Oruç tutmanın sevabı nedir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir?...

Oruç tutmanın sevabı nedir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? İşte maddi ve manevi faydaları!

Ramazan ayında oruç tutmanın ne derece önemli olduğunu herkes bilir. Ramazan ayı sadece yemeklerden uzaklaşmak değil, bir müslümanın hakikatlerini sergilediği aydır. Haram sözden, kötülükten ve haramı görmekten uzaklaştıran Ramazan ayı herbir müslüman için oldukça önemlidir. Sesi çıkmadan sokaklarda sessizce yemek bekleyen canlar için bir el olabilmek, onların derdini anlayabilmek,

23 Nisan 2020 - 01:34

Oruç tutmanın sevabı nedir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? İşte maddi ve manevi faydaları!

Giriş Tarihi: 23.04.2020 Güncelleme Tarihi: 23.04.2020 

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? sorusu vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Ramazan ayının girmesiyle beraber oruç ile ilgili detaylı bilgi almak isteyen kişiler konuyu yakından takip ediyor. Oruç tutmanın sevabı nedir? Müslüman olan ve özürü bulunmayan her bireye farz olan oruç hakkında detaylı bilgi haberimizde.

Oruç tutmanın sevabı nedir" Oruç tutmanın faydaları nelerdir" İşte maddi ve manevi faydaları!Oruç tutmanın faydaları nelerdir? sorusu vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Ramazan ayının girmesiyle beraber oruç ile ilgili detaylı bilgi almak isteyen kişiler konuyu yakından takip ediyor. Oruç tutmanın sevabı nedir? Müslüman olan ve özürü bulunmayan her bireye farz olan oruç hakkında detaylı bilgi haberimizde.

Oruç ibadeti ile ilgili detaylı bilgi almak isteyen kişiler arama motorlarında yoğun olarak araştırma yapmaya başladı. İslam alemi önemli ve kutsal aylardan biri olan Ramazan orucu tutulmaya başlandı. Peki, Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın sevabı nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı milyonlarca kişinin merakla takip ettiği konu hakkında açıklama yaptı. Detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz.

ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Açlık ve tokluk gece ve gündüz gibi bir döngünün parçalarıdır

İnsan avcı toplayıcı nitelikte bir canlı olarak açlık ve tokluk dönemleri için uygun bir bedene sahiptir. Beden toklukta ayrı, açlıkta ayrı faydalar görür. Oruç tutmak gerek bedensel, gerek ruhsal ve gerekse sosyal olarak ayrı faydalara sahiptir.

SABAH ERKEN BESLENME ENERJİ YÜKSELTİR

Özellikle sabaha karşı sahur zamanı tansiyon düşüktür. Kan şekeri düşüktür. Doğru yapılan beslenme gün içi aktivitelere enerjik başlamamıza neden olur.

Başta kan dolaşımı olmak üzere hormon aktiviteleri, metabolizma farklılaşır.

KAN ŞEKER (GLİKOZ) AYARLAMASI DEĞİŞİR

Gündüz sürekli beslenme ile ortaya çıkan kan glikozu(Şekeri) değişiklikleri bunu kontrol edip ayarlayan hormon, enzim sistemleri ve bunları gerçekleştiren organların aktivite yoğunluğu azalır. Daha çok dinlenir de diyebiliriz.

ERKEN YAŞLANMA GECİKİR

Vücut stres altındayken oruç tutarken ya da açlık sırasında çok fazla otofaji (hücrelerin kendini yeme durumu) oluşur. Hücre, enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışır. Ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirir. Böylece erken yaşlanmanın önü tıkanıyor.

KANSER, ŞEKER HASTALIĞI GİBİ KRONİK HASTALIKLARA YAKALANMA AZALIR

Otofaji, bağışıklık sistem hücrelerinin kendi bedeninin bozulan, değişen, olumsuz şartlara neden olan kendi hücrelerini yiyerek ortadan kaldırması demektir. Vücudun geri dönüştürme mekanizması gibi çalışır. Özellikle açlık durumunda daha fazla gerçekleşir. Oruçta bozulan hücrelerin bulunması ve bu hücrelerden ayrıştırılan yararlı kısımlardan enerji elde edilerek yeni hücrelerin yaratılması gerçekleşir. Böylece vücut kanseri ve diyabet gibi hastalıkları önleyebilir, sağlıklı metabolizmayı koruyor.

RUH OLUMSUZLUKLARDAN ARINIR

Oruç içinde tanımlanan olumsuz davranışlardan sakınmak, iyiliği düşünmek ruhu dinlendirir.

SOSYAL YAŞAM BİRLİKTELİKLERİ ARTAR

İftar ve sahur nedeni ile aile, dost, akrabalar daha sık birlikte zaman geçirir. İnsan sağlığı ruh, beden ve sosyal durumun tam bir iyilik hali gerçekleştiğinde sağlıklıdır. Dünya Sağlık Örgütü bu tanımlamayı yapmıştır. Burada sayamadığımız birçok farklılıkla kişinin sağlığı olumlu etkilenir.

ORUÇUN TUTMANININ SEVABI NEDİR?

Oruç, nefsin isteklerinden iradî olarak uzak durma olması yönüyle bir irade eğitimine, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de bir sabır eğitimine dönüşmektedir. İnsanın hayatta başarılı olabilmesi için irade hâkimiyeti ve güçlükler karşısında dayanabilme gücü de önemli bir role sahiptir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde oruç etkili bir yoldur. Bu orucun değişik biçimlerde de olsa hemen bütün din ve kültürlerde riyâzet ve mücâhede yolu olarak mevcut olmasını da açıklar.

Toplumsal hayatta huzursuzluklara yol açan taşkınlıklar, büyük ölçüde insanın hayvanî yönünü tatmin eden maddî zevklere düşkünlükten kaynaklanır. Maddî zevk deyince de akla, yeme içme ve cinsel ilişki gibi zevkler gelir. İşte oruç, insanı maddî zevk ve şehvetler peşinde koşturan, dolayısıyla da, Allah'ın haklarına riayet edemediği için kendisine zulmetmesine, insanların haklarına riayet edemediği için onlara zulmetmesine sebep olan nefs-i emmâreyi teskin etmenin de bir ilâcı, aşırılıkları törpülemenin bir çaresidir. Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sıkıntılarını giderme yönünde çaba sarfetmeye de vesile olur. "Tok, açın halinden anlamaz" atasözü de bunu ifade eder. Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır.

"Namaz ve sabırla yardım isteyin" (el-Bakara 2/153) ve "Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam verilir" (ez-Zümer 39/10) gibi âyetler, "Oruç sabrın yarısıdır" (Tirmizî, "Da'avât", 86) diyen ve orucun Allah için olup mükafâtını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yüksekliğini anlatır. Bütün bunlara ilâveten orucun sağlık açısından pek çok yararları bulunduğu da uzman hekimler tarafından ifade edilmektedir. Ramazan orucu zahiren bakıldığında, bir yıl boyunca çalışan vücut makinesinin dinlenmeye ve bakıma alınması gibidir.

Oruç tutmanın faydaları nelerdir?

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte oruç ibadeti yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. Bizler de oruç tutmanın faydalarını sizler için derledik. Peki ama orucun faydaları nelerdir?

Oruç tutmanın faydaları nelerdir?

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte oruç ibadeti yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. Bizler de oruç tutmanın faydalarını sizler için derledik. Peki ama orucun faydaları nelerdir? Orucun mükafatı nedir?

Ramazan ayında oruç tutmanın ne derece önemli olduğunu herkes bilir. Ramazan ayı sadece yemeklerden uzaklaşmak değil, bir müslümanın hakikatlerini sergilediği aydır. Haram sözden, kötülükten ve haramı görmekten uzaklaştıran Ramazan ayı herbir müslüman için oldukça önemlidir.

Sesi çıkmadan sokaklarda sessizce yemek bekleyen canlar için bir el olabilmek, onların derdini anlayabilmek, Ramazan ayının en önemli derslerindendir. 

Oruç, nefsin isteklerinden iradi olarak uzak durma olması yönüyle bir irade eğitimine, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de bir sabır eğitimine dönüşmektedir. 

Yeme alışkanlığını düzene sokar

Oruç, yemek yeme alışkanlığı bozuk olan kişilerin yeme alışkanlığını düzenler. Oruç yardımıyla yeme alışkanlığı düzene sokulurken doğru beslenme alışkanlıkları da kazanılmış olur. Bu şekilde de aşırı yemek yeme alışkanlığı düzeltilirken, obezite ve aşırı kilo alma probleminin de önüne geçilmiş olur.

Damarları yeniler 

Ramazan orucu tutanlarda kandaki lipit ve kolesterol düzeyi azaldığı için damarlar kendini tamir eder. 

Cildi temizler

Sindirim sisteminizin temizlenmesine bağlı olarak tüm vücudunuz temizlenir. Bu durum karaciğer ve böbreklerinizdeki toksinlerinizin de temizlenmesini sağlar. Dolayısıyla cildiniz de temizlenir ve aknelerinizin azalmasına katkıda bulunur.

Karaciğeri dinlendirir

7 gün 24 saat çalışmaya devam eden, tüketttiğimiz onlarca zararlı zararsız yiyecek ve içecek nedeniyle oldukça hırpalanan karaciğerimiz, oruç tutulduğunda kendisine biraz zaman ayırabiliyor ve dinleniyor. Bu dinleme süreci de vücudumuzun çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına, karaciğerimizin her zamankinden daha iyi bir duruma gelmesine olanak sağlıyor.

orucun faydaları nelerdir

Zihinsel gelişimi artırır

Beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını sağlayan oruç, parkinson ve alzheimergibi zihinsel hastalıklara karşı koruyucu bir role sahiptir. Ayrıca bilimsel faaliyetlerde orucun zihinsel fonksiyonları arttırdığını ortaya koymaktadır.

Gereksiz aktivitelere yoğunlaşan vücut, algılama ve öğrenmeye odaklanarak hafızamızın daha iyi çalışmasını sağlıyor. Az yemek zihin açar ve kişisel gelişime katkıda bulunuyor. 

Midenin rahatlamasını sağlar

Mide asidinin düzenlenmesi sayesinde sindirim sistemi çok daha iyi çalışıyor.

Orucun mükafatı nedir?

Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır. “Namaz ve sabırla yardım isteyin” (el-Bakara 2/153) ve “Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam  verilir”(ez-Zümer  39/10) gibi âyetler, “Oruç sabrın yarısıdır” (Tirmizî, “Da‘avât”,  86) diyen ve orucun Allah için olup mükâfatını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yüksekliğini anlatır.

Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

“Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ,  bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)

Bu haber 299846 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İTÜ mezuniyetinde 28 Şubat ve Leman kafası! Tek dertleri namaz ve Kur'an... Provokatörler Allah'ın kelamına el uzattı 
İTÜ mezuniyetinde 28 Şubat ve Leman kafası! Tek dertleri namaz ve...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özgür Özel’e tepki: Ümmetin birliğini savunmak suç mu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özgür Özel’e tepki: Ümmetin...