Manisa'da petrol bulunmuştu! Uzman isimden sevindiren petrol açıklaması!
Giriş Tarihi: 01.06.202217:00 Güncelleme Tarihi: 01.06.202217:14
Manisa Salihli'de çiftçi Mustafa Yüksel'e ait zeytin bahçesinde kuyudan çıkan siyah ve yanıcı maddenin yüzde 6'sının, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yapılan incelemede çok kaliteli petrol olduğunun tespit edilmesini bölgedekiler büyük sevinçle karşıladı. Jeofizik mühendisi Adnan Karataş ise sevindiren açıklamalar yaptı...

Yağbasan Mahallesi'nde Mustafa Yüksel (40), 28 Mayıs'ta kendisine ait zeytin bahçesinde su kuyusundan çıkan siyah sıvı maddeyi fark edince deneme amaçlı kibrit çaktı ve böylelikle saat 20.30 sıralarında zeytinlikte ya
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Yağbasan Mahallesi’nde çiftçi Mustafa Yüksel’in zeytin tarlasındaki sondaj kuyusundan çıkan siyah ve yanıcı maddede çok kaliteli petrol olarak tespit edildi. Peki şahıs mülkünde çıkan petrol kime aittir? Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Şenay Yalçın cevapladı.
İhbarla bölgeye gelen itfaiye ve jandarma ekiplerinin müdahalesiyle, alevler, kısa sürede söndürüldü. Daha sonra yapılan incelemede yangının, zeytinlikteki su kuyusundan çıkan siyah sıvı maddenin tutuşmasından kaynaklandığı anlaşıldı.

MANİSA'DA PETROL SEVİNCİ
Siyah sıvı maddenin akmaya devam etmesi üzerine durum, Manisa Valiliği Afet Koordinasyon Birimi'ne bildirildi. Yangın üzerine jandarma, güvenlik önlemi alarak bölgeye şerit çekti ve mahalleye gelen TPAO yetkilileri de kuyudaki maddeden önceki gün numune aldı.

Numunelerin analiz sonuçları dün geldi. İncelemede kuyuda 205 metre derinlikte bulunan yanıcı maddenin yüzde 94'ünün su, yüzde 6'sının ise kaliteli petrol olduğu belirtildi.

'TELEFONLARIM SUSMUYOR'
Petrolün bulunduğu bahçenin sahibi Mustafa Yüksel, annesi Saniye Yüksel, eşi Havva Yüksel ve oğlu Veli Yüksel ile bölgeye geldi. Mutlu olduklarını dile getiren bahçe sahibi Mustafa Yüksel, şunları söyledi:
"Zeytin bahçemdeki sondajı çalıştırdığımız sırada siyah bir sıvı aktı. Petrol kokusu gelmeye başladı. Deneme yaptığımızda alevlenmeye ve yanmaya başladı. Ateş, deneme havuzlarımıza sıçradı. Burada yangın çıktı. Yetkililer geldi. Söndürme çalışmaları sırasında su verdikçe daha çok harlamaya başladı. 1,5 saat sonra kendi halinde sönmeye başladı. Yetkililer gelip numuneler aldı. Numune sonuçları dün elimize ulaştı ve petrol olduğunu söylediler. Bu bölgede çalışma başladı. Bizde bir heyecan başladı. Su beklerken ilk o sıvıyı görünce bir üzüntü duyduk. Daha sonra yanıcı bir madde ve tahlil sonuçlarından sonra da petrol olduğunu görünce heyecanlandık. Köylülerde de heyecan uyandırdı. Hayırlı olsun. Petrol olduğunu duyan ilgi gösterdi. Telefonlarım susmuyor."

Anne Saniye Yüksel de, "Sondajı açınca böyle bir şeyle karşılaştık. Mutluyuz. İnşallah devletimize ve milletimize yararlı olur. Mutluyum ama daha sevinemiyorum. İnşallah rezervi iyi çıkar" dedi.

5 KM'LİK FAY HATTI BOYUNCA PETROL...
Sondaj ve jeofizik etütleri yaptığını anlatan jeofizik mühendisi Adnan Karataş (58), "Burada yapılan sondajlarda 200 metrenin altına inildiğinde yağa benzeyen, TPAO'nun sonuçlarına göre ise yüzde 94'ü su, yüzde 6'sı petrol olan yanıcı madde ile karşılaştık. Yapılacak çalışmalardan dolayı burada petrol oranının daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu yörede bulunan 5 kilometrelik fay hattı boyunca petrol olduğunu tahmin ediyoruz. Salihli ve çevresinin değişeceğini düşünüyorum. Türkiye'ye ekonomik anlamda katkı sağlayacaktır" açıklamasında bulundu.

Yağbasan Mahalle Muhtarı Abdullah Arslan, "Mustafa Yüksel arkadaşımıza kayıtlı arazide sulama amaçlı açılan sondajda petrole benzer yanıcı bir sıvı çıktığını gördük. Sonra gelen yetkililere ilettiğimizde gelip, numune aldılar. Bunun sonucunda dün iyi bir sonuç olduğunu duyunca heyecanlandık. Ülkemizin milli meselesinde önemli bir yere sahip petrolü biz bulabildiysek daha da heyecan duyduk" ifadelerini kaydetti.

Elektrik mühendisi olan ve aynı zamanda petrolün bulunduğu mahallede oturan Mehmet Ergün, "Bölge halkı açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. İlk duyduğumuzda heyecan yarattı.

Petrolün ilimizde bulunması bizleri sevindirdi. Ülkemiz için de iyi olacağını düşünüyoruz. Ne kadar kendi kaynağımız olursa, kendimiz ürettiğimiz için petrolün daha ucuz olacağını da düşünüyoruz" diye konuştu.

Köylülerden Ünal Korkut ise "2009'dan beri köyümüzde bu tür olaylar olsa da bu kadar yoğun değildi.

Keşke daha fazla çıksa da memleketimize daha faydalı olsa. Bizim bölgede çıktığı için çok mutluyuz.

Daha önce hiç araştırma yapılmadı. İnşallah hem yöre halkı hem de Türkiye için güzel olur" dedi.

.Manisa’da petrol sevinci! Şahıs mülkünde çıkan petrol kime aittir? işte cevabı...
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Yağbasan Mahallesi’nde çiftçi Mustafa Yüksel’in zeytin tarlasındaki sondaj kuyusundan çıkan siyah ve yanıcı maddede çok kaliteli petrol olarak tespit edildi. Peki şahıs mülkünde çıkan petrol kime aittir? Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Şenay Yalçın cevapladı.
Son Güncellenme: 01.06.2022 - 17:13
Salihli ilçesine bağlı Yağbasan Mahallesi'nde bir çiftçiye ait zeytin bahçesindeki su kuyusundan akan yanıcı ve petrole benzer siyah sıvı ile ilgili Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yetkililerinin (TPAO) analiz sonuçları açıklandı. TPAO’nun analiz sonucuna göre, çıkan sıvının yüzde 94’ü su, yüzde 6’sı ise petrol olduğu öğrenildi. Çıkan sonuçlara göre, TPAO’nun bölgede sondaj çalışması yapacağı öğrenildi. Peki şahıs mülkünde çıkan petrol kime aittir? İşte cevabı...
"KEŞİF DEĞİL TESADÜFEN ORTAYA ÇIKAN BİR DURUM"
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Şenay Yalçın şu ifadeleri kullandı:
"Oradaki petrol çalışmalarına bakmak gerekiyor. 1998’li yıllarda Salihli ile komşu olan Manisa’nın ilçesi Alaşehir’de petrol bulgularına rastlandı. Bu heyecan vericiydi. 1994 yılında TPAO ilk keşfi orada yapmıştı. Bu bölgede özellikle günde 100 varil petrol çıkarılacak şekilde bir sistem kurulmuştu. Bu bölgedeki rezervinde yaklaşık olarak 11 milyon varillik bir kaynağa ifade edildiği söyleniyordu.
Gediz Ovası’nın potansiyel hidrokarbon yataklarına sahip olduğu ortaya çıktı. Bu keşif değil tesadüfen ortaya çıkan bir durumdur. Bunun daha net anlaşılabilmesi için bir dizi araştırmaların yapılması lazım. İlk araştırmayı TPAO yaptı ve kaliteli petrolden bahsetti.
Burada graviteden de söz etmek lazım. Spesifik gravite vardır. Bu petrol yoğunluğunun su yoğunluğuna oranıdır. Şu an 6 birime 94 birim oldukça düşüktür. Petrol verimliliği açısından miktarın verimliliği hesaplanmalıdır. Bölge çok umut vericidir. TPAO kuyu açma çalışmaları olduğunu ifade etti. Bu önemli sonuç veriyor. ABD petrol enstitüsünün API birimi vardır. API birimi ne kadar yüksekse kalite o kadar yüksek demektir. Şu anda rezervler 25-28 aralığındadır. Brent petrol 34 aralığında bir API değerine sahiptir.
Çok önceden de jeolojik verileri Ege Denizi’nde hidrokarbon yataklarının olduğuna işaret etmişti. Türkiye’de kapatılan kuyular da var. TPAO artık yeni teknolojilerle çıkartmada eli daha rahat diyebiliriz.
BURADAKİ KEŞFİN TİCARİ DEĞERİ VAR MIDIR?
Her damlanın kıymeti vardır. Bu sızıntının nereden geldiğini görmek lazım. 20-30 arasında kuyu açılarak bölgenin gerçek keşfinin yapılması gerekiyor. Türkiye 2017’den sonra milli maden deklerasyonunu yayınladıktan sonra artık kendi imkanlarını daha çok kullanmak, kendi özgün imkanlarını arama politikasını güdüyor. Türkiye’de 150’den fazla petrol ve doğal gaz bölgesi tespit edildi. Buralarda sondajlar yapılıyor. Umut verici bir durumdur.
90’lı yıllardaki verileri de dikkate alacak olursak bölge gelecekte petrol sanayinin yeşereceği bölge gibi duruyor karşımızda.
ŞAHIS MÜLKÜNDE ÇIKAN PETROL KİME AİTTİR?
Yeraltı zenginlikleri devlete aittir. Birkaç metreye kadar olan vatandaşındır. Bölge ile ilgili çalışmalar yapılacaktır. Alaşehir’in bulunduğu yerdeki keşiften sonra bölgenin birdenbire emlak kıymetleri 100 katına çıkmıştı. Şimdi aynı durumla karşı karşıya olabiliriz. Vatandaşın sabırlı olup devletin rezerv tespitinden sonra hal çaresi bulunacaktır. Yeraltı zenginlikleri devlete aittir, devlet gereğini mutlaka ona göre yapacaktır."
YORUMLAR