Giriş Tarihi: 26.12.2016 18:27 Son Güncelleme Tarihi: 28.12.2016 07:12
Manisa'da, Siroma Projesi İle Ayrımcılığı giderme 3'cü tur eğitici eğitimi başladı
Manisa'da,Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi (SİROMA) Projesi kapsamında Roman vatandaşlara eğitim verecek kamu personeline yönelik eğitim Siroma Projesi İle Ayrımcılığı giderme eğitimi 3'cü tur eğitici eğitimi programı verilmeye başlandı.
3' tur eğitici eğitimi programı açılış programında konuşan SİROMA Manisa Birim Koordinatörü Ceyda Şahin, “Bu proje Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının hazırlamış olduğu bir projedir. Proje 2015 yılında başladı ve 2017 yılında sona erecek bir projedir. Bu projede 4 tane paydaş kurumumuz bulunmakta Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR, Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği içerisinde beraber çalışıyoruz. SİROMA adından da belli olacağı gibi Romanlar için sosyal içerme projesi ama sadece Romanlar yok tüm dezavantajlı grupları içerisine alıyor. “dedi.
Projede sosyal ara bulucu görevinde bulunan, Manisa Bölgesi Romanları , Roman Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Aslan Uğurçay bizler romanlar olarak Devletimizden ayrıcılık görmedim 30 yıl kamuda memur olarak görev yaptım emekli oldum, Uğurçayprojenin dezavantajlı gruplara önemli katkıları olacağını söyledi.
3' tur eğitici eğitimi programı açılış programında konuşanSİROMA Manisa Eğitim Uzmanı Hamza Ayten, projenin dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonu açısından önemli olduğunu kaydetti.
Projenin faydalarına değinen Eğitimci, Serap Karayılan ise şöyle konuştu:"Proje, Manisa'mız ve Türkiye için de çok önemlidir. Birlik ve beraberliğe elbette ki her zaman ihtiyaç var ama bu günlerimizde memleketimiz olarak çok daha büyük bir ihtiyaç var.
Psikolojik Danışman Süheyla Evşan Serficeli,
Proje kapsamında, sosyal hizmetler, istihdam ve eğitimde sosyal içermenin geliştirilmesine ilişkin eğitim materyalleri, kitapçık ve rehberler hazırlanacaktır. Projenin iki yıllık uygulama süresi içinde, eğitim ve kamu hizmetleri sunumu alanlarında geliştirilen yeni uygulamaların ülke genelinde uygulanmasına yönelik strateji ve eylem planları hazırlanacaktır."
Manisa Bölgesi Romanları , Roman Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği 2.ci Başkanı Rol model ve Mesaj Gazetesi Genel Y.Y. Zülfikar Gençtürk yaptığı konuşmada, Romanlar Selçuklu, 600 yıllık Osmanlı dönemi ve son 93 yıllık Cumhuriyet döneminde hiç bir zaman ülkesine ihanet ve hainlikte bulunmamışlardır.
Gençtürk, Romanlar için soykırım Hitler almanyasında yaşandı II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da devam eden "saf ırk" politikasından Çingeneler de nasibini almış. Almanların Yahudileri yaktığı konusu dünya kamuoyunda tartışılıp hep gündemde tutulmaya çalışılırken Çingenelerden hiç bahsedilmiyor. Yahudiler ön planda tutulup, dünya kamuoyu nezdinde çok güçsüz olan Çingenler hep gözardı ediliyor. Savaşın sürdüğü yıllarda Almanlar 500 bin Çingeneyi diri diri fırınlarda yakmış, on binlerce Çingeneyi de göçe zorlamış. Kamplarda kaybolan Çingenelerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor.
Almanya'da 1938'de başlayıp 1945 yılına kadar Çingeneler değişik zulüm ve işkencelere maruz kalmışlar. Alman arşiv belgelerinde de Çingenelere yönelik zülümlerle ilgili detaylı bilgilere yer veriliyor. Arşiv belgelerine göre ağır işlerde çalıştırılan binlerce Çingenenin, Dachau kampında fırınlarda yakıldığı ortaya çıkıyor. Yine arşiv belgelerine göre Almanların nüfuz sahası içinde bulunan ve "3. Bölge" olarak bilinen toplama kampında 500 bin Çingenenin yakılarak imha edildiği belirtiliyor. Çingenelere yönelik bütün bu zulümlerin, işkencelerin, öldürülmelerin sebebi konusuna ise, yine arşiv belgeleri tanıklık ediyor; Türk ajanı olmaları.
Erdoğan "Büyük Roman" buluşmasında konuştu
06 Şubat 2015
Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da "Büyük Roman" ödül töreninde fahri roman ilan edilirken "Büyük Roman" ödülüne layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bursa’daki Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Romanlar Konfederasyonu tarafından düzenlenen "Büyük Roman" ödül törenine katıldı.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
- Mühim olan şu beden kafesi değil. Mühim olan candır, can. İşte onun için derisinin rengine bakmayız, cana bakarız. Diline bakmayız, öze bakarız. İnancına, mezhebine, yaşam tarzına bakmayız. Biz ruha, ruhtaki o güzelliğe bakarız. Canlar arasında, insanlar arasında, yani yaratılmışlar arasında ayrım yapmadık, yapmayız, yapılmasına da izin vermeyiz.
- Romanların kinleri mendil kuruyana kadar ama dostlukları okyanuslar kuruyana kadar. Dünyanın neresinde olursa olsun yapılan ayrımlıcıkları kabul etmeyiz. Roman kardeşlerimizin haklarının takipçisi ve koruyucusu olacağız dünyanın neresinde olursa olsun bunu yapacağız. Irkçılık hangi maskenin arkasına saklanırsa saklansın ırkçılık en faz kan döken yaklaşımdır. Kendisi dışındakileri rengi, dili, dininden dolayı dışlamak kabul edilemez.
-Kim ki kendi ırkını üstün görüyorsa, o şeytanın tuzağına düşmüştür, hatta şeytanlaşmıştır. Kim ki başkasının doğuştan edindiği vasıfları nedeniyle, onu aşağılıyorsa inanın o şeytanın izinde, şeytanın yolundadır. Kim ki insanı doğuştan gelen özellikleri nedeni ile dışlıyorsa şeytanın yolundadır. Kimse kimseyi tahkir edemez ve onu dışlayamaz.
- Bizim dinimizde, bizim inancımızda, bizim kadim kültür ve medeniyetimizde farklı olana tahammülsüzlük, zulüm ve eziyet yoktur. Bizim topraklarımızda kendisi gibi düşünmeyeni yok etmek, yani terör yoktur. Kameraların önünde insanların boğazını kesmek, kadınları aşağılamak, insanların hürriyetlerini kısıtlamak, farklı din, mezhep ve etnik kökenden diyerek, insanlara zulmetmek, hele hele insanları ateşte yakmak gibi insanlık ve insaf dışı vahşice, canice davranışların içine girmek, bu topraklara ait bir yaklaşım değildir. Kendi hırsları ve kirli ideolojileri çerçevesinde insanları sokak ortasında vurmak, öldürmek, yazarlara çizerlere şiddet uygulamak bizim medeniyetimizde asla kendisine yer bulamamıştır. Bu canileri, bu vahşileri, bu teröristleri İslam diniyle ve Müslümanlarla özdeşleştirenler, bu cinayetlerin, bu vahşetin ve bu terörün en büyük destekçisidir, en büyük teşvik edenidir.
- Müslümanlar toplu bir şekilde terör parantezine alanlar artık aynada kendisine bakmalıdır.
YORUMLAR