Türkiye manşetlerde! 'Dünyanın en güçlü adamının desteği yeterli değil'
Giriş Tarihi: 06.07.2023 Güncelleme Tarihi: 06.07.2023
İsveç umudunu ABD’ye bağladı! Kritik görüşme dünyanın gündeminde: Dikkat çeken Türkiye detayı
Kritik zirve öncesi Beyaz Saray'da Türkiye mesaisi! New York Times'tan dikkat çeken Erdoğan vurgusu! İsveç NATO'ya girebilecek mi?
Tüm dünya 11-12 Temmuz'da gerçekleşecek NATO Zirvesi'ni bekliyor. İttifaka dahil olma umudunu Türkiye'ye bağlayan İsveç'in konuyla ilgili çabaları sürerken İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşerek son kez "Bizi NATO'ya alın" çağrısında bulundu. Görüşme sonrası Batı basınında yer alan haberlerde ise Türkiye'nin rolüne dikkat çekildi.
Dünya, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda vereceği karara kilitlendi. NATO umudunu Türkiye'nin onayına bağlayan İsveç, kritik görüşme öncesi tabiri caizde son kozunu oynadı ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ABD lideri Joe Biden ile görüştü. ABD Başkanı Biden'ın Türkiye mesajının ardından New York Times da Erdoğan vurgusuyla dikkat çeken bir yorum yaptı.
İsveç'in aksine Türkiye'nin taleplerini yerine getiren Finlandiya NATO'ya üye olurken İsveç'in bu tutumu değişmeye başladı. İsveç sonunda terör örgütü destekçilerine hapis cezası öngören yasaya onay verdi.
1 Haziran'da yürürlüğe giren yasa ile terör örgütünün faaliyetlerini teşvik eden, güçlendiren veya destekleyenlere en fazla 4 yıl hapis cezası verilmenin önü açıldı. Yasa ile Türkiye'nin taleplerini yerine getirdiğini belirten İsveç son kozunu oynadı.
DÜNYANIN GÖZÜ BRÜKSEL'DE
Türkiye'nin, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi'nde İsveç'in üyeliği konusunda nasıl bir tavır takınacağı merak edilirken, Brüksel bugün konuya ilişkin kritik önemde bir toplantıya ev sahipliği yapacak.
Kritik zirveden saatler önce İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ABD ziyareti kapsamında Başkan Joe Biden ile görüştü.
Biden İsveç'in NATO'ya katılmasını "endişeli bir şekilde beklediğini" söyledi.
Al Jazeera Biden'ın mesajı için "Beyaz Saray, Türkiye'ye, önümüzdeki hafta Litvanya'da yapılacak NATO zirvesi öncesinde Çarşamba günü İsveç'in ittifaka katılma hedefini onaylaması çağrılarını da yineledi" yorumunda bulundu.
Beyaz Saray'dan Ankara'ya verilen mesajlara baş döndüren trafik eklendi, uluslararası ve yerel medyada 'Türkiye ABD'nin baskısını hiçe sayıyor', 'ABD saygınlığını tehlikeye atmaya hazır görünüyor' başlıkları atıldı.
Avrupa'nın kaderini değiştirebilecek tarihe yalnızca beş gün kala bütün dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi. NATO'nun en büyük gücü ABD başta olmak üzere ittifak üyeleri Ankara'nın yakacağı yeşil ışığı beklerken, Beyaz Saray İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u ağırladı.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla tutum değiştiren İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye'nin vetosuna takıldı. Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11 Temmuz'da başlayacak tarihi NATO Zirvesi'nde ittifaka katılma hayali kuran Stockholm yönetimi için süre daralıyor.
İsveç Başbakanı Kristersson'la kameraların karşısına çıkan ABD lider Joe Biden, "ABD'nin İsveç'in NATO üyeliğini tamamen, tamamen desteklediğini tekrarlamak isterim. Bunun önemi çok açık. İsveç ittifakımızı daha da güçlü hale getirecek ve NATO içinde sahip olduğumuz aynı ilkelere sahip. NATO'ya üye olmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.
'KARARLARI YALNIZCA TÜRKİYE ALACAK, BİLİYORUZ'
Ortak basın toplantısında konuşan Ulf Kistersson ise, "İsveç'in NATO üyeliğine verdiğiniz güçlü desteği takdir ediyorum. Bizim için anlamı çok büyük" ifadesini kullandı. İsveç Başbakanı, daha sonra büyükelçilikte yaptığı açıklamada ise, "Bir hafta sonra Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinin bu işi bitirmek için son derece doğal bir zaman olduğunun farkındayız. Ancak aynı zamanda Türkiye'ye ait kararları yalnızca Türkiye'nin alacağını da biliyoruz" ifadesini kullandı.
Beyaz Saray sözcüsünün Türkiye'ye verdiği mesaj daha netti, Karine-Jean Pierre Ankara'ya en kısa zamanda İsveç'in üyeliğini onaylama çağrısını yineledi.
BAŞDÖNDÜREN TRAFİK
ABD'nin başkenti Washington'da bunlar yaşanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsveç'in yasal düzenlemeler gerçekleştirse de terör yandaşlarının gösterilerine izin vererek atılan adımları boşa çıkardığını söyledi.
Baş döndüren trafiğe, Washington-Ankara hattında çalan bir telefon da eklendi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken telefonda İsveç'in NATO üyeliğini ele aldı.
Le Monde Hakan Fidan'ı yazdı: Türkiye'nin kara kutusu!Haberi Görüntüle
Antony Blinken, Twitter hesabından "Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile uzun yıllara dayanan ABD-Türkiye ikili savunma ilişkileri ve NATO Zirvesi hakkında iyi bir görüşme gerçekleştirdim. Şimdi İsveç'in İttifak'a resmen katılma zamanı" mesajını paylaştı.
MACARİSTAN TÜRKİYE'NİN İŞARETİNİ BEKLİYOR
1 Haziran'da yeni terörle mücadele yasasını yürürlüğe sokan İsveç'te, geçen hafta polisin izniyle bir provokasyon daha gerçekleşti. Cami önünde Kur'an-ı Kerim yakılması Türkiye'nin sert tepkisini çekerken, olay Ocak ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılması ve yine kutsal kitabın yakılması gibi provokasyonları hatırlattı.
NATO'ya katılabilmek için Türkiye'nin onayına ihtiyaç duyan İsveç, aynı zamanda Macaristan da yeşil ışık bekliyor. Budapeşte yönetimi, Türkiye'nin İsveç'e NATO kapısını açması halinde aynı adımı atacağını duyurdu. Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, "Türkiye'nin tutumunda bir değişiklik olursa, Macaristan'ın NATO üyeliği konusunda hiçbir ülkeyi engellemeyeceği sözünü tutacağız" dedi.
BRÜKSEL'DE HASSAS BİR TOPLANTI
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında ise bugün fazlasıyla hassas bir toplantı var. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk ve İsveçli yetkililerle buluşuyor. Görüşmenin ardından bir basın toplantısı bekleniyor.
NEW YORK TIMES: BIDEN İPLE ÇEKİYOR
Washington, Ankara, Brüksel ve Budapeşte hattında yaşananlar, beklendiği gibi hem uluslararası medyada hem de yerel medyada gündemi belirledi. Amerikan New York Times gazetesi, 'Biden, İsveç'in NATO'ya katılmasını iple çektiğini söylüyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı, haberin spotunda Stockholm'ün askeri ittifaka katılmasının Türkiye'nin muhalefeti nedeniyle durduğu vurgulandı.
New York Times'la aynı başlığı kullanan Al Jazeera, Stockholm'de bir kez daha Kur'an-ı Kerim yakılması üzerine Türkiye'den yükselen tepkileri öne çıkardı.
İngiliz The Guardian gazetesi 'Biden kilit zirve öncesinde İsveç'in NATO üyeliğini güvenceye alma çabalarını artırıyor' derken, itirazlarını geri çekmesi amacıyla Türkiye'yi ikna etme çabalarının devam ettiğini aktardı.
Amerikan Bloomberg haber ajansı ise, 'Biden İsveç Başbakanı ile buluşurken, Türkiye ABD'nin F-16'lar için baskısını hiçe sayıyor' başlığını tercih etti. Ajansa göre, Washington'dan savaş uçakları satın almak isteyen Ankara söz konusu talebin İsveç'in NATO üyeliğiyle ilişkilendirilme girişimlerini şiddetle reddediyor.
SKANDAL ANALİZ
Foreign Policy dergisindeki skandal analizin başlığı, 'İsveç NATO'nun bekleme odasında iyi gidiyor-Türkiye'nin son şantaj girişimleri İsveçlilerin cesaretini kıramayacak' oldu. Bir Amerikan B-1B stratejik bombardıman uçağının ilk kez İsveç topraklarına indiğini ve İskandinav ülkesinin NATO üyeliğinin eşiğinde olduğunu belirten analist Elisabeth Braw, Stockholm'de bir kez daha Kur'an-ı Kerim yakılmasının Türkiye'yi yeniden öfke nöbetine sürüklediğini yazdı.
İsveç'in bekleme süresinin uzayacak gibi göründüğünü dile getiren Braw'a göre, ABD İsveç'e askeri yığınak yaparak 'müstakbel oyunbozan'lara üyeliğin önüne taş koyma çabalarının işe yaramayacağının sinyalini verdi.
'KARAR TÜRKİYE'NİN ELİNDE'
İsveç medyasından Sydsvenskan karamsar bir başlıkla okurlarının karşısına çıktı, 'Kristersson: NATO'ya giriş hakkında hiçbir şey net değil' diyen gazete gelecek hafta Vilnius'ta gerçekleşecek zirvede İsveç'in ittifaka katılmasını bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayabileceği yorumunu yaptı ve "Karar Türkiye'nin elinde" ifadesine yer verdi.
Beyaz Saray'daki görüşmeyi ilk sayfadan veren Göteborg-Posten gazetesi 'Biden NATO'daki İsveç için: Çok önemli' başlığını tercih etti.
Svenska Dagbladet'in manşeti ise, 'ABD saygınlığını tehlikeye atmaya hazır görünüyor' oldu.
Dagens Nyheter gazetesinde Karin Eriksson imzasıyla yayımlanan analiz ise, tabloyu net olarak ortaya koydu: 'Dünyanın en güçlü adamının desteği yeterli değil.' Analizin spotunda "Ancak mutlak olan bir şey var: Başkan Biden İsveç'in NATO üyeliği yolunda bir engel değil" denildi.
Afton Bladet gazetesi, ilk sayfasından 'Ulf Kristersson dün gece: Şu an elimizden gelen her şeyi yapıyoruz' başlığıyla gelişmeleri aktardı.
Rusya komşusu Finlandiya ve diğer kuzey ülkesi İsveç'in NATO'ya üye olmaması konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyor. Ancak Putin'in emri ile Ukrayna'da başlayan savaş sonrası Moskova'nın planı tabiri caizse ters tepmiş durumda. Zira Ukrayna işgali sonrası iki ülke de NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu. İsveç'in aksine Türkiye'nin taleplerini karşılayan Finlandiya ittifaka üye oldu...
İngiliz Guardian Beyaz Saray'daki görüşme için "Türkiye'yi itirazlarından vazgeçmeye ikna etme çalışmaları sürüyor" dedi.
Foreign Policy ise geçtiğimiz günlerde İsveç'te yapılan skandal eylemi hatırlattı ve şu yorumda bulundu: İsveç'in bekleme süresini daha da uzatacak gibi görünüyor.
NEW YORK TIMES'TAN ERDOĞAN VURGUSU
İsveç için olumsuz bir portre çizen New York Times ise haberinde "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devam eden muhalefeti göz önüne alındığında, İsveç'in ittifaka dahil edilmesi yakın zamanda pek olası görünmüyor" ifadesine yer verdi.
Erdoğan'ın İsveç açıklamalarını öne çıkaran Alman Frankfurter Rundschau ise "NATO'nun başı dertte: Erdoğan İsveç'in üyeliği için kırmızı çizgi çiziyor" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
Yunan Proto Thema "Erdoğan, İsveç'in 'doğru yönde adımlar attığını' ancak Kürt yanlısı protestoların onları baltaladığını söyledi" dedi.
TÜRKİYE 'EVET' DERSE ENGEL OLMAYIZ
Öte yandan Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, önceki gün sosyal medya hesabı üzerinden düzenlediği yayında, İsveç'in NATO'ya üyeliğiyle ilgili topu Türkiye'ye attı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bugün Brüksel'de katılacağı, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üst düzey toplantıyı işaret eden Szijjarto, mevkidaşı Fidan ile bu konuyla ilgili istişarede bulunduklarını belirtti. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üye olma kararı vermişti. Türkiye, Finlandiya'ya yeşil ışık yakarken İsveç'in üçlü taahhütlere uymadığı gerekçesiyle adaylığını beklemeye almıştı. Hali hazırda Türkiye dışında İsveç'in üyeliğini onaylamayan tek NATO ülkesi Macaristan.
Son dakika haberleri: İsveç'in NATO üyelik sürecinin, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi'nde kesinleşmesi bekleniyor. Terör örgütü PKK'ya yönelik desteği nedeniyle daha önce Türkiye'den veto yiyen İsveç, son olarak ülkede Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlıklara izin vermesiyle eleştiri oklarının hedefine oturmuştu.
ABD'nin skandal önerisini Yunan basını yazdı: Boğazlara 'Çift isim'Haberi Görüntüle
'Erdoğan sinyali verdi!' Türkiye gündemi belirlediHaberi Görüntüle
Türkiye'nin kararı bekleniyor! ABD stratejik bombardıman jetleri ilk kez indiHaberi Görüntüle
YORUMLAR