Bilim ve teknoloji dünyasında 2020’ye damgasını vuran 20 olay!

Bilim ve teknoloji dünyasında 2020’ye damgasını vuran 20 olay!

2020 yılı teknoloji ve bilim dünyasında pek çok gelişmeye sahne oldu. Bilim insanları Ay’da su bulunduğunu duyurdu. Twitter tarihinin en büyük hack saldırısı ile karşı karşıya kaldı. 2 lise öğrencisi göktaşı keşfetti. İşte geride bırakmaya hazırlandığımız 2020’ye damgasını vuran 20 gelişme...

21 Aralık 2020 - 10:45

Bilim ve teknoloji dünyasında 2020’ye damgasını vuran 20 olay!

21.12.2020 10:21

1 / 21

2020 yılı teknoloji ve bilim dünyasında pek çok gelişmeye sahne oldu. Bilim insanları Ay’da su bulunduğunu duyurdu. Twitter tarihinin en büyük hack saldırısı ile karşı karşıya kaldı. 2 lise öğrencisi göktaşı keşfetti. İşte geride bırakmaya hazırlandığımız 2020’ye damgasını vuran 20 gelişme...

2 / 21

AY’DA SU BULUNDU 

NASA, Ay yüzeyinde su bulunduğunu açıkladı.  NASA tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Kızılötesi Astronomi Stratosfer Gözlemevi, Ay'ın güneşli yüzeyindeki su varlığını ilk kez doğruladı. Bu keşif, suyun ay yüzeyine dağılmış olabileceğini, soğuk ve gölgeli yerlerle sınırlı olmadığını gösteriyor'' ifadesine yer verildi. 

3 / 21

TWİTTER'DA SİBER SALDIRI 

Eski ABD Başkanı Barrack Obama, Bill Gates, Elon Musk, Joe Biden, Warren Buffett,  Kanye West, Michael Bloomberg, Apple, Uber ve Jeff Bezos'un resmi Twitter hesapları hack'lendi. Hack'lenen hesaplardan Bitcoin dağıtımı yaptıklarına dair mesaj paylaşıldı.

4 / 21

KOZMİK 'ÖRÜMCEK AĞI'NIN MERKEZİNDE SÜPER KÜTLELİ KARA DELİK KEŞFEDİLDİ 

Gök bilimciler, Büyük Patlama'dan hemen sonra oluşan ve etrafında kozmik bir "örümcek ağı" bulunan süper kütleli bir kara delik keşfetti. Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) tarafından tespit edilen, Güneş'in bir milyar katı büyüklüğündeki kara deliğin çevresinde "örümcek ağı" olarak nitelendirilen alana 6 galaksinin girdiği keşfedildi.

5 / 21

VİKİNGLERİN ÇOĞUNUN KOYU RENK SAÇLARA SAHİP OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI 

Cambridge ve Kopenhag üniversiteleri tarafından ortak yapılan bir çalışmada günümüzden yaklaşık bin 500 yıl önce yaşayan Vikinglerle ilgli yeni sırlar açığa çıktı. Çalışmada, yaygın bilinenin aksine Vikinglerin çoğunlukla koyu renk saçlara sahip olduğu ve genetik olarak tamamen İskandinav olmadıkları ortaya çıktı. 

6 / 21

GÜNEŞ'İN EN DETAYLI GÖRÜNTÜSÜ YAYINLANDI
 
Güneş'in yüzeyinin bugüne kadar çekilmiş en detaylı görüntüleri yayımlandı. Söz konusu görüntüler Inouye Güneş Teleskobu ile çekildi. Inouye Güneş Teleskobu, bugüne kadar kullanılan en iyi gözlem aracından yaklaşık iki kat daha detaylı görüntüler elde etti.

7 / 21

BUGÜNE KADARKİ EN KAPSAMLI BEYİN TARAMASINI YAYINLANDI 


Google ve Janelia Araştırma Kampüsü'ndeki bilim insanları, bugüne kadar elde edilen en ayrıntılı beyin taramasını gerçekleştirdi. Proje, bir meyve sineğinin beyninin yaklaşık üçte birindeki, 20 milyondan fazla sinaps içeren 25 binden fazla nöron için ayrıntılı haritalama içeriyor.

8 / 21

MWC İPTAL EDİLDİ 

Corona virüs salgını her yıl 200'e yakın ülkeden 100 bin kişinin üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapan Mobile World  Congress'i (MWC) de etkiledi. Fuar salgın nedeniyle ilk defa 2020 yılında düzenlenmedi.

9 / 21

SPACEX’TEN İLK ‘OPERASYONEL’ UÇUŞ  

Elon Musk'ın sahibi olduğu özel uzay şirketi  SpaceX ilk operasyonel insanlı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) misyonunu gerçekleştirdi. Görev kapsamında 4 astronot ISS'ye götürüldü. Bu misyon kapsamında NASA’dan astronotlar Mike Hopkins, Victor Glover ve Shannon  Walker ile Japonya Uzay Araştırma Ajansından (JAXA)  Soichi Noguchi ISS’ye taşındı. 

10 / 21

ARTEMİS ANLAŞMALARI'NA 7 ÜLKE İMZA ATTI 

NASA, uzay boşluğunun barışçıl kullanımı için kurallar belirleyecek ve Ay yüzeyindeki davranışları yönetecek Artemis Anlaşmaları'na 7 ülkenin dahil olduğunu açıkladı. Anlaşma gereği, özel şirketlerin Ay kaynaklarını çıkarabilmesinin önü açılacak, çatışmayı önlemek için güvenlik bölgeleri oluşturulacak ve şeffaflık ilkesi gereği ülkelerin uzaydaki bilimsel keşif planlarını paylaşmaları sağlanacak. 

11 / 21

AİRBUS YENİ SIFIR EMİSYONLU YOLCU UÇAĞINI DUYURDU 

Hava ulaşımını sürdürülebilir ve çevreci hale getirmek için Airbus'tan önemli bir adım geldi. Şirket, hidrojen yakıt hücreleri kullanan "sıfır emisyonlu" ilk yolcu uçağı tasarımlarını tanıttı. Kısa mesafeler için tanıtılan, pervaneli hidrojenli uçağın 100 kişilik kapasiteye ve yaklaşık 1700 kilometre menzile sahip olacağı açıklandı. 

12 / 21

EVRENİN 3 BOYUTLU HARİTASI OLUŞTURULDU 
 
Yapay zeka yardımıyla evrenin 3 boyutlu haritası oluşturuldu. Oluşturulan yeni katalog, bir önceki çalışma kapsamında elde edilen haritanın boyutlarına göre iki kat daha büyük. Evrenin bir önceki haritası Sloan Digital  Sky Survey  tarafından oluşturulmuş ve gökyüzünün üçte birini kapsıyordu. 

13 / 21

'DÜNYA'NIN ÇATISI'NDA 5G DÖNEMİ 

5G, Everest Dağı'nın zirvesine geldi. Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei Dünya’nın çatısı olarak da bilinen, Everest’in tepesine 5G antenleri yerleştirdi. 6 bin 500 metre yükseklikte  bulunan dünyanın en yüksek 5G istasyonunu kuran iki şirket Everest'teki 5G bağlantı noktalarının sayısını beşe yükseltti. 

14 / 21

AY YÜZEYİNDEKİ RADYASYON ÖLÇÜLDÜ 

Çinli bilim insanları, insanların Ay yüzeyinde maruz kalacağı radyasyonun seviyesini ölçtü. Bu seviyenin, Dünya yüzeyindeki radyasyondan 200 kat daha yüksek olduğu ortaya çıktı. 

15 / 21

TESLA, 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARABA ÜRETEN İLK ŞİRKET OLDU 

Tesla'nın CEO'Su Elon Musk, şirketin 1 milyonuncu elektrikli otomobili ürettiğini açıkladı. Tesla 1 milyon elektrikli araç üreten ilk firma oldu. 2003 yılında kurulan Tesla'nın 2020 yılı için belirlediği satış rakamı ise bugüne kadar yaptığı satışın yarısı yanı 500 bin adet.

16 / 21

2 LİSE ÖĞRENCİSİ GÖKTAŞI KEŞFETTİ 

Hindistan'da iki lise öğrencisi Dünya'ya yaklaşan bir göktaşı keşfetti. Amerikan havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), söz konusu nesneye HLV2514 ismini koydu. Surat şehrinde yaşayan 10. sınıf öğrencisi Vaidehi Vekariya Sanjaybhai ve Radhika Lakhani söz konusu gök cismini SPACE India, Uluslararası Astronomi Araştırma İşbirliği (IASC) ve Teksas'taki Hardin Simmons Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen program kapsamında keşfetti.  

17 / 21

DÜNYANIN EN HIZLI BİLGİSAYARI 

Teknoloji konusunda Japonya'dan yeni bir rekor geldi. Fugaku adlı süper bilgisayar, dünyanın en hızlısı olarak zirveyi ele geçirdi. Saniyede 537 katrilyon işlem yapabilen Fugaku, eski şampiyon IBM'in Summit süper bilgisayarından neredeyse 2 buçuk kat hızlı çalışıyor.    

18 / 21

İNTERNET HIZINDA REKOR KIRILDI 

Londra Üniversitesi Akademisi'nde (UCL) görev alan araştırmacıları internet hızında yeni bir rekora imza attı. Ekip deney kapsamında 178 terabit (Tbps) hızına ulaşmayı başardı. Söz konusu hız bir kullanıcının 4K kalitesinde 1500 tane filmi bir saniyede indirmesine yetecek seviyede.  

19 / 21

4 TEKNOLOJİ CEO'SU İFADE VERDİ 

Dünyanın en değerli şirketlerinden 4’ünün genel müdürleri, kurucuları, patronları ABD senatosunda tarihi bir soruşturmaya çıktı. Tekelleşme ve gücü kötüye kullanma ağırlıklı sorularda Amazon kurucusu Jeff Bezos, Apple CEO’su Tim Cook, Google CEO’su Sundar  Pichai ve Facebook kurucusu Mark  Zuckerberg gelen sorular karşısında firmalarını korumaya çalıştı. 

20 / 21

ANTARKTİKA ŞİMDİYE KADARKİ EN YÜKSEK SICAKLIĞA ULAŞTI 

Antartika’da sıcaklık ilk defa 20 santigrat dereceyi aştı. Araştırmacılar, kıtanın kıyı açıklarında bir adada sıcaklığın 20.75 santigrat dereceyi gördüğünü bildirdi. Bu Antarktika'da bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık olarak kayıtlara geçti.

21 / 21

FIRTINA 130 MİLYON YILLIK DİNOZOR AYAK İZİNİ ORTAYA ÇIKARTTI 

İngiltere'de yaşanan Ciara Fırtınası,  Wight  Adası'nda 130 milyon yıllık olduğu belirlenen bir dinozor ayak izini açığa çıkarttı. 3 parmaklı büyük ayak izinin, boyu yaklaşık 10 metre. Ayak izinin sahibi dinozorun avcı dinozor türü olan  Neovenator'a ya da benzer bir türe ait olduğu düşünülüyor.

 

.

Bu haber 791247 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...