Giriş kTarihi: 19.05.2017 07:47 Son Güncelleme Tarihi: 19.05.2017 09:31k
Vergi borcu yapılandırmasında kritik tarih 31 Mayıs
Vergi borcunda milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yapılandırma uygulamasında ikinci taksit ödeme süresi 31 Mayıs'ta son buluyor.
- Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK ve belediyelere borçlar düzenleme kapsamında yer alıyor. Bu borçlardan biri için yapılandırma yapanların ilk iki taksiti ödemesi gerekiyor. Ocak ayındaki ödemeler mayıs ayına ertelenmişti.
MALİYE BAKANI UYARMIŞTI
Maliye Bakanı Ağbal, NTV yayınında yeniden yapılandırmadan yararlananların mayıs ayında ödeme yapması gerektiğini belirterek, "Bunun telafisi yok. Yeni yapılandırma kanunu ödenmeyen dönemler için yeni bir imkan sunmuyor. Son şans, mutlaka borcunuzu ödeyin" uyarısı yapmıştı.- Maliye Bakanı, " Gerek birinci taksiti ödememiş gerek peşin ödemesini yapmayanlar için mayıs ayı son fırsattır. Böylelikle kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmaya devam etsinler. Mayıs ayı içinde ödemesini yapmayanlar için gerekli takibatı yaptıracağız" ifadelerini kullanmıştı.
- Yapılandırma sürecinde taksitler iki ayda bir ödeniyor. İlk iki taksiti ödemeyenler yapılandırma hakkını kaybedecek.
KAÇ TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK?
Yapılandırılan borç 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenecek.TAKSİTLER ÖDENMEZSE NE OLACAK?
Borçların bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkı kaybedilecek. Başka bir deyişle iki taksiti art arda ödemeyenin yapılandırma hakkı son bulacak.GELİR İDARESİ BU İLANLA UYARDI
Gelir İdaresi Başkanlığı "Yapılandırmanız Bozulmasın" ilanıyla vatandaşları uyardı.
Bireysel emeklilik sisteminde (BES) yeni dönem (Maaşlardan ne kadar kesilecek?)
Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım 1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girdi.
Sisteme yılbaşında bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör firmaları dahil olurken, 45 yaş altı memurlar ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan firmalar BES'te yerini aldı.
Yaklaşık 2,5 milyon memurun maaşından ilk kesintiler başladı. Hangi memurdan ne kadar kesinti olacak? İşte cevabı...
OTOMATİK KATILIM ZORUNLU, ÇIKMAK İSTERSEK NE YAPACAĞIZ? İZLE
HANGİ MEMURDAN NE KADAR KESİNTİ YAPILACAK?
8/3 hizmetli 60 TL
9/1 öğretmen 62 TL
8/3 pratisyen doktor 64 TL
3/2 memur 65 TL
4/3 ebe-hemşire 66 TL
2/1 öğretmen 79 TL
1/4 müdür 80 TL
1/4 mühendis 100 TL
Peki milyonlarca çalışanı ilgilendiren otomatik sistem nasıl işliyor? Ne zaman çıkış yapılabilecek? İşte milyonlarca çalışanı ilgilendiren sistem...
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
İşveren, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı'nca uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edecek. Sisteme otomatik olarak her ay belli bir para yatırılacak.KİMLERİ KAPSIYOR?
1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yani 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik geliyor. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak.
Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.
KİMLER SİSTEME NE ZAMAN GİRECEK?
14 milyonun üzerinde çalışan sisteme dahil olacak. İlk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017'de sisteme girdi. Memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017'de sisteme dahil oldu. 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör, 1 Temmuz 2017'de, mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018'den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019'dan itibaren sisteme girebilecek.MAAŞTAN NE KADAR KESİLECEK?
Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
En düşük kesinti 53 lira, en yüksek 340 lira olacak.
- Aylık prime esas kazancınız, 2 bin liraysa, maaşınızdan aylık 60 lira kesilecek. 3 bin 500 liraysa, aylık 105 lira kesinti yapılacak. 5 bin liraysa, her ay 150 lira kesilecek.
ÖDEMEYE ARA VERİLEBİLECEK Mİ?
Çalışan, belirlenenden daha yüksek bir oranda ödeme yapmak istediğinde bunu işverene bildirebilecek, katkı payı ödemeye azami 3 ay ara vermeyi talep edebilecek.SİSTEMDEN NE ZAMAN, NASIL ÇIKILABİLECEK?
Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Çalışanlar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak.
Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin ulaşmasını takiben 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte çalışana iade edilecek.
Cayma hakkı bir başkasına veya işverene devredilemiyor.
DEVLET KATKISI NASIL OLACAK?
Sisteme dahil olanlara devlet aylık katkı payının yüzde 25'i destekte bulunacak. Ayrıca cayma hakkını kullanmayanlara bir kereye mahsus olmak üzere bin lira destek verilecek. En az 10 yıl sistemde kalıp birikimlerini maaş olarak almak isteyenlere devlet toplam birikimin yüzde 5'i kadar bir katkı daha verecek.
İlk 3 yılda sistemden ayrılanlara devlet katkısı verilmeyecek. Devlet katkısı hak ediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10 yıl için yüzde 35, 10 yılını dolduranlar için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde 100 olacak.
HALEN BİREYSEL EMEKLİLİĞİ OLANLAR NE YAPACAK?
Mevcutta bireysel emeklilği olanlar da otomatik olarak sisteme girecek. İsteyen iki BES'i de bir arada devam ettirebilir. Ya da 2 ay sonra zorunlu BES'te cayma hakkı kullanılarak mevcut BES'le devam edilebilir. Mevcut BES'i iptal edip yeni sisteme geçerseniz, geçmişe yönelik haklarınız iptal olur. Yeni sözleşmenizdeki haklar geçerli olur.İŞ DEĞİŞTİRİNCE NE OLACAK?
Başka bir işe geçildiğinde, yeni işyeriniz de otomatik katılım kapsamında ise çalışanın daha önce kazandığı birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni emeklilik planına aktarılacak. Yeni işyeri otomatik katılım kapsamında değilse, çalışan isterse önceki işyerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri kendi yapabilecek.İŞVEREN DÜZENLEMEYE UYMAZSA CEZASI VAR MI?
İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 100 TL idari para cezası uygulanacak.
Ayrıca BES'e otomatik katılımda, işveren, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorunda
YORUMLAR