Doğal gaz müjdesinin mimarı: Berat Albayrak! İlk işareti...

Doğal gaz müjdesinin mimarı: Berat Albayrak! İlk işareti 2017'de verdi: "Bağımsız enerji güçlü Türkiye"

Başkan Erdoğan, Türkiye'nin yeni doğal gaz keşfinin detaylarını duyurdu. Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Sakarya gaz sahasında yer alan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıkladı. Başkan Erdoğan ayrıca, uluslararası bir analiz firmasına yaptırılan araştırma sonucunda Karadeniz'de bulunan gaz rezervinin toplamda 710 milyar metreküpe ulaştığını vurgulayarak, "Bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır." dedi.

27 Aralık 2022 - 21:41

Doğal gaz müjdesinin mimarı: Berat Albayrak! İlk işareti 2017'de verdi: "Bağımsız enerji güçlü Türkiye"

EKONOMİahaber.com.tr - Özel Haber

Giriş Tarihi: 27.12.2022 Güncelleme Tarihi: 27.12.2022 

Doğal gaz müjdesinin mimarı: Berat Albayrak! İlk işareti 2017’de verdi: Bağımsız enerji güçlü TürkiyeTürkiye enerjide merkez ülke olma yolunda adım adım ilerliyor. Tabi bu günlere gelinmesinin bir altyapısı var. O altyapıyı sağlayan ve doğal gaz keşfine kadar giden yolda kritik bir de isim var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapmış Berat Albayrak... Katıldığı her platformda, her toplantıda inancını gösteriyordu. Geriye dönüp bakıldığında Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Albayrak mimarlığında atılan adımların, ne kadar doğru hamleler olduğu anlaşılıyor. Her şey bir hayalle başladı, hayaller iradeyle buluştu. İşte 'dünden bugüne enerjde milli adım' yolculuğu...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geride kalan gün icra edilen Kabine toplantısı sonrasında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında,Türkiye'nin yeni doğal gaz keşfinin detaylarını duyurdu.

Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Sakarya gaz sahasında yer alan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıkladı. Başkan Erdoğan ayrıca, uluslararası bir analiz firmasına yaptırılan araştırma sonucunda Karadeniz'de bulunan gaz rezervinin toplamda 710 milyar metreküpe ulaştığını vurgulayarak, "Bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır." dedi.

HER ŞEY BİR HAYALLE BAŞLADI

Peki 'enerjide milli adım yolculuğu' nasıl başladı? Her şey bir hayalle başladı, hayaller iradeyle buluştu.

Türkiye enerjide merkez ülke olma yolunda adım adım ilerliyor. Tabi bu günlere gelinmesinin bir altyapısı var. O altyapıyı sağlayan ve doğal gaz keşfine kadar giden yolda kritik bir de isim var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapmış Berat Albayrak...

Albayrak, o dönemde, "Tarihimizde ilk defa inşallah bu yıl alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemimizle, yılda en az Akdeniz'de 2 tane, Karadeniz'de 2 tane her yıl kuyu kazacağız." ifadelerini kullanmıştı.

YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI: 6 NİSAN 2017

6 Nisan 2017'de, o dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Nakanı görevinde olan Albayrak'ın, Milli Enerji ve Maden Politikası Toplantısı'ndaki bu sözleri yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyordu.

Albayrak, 6 Haziran 2017'de TPAO Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi ziyareti sırasında da, "Türkiye olarak biz artık büyük ve güçlü ülke Türkiye diyorsak, bu alanda da kendi mühendisimiz, gemilerimiz, arama sondaj platformlarımızla olmak zorundayız. İnşallah bunun neticesi noktasında önemli adımlar atacağız." diye konuştumuştu.

Albayrak, hedefe odaklanmıştı. Katıldığı her platformda, her toplantıda inancını gösteriyordu. 9 Temmuz 2017'de gerçekleştirilen Dünya Petro Kongresi'nde, "Arama ve üretim faaliyetleri ekseninde denizlerimizde petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine odaklanmış durumdayız.
Akdeniz havzasındaki sismik araştırmalarımız yoğun biçimde devam ediyor. Karadeniz bölgesinde bu anlamda aynı yoğunlukta eğilmeye devam ediyoruz." ifadeleriyle kararlığını dile getirmişti.

Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde doğal gaz ve petrol var. Yıllardır her türk vatandaşı "bizde nasıl olmaz, olmalı" diyordu. Türkiye'de bu doğrultuda somut adımlar geldi.

Albayrak, 10 Ağustos 2017'de katıldığı bir TV programında, "Burada ciddi keşifler oluyorsa, biz de kendi hukukumuza dayalı bölgeler içinde artık daha aktif olacağız. Bunu gerek üçüncü ülkelerle iş birliği yaparak, birlikte arama, sondaj işleri yaparak, gerekse çok büyük ve yeni bir atılımla kendi mühendislerimiz ve gemilerimizle biz de artık olacağız. Birlikte eskiden kazıyorduk, hala yine kazalım ama yeni dönemde kendimizde kazacağız" demişti.

BAŞKAN ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE, ALBAYRAK MİMARLIĞINDA...

Erdoğan liderliğinde, AK Parti hükümetlerinde her alanda yerli ve millilik oranı arttı. Erdoğan, yerli üretim için atılan adımları her zaman teşvik etti.

Berat albayrak da bu bakış açısıyla hareket etti. Gaz bulunacaktı evet, ama onu da türkiye kendi imkanlarıyla bulacaktı.

14 Aralık'ta gerçekleştirilen 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Görüşmeleri'nde, "Bütün dünyaya sesleniyorum: 'Türkiye olarak sondaj faaliyetleri petrol ve gaz arama faaliyetleri noktasında Türkiye'nin sahip olduğu Türk Bayrağı'nın dalgalandığı gemilerimizle yelken açıp dolaşacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Ve ilk sondaj tarihi ilk kez duyuldu. Artık başka bir boyut geçilmişti. Rota Akdeniz ve Karadeniz'deki doğal gaz kuyularıydı...

Albayrak, Ekim 2017'ye geldiğinde ise 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Bu yıl bitmeden, en geç önümüzdeki sene başında ilk Akdeniz sığ sondajımızı malzeme ve ekipmanlarda yetiştikten sonra da 2018'de ilk derin sondajımızı yapacağız. Türkiye yeni dünya düzeninde çok farklı bir yere doğru hızla yol alıyor. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyenler genelde ahmaklar. O zaman biz bir şeyleri değiştirelim ki farklı sonuçlar alalım." müjdesini vermişti.

Planın sorunsuz işlemesi bir sonraki evrelere hızla geçilmesini sağladı. Hükümetin desteği, aAbayrak'ın doğru yol haritası, başarılı mühdendis çalışmaları moralleri de yüksek tuttu. Her geçen gün keşfe bir adım daha yaklaşıldı.

Albayrak, Kasım 2017'deki 7. Uluslararası Doğalgaz Kongresi'nde, "Bugüne kadar bu iktidar döneminde neye ihtiyacımız varsa, neyi hak ediyorsak Cumhurbaşkanımız liderliğinde hepsini tek tek gerçekleştiriyoruz" demişti.

Ve tarihi an geldi. Türkiye ilk sondaj gemisine kavuştu. Gemiye güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için 'fatih" ismi verildi. Kırmızı-beyaz renklere büründü. Kaybedecek zaman yoktu. Hemen görev yerine gönderildi.

Albayrak, Fatih Sondaj Gemisi'nin Akdeniz'e Uğurlama Töreni'nde, "Ben hep şuna inandığımı söyledim. Bu süreç başladıysa yakında neticeye ulaşmak.. Ama bugün ama yarın.. Bu yola girdiğiniz sürece doğru adımları, doğru bir sistem içinde, yerli ve milli bir duruşla, bilimsel olarak da doğru bir yol haritası izlediğiniz sürece neticeye ulaşmak kaçınılmazdı." ifadelerini kullanmıştı.

Fatih'i, Yavuz ve Kanuni takip etti, ardından da Abdülhamid Han envantere girdi. Türkiye derin denizlerde sondaj yapabilme kabiliyetine sahip dünyadaki 10 ülke arasına girdi. Albayrak'ın "kendimiz arayacağız" sözleri gerçek oldu. Albayrak, 2019 yılında, "Ben çok net söylüyorum. 2020'li yılların Türkiye'sinde inşallah Türkiye özellikle enerji aramacılığında petrol doğal gaz... Denizde ve karada... Petrol ve gaz noktasında sevinçli ve mutlu Haberler duyacak. Bundan en ufak bir şüphem yok." diye konuşmuştu.

Albayrak doğal gaz keşfi sinyalini bu sözlerle vermişti ve bu sözler de gerçek oldu. Türkiye'yi dünyada artık başka bir yerde konumlandıracak, Türkiye'nin belki de gelecek 10 yıllarını 100 yıllarını kurtaracak müjdeyi Başkan Erdoğan 21 ağustos 2020'de verdi.

Müjdelerin arkası kesilmedi... 17 ekim 2020'de Tuna-1 kuyusunda 85 milyar metreküplük keşifle rezerv miktarı 405 milyar metreküpe ulaştı.

4 haziran 2021'de , Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük keşifle rezerv 540 milyar metreküpe çıktı. Ve karadeniz'den gelen son güzel haber... Şimdi türkiye kendi doğalgazını kullanmak için geri sayımda. Özellikle rusya-ukrayna savaşı'nın başlamasıyla ünyada başlayan enerji krizi,
doğalgaz depolamanın önemini ortaya çıkardı. Albayrak 2017 yılında hedefi depolama hedefini koymuştu.

Albayrak, İstanbul'da düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresi 10 ekim 2017'de yaptığı konuşmada, "Doğal gazda arz güvenliğini sağlamak için depolama kapasitemizi artırıyoruz. 2023 yılı itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz kapasitesine ulaşarak bu anlamda bölgedeki en büyük kapasiteye sahip ülkelerden biri olacağız." demişti.

Ve o hedef de tutturulmak üzere. Başkan Erdoğan Avrupa'nın en büyük doğal gaz deposu Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin açılışını yaptı.

Geriye dönüp bakıldığında Erdoğan liderliğinde, Albayrak mimarlığında atılan adımların, ne kadar doğru hamleler olduğu anlaşılıyor.

Ve bu daha başlangıç. Karadeniz'den gelecek yeni güzel haberler, Akdeniz'den gelecek müjdeler, Türkiye'nin kara sınırları içinde, Gabar'da petrol keşfi gibi haberler sabırsızlıkla bekleniyor.

Doğal gaz müjdesinin mimarı: Berat AlbayrakDOĞAL GAZ MÜJDESİNİN MİMARI: BERAT ALBAYRAK

Başkan Erdoğan’dan doğal gaz müjdesi: 1 trilyon dolar

Karadeniz gazı bu noktadan karaya çıkacak!KARADENİZ GAZI BU NOKTADAN KARAYA ÇIKACAK!

Uzmanlar keşfi değerlendirdi: Aslan payı Albayrak’ın

Enerjide milli adımın hikayesi! Her şey Berat Albayrak'ın o sözleri ile başladı! Uzmanlar tarihi keşfi değerlendirdi: "Aslan payı o filonun kurulmasıdır"

EKONOMİSabah

Giriş Tarihi: 26.12.2022 Güncelleme Tarihi: 26.12.2022 

Enerjide milli adımın hikayesi! Her şey Berat Albayrak’ın o sözleri ile başladı! Uzmanlar tarihi keşfi değerlendirdi: Aslan payı o filonun kurulmasıdırBaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı yaptığı açıklamada, Karadeniz'de yer alan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir gaz rezervinin keşfedildiğini duyurdu. Bugüne kadar bulunan gaz rezervlerinin 1 trilyon dolar değerinde olduğu açıklanırken, Enerji Uzmanı Doç.Dr. Yunus Furuncu, bu keşiflerdeki aslan payının filonun kurulmasında olduğunu söyledi. Furuncu, "Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde alınan gemiler ile kurulan filo enerji yolculuğundaki en stratejik hamleydi." dedi. İşte Türkiye'nin enerjideki milli adımının hikayesi...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Karadeniz'de yapılan yeni enerji keşfini duyurdu.

1 TRİLYON DOLAR DEĞERİNDE

Başkan Erdoğan, "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti. Verilerin analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma-1'deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır." açıklamalarında bulundu.

UZMAN İSİMDEN 'BERAT ALBAYRAK' VURGUSU: "ASLAN PAYI O FİLONUN KURULMASIDIR"

2017 yılında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yerli filo, milli personel hamlesi ile başlayan çalışmalar 3 yıl gibi kısa bir sürede sonuç verdi. Albayrak'ın kurduğu yerli sondaj filosundan Fatih gemisi Karadeniz'i fethetti, 21 Ağustos 2020'de ilk keşfini yaptı.

Karadeniz'de ve Doğu Akdeniz'de didik didik petrol ve doğal gaz aramalarımız sürerken, gelen müjdeli haberi Enerji Uzmanı Yunus Furuncu, değerlendirdi.

Furuncu, Berat Albayrak'ın yerli ve milli filo hamlesinin en stratejik hamle olduğunu vurguladı, "Aslan payı o filonun kurulmasıdır." dedi.

HER ŞEY BERAT ALBAYRAK'IN 2017'DEKİ YERLİ FİLO HAMLESİ İLE BAŞLADI

Tarihler 6 Nisan 2017'yi gösteriyordu. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası Toplantısı'nda Türkiye'nin ilk kez sondaj gemisi alacağını duyurdu. Türkiye'nin enerji yolculuğundaki kaderi belki de bu hamleyle döndü. Albayrak'ın yerli ve milli filo hamlesi muhalefet tarafından hayal olarak görülüp eleştirilse de, Albayrak kararından geri adım atmadı.

"YILDA EN AZ 4 KUYU KAZACAĞIZ"

Albayrak, gemilerin hedefini de aynı toplantıda belirledi, "Bu yıl alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemimizle, yılda en az Akdeniz'de 2 tane, Karadeniz'de 2 tane her yıl kuyu kazacağız" dedi.

"AYNI ŞEYİ YAPARAK FARKLI SONUÇLAR BEKLEYENLER AHMAKLARDIR"

Tarihler Ekim 2017'yi gösterdiğinde Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde oldukça çarpıcı ifadeler kullandı.

Albayrak, ilk sondaj için tarih verdi, "Bu yıl bitmeden, en geç önümüzdeki sene başında ilk Akdeniz sığ sondajımızı malzeme ve ekipmanlarda yetiştikten sonra da 2018'de ilk derin sondajımızı yapacağız. Türkiye yeni dünya düzeninde çok farklı bir yere doğru hızla yol alıyor. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyenler genelde ahmaklar. O zaman biz bir şeyleri değiştirelim ki farklı sonuçlar alalım." dedi.

Başkan Erdoğan’dan doğal gaz müjdesi: 1 trilyon dolar

Son dakika: Başkan Erdoğan'dan Kabine sonrası doğal gaz müjdesi: Çaycuma-1'de 58 milyar metreküp gaz bulundu

EKONOMİahaber.com.tr - Özel Haber

Giriş Tarihi: 26.12.2022 Güncelleme Tarihi: 26.12.2022 

Son dakika: Başkan Erdoğan’dan Kabine sonrası doğal gaz müjdesi: Çaycuma-1’de 58 milyar metreküp gaz bulunduBaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında,Türkiye'nin yeni doğal gaz keşfinin detaylarını duyurdu. Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Sakarya gaz sahasında yer alan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıkladı. Başkan Erdoğan ayrıca, uluslararası bir analiz firmasına yaptırılan araştırma sonucunda Karadeniz'de bulunan gaz rezervinin toplamda 710 milyar metreküpe ulaştığını vurgulayarak, "Bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan2022 yılının son Kabine toplantısını sonrasında ulusa seslendi. Başkan Erdoğan, konuşmasında, Türkiye'nin yeni doğal gaz keşfinin detaylarını duyurdu.

"DEĞERİ 1 TRİLYON DOLARI BULUYOR"

Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Sakarya gaz sahasında yer alan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıkladı.

Başkan Erdoğan ayrıca, uluslararası bir analiz firmasına yaptırılan araştırma sonucunda Karadeniz'de bulunan gaz rezervinin toplamda 710 milyar metreküpe ulaştığını vurgulayarak, "Bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır." dedi.

"2023 ÇOK ÖNEMLİ"

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Açacağımız yeni tespit kuyularıyla bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz. Bölgeye komşu jeolojik sahalardaki benzer keşiflere de kapı aralayacaktır. En kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız.

Bir diğer müjdeli haberimiz; dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu mod ellemelerini çıkarttı. Detaylı analiz neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküp rezervimiz 653 milyar metreküp olarak rezerve edildi. Böylece 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı.

Bugünkü rakamla uluslararası piyasalarda karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Onun için 2023 çok önemli. 85 milyon hep birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük değerini ülkemize kazandırmanın gururu ve mutluluğu içindeyiz.

Akdeniz'deki keşif çalışmalarımıza da ağırlık vereceğiz. Rabbimizin yardımı ve ekranları başında bizi izleyen milletimizin desteği 2023 ve sonrasında sürekli yeni müjdelerle kamuoyunun huzuruna çıkmayı ümit ediyoruz. 7 uluslararası boru hattı, 2 yeraltı doğalgaz depolama tesisimiz enerjide merkez ülke olmak için gereken tüm imkana sahibiz. Türk Akım Trakya'ya gelecek. Oradan da Batı'ya bizden gidecek. Rusya ile işbirliğimizde bu adımı atacağız. Amacımız ülkemizde gazın gazla rekabet edeceği pazar olacaktır.

"ENERJİDE DOĞU VE BATIYI BİRBİRİNE BAĞLAYACAĞIZ"

Türkmenistan'a niye gittik? Bu adımları atmak için. Türkmenistan-Azerbaycan birlikte inşallah bir başka adım atalım diyoruz. Hazar'ın merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlıyız. Enerji köprüleriyle de doğuyu ve batıyı birbirine bağlayacağız.

41,3 milyar dolar ithalatın önüne geçerek bu kaynağı milletimizin diğer alanlardaki ihtiyaçları için kullandık, genişleterek devam edeceğiz. Son 20 yılda yaptığımız yeni keşifler, üretim artışlarıyla ham petrol rezervimize 635 milyon varillik ilave sağladık. Adana ve Gabar Dağı'nda günlük ilave 6500 varil petrol üretimine başladık.

Özel ve kamu ünlük yurt içi petrol üretimimiz 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl yurt içi üretimizi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz. Nihai amacımız petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığımızı kırarak Türkiye'nin enerji bağımsızlığını ilan etmektir.

Ekiplerimizin yoğun çalışması ve milletimizin dualarıyla inşallah daha nice müjdeleri milletimizle paylaşacağız."

SONDAJA 29 EKİM'DE BAŞLAMIŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 28 Ekim'de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gözümüz ufukta, kulağımız doğal gaz milli takımımızda. 'Türkiye Yüzyılı' vizyonumuzla enerjide asırlık projelere imza atıyoruz. Yeni keşifler için Fatih, Çaycuma-1 kuyusunda sondaja başladı." ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Erdoğan’dan doğal gaz müjdesiBAŞKAN ERDOĞAN'DAN DOĞAL GAZ MÜJDESİ

Bu haber 327377 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Erdoğan'dan öğretmenlere atama müjdesi! Yarın branş dağılımı yapılacak
Başkan Erdoğan'dan öğretmenlere atama müjdesi! Yarın branş...
Başkan Erdoğan'dan öğretmenlere atama müjdesi! Yarın branş dağılımı yapılacak
Başkan Erdoğan'dan öğretmenlere atama müjdesi! Yarın branş...