Taşeron tamam
Giriş Tarihi: 3.12.2017 14:56 Güncelleme Tarihi: 3.12.2017 16:03

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron konusundaki çalışmanın belli bir yere, aşamaya geldiğini ifade ederek, "Emekçi kardeşlerimizin gönlüne girecek, onları rahata erdirecek bir çalışma olduğunu ifade etmek istiyorum. Bizlerin içine sindi. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bununla ilgili detayları önümüzdeki günlerde açıklayacak" dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının başladığını anımsatan Sarıeroğlu, "Tüm kesimlerimizi memnun edecek inşallah iyi bir rakam oluşturmak hepimizin hedefi" ifadesini kullandı. Sarıeroğlu, geçmişte 5 bin olan kamudaki engelli istihdamını 55 bin seviyelerine çıkarıldığını belirtti.
Ülkemizde farklı kurumlarda istihdam eden bir milyona yakın taşeron işçi bulunmaktadır.
Taşerona kadro verilecek mi, sözleşme mi yapılacak, masa da görüşülen formüller nelerdir? İlk olarak masada kadro yerine sözleşmenin görüşüldüğü tahmin ediliyor. Bilindiği üzere artık kamu da kadro süreci sona erdi ve her şey sözleşmeye dönüştü.

TAŞERONA KADRO FORMÜLLERİ
Taşeron işçilere devlet güvencesinin verilmesi bekleniyor. Peki masa da görüşülen kadro formülleri nelerdir.
KADRO YERİNE SÖZLEŞME
İlk olarak masada kadro yerine sözleşmenin görüşüldüğü tahmin ediliyor. Bilindiği üzere artık kamu da kadro süreci sona erdi ve her şey sözleşmeye dönüştü. Bu sebepten dolayı taşeron işçilere de kadro yerine sözleşme yapılacaktır. Sözleşme süresinin bir yıldan üç yıla çıkması bekleniyor.
KAMUYA YENİ STATÜ
Kamuda işçilerin bulunduğu 4A, 4B, 4C, 4D statüleri bulunmakta olup yeni bir statünün getirilmesi ve örneğin getirilecek olan 4E statüsüne tüm taşeron işçilerin yerleştirilmesi bekleniyor.
TAŞERON KURUMU KURULABİLİR
Taşeron işçilerin yönlendirileceği bir kamu kurumu kurulabilir. Örneğin A belediyesinde çalışan taşeron işçi bu belediyede iş bittikten sonra işine son verilmektedir. Bu durumların yaşanmaması için tüm taşeron işçiler açılacak kuruma bağlanabilir ve bir yerde iş bittiyse açılacak taşeron kurumunun yeni yönlendireceği yerde çalışmaya başlayabilir.
TAŞERON İŞÇİLER İÇİN 20 MADDELİK KANUN TASARISI!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, devlette 441 bini kamu kurumlarında, 330 bini de belediyelerde olmak üzere toplam 771 bin taşeron işçi çalıştığını, bu işçiler için 20 maddelik çerçeve bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını söyledi. Ağbal taşeron işçi maaşlarının ağırlıklı olarak 2 bin lira ila 2 bin 250 lira seviyesinde olduğunu, ancak 7- 8 bin lira alan taşeron işçilerin de olduğunu bildirdi. Bakan Ağbal, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda taşeron işçilere ilişkin torba tasarıyla yaptıkları ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirtti. Taşeronla ilgili çalışmalarda geç kalmadıklarını ifade eden Ağbal, “Teknik çalışmalar bitti. EKK'da görüşüp Bakanlar Kurulu ve ardından Meclis'e sevk edeceğiz. Çok uzun bir kanun tasarısı olmayacak. Belki 20 maddelik bir çerçeve kanun olacak. Çok kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
TAŞERON İŞÇİLER 657'Lİ Mİ OLUYOR?
Taşeron işçilerin kadroya geçmesi için bakanlık 3 formül üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri ile temasta olan bir sendika başkanından edinilen bilgiye göre Bakanlık üç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri; kamuda çalışan taşeron işçilerinin "özel sözleşmeli personel" statüsüyle istihdam edilmesi. Yeni statüde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu'na değil 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olacak ancak sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek. Yani çalışanların iş güvencesi olmayacak. Personel dilerse memur sendikalarına da üye olabilecek.
Taşeron kadro şartları bilmeniz gereken
Taşeron işçilerin kadroya alınacağı açıklandı. İşte taşeron kadro yasası detayları

1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?
720 bin kişi

2- TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK, MEMUR OLACAKLAR MI?
"Özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edilecek.

3- TAŞERON KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK?
3'er yıllık sözleşme yapılacak.

Taşerona müjde! Memurla aynı olacak...
Kamuda taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan 817 bin çalışan için sona yaklaşıldı. Çalışanlar bir şirketin değil devletin elemanı olacak, özel hukuk sözleşmesi yapılacak, sendika üyeliği yolu açılacak.

SENDİKA HAKKI VE MAAŞA GARANTİ
Burada öne çıkan ve yeni diyebileceğimiz önemli bir gelişme de var. Düşünülen konular arasında taşeronların Kamu İhale Kurumu ya da Maliye Bakanlığı bünyesinde bir birim oluşturularak buraya bağlanmaları gündemde.
Buna alternatif olarak da Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir kamu şirket kurulması da düşünülüyor.Ancak bunlar konusunda henüz karar verilmedi. Karar ne olursa olsun taşeron çalışanlar artık şirketlerin elemanları olmayacak. Aracı şirketler aradan çekilecek.
PATRON DEVLET OLACAK
Bir şekilde taşeron çalışanların patronu devlet olacak. Böylece maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Aynı zamanda hepsi diğer kamu görevlileri gibi memur sendikalarına üye olabilecek. Bu arada kadro çakılı olacak.
BELEDİYE İŞTİRAKLERİ DE ÖNE ÇIKABİLECEK
Bütün bunlar olurken taşeronlar için bazı sınırlamalar da masada. Bunlardan birisi 3 uyarı cezası alanın işten atılacak olması. Yani performansı düşük olan personel çıkartılabilecek. Bunun dışında belediyeler ve KİT'lerdeki taşeron çalışanların ayrı bir sisteme tabi tutulması da tartışılan konular arasında. Belediye iştirakleri de burada öne çıkabilecek.
ASIL İŞİ YAPAN AYRIMI
Kadro çalışmaları sırasında öne çıkan bir başka görüşe göre ise asıl işi yapmayan (temizlik, yemek, güvenlik gibi) elemanlarla sözleşme yapılması, imza yetkisini kullanan, ve asıl işi yapan personelin ise kadroya geçirilmesi de alternatifler arasında. Bunlar için de bir sınav yapılması da masada.
YILLIK BÜTÇE YÜKÜ DE KONTROL ALTINA ALINACAK
Bununla ilgili Maliye tüm kamu kurum ve kuruluşlardan taşeron olarak çalışanların öğrenim seviyeleri ve aldıkları ücretlerini içeren bilgiler istedi. Gelen listeler üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Maliye Bakanlığında taşeronların takibini yapabilmek için bir birim kurulacak. Bunların mali ve sosyal haklarının denetim altına alınması ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amaçlanıyor. Bu kişilerin sayılarının takip ve denetimi de, yıllık bütçe yükü de kontrol altına alınacak.
4B'LİYE KADEMELİ KADRO
Kamuda 4B'li olarak tarif edilen sözleşmeli personel ile ilgilide bazı gelişmeler önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Bu personelin tüm özlük haklarının, mali ve sosyal imkanlarının 4A dediğimiz memurlar ile aynı seviyeye getirileceği öğrendiğimiz bilgiler arasında. Böylece 4B sistemi devam etse bile haklar açısından 4A'lılardan farkı olmayacak. Böylece kademeli olarak da sözleşmeli personel memur kadrosuna geçecek ve 4B statüsü ortadan kalkacak. 4B'li personeli ağırlıklı olarak Milli eğitim ve sağlık bakanlıklarında görüyoruz.
YENİ İŞE ALINACAKLAR
Bundan sonra kamuda yardımcı hizmetlerde çalışacak durumda olanların kamuya alımları ile ilgili de çalışma yürütülüyor. Örneğin A bakanlığında yeni bir hizmet biriminin kurulması durumunda ihtiyaç durumunda olan personelin alımı için bir mekanizma kuruluyor. Kamuda asil iş pozisyonunda taşeron çalışamayacak.
YORUMLAR