Avrupa, ‘Sarı Yelekliler’i eleştirip, Macron’a açık destek verdi
Giriş Tarihi: 3.12.2018 01:44 Güncelleme Tarihi: 3.12.2018 07:05
Gezi olaylarında Türkiye’yi savaş alanı gibi gösteren ve hükümeti hedef alan Avrupa, Paris’teki olayları ise görmezden geldi! İsyan ateşinin kendilerine sıçramasından korkan AB, söz birliği etti. Basın organları ‘Sarı Yelekliler’i eleştirip, Macron’a açık destek verdi.

Fransa'da akaryakıt zamlarını bahane edenler, "Sarı Yelekliler" adı altında örgütlendi. 17 Kasım'da sokağa inen 'Sarı Yelekliler'in öfkesi dinmedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetini protesto eden binler, Paris sokaklarını ateşe verdi. Paris'in ünlü Şanzelize Caddesi'ndeki Dior ve Lous Vuitton gibi mağazaları ve marketleri yağmalayan göstericiler, park halindeki araçları da devirdi. Sarı Yelekliler, ATM'leri de yerle bir etti. Göstericilere "Haydut" diyen Macron, ortantısız güç kullanan polislere de övgüler dizdi.
İKİYÜZLÜ DAVRANDILAR
Gezi'de Türkiye'ye savaş alanı gibi gösteren ve hükümeti hedef alan Avrupa, yine ikiyüzlü davranmayı seçti. Gezi'de gözünü Taksim'den ayırmayan Avrupa, Paris'teki isyan ateşinin kendilerine de sıçramasından korkup birlikte harekete geçti. Avrupa medyası, Paris'teki olayları görmezden geldi! Basın, 'Sarı Yelekliler'i kötüleyip, Macron'u harekete geçmeye davet etti. Bu durum Avrupa'nın ikiyüzlü tavrını bir kez daha belgeledi.
Macron'dan Sarı Yelekliler ile görüşün talimatı
Protestoların büyümesi sonrası kriz toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, eylemcilerle görüşülmesi talimatı verdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, akaryakıt zamları protestoları çerçevesinde Başbakan Edouard Philippe'den muhalefet partileri liderleri ve sarı yeleklilerden bir heyet ile görüşmesini istedi.
KRİZ TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Fransız basınında yer alan haberlere göre, Elysee Sarayı'nda akaryakıt zamları protestolarına ilişkin "kriz" toplantısı düzenleyen Macron, Başbakan Philippe'den muhalefet partilerinin lideriyle ve sarı yeleklilerden bir heyet ile bir araya gelmesini talep etti.
PARİS BELEDİYE BAŞKANI DA HÜKÜMETE TEPKİLİ
Haberlerde, bu konuda Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun da Philippe ile görüşmek istediği ifade edildi. Hidalgo, yaptığı açıklamada, başkentte gerçekleşen protesto gösterilerindeki güvenlik konusunda kendisiyle görüşmeyen hükümeti eleştirdi.
Macron, dün öğle saatlerinde, sarı yeleklilerin akaryakıt zamlarını protesto ettiği başkentteki Charles de Gaulle Meydanı ve çevresindeki caddelerde incelemelerde bulunduktan sonra "kriz" toplantısı için Elysee Sarayı'na geçmişti.
Muhalefet partileri, Macron ve hükümeti gösterilerde şiddete izin vererek protestocuların meşruiyetini zedelemeye çalıştığı yönünde eleştiriyor.
OHAL SİNYALİ
16 GÜNDÜR süren 'Sarı Yelekliler' isyanının bilançosu belirlendi. Gösterilere ülke genelinde 75 bin ve Paris'te ise binlerce kişinin katıldığı belirtildi. 17 Kasım'dan beri süren gösterilerde, 890 kişi yaralandı, bin 81 kişi gözaltına alındı ve 2 kişi de hayatını kaybetti. Macron ise dün sabah protesto gösterilerinin en ateşli noktası olan Zafer Takı ve çevresini inceledi. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, "OHAL ilan etmek benim için tabu bir şey değil" açıklamasında bulunarak olağanüstü hal ilan edilme ihtimali olduğunun sinyalini verdi.
Fransız Le Parisien gazetesi, "Sarı Yelekliler'in öfkesi dinmiyor, hükümet hızlı bir şekilde harekete geçmeli" mesajını gönderdi.
Alman Welt am Sonntag gazetesi, "Şimdi bu devrim mi?" başlığıyla göstericileri eleştirdi.
Belçikalı De Standaard gazetesi Macron'un "Hiçbir şey Paris'teki şiddete gerekçe gösterilemez" ifadesini manşete taşıdı.
Avusturyalı Kurier gazetesi "Sarı yelekliler Paris'i yaktı" başlığını kullandı.
Hollandalı yayın kuruluşu NOS, yeni protestların engellenmesi için OHAL ilan edilmesi gerektiğini bildirdi.
İspanya'nın ünlü El Pais gazetesi, "Sarı Yelekliler Paris'i kaosa sürükledi" dedi.
İtalyan Corriere della Sera ise "Sarı Yelekliler'de şiddet zamanı" başlığını kullanarak, Macron hükümetinin gerekeğini yapacağını kaydetti.
"Sarı Yelekliler"in öfkesi bitmedi. Bir gelinlik mağazasının camını kıran göstericiler, cansız mankene de sarı yelek giydirdi.
Paris'te polis dehşeti
Fransız polisi eylemler sırasında yakaladığı bir göstericiyi öldüresiye dövdü.
Fransa'nın başkenti Paris'te büyük bir kaos yaşanıyor. 17 Kasım'dan bu yana çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.
Coplarla eylemcilere saldıran polisler, göstericileri yerlerde sürüklüyor, darbediyor ve bununla da yetinmeyip yakın mesafeden biber gazı kullanıyor.
Paris'te 8 polis bir göstericiyi dövdü
8 POLİS ÖLDÜRESİYE DÖVDÜ
Dün Fransız polisinin göstericilere müdahalesi sırasında bir protestocuyu öldüresiye dövdüğü anlar kameralara yansıdı. Türkiye'de olsa dünya medyasının ortalığı ayağa kaldıracağı görüntülerde 8 Fransız polisinin 1 göstericiyi öldüresiye dövdüğü görülüyor.
Fransa’da Macron’un istifasını isteyen Sarı Yelekliler, “Üçüncü Perde” gösterisinde yine Paris’i birbirine kattı. Batılı bazı medya organlarıysa, radikal sağ ve solun çoğunlukla desteklediği gösteriler için “Fransız Baharı” tanımını yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ekonomik politikalarına, yeni eklenen vergilere, zenginleri kayırdığı savunulan düzenlemelere ve son olarak akaryakıt zamlarına tepki için sokaklara dökülen ve başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde kaosa neden olan 'Sarı Yelekliler' adlı gruba karşı hükümet Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etmeyi gündeme aldı. Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, bu tarz eylemlerin tekrarlanmaması için Macron'un alacağı önlemler arasında OHAL seçeneğinin de masada olduğunu kaydetti.
17 ve 24 Kasım'daki gösterilerin ardından önceki gün "Üçüncü Perde" adı altında sokağa çıkan göstericilerin sayısı 136 bini buldu. Ülke genelinde 81'i polis 263 kişinin yaralandığı olaylarda, 378'i Paris'te olmak üzere 630 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.
Paris'te birçok dükkanın yağmalandığı, araçların ateşe verildiği ve aralarında meşhur Zafer Takı'nın da bulunduğu müze ve tarihi eserlerin tahrip edildiği gösterilerde bir polis arabasının göstericilerin eline düştüğü ve arabadaki otomatik silahların sarı yelekli kişiler tarafından alındığı görüntüler sosyal medyada binlerce kez paylaşıldı.
FRANSIZ BAHARI MI?
İngiliz medya kuruluşu BBC, yaptığı analizde Sarı Yelekliler'in kimlerden oluştuğunu ve bu isyanın ne anlama geldiğini yorumladı. Fransa medyasında bazılarının protesto gösterilerini Arap Baharı'na benzettiğini belirten BBC, "Sarı Yelekliler kurulu düzene güvenini yitirmiş kesimlerden oluşuyor. Sadece hükümet, Ulusal Meclis ve Senato değil, partiler ve sendikalardan ümidini kesmiş endişeli kalabalıklar. Hükümet, müzakere edecek bir baş, bir örgüt, bir heyet bulamadığı için şaşkın ve çaresiz. Meydanlarda partilere ve sendikalara davet yok, aksine 'sarı kart' var. Radikal sağ tabanın yüzde 82-85, sol tabanın yüzde 75-77 arasında destek verdiği bir eylem" değerlendirmesini yaptı.
Bu arada Rusya merkezli Russia Today kanalına konuşan VIGI polis sendikası başkanı Alexandre Langlois da, "Polislerin çoğu Sarı Yelekliler'i destekliyor. Akaryakıt zammından doğrudan biz etkilendik" dedi.
MACRON HASARI İNCELEDİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te gösterilere sahne olan Charles de Gaulle Meydanı ve Zafer Takı'nda incelemelerde bulundu. Macron, çevrede oluşan hasar hakkında bilgi aldı.
Son protesto gösterilerinde tarihi eserler, özel ve kamu binaları zarar gördü. Onlarca araç ateşe verildi.
TÜRKİYE'DEN SEYAHAT UYARISI
Dışişleri Bakanlığı, olaylar üzerine, Fransa'ya gidecek Türk vatandaşları için seyahat uyarısı yayımladı. Duyuruda, vatandaşlardan, Paris başta olmak üzere şehirlerin gösteri alanlarından uzak durmaları, otoyol ve şehirlerarası yollarda da tedbirli davranmaları istendi. Ayrıca vatandaşların, güvenliklerini tehlikeye sokacak mekanlarda bulunmamaları önemle tavsiye edildi.
Fransa'da akaryakıt zammı protestolarının bilançosu
17 Kasım'dan bu yana çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün ülke çapında gerçekleşen akaryakıt zamları protestolarına ilişkin son rakamlar paylaşıldı.
DÜNKÜ GÖSTERİLERİN BİLANÇOSU
Açıklamada, başkent Paris'te 10 bin olmak üzere ülke genelinde gösterilere 136 bin kişinin katıldığı belirtildi.
Gösterilerde çıkan olaylarda 81'i polis 263 kişinin yaralandığı ifade edilen açıklamada, 378'i Paris'te olmak üzere ülkede toplamda 630 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.
Bu arada, Adalet Bakanı Nicole Belloubet, düzenlediği basın toplantısında, dün gözaltına alınanların yaklaşık 3'te 2'sinin yargılanacağını açıkladı.
2 HAFTADA BİN 424 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Dünkü gösterilerle beraber 17 Kasım'dan bu yana çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya seyahat uyarısı
Fransa'da günlerdir devam eden protestolar yüzünden Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarını, başta Paris olmak üzere şehirlerin gösteri alanlarından uzak durması konusunda uyardı.
Dışişleri Bakanlığı, Fransa'daki protestolara ilişkin bu ülkeye yönelik bir seyahat uyarısı yayımladı.
Fransa'daki ekonomik koşulları protesto etmek amacıyla başlatılan ʺSarı Yeleklilerʺ adlı toplumsal hareketin, ülke çapındaki sokak eylemlerini sürdürdüğünün hatırlatıldığı duyuruda, şunlar kaydedildi:
"850'DEN FAZLA KİŞİ YARALANDI"
"Bugüne dek cereyan eden olaylarda, Fransa'nın farklı şehirlerinde, şehirler arası yolların trafiğe kapatılması, barikatlar oluşturulması, otoyol gişelerinin işgali, son olarak 1 Aralık günü Paris'te şehrin en işlek caddelerinde yürüyüş, barikat kurma, araba yakma ve güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya varan eylemler yeniden yaşanmıştır. Üçüncü haftasına giren eylemlerin bugüne kadarki bilançosuna göre 2 kişi hayatını kaybetmiş, 850'den fazla kişi yaralanmıştır. Yaralananlar arasında yaklaşık 150 güvenlik mensubu bulunmaktadır.
"TEDBİRLİ DAVRANIN"
17 Kasım'dan bu yana devam eden ve şiddet dozu artmakta olan sokak eylemleri nedeniyle, Fransa'da yaşayan ve anılan ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımıza, Paris başta olmak üzere, şehirlerin bilhassa gösteri alanlarından uzak durmaları, güvenliklerini tehlikeye sokacak mekanlarda bulunmamaları önemle tavsiye edilmektedir. Yine mevcut koşullarda, otoyol ve şehirler arası yollarda yapılan yol kapama eylemlerini dikkate alarak tedbirli davranmaları önerilmektedir."
KONSOLOSLUK 24 SAAT HİZMET VERİYOR
Türk vatandaşlarının olayların gelişimiyle ilgili yerel basın-yayın kuruluşlarını yakından izlemelerinde ve Fransız makamları ile Bakanlığın, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinin ve Fransa'daki Başkonsolosluklarının yapabilecekleri ilave uyarı ve duyuruları takip etmelerinde fayda bulunduğunun vurgulandığı duyuruda, vatandaşların ihtiyaç halinde Konsolosluk Çağrı Merkezi'ne başvurmalarının mümkün olduğu belirtildi.
Duyuruda, 24 saat hizmet veren Konsolosluk Çağrı Merkezi'ne Fransa’dan "+33 180 146335", Türkiye'den ise "+90312 292 29 29" telefon numarasından ulaşılabileceği bildirildi.
Gezi olaylarında Türkiye’yi savaş alanı gibi gösteren ve hükümeti hedef alan Avrupa, Paris’teki olayları ise görmezden geldi! İsyan ateşinin kendilerine sıçramasından korkan AB, söz birliği etti. Basın organları ‘Sarı Yelekliler’i eleştirip, Macron’a açık destek verdi.
YORUMLAR