Giriş Tarihi: 08.10.2016 15:31 Güncelleme Tarihi: 08.10.2016 16:04
Erdoğan Avrasya'dan geçerken Yıldırım da yanındaydı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım üç ayda üçüncü dev projeyi hayata geçirdi.
Hayaldi gerçek oldu
Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin faaliyete geçişinin 3. ayında Boğaz’ın yeni tüp geçidi Avrasya da tamamlandı. Marmara’nın dibinden araçlı ilk geçişi de Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirdi.

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüsü’nden sonra yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolara mal olan Avrasya Tüneli’nde de sona yaklaşılıyor. 20 Aralık’ta resmi açılışı yapılacak dev projeden ilk geçişi dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Denizin 106 metre altından kendi kullandığı makam otomobili ile ilk geçişi yapan Erdoğan’a Başbakan Binali Yıldırım da eşlik etti.
AÇILIŞ 20 ARALIK’TA
26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü hizmete açarak ilk otomobilli geçişi yapan Erdoğan, bu kez denizin altından otomobille ilk geçişi Asya’dan Avrupa’ya yaptı. Test sürüşü sırasında Erdoğan’ın yanına Başbakan Binali Yıldırım, arka koltuğa da Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan bindi. Erdoğan, Avrupa yakasına geçtikten sonra buradan dönüş yaparak, yeniden Harem’e geldi. Test sürüşünün ardından Harem’deki şantiyede brifing alan Erdoğan burada yaptığı açıklamada 20 Aralık’ta tüneli açacaklarını söyledi.
Erdoğan, 14 yılda ulaşım sektöründe tarihi adımların atıldığını vurgulayarak “Olmaz, denilenler hamdolsun oldu, ‘yapılamaz’ denilenler yapıldı. ‘Bırakın canım bunlar palavra’ diyenler, aldandı ve bunlar hayata hamdolsun geçirildi” dedi. Marmaray’ı kullanan kişi sayısının 29 Ekim 2013’ten bugüne kadar 156 milyon’a ulaştığını da açıklayan Erdoğan “Tabii bunlar hayaldi, gerçek oldu. Şunu da biliyorduk, hayali olmayan bir şeyin gerçeği de olmazdı. Bunlar o inancın, o azmin içinde olanların gerçekleştireceği işlerdir. Bu gerçekleşti. Bu raylı sistemdi. Şimdi lastikli sisteme geçiyoruz. Lastikli sistem çift katlı. Az önce bizler, ‘Şöyle bir test yapalım’ dedik, Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya aracımızla gittik, döndük” dedi.
100 YILLIK PROJE
Erdoğan “100 yıllık bu projeyle artık ‘havalar sisliymiş’, ‘deniz dalgalıymış’ filan, böyle endişeleri taşıma durumumuz olmayacak, ister Marmaray’ı kullan raylı sistemle ister Avrasya Tüneli’yle aracınla burayı kullan...” dedi. İstanbul’a yapılan projelerin yakıt tasarrufunu da beraberinde getirdiğini ifade eden Erdoğan “Bu yakıt tasarrufu mesafenin bu denli kısalması sebebiyle yılda 160 milyon TL yakıt tasarrufu sağlayacağız” diye konuştu.
Erdoğan “Türk Kore işbirliği ile aslında inşa süresi ile işletme süresi bir arada olmak kaydıyla 30 yıl 6 ay. 20 Aralık’tan itibaren 26 yıl bu firmalar burayı işletecek” dedi. Erdoğan “Sağ olsun uzun yıllar Ulaştırma Bakanım olarak çalışan Binali Yıldırım kardeşim ile bunları başarılı bir şekilde yürüttük. Sayın Yıldırım ile yine başarılı bir şekilde inşallah sürdüreceğiz” dedi. 3. Havalimanı’nın kaba inşaatının yüzde 40’a ulaştığını belirten Erdoğan “2018’in başında 3. Havalimanının birinci etabını açacağız. 90 milyon yolcu kapasiteli olan kısmını açacağız. Tamamı bittiğine 150 milyon yolcu kapasiteli hatta 200 milyona kadar çıkacak bir adım olacak. Kaba inşaat olarak yüzde 40’a doğru ulaştı. Bununla kalmıyoruz” dedi.
EN GÜZEL CEVAP
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Kanal İstanbul Projesi’nin inşallah yakın zaman içinde ihalesi yapılacak. O da Karadeniz’i Marmara’ya bağlayan bir kanal olması hasebiyle çok çok önemli” dedi. Erdoğan “Her şeye rağmen yatırımlarımızı sürdürdüğümüz ve 2023 vizyonumuzla birlikte de hedefe emin adımlarla yürüdüğümüz modern Türkiye’nin geleceğinde sizleri el ele, omuz omuza, özellikle 15 Temmuz akşamı bize o alçaklığı, o vahşeti yaşatanlara gereken cevabı gerektiği yerde veren bütün milletime, ekranları başında bizi izleyen milletime inanarak söylüyorum. Burada bir şeyi daha söylüyorum. Yenikapı ruhunu zedelemeye çalışanlara da ben inanıyorum ki, millet olarak, milletçe en güzel cevabı, her yerde veriyorsunuz, vermeye devam edeceksiniz. Buna da inanıyorum. Şimdi de diyorum ki, 20 Aralık’ta inşallah açılışı yaparken sizlerle bir arada olacağız.”
Geçiş ücreti 4 dolar+KDV
Denizin altında yapılan test sürüşünün ardından soruları yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli’nin geçiş fiyatının 4 dolar artı+KDV (yaklaşık 14 lira) olacağını belirterek, “Çift yönlü ücretli olacak. Ücret yılda bir kez revize edilecek” dedi.
HIZ SINIRI 70 KM OLACAK
Arslan “Hem HGS, hem OGS aynı gişelerden yapılabilecek. Hız sınırımız 70 kilometre. Başlangıç olarak yaklaşık 120-130 bin araç geçecek. Bu kadar aracın geçişinde herhangi bir aksaklık olmayacak şekilde planlama yapıyoruz. Bu planlama çerçevesinde 2 gidiş, 2 geliş olması nedeniyle de gişelerdeki ücret alımı veya HGS, OGS geçişi bu 2 şerit ile entegre olduğu için bir sıkışıklık olmayacak” ifadesini kullandı.
LED IŞIKLA GÜN IŞIĞI PSİKOLOJİSİ
Arslan, tünelin tarihi Yarımada’ya zarar vermediğini belirterek “Tarihi Yarımada’ya erişmiyor. Herhangi bir çökmeye neden olacak bir duruma fırsat vermedik” dedi. Avrasya Tüneli’ndeki acil duruma ilişkin bir soru üzerine Bakan Arslan “600 metrede bir herhangi bir aracın arızalanması yakıtının bitmesi halinde araçların durabileceği yerler var. Tünel sürekli elektronik sistemlerle her tarafı takip edilecek. Tünelin ortasında buna müdahale edecek bir ekip bulunacak. Her iki uçta da ekipler olacak” dedi. Tünelde ‘Led ışıklandırma’ olacağına vurgu yapan Bakan Arslan “Uluslararası kuralların öngördüğü havalandırmanın gerekleri yapılıyor. Led ışıklandırma olacak. İnsanlar gün ışığında yola alıyor psikolojisinde olacak” diye konuştu.
Geçiş ücreti 4 $ artı KDV: TL ödenecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, tünelin çift yönlü ücretli olacağını belirterek, "Sözleşmemiz gereği 4 dolar artı KDV. Ücreti, her yıl 1 Şubat'taki dolar kuruna göre belirleyeceğiz. Ona göre de insanlarımız elbetteki HGS, OGS sistemlerinden Türk Lirası ödeyerek geçecek" dedi.
Hız sınırı 70 KM olacak
Tüneldeki hız sınırının saatte 70 kilometre olacağını anlatan Arslan, "Beklediğimiz 120-130 bin aracın geçmesi ki, bütün çalışmalarımız bunu gösteriyor, bu şekilde planlama yapıyoruz" dedi.
160 milyon TL yakıt tasarrufu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradaki yakıt tasarrufu çok önemli. Mesafenin bu denli kısalması sebebiyle yılda 160 milyon liralık yakıt tasarrufunu sağlayacağız. Bu çok önemli... Bununla birlikte de bizim akaryakıt teminindeki sıkıntımızı büyük ölçüde aşmış olacağız. Zaman tasarrufu sağlayacak bize. Zaman tasarrufuyla, 'vakit nakittir' olayı burada bir araya gelmiş oluyor."
Kanal İstanbul ihalesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi'nin yakın bir zamanda ihalesinin yapılacağını bildirerek, şunları söyledi: "Bu projenin (Avrasya Tüneli) bedeli 1 milyar 250 milyon dolar. Artık ağır vasıtalar hepsi malum, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiyor dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yük alma durumu kalmadı. Şimdi buranın da 20 Aralık'ta hayata geçmesiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün otomobil yükü de ciddi manada azalacaktır."
Bu proje beni heyecanlandırıyor
Başbakan Binali Yıldırım yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanım, bu proje beni çok heyecanlandırıyor. Dünyada bugüne kadar yapılmış en derin denizaltı geçişi. İnşallah kısa sürede sayın Cumhurbaşkanımız uğurlu elleriyle açılışını gerçekleştireceğiz ve hizmete alacağız. Başbakanlık döneminden İstanbul’un ulaşım sorunlarını çözmek üzere verdiğiniz talimatlar birer birer yerine geliyor. Önce Marmaray’ı hizmete aldık. Bugüne kadar 150 milyon yolcuyu aşmış durumdayız. Daha sonra İstanbul ve Ankara dünya şehri Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u birleştiren hızlı tren projesini yine hükümetlerimiz döneminde başladık ve hizmete aldık. Boğaza 3’üncü inciyi Yavuz Sultan Selim’i taktık. Trafiği önemli ölçüde rahatlattık.”

ASYA’DAN AVRUPA 15 DAKİKA
20 Aralık’ta açılacak Avrasya Tüneli, dünyada deniz altından en derinden geçecek tünel olacak. 14.6 kilometre uzunluğa sahip projenin, deniz altından geçen kısmı ise 3.4 kilometre olarak inşa edildi. Tünel, trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresini 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indirecek, ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlayacak. Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılan projeye 2011 yılında başlandı. Boğaz’ın 106 metre altına inşa edilen projenin maliyeti ise 1 milyar 250 milyon doları buldu.

Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ardından şimdi de Avrasya Tüneli, Türkiye'ye kazandırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayan ve 20 Aralık'ta açılacak Avrasya Tüneli'nden kendi kullandığı makam aracıyla geçti. Araçta Erdoğan'a Başbakan Binali Yıldırım eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrasya Tüneli'ni test etti VİDEO
YORUMLAR