AK Parti’den son dakika İnfaz düzenlemesi açıklaması: Bu...

AK Parti'den son dakika İnfaz düzenlemesi açıklaması: Bu hafta Meclis'e sunulacak.

AK Parti, infaz düzenlemesini de içeren 3. Yargı Paketi’yle ilgili siyasi partilerle görüştü. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan, ilk olarak CHP’nin Meclis Grubu’nu ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleştirilen ve 1 saat 40 dakika süren ziyaretin adından AK Parti heyeti, İYİ Partili yetkililerle görüştü. Ayrıca AK Parti ve MHP kurmayları, ceza infaz sisteminde yapılacak düzenlemelerle ilgili iki gün önce TBMM’de bir araya gelmişti.

24 Mart 2020 - 19:05 - Güncelleme: 25 Mart 2020 - 09:56

'den son dakika  açıklaması: Bu hafta Meclis'e sunulacak

Giriş Tarihi: 24.3.2020  18:15 Güncelleme Tarihi: 24.3.2020  19:01

Son dakika haberi...  Grup Başkanvekili Cahit Özkan, ne ilişkin yaptığı açıklamada "Kanun teklifini bu hafta Meclis'e sunmayı, gelecek hafta da gündeme getirmeyi planlıyoruz." dedi.

AK Parti'den infaz düzenlemesi açıklaması

 Grup Başkanvekili Cahit Özkan,  ile ilgili olarak, "Bu hafta Meclis'e sunmayı önümüzdeki hafta da gündeme getirmeyi planlıyoruz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, infaz kanun teklifi görüşmelerini gerçekleştirdikten sonra gazetecilerin sorularımı cevapladı. Özkan, infaz kanun teklifine ilişkin olarak, "Siyasi partilerle görüşmeleri tamamladıktan sonra teklifi en kısa surede vereceğiz. Bu hafta Meclis'e sunmayı önümüzdeki hafta da gündeme getirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Yüz bin kişi tahliye edilecek

İnfaz paketinde 10 farklı kanunda değişiklik yapılması öngörülüyor. Çalışmayla cezaevindeki 300 bin tutuklu ve hükümlünün üçte birinin tahliye olması bekleniyor.

AK Parti’nin yürüttüğü ve yeni tip koranavirüs (Covid-19) salgınında alınacak tedbirler kapsamında hızlandırılan infaz indirimi düzenlemesine ilişkin çalışmada sona gelindi. AK Parti’nin hazırladığı, infaz düzenlemesini de içeren 3. Yargı Paketi çalışmalarının kapsamı belli oldu. Siyasi parti gruplarına sunulan çalışmayla ilgili görüşmeler tamamladıktan sonra son şekli verilecek teklif TBMM Başkanlığına sunulacak.  Alınan bilgiye göre değişiklikle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hâkimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişiklik yapılması öngörülüyor. İnfaz paketinde yer alacağı düşünülen bir diğer değişiklikler ise şöyle;
* Çalışmaya göre, şartlı tahliye oranı 2/3’ten 1/2’ye indirilecek. Böylelikle, şartlı tahliye oranı kural olarak 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak.
*  Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4’lük şartlı tahliye oranında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
* Mükerrerler (kesinleşmiş cezası varken ikinci defa suç işleyenler) ve buna bağlı cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4’lük şartlı tahliye oranı 2/3’e indirilecek.
* Çalışmayla denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek, herkese maktu bir yıl uygulamak yerine, ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı olarak bir düzenleme yapılacak. Böylelikle, her hükümlünün en az yüzde 40 oranında ceza infaz kurumunda kalması sağlanacak.
* Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlar bakımından denetimli serbestlik süresi bir seneden üç seneye çıkarılacak.

AK Parti'den son dakika İnfaz düzenlemesi açıklaması: Bu hafta Meclis'e sunulacak.

* Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlülerin denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılması süresi iki seneden dört seneye çıkarıldı.
* Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri bir gün, üç gün olarak kabul edilecek.
* Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün uygulanacağı hapis cezalarının sınırı artırılacak, çocuklar da bu kapsama alınacak.
* Çalışmayla toplam tahliye sayısının 100 bini bulması tahmin ediliyor. Cezaevinde şu an 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

AK PARTİ'DEN MUHALEFETE ZİYARET
AK Parti, infaz düzenlemesini de içeren 3. Yargı Paketi’yle ilgili siyasi partilerle görüştü. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan, ilk olarak CHP’nin Meclis Grubu’nu ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleştirilen ve 1 saat 40 dakika süren ziyaretin adından AK Parti heyeti, İYİ Partili yetkililerle görüştü. Ayrıca AK Parti ve MHP kurmayları, ceza infaz sisteminde yapılacak düzenlemelerle ilgili iki gün önce TBMM’de bir araya gelmişti.

 

NELER OLMASI BEKLENİYOR?
Alınan bilgiye göre, değişiklikle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişiklik yapılacak.

Çalışmanın önemli bölümlerinden biri, ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken sürenin kısaltılması. Çalışmaya göre, koşullu salıverilme oranı 2/3'ten 1/2'ye indirilecek. Böylelikle, koşullu salıverilme oranı kural olarak 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak.

Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Mükerrirler (kesinleşmiş cezası varken ikinci kez suç işleyenler) ve buna bağlı cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranı 2/3'e indirilecek.

DENETİMLİ SERBESTLİKTEKİ CEZASIZLIK ALGISI ORTADAN KALKACAK
Tüm hapis cezaları için 1 yıllık sabit bir denetimli serbestlik süresi uygulanmasının, toplumda "cezasızlık" algısına yol açtığı ve "hakkaniyete aykırı bir infaz rejiminin ortaya çıkması sonucunu doğurduğu" eleştirilerine dikkate alan AK Parti, bu konuda da değişikliğe gidiyor.

Çalışmayla denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek, herkese maktu 1 yıl uygulamak yerine, ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı olarak bir düzenleme yapılacak. Böylelikle, her hükümlünün en az yüzde 40 oranında ceza infaz kurumunda kalması sağlanacak.

1 YILLIK DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ GEÇİCİ OLARAK 3 YILA ÇIKARILACAK
Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlar bakımından denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılacak.

ANNE VE YAŞLILARA DA TAHLİYE YOLU
Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlülerin denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılması süresi 2 yıldan 4 yıla çıkartıldı.

Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken süreler, azami süre sınırına bakılmadan denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.

ÇOCUKLARIN 1 GÜNÜ 3 GÜN SAYILACAK
Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün 3 gün olarak kabul edilecek.

KONUTTA İNFAZ USULÜNÜN KAPSAMI GENİŞLETİLECEK
Hapis cezalarının hafta sonu ve gece ceza infaz kurumunda kalmak suretiyle infaz edilebilmesine ilişkin 6 aylık sınır, kasıtlı suçlar bakımından 1 yıl 6 aya, ölüme neden olma hariç taksirli suçlar bakımından ise 3 yıla çıkarılacak.

Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün uygulanacağı hapis cezalarının sınırı artırılacak, çocuklar da bu kapsama alınacak.

Böylelikle konutta infazın sınırı, kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş erkeklerde 6 aydan 1 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişilerde 1 yıldan 2 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişilerde 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.

Toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği Adli Tıp Kurumu raporuyla tespit edilenlerin cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanacak.

Yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan ya da adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlü kadınların cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanacak.

İNFAZ HAKİMLİĞİNİN GÖREV VE YETKİLERİ GENİŞLETİLECEK
Çalışmayla ayrıca infaz hakimliğinin görev ve yetkileri genişletilerek, infaz aşamasında verilecek tüm kararların infaz hakimleri tarafından verilmesi sağlanacak.

Çalışmayla yapılacak diğer deşikliklerle hükümlünün eş veya çocuklarının sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle bakıma muhtaç olmaları halinde de infaza ara verilebilmesine imkan tanınacak. Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1 yıl 6 ay ertelenebilecek. Hükümlünün bakıma muhtaç çocuklarının barındırılmasına ilişkin hükümlerin tutuklular bakımından da uygulanabilmesine imkan tanınacak.

Açık ve kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin salgın hastalık halinde de kuruma ait telefon ve faks cihazından derhal yararlandırılması sağlanacak.

"CANAVARCA HİS"LE İŞLENEN SUÇLARDA CEZA ARTACAK
Yaralama suçunun canavarca his saiki ile örneğin kezzap atmak suretiyle işlenmesi durumunda ceza artırılacak. Azami verilecek ceza süresi 13 yıl 6 aydan 18 yıla çıkarılacak.

Kaçakçılık suçlarında malın değerinin azlığı indirim nedeni olarak kabul edilecek, kovuşturma evresi için de etkin pişmanlık imkanı getirilecek.

YAKLAŞIK 100 BİN KİŞİNİN TAHLİYE EDİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR
İnfaz yasasında yapılacak bu değişikliklerle koşullu salıverilme oranı denetimli serbestlik süresinin çıkarılması halinde tahliye olacakların sayısının 80 bine kadar çıkması bekleniyor.

Cezaevinde ya da dışarıda 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlar ve 70 yaşını geçen hükümlüler için denetimli serbestliğin 4 yıl uygulanmasıyla 2 bine yakın hükümlünün tahliyesi olacağı tahmin ediliyor.

Çalışmayla toplam tahliye sayısının 100 bini bulması öngörülüyor.

Cezaevinde şu an 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

AK PARTİ'DEN CHP'YE İNFAZ DÜZENLEMESİ ZİYARETİ
AK Parti heyeti, infaz düzenlemesini de içeren 3. Yargı Paketi'yle ilgili bilgi vermek için CHP Meclis Grubu'na ziyarette bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Muş ve Özkan, burada CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Engin Özkoç'la görüştü.

Görüşmede, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Parti Meclisi Üyesi Bülent Tezcan, CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ile CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de yer aldı.

Özkan ve Muş'a, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ile AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç eşlik etti.

Basına kapalı gerçekleştirilen ziyaret 1 saat 40 dakika sürdü.

Bu arada AK Parti heyetinin, saat 13.00'te İYİ Parti'yi, saat 16.00'da HDP'yi ziyaret edeceği öğrenildi. AK Parti heyeti, geçen hafta da MHP heyetiyle görüşmüştü.

İnfaz düzenlemesini içeren kanun teklifinin, görüşmelerin tamamlanmasının ardından Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.

AK Parti'den son dakika İnfaz düzenlemesi açıklaması: Bu hafta Meclis'e sunulacak

  ne zaman gelecek?  tarih verdi kimler faydalanacak?

  ne zaman gelecek? Sorusu milyonlar tarafından merak ediliyor. Mahkumlara af tasarısı olarak bilinen infaz düzenlemesi için  'den beklenen açıklama geldi. MHP 'nin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız bir son dakika açıklamasında bulundu. Twitter adresi üzerindne açıklama yapan Yıldız, düzenlemenin bu ay sonuna kalmadan yasalaşacağını söyledi ve tahliye olacak mahkum sayısını verdi. Uyuşturucu suçlarının da kapsam içine alınmasıyla birlikte tahliye olması beklenen mahkum sayısı 112 bine çıktı. Yasayla birlikte cezada yüzde 50 indirim yapılacak ve denetim serbestlik 3 yıl olacak.

Af son dakika ne zaman gelecek? MHP tarih verdi

Mahkumlara af son dakika ne zaman gelecek? Sorusu milyonlar tarafından merak ediliyor. İnfaz düzenlemesi için geri sayım devam ederken MHP 'den bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, infaz düzenlemesi ile birlikte tahliye olacak mahkum sayısına yer verilirken, Meclisten düzenlemenin detayları için yeni bilgiler de geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Yıldız, 75 bin mahkumun ilk aşamada tahliye olacağını, daha sonra infaz ertelemesi olursa sorunun büyük oranda çözüleceğini söyledi. Düzenleme, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu başta olmak üzere 10 farklı kanunda değişiklik öngörüyor

AK Parti ve CHP, infaz düzenlemesi için bir araya geldi

AK Parti ve CHP grupları, ceza infaz düzenlemesini görüşmek üzere TBMM'de bir araya geldi.

AK Parti heyeti, ceza infaz düzenlemesini görüşmek üzere CHP TBMM Grubu'nu ziyaret etti. AK Parti heyetini girişte CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç karşıladı. Görüşmeye; AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Cahit Özkan, Adalet Komisyonu üyeleri katıldı. CHP heyetinde ise Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç ve Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ankara Milletvekili Murat Emir yer aldı. Adalet Bakanı Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan da görüşmeye katıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında tokalaşmayan partililer, toplantıda da aralarında bir koltuk boş bırakarak otu

Yıldız yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Bu kanun teklifi ay sonuna kalmaz yasalaşır.75 bin kişi tahliye olur. Ardından bir infaz ertelemesi getirilirse bu sorun büyük oranda çözülür. Ülkeni ve geleceğini düşün virüse karşı alınan tedbirlere uy. Unutma...!. Yaşam hakkı tüm hakların önündedir."

10 MADDEDE DEĞİŞİKLİK OLACAK

Düzenleme, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu başta olmak üzere 10 farklı kanunda değişiklik öngörüyor

Koşullu salıverilme oranı yüzde 67'den yüzde 50'ye indiriliyor; ancak terör ve örgütlü suçlar ile kasten öldürme suçu indirim kapsamı dışında tutulacak.

Tekrar eden suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçlarındaki 4'te 3'lük salıverilme oranı da 3'te 2'ye indiriliyor.

Herkese kesin 1 yıl uygulamak yerine; hükmedilen cezayla orantılı olarak bir düzenleme yapılıyor. Böylelikle, her hükümlünün en az yüzde 40 oranında ceza infaz kurumunda kalması sağlanmış olacak.

Denetimli serbestlik süresi, en az 1 yıldan en az 3 yıla çıkarılıyor.

TAHLİYE OLACAK MAHKUM SAYISI

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, uyuşturucu suçlarının da kapsam içine alınmasıyla birlikte tahliye olması beklenen mahkum sayısı 112 bine çıktı. Yasayla birlikte cezade yüzde 50 indirim yapılacak ve denetim serbestlik 3 yıl olacak.

CORONA NEDENİYLE DÜZENLEME HIZLANDIRILDI

Seçimin üstünden 2 yıl geçmesine rağmen hala gündeme gelmeyen infaz düzenlemesi, corona virüs pandemisi nedeniyle hızlandırıldı. Pandeminin cezaevlerine gelmemesi için hızlandırılan düzenleme ile mahkumların büyük çoğunluğunun tahliye edilmesi bekleniyor.

KAPSAM DEĞİŞEBİLİR

AK Parti tarafından hazırlanan ve MHP ile yapılan görüşmelerle son şeklini alacak düzenlemeye uyuşturucu madde ticareti ve örgütlü suçların da eklenmesi bekleniyor. Öte yandan tekrar suç işleyenlerin de kapama alınmasını savunanlar var. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise infaz düzenlemesi için yaptığı açıklamada düzenlemenin tutukluları da kapsaması gerektiğini belirtti.

AK Parti 'nin Meclisten tam mutabakat ile geçmesini istediği infaz düzenlemesine yeni değişiklikler yapılacak.

HANGİ TARİHTEN ÖNCE İŞLENEN SUÇLAR?

Yapılan son açıklamada, infaz düzenlemesinin 1 Mart 2020 'den önce işlenen suçlarda geçerli olacağı bildirildi.

CEZAEVİ KAPASİTESİ: 235 BİN

HÜKÜMLÜ SAYISI: 257 BİN

TUTUKLU SAYISI: 43 BİN

CEZAEVİNDEKİ TOPLAM KİŞİ SAYI: 300 BİN

UYUŞTURUCU: 65 BİN

HIRSIZLIK: 45 BİN

CİNAYET: 34 BİN

TERÖR: 37 BİN

YAĞMA-GASP: 27 BİN

ÖRGÜTLÜ SUÇLAR: 4 BİN

DİĞER: 89 BİN

TOPLAM: 300 BİN

1 AY CEZAYA BİLE HAPİS

Düzenleme ile kamuoyunda rahatsızlık yaratan ve cezasızlık algısı doğuran konularda önemli bir adım atılacağı ifade ediliyor. Buna göre, erteleme, paraya çevirme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi karar verilmeksizin 1 ay dahi hapis cezası alanların belirli bir süre cezaevine konulması öngörülüyor. Mevcut sistemde 18 ayın altında ceza alan biri cezaevine hiç girmiyordu. Çünkü 18 ay cezanın infazı yani 2/3'ü 1 yıl olarak hesaplanıyordu. Bu sürede denetimli serbestlik kapsamına girdiği için bu kişiler cezaevine hiç girmiyordu.

İkinci yargı paketi son dakika içeriği nedir?

İkinci Yargı Paketi son dakika haberleri yakından takip ediliyor. 2. Yargı Paketi'nde neler var? 20 Mart'ta AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız." açıklamasında bulunmuştu. Bugün Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, adalet hizmetlerinde koronavirüse karşı alınacak tedbirlerle ilgili toplantının ardından açıklama yaptı. Yargı Strateji Belgesi kapsamında daha önce 1. Yargı Paketi'nin sunulduğunu hatırlatan Muş, "Şu anki 2. Yargı Paketi oluyor. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki değişiklik 2. Yargı Paketimiz." ifadesini kullandı.

Bu haber 201297 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Komşuda Türkiye heyecanı! Yunanistan Miçotakis'in Ankara ziyaretini bekliyor! Başkan Erdoğan'ın o sözlerine flaş değerlendirme
Komşuda Türkiye heyecanı! Yunanistan Miçotakis'in Ankara...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet...