Kritik MGK’da hangi kararlar alındı?

Kritik MGK’da hangi kararlar alındı?

Yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısında(MGK) NATO’ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya’nın müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri gerektiğinin altı çizildi, terör örgütleri ile mücadele konusundaki mutabakat zaptından kaynaklanan yükümlülüklerini somut adımlarla bir an evvel yerine getirmelerinin zaruri olduğu ifade edildi. Yunanistan’ın kışkırtıcı eylemlerine ilişkin Türkiye'nin milli güvenlik ve menfaatlerini hedef alan herhangi bir oldubittiye müsaade edilmeyeceği

25 Ocak 2023 - 20:49

Kritik MGK’da hangi kararlar alındı?

Giriş Tarihi: 25.01.2023 Güncelleme Tarihi: 25.01.2023 

Son dakika: Kritik MGK Toplantısı sonrası İsveç ve Finlandiya'ya NATO mesajı

MGK bildirisi yayımlandı! İsveç'e çok net NATO mesajı

MGK bildirisinde İsveç'e NATO mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Yayımlanan bildiride İsveç'e mesaj verilerek, 'NATO'ya katılmak isteyenler yükümlülüğünü yerine getirmeli' açıklaması yapıldı.

Kritik MGK’da hangi kararlar alındı?Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sona erdi. Kritik zirve sonrası MGK bildirisi yayımlandı. Bildiride, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği yolunda atması gereken adımlar hatırlatıldı. Öte yandan İsveç'teki terör örgütü PKK provokasyonları ile Kur’an-ı Kerim yakma alçaklığı sert bir dille kınandı. Ayrıca MGK Bildirisi'nde, Yunanistan'ın sürdürdüğü kışkırtıcı eylemlerine “geçit verilmeyecek” mesajı verildi. Suriye meselesinin de ele alındığı MGK’da terör örgütlerine karşı atılan ve atılacak adımlara dair işaretler verildi. İşte detaylar..

Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantı, 3 saat 40 dakika sürdü.

Son dakika: Kritik MGK Toplantısı sonrası İsveç ve Finlandiya'ya NATO mesajı

Son dakika: MGK bildirisinde İsveçe NATO mesajı

Yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısında(MGK) NATO’ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya’nın müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri gerektiğinin altı çizildi, terör örgütleri ile mücadele konusundaki mutabakat zaptından kaynaklanan yükümlülüklerini somut adımlarla bir an evvel yerine getirmelerinin zaruri olduğu ifade edildi. Yunanistan’ın kışkırtıcı eylemlerine ilişkin Türkiye'nin milli güvenlik ve menfaatlerini hedef alan herhangi bir oldubittiye müsaade edilmeyeceği kuvvetle vurgulandı.

Son dakika: Kritik MGK Toplantısı sonrası İsveç ve Finlandiya’ya NATO mesajı

Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı saat 15.20'de başlamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantı, 3 saat 40 dakika sürdü.

MGK toplantısının ardından bildiri yayımlanandı.

MGK SONRASI YAZILI AÇIKLAMA:

MGK Bildirisinde, toplantıda, 2022'de milli güvenlik açısından önem arz eden siyasi, askeri ve iktisadi gelişmelerin tüm yönleriyle değerlendirildiği, 2023'te karşı karşıya kalınması muhtemel meseleler ile bu çerçevede yürütülecek faaliyetler ve alınacak tedbirlerin müzakere edildiği bildirildi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YA NATO MESAJI: YÜKÜMLÜLÜKLERİ SOMUT ADIMLARLA YERİNE GETİRİN

Türkiye'nin, NATO'nun açık kapı politikasını desteklediği belirtilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Buna mukabil NATO İttifakı'na katılmak isteyen devletlerin de müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri gerektiğinin altı çizilmiş, PKK/KCK-PYD/YPG ile FETÖ başta olmak üzere terör örgütleri ile mücadele konusundaki mutabakat zaptından kaynaklanan yükümlülüklerini somut adımlarla bir an evvel yerine getirmelerinin zaruri olduğu ifade edilmiştir.

MGK bildirisi yayımlandı! İsveç'e çok net NATO mesajıEGE VE AKDENİZ'DE YUNANİSTAN'IN KIŞKIRTICI EYLEMLERİ
Bildiride, "Yunanistan'ın sürdürdüğü kışkırtıcı eylem ve söylemleri ile silahlanma gayretlerinin, bölgemizdeki gerilimi artırmanın ötesinde bir fayda sağlamayacağı belirtilmiş, Türkiye'nin milli güvenliğini ve menfaatlerini hedef alan herhangi bir oldubittiye hiçbir surette müsaade edilmeyeceği hususu, bir kez daha kuvvetle vurgulanmıştır." ifadesine yer verildi.

İSVEÇ VE HOLLANDA'DAKİ ALÇAK PROVOKASYONLAR

"İslam karşıtı ırkçılığın bir tezahürü olan ve milyarlarca insanın kutsal değerlerini hedef alan menfur saldırılar şiddetle kınanmış; din, vicdan ve düşünce hürriyeti gibi değerleri temellerinden sarsan, demokrasi ve ifade özgürlüğü ile de izah edilemeyecek eylemleri teşvik ve himaye edenlerin, insan haklarını hiçe sayan bu nefret suçuna ortak oldukları hatırlatılmıştır."

TERÖR İLE MÜCADELE MESAJI

Terör örgütleri PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere milli güvenliğe, birlik ve beraberlik ile bekaya yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu ve ihtiyaç duyulması halinde daha ileri adımların atılacağı, bunun için gereken iradenin ve hazırlıkların tam olduğu kaydedildi.

SURİYE MESELESİ

Toplantıda, terör örgütü PKK/KCK-PYD/YPG ve destekçilerinin, Suriye halkının barış, huzur ve refaha kavuşmasının önündeki en büyük engeli teşkil ettiği, terör örgütlerinin tamamen bertaraf edilerek Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini esas alan kapsayıcı ve bütüncül bir çözüme ulaşılmasının, kalıcı barışa giden yolu açacağı belirtildi.

2023'TE KARŞI KARŞIYA KALINMASI MUHTEMEL MESELELER

MGK sonrası yayımlanan bildiride şu ifadeler yer aldı:

2022 yılında millî güvenliğimiz açısından önem arz eden siyasi, askerî ve iktisadi gelişmeler tüm yönleriyle değerlendirilmiş; 2023 yılında karşı karşıya kalınması muhtemel meseleler ile bu çerçevede yürütülecek faaliyetler ve alınacak tedbirler müzakere edilmiştir.

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONLARI

PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, millî güvenliğimize, birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi sunulmuş; ihtiyaç duyulması hâlinde daha ileri adımların atılacağı, bunun için gereken iradenin ve hazırlıkların tam olduğu kaydedilmiştir.

KAPSAYICI VE BÜTÜNCÜL ÇÖZÜM

PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütünün ve destekçilerinin, Suriye halkının barış, huzur ve refaha kavuşmasının önündeki en büyük engeli teşkil ettiği; terör örgütlerinin tamamen bertaraf edilerek Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini esas alan kapsayıcı ve bütüncül bir çözüme ulaşılmasının, kalıcı barışa giden yolu açacağı belirtilmiştir.

OLDUBİTTİYE MÜSAADE EDİLMEYECEK

Yunanistan'ın sürdürdüğü kışkırtıcı eylem ve söylemleri ile silahlanma gayretlerinin, bölgemizdeki gerilimi artırmanın ötesinde bir fayda sağlamayacağı belirtilmiş; Türkiye'nin millî güvenliğini ve menfaatlerini hedef alan herhangi bir oldubittiye hiçbir surette müsaade edilmeyeceği hususu, bir kez daha kuvvetle vurgulanmıştır

MUTABAKAT ZAPTINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMELİ

Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını desteklediği, buna mukabil NATO İttifakı'na katılmak isteyen devletlerin de müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri gerektiğinin altı çizilmiş; PKK/KCK-PYD/YPG ile FETÖ başta olmak üzere terör örgütleri ile mücadele konusundaki mutabakat zaptından kaynaklanan yükümlülüklerini somut adımlarla bir an evvel yerine getirmelerinin zaruri olduğu ifade edilmiştir.

MENFUR SALDIRILAR ŞİDDETLE KINANDI
İslam karşıtı ırkçılığın bir tezahürü olan ve milyarlarca insanın kutsal değerlerini hedef alan menfur saldırılar şiddetle kınanmış; din, vicdan ve düşünce hürriyeti gibi değerleri temellerinden sarsan, demokrasi ve ifade özgürlüğü ile de izah edilemeyecek eylemleri teşvik ve himaye edenlerin, insan haklarını hiçe sayan bu nefret suçuna ortak oldukları hatırlatılmıştır.

MGK bildirisi yayımlandıMGK BİLDİRİSİ YAYIMLANDI

Bu haber 327297 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Son dakika: Adım adım değişim! Başkan Erdoğan'dan partililere talimat: AK Parti'nin geleceğini kimsenin geleceğinden önde tutamayız
Son dakika: Adım adım değişim! Başkan Erdoğan'dan partililere...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladı | Kamuya kaç öğretmen atanacak?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladı | Kamuya kaç...