YSK 600 milletvekilinin 81 ile dağıtımını yaptı
Giriş Tarihi: 22.4.2018 02:13 Güncelleme Tarihi: 22.4.2018 11:01
YSK, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının tespitinde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden alınan ve Başkanlığa gönderilen 2017 yılı nüfus bilgilerini esas aldı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçiminde aday olacakların emeklilik ve ayrılma esasları ile seçim çevreleri ve milletvekili sayısına ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Kararda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 76'ncı maddesinin son fıkrasına göre, hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve silahlı kuvvetler mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacakları ve milletvekili seçilemeyecekleri hatırlatıldı.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 18'inci maddesi kapsamına giren kamu görevlileri, siyasi parti il ve ilçe teşkilatı yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları (subay ve astsubaylar) ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların, milletvekili adayı olabilmeleri için istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında ayrım yapılmaksızın dilekçelerini öngörülen sürede vermiş olmaları gerektiği bildirildi.
Öngörülen tarihten sonra emeklilik veya istifa isteminde bulunanların, 24 Haziran'da yapılacak seçimde aday olmalarına kanunen imkan bulunmadığı vurgulandı.
Buna göre, milletvekili adayı olmak isteyen hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subay ve astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların, en geç 26 Nisan 2018 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekiyor.
Kamu görevinden emekli olarak adaylık başvurusunda bulunacaklar için de emeklilik dilekçesini verecekleri son tarih 26 Nisan olarak belirlendi.
Ankara'da 3, Bursa'da 2 seçim bölgesi
YSK, 2839 sayılı Kanun'un 4 ve 5'inci maddeleri gereğince belirlenecek seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının tespitinde, Türkiye istatistik Kurumu Başkanlığınca 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden alınan ve Başkanlığa gönderilen 2017 yılı nüfus bilgilerini esas aldı.
Yapılan tespit sonucunda çıkaracağı milletvekili sayısı 18'e kadar olan iller 1, çıkaracağı milletvekili sayısı 19'dan 35'e kadar olan iller 2, çıkaracağı milletvekili sayısı 36 ve daha fazla olan iller 3 seçim çevresine bölündü.
YSK, 600 milletvekilinin 81 ile dağıtımını yaptı.
Buna göre, 36 milletvekili çıkaracak Ankara 3, 20 milletvekili çıkaracak Bursa 2, 98 milletvekili çıkaracak İstanbul 3 ve 28 milletvekili çıkaracak İzmir 2 seçim çevresine bölündü.
Bu seçimde ilk kez 3 seçim çevresine bölünen Ankara'da bir milletvekiline 151 bin 250 kişi düşecek.
Bala, Çankaya, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı ve Şereflikoçhisar 1 numaralı seçim çevresi, Akyurt, Altındağ, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam ve Pursaklar 2 numaralı seçim çevresi, Ayaş, Beypazarı, Etimesgut, Nallıhan, Sincan ve Yenimahalle 3 numaralı seçim çevresi olması kararlaştırıldı.
İlk kez 2 seçim çevresine bölünen Bursa'da bir milletvekiline 146 bin 840 kişi düşecek.
Büyükorhan, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli ve Osmangazi 1 numaralı seçim çevresi, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Keles, Kestel, Mudanya, Orhangazi, Yenişehir ve Yıldırım 2 numaralı seçim çevresi oldu.
Bartın tek vekille temsil edilecek
İstanbul'da bir milletvekiline 153 bin 359 kişi, İzmir'de ise bir milletvekiline 152 bin 845 kişi düştü.
24 Haziran'daki milletvekili genel seçiminde tek milletvekili çıkaracak il ise Bartın oldu. Bir önceki seçimde bu ilden TBMM'ye 2 milletvekili gitmişti.
Milletvekillerinin illere göre dağılımı şöyle:
Adaylık için 100 bin imza yetmeyecek!
10 maddelik mini uyum paketine göre, cumhurbaşkanı seçimine adaylık şartları netleşti: 100 bin imza yetmeyecek, aday olmak isteyen 131 bin TL ödeyecek.

100 bin imza ile adaylık için popülarite yetmeyecek. En yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarının on katının (131 bin TL) ilgili maliye veznesine emaneten yatırıldığına dair makbuzla aday olabilecek.
10 MADDELİK UYUM PAKETİ NETLEŞTİ
Anayasa değişikliği uyarınca getirilen 100 bin seçmenin imzasıyla Cumhurbaşkanı seçimine adaylık şartları, AK Parti ve MHP'nin, önceki akşam 10 maddelik mini uyum paketi ile netleşti. Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nda değişiklik öngören 10 maddelik ortak uyum teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Genel Kurul gündemine salı günü indirilmesi beklenen teklif özetle şöyle:
GURBETÇİ SEÇMENLER
- Cumhurbaşkanı seçimi 2. tura kalması halinde yurt dışındaki seçmenler, seçimden önceki 3. güne kadar herhangi bir temsilcilikte oy kullanabilecek.
- Yurt dışında yaşayan seçmenler YSK tarafından belirlenen oy verme günlerinden birinde oy kullanabilecek.
- Siyasi partiler yurt dışında her oy verme günü için ayrı sandık kurulu üyesi bildirebilecek.
YA CUMHURBAŞKANI YA VEKİL
- Bir kimse Cumhurbaşkanlığı'na ve milletvekilliğine aynı anda aday olamayacak.
- Cumhurbaşkanının ikinci tur oylamada seçilmesi veya seçilemeyip yenilenen seçimler sonucu seçilebilmesi halinde, 5 yıllık seçim döneminin hesabında TBMM seçimlerinin de yapıldığı 1. tur oylama tarihi esas alınacak.
- Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve genel seçime bir yıl veya daha az süre kalması halinde, Cumhurbaşkanı seçimi, boşalmayı takiben 60. günden sonraki ilk pazar günü TBMM seçimi ile birlikte yapılacak. Ancak TBMM seçimlerine 1 yıldan fazla süre varsa, makamın boşladığı günü takiben 45 gün içindeki son pazar sadece Cumhurbaşkanı seçimi gerçekleştirilecek. Bu şekilde seçilen Cumhurbaşkanı, TBMM seçim tarihine kadar görevine devam edecek.
ERTESİ GÜN İKAME OLMAYACAK
- Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1. tur oylamada bir adayın geçerli oyların salt çoğunluğu alamaması halinde oylamayı takip eden 2. pazar günü 2. tur oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak. Ancak adaylardan biri herhangi bir nedenle seçime katılmazsa boşalan adaylığa ilk turdaki oy sırasına göre aday ikamesi yapılacak. Yani ilk turda en çok oyu alan 3. aday 2. tur oylamaya girecek.
- Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılacak. Adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamazsa seçim yenilenecek. Ve kesin sonuçların ilanından sonra gelen 45. günü takip eden ilk pazar sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılacak.
- Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa TBMM üyeliği sona erecek.
HER PARTİ TEK ADAY
- Cumhurbaşkanlığı'na siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan siyasi partiler ve en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.
- Aday gösterilmek, kişinin yazılı muvafakatine bağlı olacak.
- TBMM'de grubu bulunan partiler "grup kararı" ile grubu bulunmayanlar yetkili organlarının kararıyla aday gösterebilecek.
- Her parti veya parti grubu sadece bir aday için başvurabilecek. Ancak bir kişiyi birden fazla parti aday gösterebilecek.
- Adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilirse YSK 5 günlük süre verecek. Bu sürede eksikleri gideremeyen partiler, aday göstermekten vazgeçmiş sayılacak.
ADAY OLAN 131 BİN TL ÖDEYECEK
- Seçmenlerce aday gösterilmek isteyen kişi, kimlik ve açık adres bilgilerini ihtiva eden başvuru dilekçesi ve seçilme yeterliğine ilişkin belgelerin yanı sıra, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarının on katının (131 bin TL) ilgili maliye veznesine emaneten yatırıldığına dair makbuzla başvuracak.
- YSK, başvuru dilekçeleri ve belgeleri 2 gün içinde inceleyecek. YSK'nın reddettiği adaylar yeniden inceleme talebinde bulunabilecek. Bu talep de 3 gün içinde karara bağlanacak. YSK'nın istediği belgelerden eksik olanları 2 gün içinde tamamlayamayanların başvuruları reddedilecek.
- YSK başvurusu kabul ettiği kişileri ilan edecek. Seçmenler bu kişilerden sadece biri için bir kez teklifte bulunabilecek. Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracak. Başvuran seçmene belge verilecek.
- Bu şekilde aday olanlar Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu çerçevesinde bağış ve yardım alabilecek.Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri
E-Posta: [email protected]..
YORUMLAR