İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu! İşte Tahıl...

İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu! İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi

Tahıl krizi Türkiye'nin güçlü liderliği ile çözüme kavuşuyor. İlk tahıllar gemilere yüklenirken, İstanbul Levent'te Tahıl Koordinasyon Merkezi kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde kurulan tahıl sevkiyatı üssünün açılışı gerçekleştirildi. Türkiye'yi temsil eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl koridoru ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akar, ''Mayın temizleme konusunda herhangi bir ihtiyaç bulunmuyor. Dörtlü toplantıda genel prensiplerde mutabık kalındı.

06 Ağustos 2022 - 01:40

Türkiye'nin çabaları olumlu sonuç verdi! Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı! Dünyaya nefes aldıracak 'tahıl' yolculuğu
Giriş Tarihi: 27.07.2022  14:08 Güncelleme Tarihi: 27.07.2022  15:08
İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu! İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi
Tarihi misyon! Tahıl Koordinasyon Merkezi bugün açıldı.
..

Tahıl krizi Türkiye'nin güçlü liderliği ile çözüme kavuşuyor. İlk tahıllar gemilere yüklenirken, İstanbul Levent'te Tahıl Koordinasyon Merkezi kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde kurulan tahıl sevkiyatı üssünün açılışı gerçekleştirildi. Türkiye'yi temsil eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl koridoru ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akar, ''Mayın temizleme konusunda herhangi bir ihtiyaç bulunmuyor. Dörtlü toplantıda genel prensiplerde mutabık kalındı. Çalışmaların kalıcı barışa hizmet etmesini umuyoruz'' dedi.

Tahıl sevkiyatına ilişkin cuma günü atılan imzanın ardından sürecin sağlıklı yürütülmesi için İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi bugün açıldı. Açılışta konuşan Bakan Akar, merkezin işleyişiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Türkiye’nin çabaları olumlu sonuç verdi! Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı! Dünyaya nefes aldıracak ’tahıl’ yolculuğuTürkiye’nin girişimiyle varılan tahıl koridoru anlaşmasının işletilmesinde geri sayım sürüyor. İlk gemi yakında hareket edecek. Koordinasyon merkezinin İstanbul’daki faaliyeti de başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılımıyla, bugün Milli Savunma Üniversitesi'nde tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin açılış töreni gerçekleşti. Açılışta konuşan Bakan Akar, "Ülkeler arasındaki anlaşma 120 gün geçerli olacak." dedi.

Bakan Akar detayları açıkladı! İstanbul tahıl sevkiyatının üssü olduRusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bütün dünyayı etkileyen tahıl sevkiyatında yaşanan kriz, Dolmabahçe'de varılan mutabakatla son buldu. Türkiye'nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler(BM) Rusya ve Ukrayna'nın masaya oturduğu anlaşma çerçevesinde tahıl sevkiyat sürecinin güvenle işleyebilmesi için İstanbul'da Müşterek Koordinasyon Merkezi kurulması kararlaştırıldı. Dünyaya nefes aldıracak tahıl yolculuğunun yönetileceği Müşterek Koordinasyon Merkezi, dün itibariyle göreve başladı.

MERKEZ İSTANBUL OLDU
Milli Savunma Üniversitesi içerisinde yer alan koordinasyon merkezinin açılışına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katıldı. Tarihi törende, Türkiye, Ukrayna ve Rusya'dan askeri yetkililerle birlikte BM'yi temsilen diplomatlar da hazır bulundu.

ÇIKARILAMAYAN TAHIL AÇLIK RİSKİ OLUŞTURMAKTADIR
Törende konuşan Bakan Akar şu ifadeleri kullandı: "Bildiğiniz üzere Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışma, enerji ve gıda krizi riskini artırmıştır. Dünyadaki tahıl arzının yaklaşık üçte biri Rusya Federasyonu ve Ukrayna tarafından sağlanmaktadır. Ukrayna'dan çıkarılamayan tahıl sorununun devam etmesi, başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere küresel anlamda hem açlık hem de düzensiz göç nedeniyle ciddi bir güvenlik riski de oluşturmaktadır. Dolayısıyla Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde, kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulması zarureti doğmuştur. Türkiye; Sayın, Sayın Putin ve Sayın Zelenski ile görüşmeleri doğrultusunda sorunun çözümü için bir inisiyatif almıştır.



KIRMIZI HAT TEŞKİL EDİLDİ YOĞUN TEMASLAR YAPILDI
Bu çerçevede Bakanlar seviyesinde de birçok görüşme yapılmış; bu görüşmelerde kırmızı hat teşkili kararlaştırılmıştır. Bu karar doğrultusunda Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından birer general görevlendirilmiş; görevlendirilen bu özel temsilciler vasıtasıyla yoğun temaslar yürütülmüştür. Bu temaslar sonucunda 13 Temmuz'da İstanbul Kalender Kasrı'nda ilk kez dörtlü toplantı icra edilmiş, toplantıda genel prensipler üzerinde mutabık kalınmıştır. Bu uzun ve meşakkatli çalışmalar; bazı ülkelerin gösterdikleri farklı yaklaşımlara rağmen, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Putin, Sayın Zelenski ve Sayın Guterres'in gösterdikleri irade neticesinde 22 Temmuz'da imzalanan anlaşma ile sonuçlanmış; Müşterek Koordinasyon Merkezi Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde 23 Temmuz itibarıyla hazırlık çalışmalarına başlamıştır.
Tarihi misyon Tahıl Koordinasyon Merkezi bugün açıldı

TAHIL VE GIDA ÜRÜNLERİNİN NAKLİYATI EMNİYETLİ BİR ŞEKİLDE SAĞLANACAK
Merkezin vazifesi; Ukrayna'dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatını sağlamaktır. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşmaktadır. Sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır. Bu merkez, girişime dâhil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak uydu internet ve diğer muhabere vasıtaları ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile koordineli olarak yürütecektir. Ukrayna limanlarındaki yükleme ile Türkiye'deki limanlara varışta uygun görülecek mevkilerde, müşterek denetim timleri tarafından gemilerin kontrolleri yapılacaktır.
Mayın temizleme ihtiyacı olursa taraflarca mutabık kalınacak şekilde planlama yapılacaktır. Ancak şu aşamada bir ihtiyaç bulunmamaktadır.

120 GÜN GEÇERLİ OLACAK SONLANDIRILMAZSA DEVAM EDECEK
Taraflarca imzalanan belge, 120 gün için geçerli olacak, tarafların sonlandırma talebi olmadıkça da devam edecektir. Bu merkez ayrıca Karadeniz'deki tüm ticari gemilerin hareketlerini milli altyapımız ve diğer imkânlarla izleyebilmekte, diğer kurum/kuruluşlarla birebir görüşebilmektedir. Hali hazırda Ukrayna limanlarından çıkacak ilk tahıl yüklü gemilerin hazırlık ve planlamasına devam edilmektedir. Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılacak çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu merkezde çalışan personel, dünyanın gözünün üzerlerinde olduğunun farkında. Temennimiz, kolektif ve başarılı çalışmalar ile, merkezin insani ihtiyaç ve barışa azami katkı sağlaması. Dolayısıyla merkezde görev alan personelin sorumlulukları büyüktür. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkiye ve BM'nin değerli temsilcileri; tarihi, insani ve önemli bir misyon üstlenmiş durumdadır.
Tahıl sevkiyatı üssü açılıyor

KALICI BARIŞ ORTAMINA ZEMİN HAZIRLAMASINI TEMENNİ EDİYORUZ
Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri üzere "Mutabakata taraflarca uyulması en büyük arzumuzdur." Bu doğrultuda ortaya konulan ortak çalışma iradesi, tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla önlenebileceğini göstermektedir. Nitekim, tüm tarafların burada görev alacak temsilcilerini anlaşmanın imzalanmasının hemen ertesi günü, ivedilikle İstanbul'a göndermeleri önemli ve samimi bir kararlılık göstergesi olmuştur. Bu bağlamda Müşterek Koordinasyon Merkezinin yapacağı çalışmaların kalıcı barış ortamına da zemin hazırlamasını temenni ediyoruz.
Dünyanın gözü İstanbul'da! Açılışını Hulusi Akar yaptı mayın sorunu ne olacak?ENERJİ KRİZLERİNE DE ÇARE OLABİLİR
Biz her fırsatta barıştan, huzurdan, diyalogdan yana olduğumuzu ifade ettik, ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız; gerginliğin başından itibaren çatışmanın önlenmesi, savaş çıktıktan sonra da ateşkesin sağlanması ve diplomatik çözüm için büyük bir çaba göstermiş, gayretlerini sürdürmüştür. Bu doğrultuda Türkiye olarak tüm bakanlık ve kurumlarımız dengeli, itidalli ve kolaylaştırıcı yönde çalışmalarını aralıksız sürdürmüştür. Bir an önce ateşkesin sağlanmasını, gerginliğin azaltılmasını ve insani yardımların ulaştırılmasını hedefliyoruz. Bu süreçte NATO'daki sorumluluklarını da yerine getiren Türkiye'nin duruşunun, her iki ülke ile diyalog halinde olmasının doğruluğu ve önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Gıda krizinin önlenmesine ve uzmanlara göre gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacak olan bu merkezde yapılacak çalışmalar, benzer şekilde enerji krizi ve diğer bazı sorunların çözümüne de model olabilir.

GIDA KRİZİ VE DÜZENSİZ GÖÇÜN ENGELLENMESİNE KATKI SAĞLAYACAK
Bu merkez ayrıca gıda krizinin önlenmesi ve Afrika'dan Avrupa ve Türkiye'ye olabilecek düzensiz göçün engellenmesine de katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle sürece destek sağlayan Sn. Şoygu'ya, Sn. Reznikov'a, Sn. Kubrakov'a, katkı sağlayan tüm personele, BM görevlilerine ve ilgili Bakanlıklarımıza, kurumlarımıza ve personeline teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalar sırasında direktif ve kararlı duruşuyla çalışmalarımızın başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayan Sn. Cumhurbaşkanımıza saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz."

GEMİLER ANBEAN İZLENECEK
İstanbul Koordinasyon Merkezi, Ukrayna'daki limanlarından çıkan tahıl yüklü gemilerin tüm hareketlerini anbean takip edecek. Ukrayna limanlarında kalan tahılların dünya pazarına açılması için yüklü gemiler, Karadeniz üzerinden İstanbul'a gelecek. Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne ulaşan Ukrayna tahılının Türkiye üzerinden dünyaya ihracatı yapılacak.



50 MİLYON TONLUK SEVKİYAT
İlk geminin 2 hafta içerisinde hareket etmesi beklenirken, 20 milyon ton tahıl Karadeniz'de açılan güvenli koridor yoluyla dünyaya ulaşacak. İlerleyen zamanlara bu miktarın 50 milyon tona çıkması bekleniyor.

DÜNYANIN GÖZÜ İSTANBUL'DAYDI
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreni, basın mensuplarının yoğun ilgiyle karşılaştı. 200 civarında yerli ve yabancı basın mensubu, dünyanın merakla beklediği çözüm merkezinden gün boyu yayın yaptı.

İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu! İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi
Tahıl sevkiyatına ilişkin cuma günü atılan imzanın ardından sürecin sağlıklı yürütülmesi için İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi bugün açıldı. Açılışta konuşan Bakan Akar, merkezin işleyişiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

TürkiyeRusyaUkrayna ve BM yetkililerinin yer aldığı Müşterek Koordinasyon Merkezi göreve başladı.

İstanbul'da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde yer alacak olan merkezin açılışını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bizzat gerçekleştirdi. Açılışta Türkiye, Ukrayna, Rusya'dan askeri yetkililer ve Birleşmiş Milletler'i temsilen diplomatlar da hazır bulundu.

Ukrayna Donanması da, tahıl ihracatının yeniden başlaması amacıyla Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki üç limanında çalışmaların başladığını duyurdu.

BAKAN AKAR: BU MERKEZ GEMİLERİN KAYDINI VE TAKİBİNİ YAPACAK

Açılışta konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamaları şöyle; Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Türkiye’ye, kıtaların buluşma noktası olan İstanbul’a hoş geldiniz. Tüm dünya için özel bir anlam taşıyan, tamamen insani amaçlar doğrultusunda çalışacak olan bu Merkez’de sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Türkiye’ye, kıtaların buluşma noktası olan İstanbul’a hoş geldiniz. Tüm dünya için özel bir anlam taşıyan, tamamen insani amaçlar doğrultusunda çalışacak olan bu Merkez’de sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.  Değerli Katılımcılar, Bildiğiniz üzere Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışma, enerji ve gıda krizi riskini artırmıştır.  Dünyadaki tahıl arzının yaklaşık üçte biri Rusya Federasyonu ve Ukrayna tarafından sağlanmaktadır.  Ukrayna’dan çıkarılamayan tahıl sorununun devam etmesi, başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere küresel anlamda hem açlık hem de düzensiz göç nedeniyle ciddi bir güvenlik riski de oluşturmaktadır.

İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi
 

KIRMIZI HAT

Dolayısıyla Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde, kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulması zarureti doğmuştur. Türkiye; Sn. Cumhurbaşkanımızın, Sn. Putin ve Sn. Zelenski ile görüşmeleri doğrultusunda sorunun çözümü için bir inisiyatif almıştır. Bu çerçevede Bakanlar seviyesinde de birçok görüşme yapılmış; bu görüşmelerde kırmızı hat teşkili kararlaştırılmıştır.

Bu karar doğrultusunda Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından birer general görevlendirilmiş; görevlendirilen bu özel temsilciler vasıtasıyla yoğun temaslar yürütülmüştür. Bu temaslar sonucunda 13 Temmuz’da İstanbul Kalender Kasrı’nda ilk kez dörtlü toplantı icra edilmiş, toplantıda genel prensipler üzerinde mutabık kalınmıştır. 

Bu uzun ve meşakkatli çalışmalar; bazı ülkelerin gösterdikleri farklı yaklaşımlara rağmen, Sn. Cumhurbaşkanımızın, Sn.Putin, Sn.Zelenski ve Sn.Guterres’in gösterdikleri irade neticesinde 22 Temmuz’da imzalanan anlaşma ile sonuçlanmış;

"TÜRKİYE, RUSYA, UKRAYNA VE BM'DEN 5'ER TEMSİLCİDEN OLUŞMAKTADIR"

Müşterek Koordinasyon Merkezi Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde 23 Temmuz itibarıyla hazırlık çalışmalarına başlamıştır. Merkezin vazifesi; Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatını sağlamaktır. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er temsilciden oluşmaktadır. Sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır.
Bu Merkez, 

- Girişime dâhil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, 
- Uydu internet ve diğer muhabere vasıtaları ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek,

- Tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile koordineli olarak yürütecektir.
İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi
 

KARADENİZ'DEKİ MAYINLAR

Ukrayna limanlarındaki yükleme ile Türkiye’deki limanlara varışta uygun görülecek mevkilerde, müşterek denetim timleri tarafından gemilerin kontrolleri yapılacaktır. Mayın temizleme ihtiyacı olursa taraflarca mutabık kalınacak şekilde planlama yapılacaktır. Ancak şu aşamada bir ihtiyaç bulunmamaktadır.

"FİYATLARIN AŞAĞI ÇEKİLMESİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUZ"

Taraflarca imzalanan belge, 120 gün için geçerli olacak, tarafların sonlandırma talebi olmadıkça da devam edecektir. Bu merkez ayrıca Karadeniz’deki tüm ticari gemilerin hareketlerini milli altyapımız ve diğer imkânlarla izleyebilmekte, diğer kurum/kuruluşlarla birebir görüşebilmektedir. Hali hazırda Ukrayna limanlarından çıkacak ilk tahıl yüklü gemilerin hazırlık ve planlamasına devam edilmektedir. Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılacak çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

Dolmabahçe'den dünyaya müjde! Tahıl koridoru için imzalar atıldı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRDolmabahçe'den dünyaya müjde! Tahıl koridoru için imzalar atıldıHaberi Görüntüle

"MERKEZ'DE GÖREV ALAN PERSONELİN SORUMLULUKLARI BÜYÜKTÜR"

Bu merkezde çalışan personel, dünyanın gözünün üzerlerinde olduğunun farkında. Temennimiz, kolektif ve başarılı çalışmalar ile, Merkezin insani ihtiyaç ve barışa azami katkı sağlaması. Dolayısıyla Merkez’de görev alan personelin sorumlulukları büyüktür. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkiye ve BM’nin değerli temsilcileri; tarihi, insani ve önemli bir misyon üstlenmiş durumdadır.

Sn. Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri üzere “Mutabakata taraflarca uyulması en büyük arzumuzdur.” Bu doğrultuda ortaya konulan ortak çalışma iradesi, tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla önlenebileceğini göstermektedir. Nitekim, tüm tarafların burada görev alacak temsilcilerini anlaşmanın imzalanmasının hemen ertesi günü, ivedilikle İstanbul’a göndermeleri önemli ve samimi bir kararlılık göstergesi olmuştur. Bu bağlamda Müşterek Koordinasyon Merkezinin yapacağı çalışmaların kalıcı barış ortamına da zemin hazırlamasını temenni ediyoruz.

Beyaz Saray'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'tahıl koridoru' teşekkürü
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBeyaz Saray'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'tahıl koridoru' teşekkürüHaberi Görüntüle

"CUMHURBAŞKANIMIZ GERGİNLİĞİN BAŞINDAN İTİBAREN BÜYÜK BİR ÇABA GÖSTERMİŞ, GAYRETLERİNİ SÜRDÜRMÜŞTÜR"

Değerli Katılımcılar, Biz her fırsatta barıştan, huzurdan, diyalogdan yana olduğumuzu ifade ettik, ediyoruz. Sn. Cumhurbaşkanımız; gerginliğin başından itibaren çatışmanın önlenmesi, savaş çıktıktan sonra da ateşkesin sağlanması ve diplomatik çözüm için büyük bir çaba göstermiş, gayretlerini sürdürmüştür. Bu doğrultuda Türkiye olarak tüm Bakanlık ve kurumlarımız dengeli, itidalli ve kolaylaştırıcı yönde çalışmalarını aralıksız sürdürmüştür.

Bir an önce ateşkesin sağlanmasını, gerginliğin azaltılmasını ve insani yardımların ulaştırılmasını hedefliyoruz. Bu süreçte NATO’daki sorumluluklarını da yerine getiren Türkiye’nin duruşunun, her iki ülke ile diyalog halinde olmasının doğruluğu ve önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi
 

"BAZI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DE MODEL OLABİLİR"

Gıda krizinin önlenmesine ve uzmanlara göre gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacak olan bu Merkez’de yapılacak çalışmalar, benzer şekilde enerji krizi ve diğer bazı sorunların çözümüne de model olabilir. Bu merkez ayrıca gıda krizinin önlenmesi ve Afrika’dan Avrupa ve Türkiye’ye olabilecek düzensiz göçün engellenmesine de katkı sağlayacaktır.

Tahıl koridoru için imzalar atıldı! Uzman isimler kritik anlaşmayı değerlendirdi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTahıl koridoru için imzalar atıldı! Uzman isimler kritik anlaşmayı değerlendirdiHaberi Görüntüle

Bu vesileyle sürece destek sağlayan Sn. Şoygu’ya, Sn. Reznikov’a, Sn. Kubrakov’a, katkı sağlayan tüm personele, BM görevlilerine ve ilgili Bakanlıklarımıza, kurumlarımıza ve personeline teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalar sırasında direktif ve kararlı duruşuyla çalışmalarımızın başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayan Sn. Cumhurbaşkanımıza saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Müşterek Koordinasyon Merkezinin tüm personeline de çalışmalarında başarılar diliyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi
 

25 MİLYON TON TAHIL SEVK EDİLECEK
Ukrayna'daki depolarda bulunan yaklaşık 25 milyon ton tahılın Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin gözetiminde kısa sürede sevk edilmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, yaptığı açıklamada, tahıl gemilerinin denetimlerinin Ortak Koordinasyon Komitesi'nin desteğiyle Türk yetkililer tarafından gerçekleştirileceğini doğruladı.

Sözcü Yardımcısı, gemilerin Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına gidiş gelişlerinde gemide silah bulunmadığından emin olmak için denetleneceğini de vurguladı.

ÜÇ LİMANDA TAHIL KERVANLARI OLUŞTURULMAYA BAŞLANDI

Öte yandan Ukrayna Limanlar İdaresinden yapılan açıklamada, deniz yoluyla tahıl ve ilgili gıda ürünlerinin ihracatına yönelik girişimin 22 Temmuz 2022'de imzalanmasıyla bağlantılı olarak, Odesa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarının yeniden faaliyete geçmesi için hazırlıkların yapıldığı belirtildi.

Gemilerin kervana dahil edilmesi için başvuru yapılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu gemilerin belirtilen limanlara giriş ve çıkışlarının, bir geminin öncülüğünde gerçekleştirileceği ifade edildi.

Tahıl gemilerini Türkler denetleyecekTAHIL GEMİLERİNİ TÜRKLER DENETLEYECEK
Türkiye ve Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı görüşmesiTÜRKİYE VE UKRAYNA'DAN TAHIL SEVKİYATI GÖRÜŞMESİ
Fransız uzmandan Türkiye’ye övgü dolu sözlerFRANSIZ UZMANDAN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Bu haber 500491 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok ben kazanırım
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu:...
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...