmasın ki Türkiye ne sömürge ülkesidir, ne de herhangi bir devlettir

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sona erdi. Parti genel merkezindeki basına kapalı düzenlenen toplantı 2,5 saat sürdü. Kritik toplantı sonrası Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

Çelik'in konuşmasından satır başları:

Hacı Bektaş-ı Veli'nin felsefesi ile yoğrulmuş toprakların çocuklarıyız.

DİYARBAKIR ANNELERİ
Diyarbakır anneleri bilsinler ki yüreğimiz hep onlarla. Çocuklarına kavuşan anneler oldu. Annelerin gücünün her türlü oyunu bozacak güçte olduğunu bir kere daha görüyoruz.

17 Ağustos depreminde kaybettiklerimiz yakınlarına bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz.

'BIDEN'IN SÖZLERİ TAM ANLAMIYLA DARBECİLİK'
Sözlerinin aslında siyaset anlamında darbecilik olduğunu bildiği için "darbe ile değil seçimle yapıcam" diye bir kelime kullanıyor. Biden'ın sözleri tam anlamıyla darbecilik. Eski sömürge zihniyetini yansıyan bir yaklaşımla konuşmuş. Demokratlar uzun süredir ABD'de Rusya'nın seçimlere müğdahale ettiğini dile getirmişlerdi. Şimdi Başkan Trump'a karşı seçim politikası yürütüyorlardı. Rusya'nın seçimlerine müdahaleden konuşanlar çıkmış Türkiye'deki seçimlere müdahale etmekten bahsediyor.

Ömer Çelik: "Unutulmasın ki Türkiye ne sömürge ülkesidir, ne de herhangi bir devlettir"
'BUNUN DEVLET ADAMLIĞIYLA İLGİSİ YOK'
Bir ABD Başkanı seçim sonuçlarını kabul etmezse diye orduyu göreve davet ediyor. Kendisi çıkıp Türkiye'deki seçim sonuçlarını kabul etmeyen bir yaklaşım ortaya koyuyor. Bunun devlet adamlığıyla ilgisi yok. Özellikle Demokrat Parti'nmin bunu bu şekilde göstermesi ABD'nin politik sisteminin değerler açısından ne kadar büyük krizler içerisinde olduğunu gösteriyor. Çıkmış bir NATO müttefiki olan demokrasiyle yönetilen bir ülkeye müdahaleden söz ediyor.

'TÜRKİYE NE SÖMÜRGE ÜLKESİDİR NE DE HERHANGİ BİR DEVLETTİR'
Demokrasiyi korumak için nasıl bedeller ödeyeceğimizi 15 Temmuz darbe girişiminde de gösterdik. Türkiye'de dış müdahale meselesi çok konuşulur. Zaman zaman komple teorisi olduğu söylenir. Ama gördüğünüz gibi dünyada bu müdahalelerin konuşmaların zaman zaman Türkiye için gündeme getirildiği görülüyor. 28 Şubat döneminde bununla ilgili planlamaları olduğu çeşitli belgelerle ortaya çıkmıştır. Unutulmasın ki Türkiye ne sömürge ülkesidir, ne de herhangi bir devlettir. Türkiye demokrasi için büyük bedeller ödemiştir.

MUHALEFETE BIDEN TEPKİSİ
Kendi Cumhurbaşkanını eleştiriyor, bu kadar yabancılaşmış benliğinden kopmuş bir zihniyet az görülür. Söyleyeceği tek söz vardı; Türkiye'nin yönetileceğini millet karar verir. "Ama" diye başlayan cümleler kurulmamalı. Dolayısıyla sormaları gereken soru şudur; Bütün bu açıklamalar dünyanın her yerinde ortaya koyulurken siz Erdoğan'ın seçimle ya da başka yollarla değiştireceğiz diye ortaya koyan yetkililerinize karşı ne yaptınız? Buna bir kınama yaptınız mı? Herkes önce kendi evini süpürecek. Sürekli olarak demokratik tavır koymak yerine "ama"lı cümleler kuranlar önce kendi evinin önünü temizleyecek.

'BU OYUN ÇOK UZUN ZAMAN ÖNCE OYNANDI'
Biden'ın sözlerinde Kürt vatandaşlarımıza hakaret var. Geçmişte bunu yapmış olabilirler. Ama net ülkemizdeki Kürt vatandaşımız ne bölgedeki tek bir Kürt çocuğu bu siyasetin lejyoneri olmaya asla ve asla iyi bakmaz. Bu oyun çok uzun zaman önce oynandı. Kendi çocuklarını savaşa göndermeyenler bu bölgedeki çocukları, Ortadoğu'daki çocukları kendi çıkarları için çeşitli savaşlara sürdüler ve yok ettiler. Şimdi bunu terör örgütleri üzerinden yapıyorlar. Kim PKK-YPG'ye destek veriyorsa Kürt çocukları için sadece cenaze istiyordur. Bir parti demokrasiyi amasız savunuyorsa kimden gelirse gelsin saygı duyarız.

'DARBE MİLLETİMİZİN GÖZÜNDE VATAN HAİNLİĞİDİR'
Türk siyaseti için kazanım olarak görürüz. Ama sırf demokrasiyi savunmak, Cumhurbaşkanımıza saldırdıkları için sürekli olarak amalı cümleler kuranların demokrasiyi savunmak olmadığını iyi biliyoruz. Darbe milletimizin gözünde vatan hainliğidir. Bunun başka analizi yoktur. Darbe peşinde koşanların sözleri ordumuza da saldırı ve iftiradır. Eskiden birileri bizim elemanlar diyerek birilerine darbe yaptırıyordu. Türkiye bunları aşmıştır. Şunu herkesin bilmesi gerekir. Kahraman ordumuz demokrasiye bağlıdır. Bir darbe girişimi karşısında Türk ordusunun ne yapacağını görmek isteyenler teröristlere ne yaptığına iyi baksın. Dolayısıyla kimse bu şekilde şu anda Libya'da kahramanca görev yapan, Suriye'de terörle mücadele ederek sınırda terör devleti kurulmasını sağlayan kahraman ordumuzla ilgili böyle iftiralara başvurmasın. Ordumuz ülkemizin hak ve menfaatleri için görevinin başındadır.

'KRİZ DİLENCİLERİ VAR'
Bir takım kriz dilencileri var. Biz kendi tezlerimizi milletimize anlatmaya devam edeceğiz. Bütün dünyada tedarik zincirleri dağıtılırken Türkiye bu pandemi sürecini başarıyla yürüttü. Bundan sonrasında da esnafımızın çiftçimizin yanında olmaya devam ederek bu kararlılığımızı sürdüreceğiz.

Ömer Çelik'ten Doğu Akdeniz açıklaması: "Yunanistan, boyunu aşan işler peşinde"
'YUNANİSTAN VE FRANSA ARASINDA YAPILAN ANLAŞMA KORSAN ANLAŞMADIR'
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi herhangi bir şekilde Kıbrıs Türklerini temsil etmeye ait bir yapı değildir. Dolayısıyla bu anlaşma korsan bir anlaşmadır. Böyle bir yetkisi yoktur. Rumlar ve Yunanlılar siz Türkiye ve KKTC ile anlaşmadan burada fiili bir durum oluşturacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. O Fransız da bu bölgedeki istikrarı umursamaz. Onlar çıkarlarına bakarlar. Eğer burada barış istikrar istiyorsanız masada görebileceğiniz en güvenilir ortak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'dir. Fiili durum yaratarak hak ve menfaatlerimizi gasp etmek isteyenlere de verecek tek damla Mavi Vatan suyumuz yoktur. Yunanistan yanlış bir oyun peşinde koşuyor. Hem Türkiye ile müzakere edelim diyor, o sırada gidip Mısır'la korsan anlaşma yapıyor. Fransa'nın körüklemeye çalıştığı şey sizin aleyhinize olur. Türkiye'nin haklılığını gösteren uluslararası yargı kararları. 1977 İngiltere Fransa davası; tamamen Türkiye'nin haklılığını gösteren bir sonuçla bağlanmıştır. 1992 KANADA-FRANSA davası, 2009 Romanya Ukrayna davası, 1985 Libya Malta davası. Bütün bu davalarda bizim kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusundaki tezlerinin haklılığı gözetilmektedir.

İSRAİL-BAE ANLAŞMASI
Hiçbir şekilde barışa ve istikrara katkı sağlamayacak. Filistin'in içinde olmadığı çözümün sonuç alması mümkün değil

Ömer Çelik'ten İstanbul Sözleşmesi açıklaması

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TARTIŞMASI
Onunla ilgili çalışmamız devam ediyor. Biz nezih dille kadınların hakkını ihlal etmeden söylenenleri takip ediyoruz. Kadını korumak ve güçlendirmekle ilgili yaklaşımla aileyi korumak arasında bir çelişki görmüyoruz. AK Parti aynı zamanda Türkiye'nin en güçlü siyasi hareketidir. Cumhurbaşkanımızın yaklaşımından önce kadının kamusal alana çıkarılması kötü durumdaydı. Biz buradaki eleştirileri kaygıların hepsini değerlendirerek amacımız kadını korumak ve güçlendirmek aynı zamanda aileyi de korumaya çalışmaktır. Bütün kadın örgütlerindeki arkadaşlarımızın görüşlerine açığız. Bu süre içerisinde Cumhurbaşkanımız partimizin yıldönümünde yine söyledi. Bizim üzen şey kadınlarımıza yönelik hakaret dili kullanılmasıdır. Bunun herhangi bir şekilde izahı olmaz. İkincisi hem sözel hem de fiziki açıdan çok sayıda üslup kullanan kişilerin olduğunu görüyoruz. Bu çok üzücü bir şeydir. Toplumda kadınların verdiği mücadelede, siyasetin verdiği mücadelede çok aşama kaydedilmiştir.

Fahrettin Altun'dan muhalefete tepki: Siz neden sustunuz?

Son dakika: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Unutulmasın ki Türkiye ne sömürge ülkesidir, ne de herhangi bir devlettir

Son dakika: Askeri darbe girişimiyle alıkonulan  istifa etti

Askeri darbe girişimiyle alıkonulan  istifa ettiğini açıkladı. Keita açıklamasında, "İktidar gücünün elimde kalması için kan dökülmesini istemiyorum'' ifadelerine yer verdi.

Mali Cumhurbaşkanı Keita istifa etti

Askeri darbe girişimiyle alıkonulan , istifa ettiğini duyurdu.

Akşam saatlerinde bir grup asker tarafından konutundan alınarak başkent Bamako'ya 15 kilometre mesafedeki Kati garnizonuna götürülen Keita, devlet televizyonundan kısa bir konuşma yaptı.

Orduyu düzeltme konusunda başarısız olduğunu söyleyen Keita, 10-12 Temmuz'da düzenlenen gösterilerde yaşanan can kayıpları nedeniyle de pişmanlık duyduğunu dile getirdi.

Meclisi ve hükümeti de feshettiğini kaydeden Keita, "İktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemiyorum." ifadesini kullandı.

Bamako yakınlarında bulunan Kati'deki askeri üste sabah saatlerinde hareketlilik yaşanmış ve askeri araçlar başkente ilerlemişti.

Ordunun 2 gruba ayrıldığı, isyancı askerlerin yanı sıra Keita'nın emriyle hareket edenlerin de olduğu ifade edilmişti.

Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'nin alıkonulduğu belirtilmişti.

Keita öğleden sonra bir grup asker tarafından alıkonularak Kati'deki üsse götürülmüştü.

Ülkede mayıs ayından bu yana muhalif gruplarla hükümet arasında ciddi çekişme yaşanıyordu.



MALİ'DEKİ SİYASİ KRİZ
Ülkede mayıstan bu yana düzenlenen Keita karşıtı gösterileri, Anayasa Mahkemesinin mart ve nisanda düzenlenen 2 turlu genel seçimin resmi sonuçlarını açıklarken, geçici sonuçlara göre seçilemeyen 31 vekilin kazandığını duyurması tetiklemişti.

Eski Yüksek İslam Konseyi (HCIM) Başkanı İmam Dicko'nun başını çektiği, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, 5 ve 19 Haziran'da yüz binlerce kişinin katılımıyla geniş çaplı protesto gösterisi yapmıştı.

M5 RFP platformu, Keita'nın istifa etmeyeceğini duyurması üzerine "gösteri ve sivil itaatsizlik" çağrısında bulunmuştu.

Göstericiler, 10 Temmuz'da başlayan protestolarda, ulusal radyo ve televizyon binasını işgal ederek kentin ana yollarını kapatmış, çıkan olaylarda 11 kişi yaşamını yitirmiş, en az 124 kişi yaralanmıştı.

Keita, tansiyonu düşürmek için Anayasa Mahkemesini feshetmişti.

ECOWAS ACİL TOPLANMIŞTI
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkelerin liderleri, Mali'deki siyasi krize çözüm bulmak için 28 Temmuz'da video konferans yöntemiyle acil toplanmıştı.

Toplantıda, Meclis Başkanı da dahil olmak üzere tartışmalı 31 milletvekilinin derhal istifa etmesi, Mali anayasasına uygun olarak Anayasa Mahkemesinin hızlı şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtilmişti.

Bu karar üzerine 8 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Keita'nın imzaladığı kararnameyle Anayasa Mahkemesine 9 üye atanmış, üyeler 2 gün sonra yemin etmişti.

 Genel Sekreterinden "Mali Cumhurbaşkanı Keita derhal serbest bırakılsın" çağrısı

Birleşmiş Milletler () Genel Sekreteri , Mali'de askerlerin  ve diğer kabine üyelerini acilen serbest bırakması yönünde çağrıda bulundu.

Giriş Tarihi: 19.8.2020  01:20Son Güncelleme: 19.8.2020  01:25

BM Genel Sekreterinden Mali Cumhurbaşkanı Keita derhal serbest bırakılsın çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mali'de askerlerin Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ve diğer kabine üyelerini acilen serbest bırakması yönünde çağrıda bulundu.

BM'nin resmi internet sayfasında yer alan açıklamada, Genel Sekreter Guterres'in ''Mali Cumhurbaşkanı Keita derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalı.'' ifadesine yer verildi.

Mali'de askeri darbe girişimi! Sömürgeci Fransa'ya karşı halk tepkili... Sokaklarda silah sesleri yükseliyor

BM Genel Sekreteri Sözcülüğü Ofisi'nden daha önce yapılan yazılı açıklamada da Mali'deki barışı koruma misyonu, barış gücü MINUSMA ve Genel Sekreter dahil, BM Genel Merkezi'nin Mali'deki durumu çok yakından takip ettiğine değinilmiş, "Genel Sekreter Antonio Guterres tüm Mali halkını ülkenin demokratik kurumlarının bütünlüğünü korumaya çağırıyor.'' değerlendirmesine yer verilmişti.


Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita

Mali'nin başkenti Bamako yakınlarındaki bir garnizondan sabah saatlerinde silah sesleri duyulmuş ve askeri araçların başkente ilerlediği öğrenilmişti. Ordunun 2 gruba ayrıldığı, isyancı askerlerin yanı sıra Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın emriyle hareket edenlerin de olduğu ifade edilmişti.

Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'nin alıkonulduğu belirtilmişti. Keita'ya sadık olduğu bilinen Genelkurmay Başkanı Tieble Drame, Başbakan Boubou Cisse ve Cumhurbaşkanı Keita'nın oğlu Karim Keita'nın da askerlerin elinde olduğu öne sürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Keita, yerel saatle 16.30 civarında askerler tarafından Bamako'daki konutundan alınmıştı. Keita'nın nereye götürüldüğü ise henüz bilinmiyor.

Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita alıkonuldu

Son dakika haberi: Mali’de askeri darbe girişimi! Sömürgeci Fransa’ya karşı halk tepkili! Sokaklarda silah sesleri yükseliyor

Uzmanlar koronavirüse karşı uyardı! İşte korunmak için 5 altın kural

Artan  vakaları yüzünden devlet 21 Eylül’de okulları açabilmek için seferber olmuşken en basit ‘maske-mesafe’ kuralına bile tam olarak uyulmaması yeniden alarm zillerini çaldırdı. Uzmanlar koronavirüsten uzak tutacak 5 altın kuralı bir kez daha hatırlattı.

Giriş Tarihi: 19.8.2020  07:29

Uzmanlar koronavirüse karşı uyardı! İşte korunmak için 5 altın kural

Yazla birlikte artan koronavirüs vakaları yüzünden salgın yeniden gündemin üst sıralarına tırmandı. Devlet, sağlık ordusu, valilikler okulların açılacağı 21 Eylül öncesi vaka sayısını düşürmek için mücadele ederken, kural tanımaz vatandaşlar tehlike saçıyor. Yaklaşan sonbaharla birlikte, koronavirüsle mücadele için alınması gereken önlemler tekrar gündeme geldi. Uzmanlar hayat kurtaran 5 altın kuralı şöyle sıralıyor:

1- Sokağa çıkarken maske takın. Kapalı yerlere maskesiz girmeyin.

2- Maske takıyor olsanız bile sosyal mesafe kuralına kesinlikle uyun.

3- Hijyene çok dikkat edin. Yüzeylere, etrafa dokunmayın. Elinizi sık sık yıkayın.

4- Evinizi, işyerinizi, bulunduğunuz mekânı sürekli havalandırın.

5- Başkalarıyla tokalaşmayın, sarılmayın. Yakın temastan kaçının.

Sağlık Bakanlığı'nın salgınla mücadele için önerdiği diğer kurallar da şöyle sıralanıyor:

Hürriyet'in haberine göre; Öksürme veya hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirsek içini kullanın.

Ellerinizle, ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.

Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.

Kapı kolları, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.

Havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanmayın. Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjan ile yıkayın.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.

Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanlarla temas etmeyin.

 elebaşları için çember daralıyor. Hainler kaçacak delik arıyor

, Emniyet ve Jandarmanın son dönemde yurt içi ve sınır ötesinde gerçekleştirdiği operasyonlarla teröre ağır darbe vurulurken, örgüt elebaşları da tek tek temizleniyor. Terör örgütü , güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesi ile bitme noktasına gelirken, örgütün sözde üst düzey yöneticileri kaçacak yer arıyor.

Giriş Tarihi: 19.8.2020  07:04

PKK elebaşları için çember daralıyor. Hainler kaçacak delik arıyor

Son olarak MİT 11 Ağustos'ta, sansasyonel eylem hazırlığındaki kırmızı listede aranan sözde Hakurk eyalet sorumlusu "Agit Garzan" kod adlı Murat Kalko'yu etkisiz hale getirdi. Örgüt elebaşlarından Murat Karayılan'a en yakın isimlerden olduğu belirtilen Kalko'nun öldürülmesi, örgütte paniği arttırdı.

Terör örgütü 'nın elebaşları  ve  kaçacak delik arıyor

MİT, TSK, Emniyet ve Jandarmanın son dönemde yurt içi ve sınır ötesinde gerçekleştirdiği operasyonlarla teröre ağır darbe vurulurken, örgüt elebaşları da tek tek temizleniyor. Ekim 2015'ten bu yana, 673 milyon TL ödülle aranan 458 'lı etkisiz hale getirildi. En son kırmızı listedeki Murat Kalko'nun öldürülmesi, örgütte paniğe neden oldu. Kaçacak delik arayan elebaşları  ve , hedef olmamak için özel tedbirler alıyor.

Hainler kaçacak delik arıyor
MİT, TSK, Emniyet ve Jandarmanın son dönemde yurt içi ve sınır ötesinde gerçekleştirdiği operasyonlarla teröre ağır darbe vurulurken, örgüt elebaşları da tek tek temizleniyor. Son olarak MİT 11 Ağustos'ta, sansasyonel eylem hazırlığındaki kırmızı listede aranan sözde Hakurk eyalet sorumlusu "Agit Garzan" kod adlı Murat Kalko'yu etkisiz hale getirdi. Örgüt elebaşlarından 'a en yakın isimlerden olduğu belirtilen Kalko'nun öldürülmesi, örgütte paniği arttırdı.



Terörist Murat Karayılan ve Cemil Bayık

30'U KIRMIZI LİSTEDE
Kalko'nun etkisiz hale getirilmesiyle gözler bugüne kadar üstü çizilen 'lı elebaşlarına çevrildi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Ekim 2015'ten bu yana 605 üst düzey terörist etkisiz hale getirildi. Bunların önemli kısmını PKK'lılar oluşturdu. 605 teröristten 458'inin, başlarına 673.5 milyon liraya kadar ödül konulan aranan teröristler listesindeki elebaşları olduğu belirlendi. Bunlardan 32'sini 10 milyon liraya kadar ödülle kırmızı listede aranan PKK'lılar oluşturdu.

147'Sİ LİSTE DIŞI
Yine 3 milyona kadar ödülle mavi listede aranan 26, 2 milyona kadar ödülle yeşil listede aranan 30, 1 milyona kadar ödülle turuncu listede aranan 61 terörist etkisiz hale getirildi. Yeni Şafak'ın haberine göre, en fazla temizlik ise 500 bin liraya kadar ödülle arananların bulunduğu gri listede yapıldı. Aranan teröristler listesinde gri kategoride yer alan 309 teröristin üstü çizildi. Aranan listesinde yer almayan ancak örgütlerin sözde elebaşları olduğu belirlenen 147 terörist de düzenlenen operasyonlarla etkisiz hale getirildi.

8 AYDA 60 ELEBAŞI
Yılbaşından bu yana 66 elebaşı etkisiz hale getirildi. Bunlardan 4'ünün liste dışında olduğu belirlenirken, geriye kalan 62 elebaşından 3'ünün kırmızı, 2'sinin mavi, birinin yeşil, 17'sinin turuncu, 30'unun gri listede arandığı öğrenildi. Etkisiz hale getirilen 66 elebaşından 60'ının PKK'lı olduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde PKK'lı elebaşları Sultan Oruç, Belyan Bozyiğit, Yahya Atmaca ve Halis Eroğlu'nun etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu.

ÇEMBER DARALDI
Elebaşları sıranın kendilerine geldiğini anlayınca radar ve termal kameralarca tespiti güçleştiren kumaşlardan yapılmış kıyafetlere yöneldi. PKK'nın silahlı eylemlere başlamasının yıldönümünde görüntülü bir açıklama yapan Karayılan ve yanındaki teröristlerin yıllardır tercih ettikleri kıyafetler yerine ilk defa kamuflaj giydikleri görüldü. Bir çalı veya bölgeye uygun bitki yığını özelliğine sahip kıyafetlerle örgüt mensuplarının sabit durduğunda havadan tespitinin zor olduğu belirtiliyor.

 

30'U KIRMIZI LİSTEDE

Kalko'nun etkisiz hale getirilmesiyle gözler bugüne kadar üstü çizilen PKK'lı elebaşlarına çevrildi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Ekim 2015'ten bu yana 605 üst düzey terörist etkisiz hale getirildi. Bunların önemli kısmını PKK'lılar oluşturdu. 605 teröristten 458'inin, başlarına 673.5 milyon liraya kadar ödül konulan aranan teröristler listesindeki elebaşları olduğu belirlendi. Bunlardan 32'sini 10 milyon liraya kadar ödülle kırmızı listede aranan PKK'lılar oluşturdu.

PKK'nın sözde Hakurk Eyalet sorumlusu ile 6 PKK özel güç ve istihbarat mensubu terörist etkisiz hale getirildi

147'Sİ LİSTE DIŞI

Yine 3 milyona kadar ödülle mavi listede aranan 26, 2 milyona kadar ödülle yeşil listede aranan 30, 1 milyona kadar ödülle turuncu listede aranan 61 terörist etkisiz hale getirildi. En fazla temizlik ise 500 bin liraya kadar ödülle arananların bulunduğu gri listede yapıldı. Aranan teröristler listesinde gri kategoride yer alan 309 teröristin üstü çizildi. Aranan listesinde yer almayan ancak örgütlerin sözde elebaşları olduğu belirlenen 147 terörist de düzenlenen operasyonlarla etkisiz hale getirildi.

8 AYDA 60 ELEBAŞI

Yılbaşından bu yana 66 elebaşı etkisiz hale getirildi. Bunlardan 4'ünün liste dışında olduğu belirlenirken, geriye kalan 62 elebaşından 3'ünün kırmızı, 2'sinin mavi, birinin yeşil, 17'sinin turuncu, 30'unun gri listede arandığı öğrenildi. Etkisiz hale getirilen 66 elebaşından 60'ının PKK'lı olduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde PKK'lı elebaşları Sultan Oruç, Belyan Bozyiğit, Yahya Atmaca ve Halis Eroğlu'nun etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu.

ÇEMBER DARALDI

Yeni Şafak'ın haberine göre; Elebaşları sıranın kendilerine geldiğini anlayınca radar ve termal kameralarca tespiti güçleştiren kumaşlardan yapılmış kıyafetlere yöneldi. PKK'nın silahlı eylemlere başlamasının yıldönümünde görüntülü bir açıklama yapan Karayılan ve yanındaki teröristlerin yıllardır tercih ettikleri kıyafetler yerine ilk defa kamuflaj giydikleri görüldü. Bir çalı veya bölgeye uygun bitki yığını özelliğine sahip kıyafetlerle örgüt mensuplarının sabit durduğunda havadan tespitinin zor olduğu belirtiliyor.

Bu haber 291421 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Son dakika: Adım adım değişim! Başkan Erdoğan'dan partililere talimat: AK Parti'nin geleceğini kimsenin geleceğinden önde tutamayız
Son dakika: Adım adım değişim! Başkan Erdoğan'dan partililere...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladı | Kamuya kaç öğretmen atanacak?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladı | Kamuya kaç...