Son dakika... Filistin Sağlık Bakanlığı: 198 Filistinli şehit...

Son dakika... Filistin Sağlık Bakanlığı: 198 Filistinli şehit düştü, 1610 kişi yaralı!

Hamas'ın başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu sonrası İsrail yoğun bombardımana başladı. İsrail Başbakanı Netenyahu'nun güvenlik kabinesini toplaması sonrası yoğun hava saldırıları başladı. İsrail her zaman olduğu gibi sivil ayrımı yapmaksızın vurmaya başladı. Filistin Sağlık Bakanlığı bölgede 198 Filistinlinin şehit olduğunu açıkladı. 1610 Filistinli yaralı.

07 Ekim 2023 - 20:22

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu

Giriş Tarihi: 07.10.2023 Güncelleme Tarihi: 07.10.2023 

İsrail ordusu Gazze'ye karşı saldırı başlattığını duyurdu! Hamas'tan açıklama...

Son dakika... Filistin Sağlık Bakanlığı: 198 Filistinli şehit düştü, 1610 kişi yaralı!

. Hamas'ın başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu sonrası İsrail yoğun bombardımana başladı. İsrail Başbakanı Netenyahu'nun güvenlik kabinesini toplaması sonrası yoğun hava saldırıları başladı. İsrail her zaman olduğu gibi sivil ayrımı yapmaksızın vurmaya başladı. Filistin Sağlık Bakanlığı bölgede 198 Filistinlinin şehit olduğunu açıkladı. 1610 Filistinli yaralı.

İsrail ordusu Gazze'ye karşı saldırı başlattığını duyurdu! Hamas'tan açıklama...

İsrail ordusu Gazze’ye karşı saldırı başlattığını duyurdu! Hamas’tan açıklama...Hamas'ın silahlı kanadı, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlattığını ve ilk aşamada İsrail'e 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurmasının ardından bölgede gerilim yükseldi. Filistin Devlet Başkanı Abbas yaptığı açıklamada “Filistin halkının, işgalci güçlerin terörüne karşı kendini savunma hakkı var” ifadelerini kullanırken, İsrail Başbakanı Netanyahu ise Filistin'in daha önce hiç görmediği bir şekilde bedel ödeyeceğini duyurdu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı İsrail-Filistin hattında yaşanan gerilime yönelik yaptığı açıklamada, "Şiddet eylemleri taraflara fayda sağlamaz. Yaşananları derin bir endişeyle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı. İşte dakika dakika yaşananlar...

Son dakika... Filistin Sağlık Bakanlığı: 198 Filistinli şehit düştü, 1610 kişi...Son dakika haberi... Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli tarihi bir operasyon başlattıklarını duyurdu. Kısa süre içinde Gazze’den İsrail’e tam 5 bin roket ateşlendi. 

İsrail savaş durumuna geçti, güvenlik kabinesi toplandı, uçaklar havalandı. Gazze ateş altında. 

İsrail-Gazze hattında tansiyon yükseldi. İsrail'in farklı noktaları, Gazze'den ateşlenen roketlerle hedef alındı. Saldırıda en az 100 kişinin öldüğü, yaralı sayısının 1000'i geçtiği bildirildi. Ölenlerin arasında İsrailli üst düzey askerlerin de olduğu belirtildi. Gazze, İsrail'in saldırılarında 198 Filistinlinin hayatını kaybettiğini aktardı. Saldırıların ardından İsrail misilleme olarak "Demir Kılıçlar" operasyonunu başlattı. İsrail ordusu Gazze'nin merkezindeki yüksek katlı konut kulesini yıktı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "İsrail ordusu savaş durumu ilan etmiştir. Hamas saldırıların sonucuna katlanacak." ifadeleri kullanıldı. Diğer taraftan, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, yedek askerleri göreve çağıran bir kararname imzaladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise "Savaştayız" açıklamasını yaparken, Netanyahu'yu telefonla arayan Biden, ABD'nin İsrail'in yanında yer aldığını ve Tel Aviv'in kendini savunma hakkını desteklediğini söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yarın acil bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 1Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e karşı başlattıkları Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu.

Dünya liderleri ve kurumları, Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD ve AB ülkeleri Hamas'ı kınarken, İsrail'e destek mesajları yayımladı. Başta Türkiye'nin olduğu birçok ülke taraflara itidal çağrısında bulunurken, İran ise Hamas'a desteğini açıkladı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 2

Dayf, İzzeddin Kassam Tugaylarının İsrail'e yönelik başlattığı saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 3

 

Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." dedi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 4

Dayf, Aksa Tufanı'nın İsrail'in düşündüğü ve beklediğinden çok daha büyük olacağını belirterek İslam ve Arap dünyasını İsrail'in işgalini silmek için birleşme, "elinde tüfeği olan herkese bunu çıkarma çağrısı" yaptı. Aksa Tufanı operasyonuna katılamayanlardan dayanışmayı desteklemesini talep eden Dayf, yayınladıkları talimatların ve açıklamaların takip edilmesini istedi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 5

İSRAİL: HAMAS, İRAN'DAN ALDIĞI TALİMAT VE DESTEKLE SALDIRI BAŞLATTI

 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı yürüttüğü saldırıları İran'dan aldığı emir ve destekle başlattığını söyledi. İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Herzog, Hamas'ın İran'daki komutanlarından emir ve destek alarak İsrail'e karşı "sebepsiz kanlı bir saldırı" başlattığını ifade etti.

İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail'in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirdi. Herzog, uluslararası topluma "Hamas ile müttefiki ve destekçisi İran'ı koşulsuz kınama" çağrısı yaptı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 6

NETANYAHU VE BIDEN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden'ın telefonda görüştüğü belirtildi. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, Netanyahu'yu telefonla arayan Biden, ABD'nin İsrail'in yanında yer aldığını ve Tel Aviv'in kendini savunma hakkını desteklediğini söyledi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 7

Netanyahu'nun da Biden'a koşulsuz desteği için teşekkür ederek, "İsrail'in sonunda kazanacağı uzun sürecek, güçlü bir harekatın şart olduğunu" dile getirdiği aktarıldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Biden’ın, “ABD, İsrail'e düşman olan ve bu durumdan çıkar sağlamaya çalışan herhangi bir tarafa karşı da uyarıda bulunuyor.” ifadelerine yer verildi. Netanyahu'nun ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda görüştüğü ve iki liderin de İsrail'e desteğini açıkladığı ifade edildi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 8

NETANYAHU'YA "OLAĞANÜSTÜ HAL HÜKÜMETİ KURMA" ÇAĞRISI

 

İsrail'de ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, İsrail basınına verdiği demeçte, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e düzenlenen "Aksa Tufanı" isimli geniş kapsamlı saldırıyı değerlendirdi.

Hükümetin "aşırıcı ve işlevsiz kompozisyonunu göz önüne alarak savaş yürütmenin imkansız olduğunu Başbakan Netanyahu'nun bildiğini" ifade eden Lapid, İsrail'in profesyonel, tecrübeli ve sorumlu bir siyasi zümre tarafından yönetilmesi gerektiğini, Netanyahu ile olağanüstü hal hükümeti kurmaya hazır olduğunu belirtti.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 9

 

Lapid, olağanüstü hal çerçevesinde görüş ayrılıklarını kenara bırakacağını, ülkenin gireceği "zor, uzun süreli ve karmaşık askeri harekatı" dikkate alarak "profesyonel, sınırlı bir olağanüstü hal hükümeti kurabileceklerini" dile getirdi.

Muhalefet liderlerinden eski Savunma Bakanı Benny Gantz'ın da söz konusu hükümete katılabileceğini söyleyen Lapid, olağanüstü hal koalisyonunun "düşmana İsrail vatandaşlarının çoğunun ordunun ve güvenlik otoritelerinin arkasında durdurduğunu ve uluslararası arenada İsrail halkının tehdit karşısında birleştiğini göstereceğini" savundu.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bu sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlattığını duyurmuştu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar, bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 10

HAMAS: ESİR ALINAN İSRAİLLİLER ARASINDA ÜST DÜZEY SUBAYLAR VAR

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, "Elimizde İsrail'deki tüm esirlerimizin serbest kalmasını sağlayacak esirler var." dedi. Çok sayıda İsraillinin esir alındığını ve aralarında üst düzey subayların olduğunu ifade eden Aruri, "savaşa girdiklerini ve çok şehit verdiklerini, zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Aruri, "Kassam Tugayları, kutsalların çiğnenmesini kabul etmeyecek. Filistinlilerin tutuklanmasını, yerleşim birimleri inşasını ve Gazze'ye ablukanın sürmesini kabul etmeyeceğiz. Halkımızın onuru ve özgürlüğü için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız." dedi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 11

Mescid-i Aksa'ya baskınlar düzenlendiğinde yaptıkları uyarıların dinlenmediğini kaydeden Aruri, "İsrail'in şu an caydırıcılık denklemini yeniden oluşturmaya çalıştığını ancak bunu başaramayacağını" söyledi.

Aruri, "Şiddetli saldırılara maruz kalabiliriz. Bazı kayıplara katlanacağız. Her senaryoya hazırız." ifadesini kullandı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 12

EN AZ 100 İSRAİLLİ ÖLDÜ, 1000'DEN FAZLA KİŞİ YARALANDI

İsrail ordu radyosu, Hamas'ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 100 İsraillinin öldüğünü duyurdu. Ülke genelinde yaralı sayısının 1000'i geçtiği ifade edildi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 13

İSRAİL ORDUSU GAZZE'DE HAMAS'A AİT 21 NOKTAYI VURDUĞUNU AÇIKLADI

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 17 "askeri yerleşkeyi" ve 4 "operasyon merkezini" vurduklarını açıkladı. İsrail Ordu Sözcülüğü, X sosyal medya hesabı aracılığıyla, Gazze Şeridi'ne düzenledikleri hava saldırılarının görüntülerini yayınladı. Ordu Sözcülüğü, Gazze'de Hamas'a ait 17 askeri yerleşkeyi ve 4 operasyon merkezini hedef aldıklarını bildirdi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 14

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ YARIN ACİL TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yarın acil bir toplantı düzenleyeceği belirtildi. Konsey yarın, "Filistin sorunu da dâhil olmak üzere Orta Doğu'daki durumu" ele alacak.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 15

BM'DEN İSRAİL VE FİLİSTİN'E İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yaptığı yazılı açıklamada bölgede hızla artan gerginlikten çok ciddi endişe duyduğunu belirterek, iki tarafta da sivil kayıpların sayılarının yüzlere ulaştığına dikkati çekti.

Martin Griffiths, "Şiddet hiçbir zaman çözüm değildir. Tüm taraflara, hemen çatışmaya son verme ve her yer ve zamanda sivilleri koruma çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullandı, aksi halde çok daha fazla kan döküleceği uyarısında bulundu.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 16

İSRAİL'DEN GAZZE'DEKİ YÜKSEK KATLI KONUT BİNASINA SALDIRI

İsrail savaş uçakları tarafından Gazze'nin Rimal Mahallesi'ne düzenlenen hava saldırısında 14 katlı bir bina füzelerle vuruldu.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 17

Yetkililer, 100’den fazla ailenin binada yaşadığını belirtirken, ölü sayısına ilişkin net bir rakam vermedi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 18

İSRAİL, GAZZE ŞERİDİ'NİN ELEKTRİĞİNİ KESTİ

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz,, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektriğin kesilmesini öngören talimatı imzaladığını duyurdu.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 19

7 TOPLULUK HAMAS'IN KONTROLÜ ALTINDA

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki 7 topluluğun da Hamas'ın kontrolü altında olduğunu bildirdi. Bunlar arasında Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri ve Gazze Genel Komutanlığı yer alıyor.

 

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 20

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e karşı başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısı üzerine, videolu bir ulusa sesleniş konuşması yayınladı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 21İsrail vatandaşlarını uyaran Netanyahu, "İsrail vatandaşları savaştayız. Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş. Hamas sabah saatlerinden itibaren İsrail vatandaşlarına karşı kanlı bir sürpriz saldırı başlattı. Sabah saatlerinden itibaren bunun içindeyiz." ifadelerini kullandı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 22Netanyahu, güvenlik birimleriyle yaptığı toplantının ardından abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde Filistinli silahlı grupların sızdığı İsrail yerleşim yerlerinin "temizlenmesi" talimatı verdiğini ve son saatlere kadar "operasyonun" sürdüğünü belirtti.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 23

İsrail Başbakanı, geniş kapsamlı biçimde, yedek askerlerin göreve çağırılması ve "düşmana karşı eşi görülmemiş bir güçle savaşma" talimatı verdiğini kaydetti. Bununla birlikte, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, yedek askerleri göreve çağıran bir kararname imzaladığını duyurdu.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 24

HAMAS LİDERİ HENİYYE: BİR KAHRAMANLIK SAVAŞININ İÇERİSİNDEYİZ

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki olarak "bir kahramanlık savaşı" içerisinde olduklarını belirtti. Heniyye yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 25

Hamaslı yetkili, "Bu tarihi anlarda, adı Mescid-i Aksa, kutsallarımız ve tutsaklarımız ve ana sebebi de Mescid-i Aksa'ya yönelik suç işleyen Siyonist saldırı olan bir kahramanlık savaşının içerisindeyiz." ifadesini kullandı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 26

Binlerce yerleşimcinin Mescid-i Aksa'ya saygısızlık ettiği son günlerde İsrail saldırganlığının zirveye ulaştığını belirten Heniyye, bu adımın, Mescid-i Aksa üzerinde egemenlik kurmak için atıldığına ilişkin bilgileri olduğunu kaydetti.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 27

Heniyye, Gazze'yi abluka altında tutan İsrail'in, Batı Şeria'da devam eden Yahudi yerleşimi ve saldırıların yanı sıra Gazze'ye ani bir baskın düzenlemeyi, bölge halkına yönelik saldırıları artırmayı planladığını belirtti.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 28

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS'TAN AÇIKLAMA

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail saldırıları karşısında Filistin halkının kendini savunma hakkının olduğunu söyledi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Abbas, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuna ilişkin gelişmeleri görüşmek üzere üst düzey sivil ve güvenlik yetkililerini Ramallah'ta topladı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 29Abbas toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin halkının himaye edilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, "İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır." dedi. Filistin Devlet Başkanı, "İsrail işgali ve yerleşimci çeteler tarafından işlenen suçlara karşı Filistin halkı evlatlarının sebatı ve dirençle ayakta kalmaları için tüm gerekli unsurların sağlanması" talimatı verdi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 30

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİ

Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, Filistin Sağlık Bakanı May Alkaila tüm hastanelerde olağanüstü hal ilan etti. Wafa, "Bugün çok sayıda Filistinli öldürüldü ve birçoğu da yaralandı." diye yazdı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 31

198 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Flistin Sağlık Bakanlığı İsrail'in saldırılarında 198 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 32

BATI ŞERİA'DA 3 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin Sağlık Bakanlığından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada Batı Şeria'nın Ramallah, Eriha ve Kalkilya kentlerinde 3 Filistinlinin daha İsrail askerlerinin ateş açması sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada ise İsrail askerleri ve Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 33 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 33

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 34

 

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 35

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 36

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 37

 

İsrail-Gazze hattında gerilim | Hamas'tan "Aksa Tufanı" operasyonu - 38

TANKI VE ASKERLERİ ESİR ALDILAR

09.53 İsrail ordusuna ait bir tankın, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı tarafından imha edildiği ve tankın içindeki askerlerin esir alındığı ileri sürüldü.

Filistin'den sosyal medya hesaplarında, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede vurulmuş bir tankın yandığı görüntüler paylaşıldı.

Görüntülerde konuşan Filistinli, tanktaki İsrail askerlerinin İzzeddin el-Kassam güçleri tarafından esir alındığını söyledi.

08.57 I 1 İSRAİLLİ KADIN HAYATINI KAYBETTİ

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, sabah saatlerinde abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik başlatılan saldırılarda bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı.

X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi, altısının orta derecede olduğu, diğer 7 kişinin ise hafif şekilde yaralandığı bilgisine yer verildi.

08.51 I İSRAİL GAZZE'YE SALDIRISINI DUYURDU

İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren roketlerin fırlatıldığı abluka altındaki Gazze Şeridi'ne doğru saldırı başlattığını duyurdu. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, roketlerin fırlatıldığı Gazze'deki hedeflere doğru saldırı başlattı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı.

Hamas'ın silahlı kanadı, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlattığını ve ilk aşamada İsrail'e 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu.

08.34 I SAVAŞ DURUMU ALARMI

İsrail ordusu son gelişmelerin ardından "savaş durumu alarmı" ilan ettiğini duyurdu.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze'den İsrail'e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail'e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz" ifadelerine yer verildi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan bir diğer yazılı açıklamada da Hamas'ın roket fırlatma ve İsrail içine sızmayı içeren kapsamlı bir operasyon başlattığını duyurdu. İsrail ordusu, vatandaşlarından talimatlara uymasını talep etti.

Gazze'den atılan roketler nedeniyle Kudüs'te saldırı uyarı sirenleri çaldı. İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlenen füzeler nedeniyle Kudüs semalarında patlama sesleri duyuldu.

08.33 I İSRAİL'DEN AÇIKLAMA:SIZMA VAR

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurdu.

İsrail Ordusundan yapılan ve İsrail'e sızan grup için "terörist" ifadesi kullanılan açıklamada, ilerleyen saatlerde daha fazla ayrıntı paylaşılacağı belirtildi.

08.10 I HAMAS: İSRAİL'E KARŞI AKSA TUFANI OPERASYONUNU BAŞLATTIK

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e karşı başlattıkları Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu.

Dayf, İzzeddin Kassam Tugaylarının İsrail'e yönelik başlattığı saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu.

Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." dedi.

Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında İsrail yönüne 5 bin kadar roket ve havan fırlattıklarını açıklayan Dayf, İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini belirtti.

Dayf, Aksa Tufanı'nın İsrail'in düşündüğü ve beklediğinden çok daha büyük olacağını belirterek İslam ve Arap dünyasını İsrail'in işgalini silmek için birleşme, "elinde tüfeği olan herkese bunu çıkarma çağrısı" yaptı.

Aksa Tufanı operasyonuna katılamayanlardan dayanışmayı desteklemesini talep eden Dayf, yayınladıkları talimatların ve açıklamaların takip edilmesini istedi.

Dayf, ilk aşamada İsrail'in askeri bölgeleri ve hava üstlerini hedef aldıklarını dile getirerek, İsrail yönüne roket atmaya devam edeceklerini kaydetti.

İsrail ile Filistin arasında büyük gerilimİSRAİL İLE FİLİSTİN ARASINDA BÜYÜK GERİLİ

 

Bu haber 327307 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
FETÖ vari kumpasta flaş! İşte gizli tanık Serdar Sertçelik'in kaçışını organize eden isim!
FETÖ vari kumpasta flaş! İşte gizli tanık Serdar Sertçelik'in...
FETÖ vari kumpasta flaş! İşte gizli tanık Serdar Sertçelik'in kaçışını organize eden isim!
FETÖ vari kumpasta flaş! İşte gizli tanık Serdar Sertçelik'in...