Haydi Türkıye sandığa, şahlanma zamanı.

Haydi Türkıye sandığa, şahlanma zamanı.

Ve son sözü millet söyleyecek. 56.3 milyon vatandaş, cumhurbaşkanı ile milletvekillerini seçecek...Toplam 180 bin 896 sandıkta oy verilecek. İşte Türkiye'nin yarınlarını belirleyecek seçimin yol haritası... 24 Haziran Bu günkü, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde birçok ilk yaşanacak.

24 Haziran 2018 - 07:40 - Güncelleme: 24 Haziran 2018 - 15:48

Haydi Türkıye sandığa, şahlanma zamanı.

Giriş Tarihi: 24.6.2018 05:35 Güncelleme Tarihi: 24.6.2018 07:40

’de kayıtlı 56 milyon seçmen cumhurbaşkanı ve milletvekilliği leri için bugün sandığa gidiyor. Vatandaş güçlü Türkiye, istikrar ve huzur için oyunu sandıkta kullanacak

Haydi Türkıye sandığa

, cumhurbaşkanını ve 27. dönem parlamentosunu ilk kez bir arada seçecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bütün unsurlarıyla uygulanmasının önünü açacak de, yurt içinde toplam 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak.
Haydi Türkiye sandığa, şahlanma vakti.
YENİ SİSTEM, YENİ TÜRKİYE
59 milyon seçmen bugün sandık başına giderek ülkeyi 5 yıl yönetecek cumhurbaşkanı ve parlamentoyu seçecek. 24 Haziran seçimleri ile birlikte Türkiye, bugüne kadar darbeler, ekonomik ve siyasi krizler üreten parlamenter sisteme veda edip güçlü Türkiye'nin temellerini atacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçecek. Vatandaş, sadece yöneticilerini belirlemek değil güçlü Türkiye, istikrar ve huzur için oy verecek.

GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN...
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yasama ve yürütme birbirinden ayrılıp ikisi de güçlü birer yapı haline gelecek. sadece yasama faaliyetlerine odaklanırken Cumhurbaşkanı kendi kabinesini ve ülkeyi yöneteceği bürokratlarını atayabilecek. Böylece güçlü bir yönetim ile güçlü bir Türkiye kurulması sağlanacak.
İSTİKRAR VE GÜVEN
de iktidar ülkenin geleceği ile ilgili zaman kaybetmeden hızlı kararlar alabilecek. Bu da ekonomik istikrar, huzur ve güvenlik anlamına da gelecek. İstikrar ve güven ülkede refahı arttıracak. Sistemin sağlıklı bir şekilde yürümesi, aksama olmaması için cumhurbaşkanının yanında güçlü bir parlamentoya da ihtiyaç olacak. Bunun için de cumhurbaşkanı ve parlamentodaki çoğunluğun aynı partiden olması süreci kolaylaştıracak.

TÜM ÖNLEMLER ALINDI
Öte yandan seçime ilişkin tüm önlem ve hazırlıklar alındı. Seçmen için herşey düşünüldü. Buna göre:
Seçimlerin güvenli bir ortamda geçmesi için polis, jandarma ve güvenlik güçleri bütün önlemlerini aldı. Güvenlik güçleri, seçimlerin demokrasi şöleni şeklinde geçmesi için, helikopter, deniz botu, TOMA, zırhlı araç ve dronlardan da yaralanacak.
, ilk kez ittifakla gidilen seçimlerde, milletin iradesinin sandığa en doğru şekilde yansıması için sandık başkanlarını yoğun bir eğitime tabi tuttu. Zarfların ve pusulalara sandık kurulu mührü vurulması gerektiği, sandık başkanlarına, hangi oyların geçerli, hangilerinin geçersiz olduğu, anlatıldı.
YSK'nin başkanlık binasında bulunan jeneratöre ek olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ekiplerince yeni jeneratör kuruldu. Öte yandan, BTK seçim sonuçlarının manipüle edilmesini engellemek için sosyal medyadaki paylaşımları da kontrol altında tutacak.

SABAHTAN İTİBAREN SANDIKLARA SAHİP ÇIKIN
Bugün gerçekleşecek seçimlerle ilgili tüm güvenlik önlemlerinin alındığını belirten Cumhurbaşkanı , "sandıklara sahip çıkın" mesajı verdi. "Milletime sesleniyorum. Sakın ha rehavete kapılmak yok. Bütün arkadaşlarınızı, akrabalarınızı alıp sandığa götürün. Sabahtan itibaren sandığa sahip çıkacağız" diyen Erdoğan, seçim güvenliğine dair tüm önlemlerin de alındığını söyledi. Başbakan Yıldırım da "Seçim güvenliğine ilişkin en ufak bir tereddüt yok, diğer adaylar ve muhalefet partileri rahat olsun" şeklinde konuştu.

TÜM DÜNYA BUGÜN SEÇİMLERİ İZLEYECEK
Türkiye bugün yapılacak seçimlerde geleceğini belirlerken, tüm dünyanın gözü de Türkiye'de olacak. Berlin, Brüksel ve Washington gibi birçok ülkenin başkenti Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Diplomatik kaynaklar, çeşitli ülkelerin geçtiğimiz senelerde gerçekleşen seçimlerde daha net bir tahminde bulunduklarını fakat bu seçimde ise net bir tavır sergilemekten kaçındıklarını belirtti. Ankara'da görev yapan birçok diplomat ise birinci turda seçimlerin tamamlanacağına kesin gözüyle bakıyor.

BİR ARAYA GELECEKLER
Seçimleri izlemek için Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Teşkilatı (AGİT) 400'e yakın gözlemci gönderdi. Edinilen bilgiye göre, 400 gözlemciden 12'si çekirdek ekipte yer alırken, geri kalanı seçime ilişkin kurumlarının yanı sıra illerde oy kullanma ve sonuçların açıklanma süreçlerini takip edecek. Geçtiğimiz sene 16 Nisan anayasa referandumunda görev yapan terör örgütü PKK sempatizanı Alman Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko ile İsveç Yeşiller Partisi'nden Jabar Amin'nin bu sene tekrardan gözlemci olmak için Türkiye'ye gelişi Ankara tarafından engellendi.

Haydi Türkiye

Ve son sözü millet söyleyecek. 56.3 milyon vatandaş, ile milletvekillerini seçecek...Toplam 180 bin 896 sandıkta oy verilecek. İşte Türkiye'nin yarınlarını belirleyecek in yol haritası...

Haydi Türkiye

Vatandaş, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. (, e-devlet veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından bulunabilir)
TC kimlik numarasını taşıyan, resimli ve resmi kimlik belgesiyle oy kullanabilecek. (Nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet vb.)
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici cihazlar, oy verme bölümüne alınmayacak.
Mühürlü bir zarf ve 2 ayrı pusula olacak. Biri Cumhurbaşkanı, diğeri milletvekili tercihini gösterecek.
"Tercih" veya "EVET" mührü dışında hiçbir işaret konulmayacak.
İttifak içindeki partilerden birine mühür basılırsa oy, o partiye yazılacak.
içindeki partilerden birden fazlasına mühür basılırsa "İttifak ortak oyu" olarak kayda alınacak.
Ayrı ittifaklara ya da itifak dışı 2 partiye mühür basılırsa oy geçersiz sayılacak.
İki pusula da aynı zarfa konularak sandığa atılacak.
Oy pusulası veya zarf mühürsüz ise seçmen sandık kuruluna itiraz edebilecek.

NOTLAR
ler tüm yurtta saat 08.00'de başlayacak, 17.00'de sona erecek.
18 yaşını dolduran 1 milyon 571 bin 73 genç, ilk kez oy kullanacak.
Yine ilk kez seyyar sandıklar olacak. 17 bin 258 yatalak hasta, evinde oy verecek.
Alkollü mekanlar kapalı olacak.
Helikopter, TOMA, deniz botu ve drone'lar da güvenliği sağlayacak.
Siber saldırıya karşı tüm elektrik dağıtım şirketleri, alarmda olacak.
, seçim sonuçlarının manipüle edilmesini engellemek için sosyal medya paylaşımlarını kontrol edecek.

Seçimde oy nasıl kullanılır? 24 Haziran 2018 oy pusulası - Oy verme işlemi saat kaça kadar?Türkiye sandık başında... Oy verme işlemi başladıCumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy verme işlemi başladı.

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy verme işlemi başladı.

Türkiye, Cumhurbaşkanını ve 27. Dönem Parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor.

Seçimde, yurt içinde toplam 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak. Yurt dışı seçmen kütüğün kayıtlı seçmenlerin 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi 19 Haziran'da tamamlandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, bugün saat 17.00'ye kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden öğrenebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

Hangi lider nerede oy kullanacak?Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması, bu seçimde ilk kez hayata geçirilecek. Bu kapsamda, seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin ayağına sandık götürülecek. Yatağa bağımlılık kriteri aranan uygulama kapsamında, 17 bin 258 seçmen bin 303 sandıkta oy kullanacak.

- Yurt dışı oyları

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 49 bin 65 seçmenin, 60 ülke ve 123 temsilcilikte 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi, 19 Haziran'da sona erdi. Yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında toplam 1 milyon 486 bin 532 seçmen oyunu kullandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin gümrük kapılarında oy verme işlemleri, bugün saat 17.00'ye kadar sürecek.

Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirildi. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanan oylar, bugün tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

- Cumhurbaşkanı adayları

Cumhurbaşkanı seçiminde 6 aday yarışacak. AK Parti ve MHP'nin kurduğu "Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gerekli 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarışacak.

- İttifaklar

Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullanacak. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katılacak. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girecek.

Siyasi partilerin ittifak yaparak, seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP "Cumhur İttifakı", CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise "Millet İttifakı" adı altına oy pusulasında yer alacak.

- Oy verme yerleri

Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde olacak.

Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği yer merkez olmak üzere, 100 metre yarıçaplı alan sandık alanı olacak. Sandık alanına sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek.

Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.

Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol edecekler.

Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek.

Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.

Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar.

- Seçim günü yasakları

Seçim yasakları kapsamında bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Çay bahçeleri de kapalı olacak.

Seçim yasaklarına ve kurallara uyulmak şartıyla bugün saat 18.00'den sonra alkolsüz düğün yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

24 Haziran ilklere sahne olacak

24 Haziran’daki Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde birçok ilk yaşanacak.

24 Haziran ilklere sahne olacak

Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim sisteminde köklü değişiklikleri öngören kritik seçim, 24 Haziran'da gerçekleştirilecek. Daha önce 3 Kasım 2019’da yapılacağı duyurulan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimleri yaklaşık 1,5 yıl önceye alındı.

59 MİLYON SEÇMEN SANDIK BAŞINDA OLACAK

10 Ağustos 2014'te ilk kez cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, bu kez cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi aynı gün gerçekleştirilecek.

Yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında da 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen sandığa gidecek.

24 Haziran ilklere sahne olacak

600 MİLLETVEKİLİ İÇİN OY KULLANILACAK

Milletvekili seçimlerine AK Parti, CHP, HDP, HÜDA- PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katılacak. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girecek.

Vatandaşlar, seçimlerde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullanacak. Bazı illerin çıkaracağı milletvekili sayıları da bu kapsamda değişirken, Ankara ilk kez üç seçim bölgesine ayrıldı.

Cumhurbaşkanlığına aday gösterme usulü de 24 Haziran’da farklılık gösterecek. Daha önce en az 20 milletvekili ya da son seçimde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partilerce ortak cumhurbaşkanı adayı gösterilebilirken, bu seçimde Meclis’te grubu bulunan ya da son seçimde yüzde 5 oy alan siyasi partiler ya da 100 bin vatandaşın imzasını toplayan isimlerin aday olması kararlaştırıldı.

AK Parti ve MHP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı; CHP Muharrem İnce'yi; HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarışacak.

24 Haziran ilklere sahne olacak

SEYYAR SANDIK UYGULAMASI

Siyasi partilerin ittifak kurarak seçime girebilmesi de 24 Haziran seçimlerinin ilkleri arasında yerini aldı.

Bu kapsamda AK Parti ve MHP, Cumhur İttifakı ile seçime girme kararı aldı. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ise Millet İttifakı ismi altında güçlerini birleştirdi.

Türkiye, 24 Haziran’da seyyar sandık uygulamasıyla da ilk kez tanışılacak. Engelli ve yatağa bağımlı seçmenler, sandıkların kendilerine getirilmesi suretiyle bulundukları yerde oy kullanabilecek.

Seyyar sandık kabini, yatağa bağımlı seçmenin evinde, "gizlilik temin edilecek ve oy kullanma rahatlığı sağlanacak" bir yere yerleştirilecek.

Bu kapsamda, 702 ilçede bin 227 sandık kurulacak, yatağa bağımlı 15 bin 474 seçmene sandık götürülecek.

Daha önceki seçimlerin aksine Adalet, Ulaştırma ve İçişleri Bakanları istifa etmeden seçime katılabilmesi de seçimin ilkleri arasında.

24 Haziran ilklere sahne olacak

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

- TBMM ile cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.

- TBMM’nin görevleri ve yetkileri; "Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Meclis üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olacak.

- TBMM, Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak gensoru denetleme yetkisinden çıkarılacak.

- Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek.

- Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

- Cumhurbaşkanına "Devlet Başkanı" sıfatı getirilecek ve yürütme yetkisi de verilecek.

- Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü’nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.

- Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek; üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleyecek.

- Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halk oyuna sunacak.

- Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

- Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilecek.

- Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek; Meclis, üye tam sayısının 3’te 2’sinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.

- Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar TBMM’de ant içecek. Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.

- Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

- Meclis, üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek; TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde de TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.

- Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

- Cumhurbaşkanı gerekli durumlarda OHAL ilan edebilecek.

- Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclise sunacak. Yeni sistemde, Bakanlar Kurulu olmayacak.

- Genelkurmay Başkanı da cumhurbaşkanınca atanacak.

Son dakika: İnce'nin miting rakamlarını açıkladı

Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece'nin ardından Eyüp'te vatandaşlara hitap etti. Erdoğan CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye sert sözlerle yüklendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnce'nin Ankara mitingine 75 bin, İstanbul mitingine ise 280 bin kişinin katıldığını belirterek, "Bunların hayatı yalan" dedi.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan İnce'nin miting rakamlarını açıkladı

"SANDIĞA GİDİN OYLARINIZI MUHAKKAK KULLANIN"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son mitingini Eyüpsultan'da yaptı. burada yaptığı konuşmada, "Küçükçekmece'den geliyorum, Küçükçekmece'de bu alanın çok daha fazlası vardı ve size selamları var. 'Madem Eyüpsultan'a gidiyorsunuz, bizden selam ilet' dediler. Kampanyaya Eyüpsultan'da başladım. Dedik ki, 'finali de Eyüpsultan'da yapalım'. Ve bugün finali burada yapıyoruz. Rabbim yarın akşam da inşallah bize zaferi nasip etisin. İstanbul bir başka önemli, Eyüpsultan bambaşka önemli. Sakın ha sandığa gitmeyi ihmal etmeyin, sandığa gidin, oylarınızı muhakkak kullanın." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eyüpsultan'da halka hitap etti

"SANDIK GÜVENLİĞİNİ ELİMİZDEN GELDİĞİNCE BÜYÜK ORANDA ALDIK"

Erdoğan, "Bir zamanlar bu CHP açık oy gizli tasnif yapmıştır. Oyları açık kullandırttılar, tasnifi de gizli yaptılar, sayımı kimse görmesin. Sandık güvenliğini elimizden geldiğince büyük oranda aldık. Eyüpsultan'dan Güneydoğu'ya sesleniyorum; sakın ha korkuyu korkutun. Tüm tedbirleri aldık ve bu PKK'ya da, bu HDP'ye de inşallah sandıklarda demokratik olarak bir dersi verelim." diye konuştu.



"YETECEK PARAN YOKSA SANDALLA GİT"

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Bay Kemal diyor ki; 16 senede ne yaptınız? Şimdi ben Bay Kemal ve onun çırağı Muharrem'e Eyüpsultan'dan sesleniyorum: Yahu Marmaray'ı siz mi yaptınız? Avrasya Tünel'ini siz mi yaptınız? Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü siz mi yaptınız? Osmangazi Köprüsü'nü siz mi yaptınız? Yahu bu Yalova'da oturuyor, herhalde Osmangazi Köprüsü'nden geçme fırsatını bulamadı. Fakat alışacak, fiyatı yüksek geliyormuş. O zaman ikinci köprüden git, birinci köprüden git. Bunlara da yetecek paran yoksa sandalla git. Çünkü bunlar hiçbir yeniliğe tahammül edemiyorlar. Bay Kemal, Bay Muharrem 25 havalimanı vardı geldiğimizde, şimdi 59 havalimanı var. Yahu bunları biz yaptık. Eğitimde 280 bin derslik yaptık, Bay Kemal, Bay Muharrem. 580 bin öğretmen atadık haberin yok mu? 75 üniversite vardı şimdi 205 üniversite var.

"TÜRKİYE'Yİ HER ALANDA ŞAHLANDIRDIK"

"Türkiye'nin ihracatı sürekli artıyor. IMF borcumuzu sildik hatta borç bile verdik. Bu hale geldi ülkemiz. Bunlar durup dururken olmadı ki. Bay Kemal de ne yaptınız diyor. Bunlar böyle işte. Yahu siz ne yaptınız siz? Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü siz mi yaptınız? Biz yaptık biz. Bunlar yeniliği ve şahlanmayı kabul edemiyorlar. Biz yaparız, onlar laf söyler. Biz hizmet siyaseti yürütüyoruz. Tabii biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Biz bu anlayışla devam edeceğiz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz eserlerimizle kalacağız inşallah. Yarından sonra inşallah kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu yüzden güçlü Cumhurbaşkanı ve güçlü meclis diyoruz. Çok çalışacağız. Boşluk bırakmayacağız. Yarın akşam rakamlar açıklandıktan sonra inşallah zaferimizi kutlayacağız."



'EMNİYETTEN RAKAM ALDIM 280 BİN'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eyüpsultan ilçe mitinginde vatandaşlarla buluştu. Eyüpsultan meydanını dolduran kalabalığa seslenen Erdoğan, sağlık ve eğitim alanında atılan adımları anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem İnce'nin Ankara ve İstanbul mitinglerine katılımla ilgili olarak, "Ankara'da 2 milyon dinleyiciye ulaştığını söyledi. Emniyetten rakamı aldım 75 bin. İstanbul 5 milyon, dedi. Emniyetten rakam aldım 280 bin. Bunların hayatı yalan, meslekleri yalan. Bunlarda dürüstlük yok. Aldatamayacaksınız. Yarın milletim gerekin dersi verecek" ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅ?kanı ErdoÄ?an'dan sandık görevlilerine çaÄ?rı

Ve son sözü millet söyleyecek. 56.3 milyon vatandaş, cumhurbaşkanı ile milletvekillerini seçecek...Toplam 180 bin 896 sandıkta oy verilecek. İşte Türkiye'nin yarınlarını belirleyecek seçimin yol haritası...
24 Haziran Bu günkü, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde birçok ilk yaşanacak.Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri
E-Posta: [email protected].

Bu haber 148846 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)
Ömer Çelik'ten Leman Dergisi'ndeki skandal karikatüre tepki: 'Hesap edilmemiş olamaz'
Ömer Çelik'ten Leman Dergisi'ndeki skandal karikatüre tepki:...