DEM Partililer Van’dan sonra Hakkari’yi de karıştırdı

DEM Partililer Van'dan sonra Hakkari'yi de karıştırdı

Van'da İl Seçim Kurulunun DEM Parti'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkındaki kararını bahane eden bir grup provokatör, Van'ın haricinde Hakkari, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Bitlis'te izin yürüyüş yapmak istedi. Kamu mallarına ve iş yerlerine zarar veren gruba polis müdahale etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaylar sırasında terör örgütü lehine slogan atan, güvenlik güçlerine saldıran 89 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

03 Nisan 2024 - 03:12

Son dakika: Van ve Hakkari'de DEM'li bölücüler sokaklarda terör estirdi: 6 ilde 89 kişi gözaltına alındı | Valilik duyurdu: 15 gün yasak 
Giriş Tarihi: 02.04.2024 13:16 Güncelleme Tarihi: 03.04.2024 02:54
Van'da başkanlık AK Parti'ye geçti! DEM'li Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verildi | Bakan Yerlikaya'dan açıklama...
Van'daki olaylar diğer illere sıçradı: Sokaklara çıkan gruplar Hakkari, Siirt, Diyarbakır, Batman ve İstanbul'da polise saldırdı
Van'daki olaylar diğer illere sıçradı: Sokaklara çıkan gruplar Hakkari, Siirt, Diyarbakır, Batman ve İstanbul'da polise saldırdı
31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde Van'da DEM Parti'den Abdullah Zeydan Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş fakat Van İl Seçim Kurulu, Zeydan'ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığından seçilmemiş sayılmasına, sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine oy çokluğu ile karar verilmişti. Bu nedenle mazbata AK Parti'nin adayı Abdullah Arvas'a verilmişti.
Son dakika: Van ve Hakkari’de DEM’li bölücüler sokaklarda terör estirdi: 6 ilde 89 kişi gözaltına alındı | Valilik duyurdu: 15 gün yasak
 2015 yılında yaptığı bir açıklamada, “PKK sizi tükürüğünde boğar” diyen terörün siyasi ayağı DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Abdullah Zeydan’ın “seçilme yeterliliği” olmadığı ortaya çıktı. Van Seçim Kurulu, ikinci olan AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a mazbatayı vermeyi kararlaştırdı. Zeydan’a memnu hakları iade eden hakim hakkında ise soruşturma başlatıldı. Öte yandan Kentin cadde ve sokaklarında bir araya gelen göstericilere polis basınçlı su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Bu arada Cumhuriyet Caddesi'nde iş yeri bulunan bir esnaf, kendisine iş yerini kapatması için uyarıda bulunan polis ekiplerine tepki gösterdi. Yaşanan olaylar sonrası Van Valiliği açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, 15 gün boyunca gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları yasaklanırken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 6 ilde 89 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Van’da başkanlık AK Parti’ye geçti!
Van'da başkanlık AK Parti'ye geçti! DEM'li Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verildi | Bakan Yerlikaya'dan açıklama...

Van’da başkanlık AK Parti’ye geçti! DEM’li Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verildi | Bakan Yerlikaya’dan açıklama...31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verildi ve başkanlık AK Parti'ye geçti. Zeydan daha önce "PKK sizi tükürüğüyle boğar" sözleriyle gündeme gelirken karar sonrası bir grup parti binası önüne geldi. Slogan atıp yürüyüşe geçen grup polislere taş atarken, gruba karşı basınçlı ve gaz bombası kullanıldı. Van Valiliği ve Bitlis Valiliği yapılan yürüyüşlere ilişkin flaş kararı duyurdu. Yapılan açıklamada, 15 gün boyunca gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları yasaklandığı bildirildi. Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 6 ilde toplam 89 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Siirt Valiliği, Pervari ilçesi genelinde 3 Nisan Çarşamba günü saat 01.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

DEM Partililer Van'dan sonra Hakkari'yi de karıştırdı

Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınmasının ardından Van'da çıkan olaylar Hakkari'ye de sıçradı. Yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.

Van ve Hakkari’de provokasyon! Sokağa çıkıp iş yerlerine zarar verdiler31 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alındığı açıklandı.

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının seçimden iki gün önce Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine geri alındığını duyurdu.

Son dakika: Van ve Hakkari’de DEM’li bölücüler sokaklarda terör estirdi: 6 ilde 89 kişi gözaltına alındı | Valilik duyurdu: 15 gün yasak
.2015 yılında yaptığı bir açıklamada, "PKK sizi tükürüğünde boğar" diyen terörün siyasi ayağı DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Abdullah Zeydan'ın "seçilme yeterliliği" olmadığı ortaya çıktı.

Van Seçim Kurulu, 31 Mart seçimlerinde ikinci olan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a mazbatayı vermeyi kararlaştırdı.

Zeydan, 2015'te yaptığı açıklamada, ʺPKK sizi tükürüğünde boğarʺ ifadelerini kullanmıştı.Zeydan, 2015'te yaptığı açıklamada, ʺPKK sizi tükürüğünde boğarʺ ifadelerini kullanmıştı.

VAN SON DURUM

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIK ve İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIK SONUÇLARI - 31.03.2024

BÜYÜKŞEHİR

Toplam Sandık:2.451
Toplam Seçmen:714.992
Açılan Sandık:2.451
Açılan Sandık Oranı:% 100
Kullanılan Oy:481.785
Geçerli Oy:442.611
Katılım Oranı:% 67,38

 

PARTİADAYOY ORANIOY SAYISI
DEM PARTİABDULLAH ZEYDAN% 55,48245.573
AK PARTİABDULAHAT ARVAS% 27,15120.147
YENİDEN REFAHABDULLAH SADIKSOY% 5,3723.779
CHPŞÜKRÜ ŞAHAR% 2,6911.892
BAĞIMSIZİDRİS AHİ% 2,018.905
HÜDA PARMEHMET MEHDİ OĞUZ% 1,838.104
DEVA PARTİSİERKAN İRVEN% 0,954.197
ZAFER PARTİSİMEHMET EMİN ÖZBEY% 0,763.370
MEMLEKETALİ ERTUĞRUL AYBEY% 0,733.218
SAADETÖZAY İLHAN% 0,662.918
İYİ PARTİABDULLAH AKBAŞ% 0,642.808
TKPONUR YILMAZ% 0,371.634
BTPZEYNEP SELİM KELEŞ% 0,31.326
DPHASAN KEDALİ% 0,241.067
HAK-PARABDULMENAF KIRAN% 0,18792
DSPTUĞÇE TEKÇE ERMİŞ% 0,14639
VATAN PARTİSİMEHMET EMİN ARİ% 0,13559
HKPSAİT KIRAN% 0,11486
YTPMİHRAÇ DEGER% 0,08373
TKHMEHMET ALTINTAŞ% 0,07328
MİLLİ YOLSİNAN BİLGİLİ% 0,06260
MİLLETRAFET KAYA% 0,05236

HAKİM HAKKINDA SORUŞTURMA SORUŞTURMA
Zeydan'a memnu hakları iade eden hakim hakkında ise soruşturma başlatıldı.

Van'da başkanlık AK Parti'ye geçti

DEM'LİLER SOKAKLARDA TERÖR ESTİRDİ
Kararın ardından bir grup, parti binası önünde bir araya geldi. Sloganlar atıp yürüyüşe geçen grubu polis, basınçlı su sıkıp, gaz bombaları kullanarak dağıttı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan açıklama!

ALİ YERLİKAYA: 89 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van, Hakkari, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir'de terör örgütü PKK'yı övücü ve destekleyici slogan atan ve güvenlik güçlerine taşla saldıran 89 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"2 Nisan'da izinsiz gösteri yürüyüşü yapan, bölücü terör örgütüne yönelik övücü ve destekleyici slogan atan, güvenlik güçlerine taşla saldıran ve uyarılara rağmen dağılmayıp mukavemet gösteren Van'da 26, Yüksekova'da 29, Hakkari'de 9, Siirt'te 4 Batman'da 5, Şırnak'ta 10 ve İzmir'de 6 olmak üzere toplam 89 şüpheli gözaltına alınmıştır.Güvenlik güçlerimiz, ülkemizin huzur ve güvenliği için canla başla çalışmaya devam ediyor."

Kalabalık ardından da sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Kent merkezinde geniş güvenlik önlemi alan polis, basınçlı su ve gaz bombaları kullanarak kalabalığı dağıttı.

Caddelerden ara sokaklara kaçan gruptakiler, çevik kuvvet ekipleri ve zırhlı araçlara taş attı.

Terörün siyasi ayağı DEM Parti sokakları karıştırdı!

Polisin takip ettiği grup ara sokaklara girerek bölgeden uzaklaştı.

VAN'DAKİ OLAYLAR GECE DE DEVAM ETTİ
DEM Parti'den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığının açıklanmasının ardından gündüz başlayan protesto olayları, iftar saatinden sonra da devam etti.



Kentin cadde ve sokaklarında bir araya gelen göstericilere polis basınçlı su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Bu arada Cumhuriyet Caddesi'nde iş yeri bulunan bir esnaf, kendisine iş yerini kapatması için uyarıda bulunan polis ekiplerine tepki gösterdi.


OLAYLAR YÜKSEKOVA'YA DA SIÇRADI
Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınması, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de protesto edildi.


Van'da ve doğudaki bazı illerde izinsiz yürüyüş!


İftar sonrası ilçenin Cengiz Topel caddesinde bir araya gelen grup, yürüyüş yapmak isteyince polis müdahale etti.



Basınçlı su ve biber gazı ile yapılan müdahale sonrası gruptakiler ara sokaklara dağıldı. İlçedeki olaylar yer yer devam ediyor.

VALİLİK DUYURDU: 15 GÜN YASAK

Van Valiliği, gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.


Valilikten yapılan açıklamada, kent genelinde 3 Nisan'dan geçerli, 17 Nisan da dahil olmak üzere 15 gün süreyle Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının yasaklandığı belirtildi.

Van'da ve doğudaki bazı illerde izinsiz yürüyüş!



Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması, imza kampanyası düzenlenmesi, el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasakladığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:



"Belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel ya da toplu olarak veya ilimiz güzergahını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylemlere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem ve etkinliklere katılması muhtemel şahıslar ve grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır."

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada da "Van Valiliğince, Van ili coğrafi sınırları içinde 3 Nisan tarihinden geçerli 17 Nisan tarihi de dahil olmak üzere 15 gün süreyle tüm etkinlikler yasaklanmış ve bu etkinliklere katılımları engellemek amacıyla il dışından giriş çıkışlara izin verilmeyeceği belirtilmiştir. İlimizden Van ili ve ilçelerine seyahat edecek vatandaşlarımızın yasaklama kararına uygun hareket etmeleri gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

DİYARBAKIR
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhan Eren ve kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Serra Bucak Küçük'ün de aralarında bulunduğu grup, İl Seçim Kurulu binası önünde toplandı.

Küçük, yaptığı açıklamada, Van halkının yanında olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı'na mazbata verilmediği yönündeki haberler yanlıştır. Bu bilgi doğru değildir. Buraya Van'a dair açıklama yapmaya geldik. YSK ile bir görüşme yaptık. YSK'nin itirazları alma süresi var. Bu süreler tamamlandı. Bu ayın 7'sine kadar süre işletilecek. Mazbata verilmedi haberi yanlıştır."

Açıklamaların ardından grup, yürüyüş yapmak istedi. Uyarılara rağmen dağılmayan grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Arbede sırasında güvenlik güçlerine mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle 2 şüpheli gözaltına alındı.

SİİRT
Siirt'te DEM Parti İl Başkanlığı önünde toplanan grup, buradan 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar yürüyerek basın açıklaması yapmak istedi.

Polis, parti önünde açıklama yapılabileceğini ancak yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti.

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş ile kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti'den Siirt Belediye Başkanı seçilen Sofya Alağaş ve DEM Parti İl Başkanı Eşref Tekin'in de bulunduğu grup, Güres Caddesi'ne kadar yürüdü.

Sarıtaş, Van İl Seçim Kurulunun DEM Parti'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkındaki kararına tepki gösterdi.

Uyarılara rağmen yürümeye devam eden grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Güvenlik güçlerine mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle 4 şüpheli gözaltına alındı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLDİ
Siirt Valiliği sosyal medya hesabından ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu. Valiliğin sosyal medya hesabından şu sözlere yer verildi: "İlimize bağlı Pervari ilçe merkezi ve bağlı tüm köylerinde, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince; 3 Nisan 2024 tarihinde saat 01.00'den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması, kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."


BATMAN
Batman'da DEM Parti'nin il binası önünde düzenlenen kutlamada, DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu ve kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti'den Batman Belediye Başkanı seçilen Gülüstan Sönük konuşma yaptı.

Programın ardından adliye binasına doğru yürümek isteyen, uyarılara rağmen dağılmayarak taş ve yasa dışı slogan atan gruba polis müdahale etti.

Çıkan arbedede 1 kişi gözaltına alındı.


BİTLİS
Bitlis'te kesin olmayan seçim sonuçlarına itiraz etmek için DEM Parti Bitlis İl Başkanlığı toplanarak izinsiz yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı.

15 GÜN YASAK
Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, tüm etkinliklerin bu geceden itibaren 15 gün süre ile yasaklandığı bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada, "Ülke gündemini meşgul eden 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili olarak yaşanan olaylar/gelişmeler ile ilgili birçok yerde olduğu gibi, ilimizde de bazı siyasi parti, sendika, dernek gibi sivil toplum kuruluşlarınca ve gerçek kişilerce, belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak ve bir kamuoyu oluşturmak suretiyle o konuyu benimsetmek için, demokratik toplum düzeninin vazgeçilmez hak arama yöntemlerinden olan, basın açıklaması, açık yer toplantısı, gösteri yürüyüşü, stant açma, toplu olarak el ilanı/broşür dağıtma gibi şekillerde eylem/etkinlikler düzenlendiği, yine bu eylem etkinliklerin terör örgütlerince ve sol/marjinal/provokatif gruplarca bir eylem biçimi olarak sık sık kullanılmaya çalışıldığı görülmektedir" denildi.

Açıklamanın devamında, eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu meyanda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla tüm etkinliklerin 15 gün boyunca yasakladığı belirtildi.

Açıklamada, "Bitlis coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihini saat:00.01'den 17/04/2024 tarihi saat:23.59'a kadar (15) gün süre ile valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanun'un ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen örgütsel çağrılarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesine karar verilmiştir" denildi.


NE OLMUŞTU?
2015 yılında PKK öven ve Türk halkına hakaret eden Zeydan'ın seçilme (memnu) hakkı elinden alındı.

"PKK SİZİ TÜKÜRÜĞÜ İLE BOĞAR"
Zeydan, 2015 yılında bir mitingde partililerine hitap ederken Türk halkını ve Türk askerini hedef almıştı.

Zeydan, "PKK'yı Kürt halkının gücünü kimse test etmeye kalkışmasın. PKK Türkiye ve Orta Doğu'yu gül bahçesine çevirmek için ortaya çıkmış barış hareketidir. Kürt halkını gücünü test etmeye kalkanlara buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Eğer PKK Türkiye'yi gül bahçesine çevirmek istemeseydi PKK'nın öyle bir gücü var ki PKK sizi tükürüğüyle boğar tükürüğüyle." ifadelerini kullanmıştı.


2022'DE TAHLİYE EDİLDİ
Bu sözlerinden sonra tutuklanan Zeydan, partinin o zamanki adıyla HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı hücreye yerleştirilmişti.

Zeydan, 2022 yılında ise tahliye edildi ve 31 Mart seçimlerinde DEM Parti tarafından aday gösterildi.

POLİSE SALDIRDILAR

DEM Parti'nin, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığının açıklanmasının ardından bir grup, parti binası önünde bir araya geldi. Sloganlar atıp yürüyüşe geçen grubu polis, basınçlı su sıkıp, gaz bombaları kullanarak dağıttı.

Caddelerden ara sokaklara kaçan gruptakiler, çevik kuvvet ekipleri ve zırhlı araçlara taş attı. Polisin takip ettiği grup ara sokaklara girerek bölgeden uzaklaştı.

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: TOPLAM 89 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 6 ilde toplam 89 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı: "2 Nisan 2024 Salı günü izinsiz gösteri yürüyüşü yapan, Bölücü Terör Örgütüne yönelik övücü ve destekleyici slogan atan, güvenlik güçlerimize taşla saldıran ve uyarılara rağmen dağılmayıp mukavemet gösteren; Van'da 26 , Hakkari Yüksekova'da 29, Hakkari Merkez'de 9 , Siirt'te 4, Batman'da 5, Şırnak'ta 10 ve İzmir'de 6 olmak üzere toplam 89 şüpheli gözaltına alınmıştır. Güvenlik güçlerimiz ülkemizin huzur ve güvenliği için canla başla çalışmaya devam ediyor. ifadelerini kullandı.

VAN VALİLİĞİ'NDEN 15 GÜNLÜK YASAK KARARI
Öte yandan Van Valiliği açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, 15 gün boyunca gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları yasaklandı. Valilikten yapılan açıklamada, kent genelinde 3 Nisan'dan geçerli, 17 Nisan da dahil olmak üzere 15 gün süreyle Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının yasaklandığı belirtildi.

 

BİTLİS'TE DE 15 GÜN YASAK KARARI
Bitlis Valiliği, şehirdeki tüm etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, "Ülke gündemini meşgul eden 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili olarak yaşanan olaylar/gelişmeler ile ilgili birçok yerde olduğu gibi, ilimizde de bazı siyasi parti, sendika, dernek gibi sivil toplum kuruluşlarınca ve gerçek kişilerce, belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak ve bir kamuoyu oluşturmak suretiyle o konuyu benimsetmek için, demokratik toplum düzeninin vazgeçilmez hak arama yöntemlerinden olan, basın açıklaması, açık yer toplantısı, gösteri yürüyüşü, stant açma, toplu olarak el ilanı/broşür dağıtma gibi şekillerde eylem/etkinlikler düzenlendiği, yine bu eylem etkinliklerin terör örgütlerince ve sol/marjinal/provokatif gruplarca bir eylem biçimi olarak sık sık kullanılmaya çalışıldığı görülmektedir" denildi.


Açıklamanın devamında, eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu meyanda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla tüm etkinliklerin 15 gün boyunca yasakladığı belirtildi.

Açıklamada, "Bitlis coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihini saat:00.01'den 17/04/2024 tarihi saat:23.59'a kadar (15) gün süre ile valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanun'un ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen örgütsel çağrılarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesine karar verilmiştir" denildi.

PERVARİ'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Siirt Pervari'de ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Siirt Valiliği'nden yapılan açıklamada, Pervari ilçesi ve bağlı tüm köylerde 3 Nisan Çarşamba günü saat 01.00'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağının ilan edildiği duyuruldu. Açıklamada, "İlimize bağlı Pervari ilçe merkezi ve bağlı tüm köylerde, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun ilgili maddeleri gereğince; 3 Nisan 2024 tarih ve saat: 01.00'den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmektedir" denildi.

HAKKARİ VALİSİNDEN A HABER'DE SAĞDUYU ÇAĞRISI
Hakkari Valisi Ali Çelik A Haber canlı yayınına bağlanarak sağduyu çağrısında bulundu ve şunları ifade etti: Kentte şu anda bir sıkıntı yok. Yaşanan sürecin Hakkari'de bir yansıması oldu.

Demokratik tepkinin ötesine geçen, kamu düzenini bozmaya yönelik hareketler karşısında kolluk birimlerimiz olaylara müdahale etti. Kamu düzenini bozmaya yönelik her türlü eylemin içinde olan kim olursa olsun devletin yasal - hukuk kurulları çerçevesinde işlemler yapılıyor. Şu anda kamu düzeni açısından ciddi bir sorunumuz yok. İnsanlar bu konuda emin, rahat olsunlar.

OLAYLAR YÜKSEKOVA'YA DA SIÇRADI
Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınması, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de protesto edildi.

AK PARTİ HAKKARİ İL BAŞKANI ZEYDİN KAYA'YA AİT İŞYERİNE SALDIRDILAR
Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, olay yerine gelerek inceleme yaptı. Vali Çelik, olayla ilgili silahla havaya ateş açan bir kişinin gözaltına alındığı ve gerekli incelemenin yapılacağını belirterek, "Olaylar sırasında gruptaki bir kişi de gaz kapsülünün isabet etmesi sonucu kaşından yaralandı. Olayla ilgili gözaltılar da var." dedi.

NE OLMUŞTU?

2015 yılında PKK öven ve Türk halkına hakaret eden Zeydan'ın seçilme (memnu) hakkı elinden alındı.

"PKK SİZİ TÜKÜRÜĞÜ İLE BOĞAR"

Zeydan, 2015 yılında bir mitingde partililerine hitap ederken Türk halkını ve Türk askerini hedef almıştı.

Zeydan, "PKK'yı Kürt halkının gücünü kimse test etmeye kalkışmasın. PKK Türkiye ve Orta Doğu'yu gül bahçesine çevirmek için ortaya çıkmış barış hareketidir. Kürt halkını gücünü test etmeye kalkanlara buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Eğer PKK Türkiye'yi gül bahçesine çevirmek istemeseydi PKK'nın öyle bir gücü var ki PKK sizi tükürüğüyle boğar tükürüğüyle." ifadelerini kullanmıştı.

2022'DE TAHLİYE EDİLDİ

Bu sözlerinden sonra tutuklanan Zeydan, partinin o zamanki adıyla HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı hücreye yerleştirilmişti. Zeydan, 2022 yılında ise tahliye edildi ve 31 Mart seçimlerinde DEM Parti tarafından aday gösterildi.

Bu haber 213632 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
PKK elebaşı Duran Kalkan'ın 1 Mayıs için 'sokak' çağrısına DEM Parti'den destek: Taksim'e gidecekler
PKK elebaşı Duran Kalkan'ın 1 Mayıs için 'sokak' çağrısına...
PKK elebaşı Duran Kalkan'ın 1 Mayıs için 'sokak' çağrısına DEM Parti'den destek: Taksim'e gidecekler
PKK elebaşı Duran Kalkan'ın 1 Mayıs için 'sokak' çağrısına...