Gözler İstanbul’da! Tahıl gemisi Razoni, Boğaz’ı geçti

Gözler İstanbul'da! Tahıl gemisi Razoni, Boğaz'ı geçti

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından emniyetli sevki için Milli Savunma Üniversitesi Yerleşkesinde oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinde görevli Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, Lübnan'a gitmek üzere Ukrayna'dan hareket eden ve dün akşam saatlerinde İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişine demirleyen gemide incelemelerde bulundu. Öte yandan; Mısır yüklü gemi İstanbul Boğazı'ndan da geçti..

03 Ağustos 2022 - 16:07

Razoni isimli tahıl yüklü gemi İstanbul'dan geçti Türkiye'nin de beklediği gemiler gelecek

Tahıl krizinde ilk gemi İstanbul'da! Mısır yüklü Razoni gemisi denetlendi! İstikamet neresi?

Giriş Tarihi: 03.08.2022 Güncelleme Tarihi: 03.08.2022 

Dünyanın takip ettiği Razoni gemisi İstanbul'da denetlendi: İşte o görüntüler

Gözler İstanbul'da! Tahıl gemisi Razoni, Boğaz'ı geçti

Tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan yola çıkarak dün akşam saatlerinde Sarıyer açıklarına demir atan mısır yüklü Razoni isimli gemide denetim yapıldı. Gemi denetim sonrası tekrar yola çıktı.

Denetim tamam, geçiş bekleniyor! Dünyanın gözü İstanbul'daTahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından emniyetli sevki için Milli Savunma Üniversitesi Yerleşkesinde oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinde görevli Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, Lübnan'a gitmek üzere Ukrayna'dan hareket eden ve dün akşam saatlerinde İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişine demirleyen gemide incelemelerde bulundu. Öte yandan; Mısır yüklü gemi İstanbul Boğazı'ndan da geçti...

Türkiye için de önemli hammaddeler gelecek

Bakan Muş tahıl gemisinin gelişiyle birlikte yapttığı açıklamasında "İhracatımızla alakalı bu koridorun açılmasıyla beraber ihtiyaç duyulan ham madde gelecek. Türkiye, işleyeceği bu ham maddeyle beraber bu dünyadaki oluşabilecek olan arz sıkıntısını bir anlamda da ihracatçı ülke olarak gideren ülkelerin başında gelecek" dedi.

Müşterek Denetleme Timi, İstanbul Boğazı Karadeniz girişinde demirleyen mısır yüklü RAZONİ kuru yük gemisine ulaştı ve gemide denetleme faaliyeti yapıldı

Tahıl krizinde ilk gemi İstanbul’da! Mısır yüklü Razoni gemisi denetlendi! A Haber anbean görüntüledi | İstikamet neresi?Son dakika haberleri... Ukrayna'dan hareket eden ve mısır taşıyan kuru yük gemisi Razoni, demirlediği İstanbul Boğazı Karadeniz girişinde denetlendi. A Haber ekibi, dünyanın anbean takip ettiği özel timin görüntülerini ekranlara getirdi. Saat 14.00 sıralarında Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giriş yapan gemi, 2 saatlik geçiş sonrası Lübnan'a doğru yol aldı.

Küresel tahıl krizinin çözümüne yardımcı olması amacıyla 22 Temmuz 2022'de TürkiyeRusya FederasyonuUkrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi" belgesi kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü Razoni kuru yük gemisi İstanbul Boğazı Karadeniz girişine gece saatlerinde ulaşarak demirledi.

Razoni isimli tahıl yüklü gemi İstanbul'dan geçti Türkiye'nin de beklediği gemiler gelecekTahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan çıkan Sierra Leon bayraklı 186 metre uzunluğundaki, 27 bin ton mısır taşıyan kuru yük gemisi Razoni, dün akşam saat 19.00 sıralarında Türk karasularına girdi.

DENETİM YAPILDI

Dün akşam saatlerinde Sarıyer açıklarına demir atan mısır yüklü Razoni isimli gemide denetim yapıldı. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin bulunduğu denetim heyeti saat 10.00'da Rumeli Feneri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Limanı'na geldi. Buradan Mileva ve Gözcü 1 isimli botlara binen heyet, tahıl yüklü gemi Razoni'ye doğru hareket etti.

Gözler İstanbulda Tahıl gemisi Razoni, Boğazı geçti

GEMİ ÇEVRESİNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ

Yaklaşık yarım saat süren yolculuğun ardından heyet gemiye ulaştı. Heyetin gemideki incelemeleri sona erdi. Gemi çevresinde sahil güvenlik helikopterleri ve botları da güvenlik önlemi aldı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Müşterek Denetleme Timi, RAZONİ gemisindeki denetleme faaliyetini tamamladı. 27 bin ton mısır taşıyan gemi kısa süre içerisinde Lübnan’a gitmek üzere İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapacak." denildi.

Gözler İstanbulda Tahıl gemisi Razoni, Boğazı geçti

 

BEYRUT'A HAREKET ETTİ

Gemi denetim sonrası İstanbul Boğazı'ndan geçerek Çanakkale Boğazı'na doğru yol almaya devam ediyor. Razoni'nin Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki limana ulaşması bekleniyor.

Gözler İstanbulda Tahıl gemisi Razoni, Boğazı geçti

 

TAHIL TAŞIYAN İLK GEMİ

Razoni, 24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan sonra Ukrayna tahılını taşıyan ilk gemi oldu. Sierra Leone bayraklı Razoni gemisi önceki gün 27 bin ton mısır yüküyle Ukrayna’dan ayrıldı. Gemi kontrol noktası olan İstanbul’a dün gece geldi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan hareket eden mısır yüklü Razoni kuru yük gemisi İstanbul Boğazı Karadeniz girişine ulaşmış, kendisine tahsis edilen mevkiye demirlemiştir” denildi. Ukrayna limanlarındaki tahıl ürünlerinin güvenli sevkıyatını sağlamak için kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak dün basın toplantısı düzenleyerek süreci anlattı.

Altunbulak, Lübnan’a giden geminin Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve BM temsilcilerinden oluşan heyetin İstanbul’da yapacağı denetimin sonucuna göre yoluna devam edeceğini söyledi.

MKM’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Altunbulak, “Merkezin vazifesi, küresel tahıl krizinin çözümüne yardımcı olmak maksadıyla, Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl, gübre ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatının Girişim Belgesine uygun olarak icra edilmesini sağlamaktır. Merkezin görevi, girişime dahil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapmak ve bu gemilerin Ukrayna limanlarına giriş çıkış planını oluşturarak, uygulamaktır. Türkiye’de belirlenecek bir limanda Ukrayna’ya giden ve gelen gemilerin denetimini yaptırmak, uydu internet ve diğer muhabere imkanları ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek” diye konuştu.

A HABER DENETLEME EKİBİ İLE BİRLİKTE

Gemide denetleme yapacak tim A Haber ekranlarına geldi.

Gemiye çıkan ekibi A Haber görüntüledi.

EKİP GEMİYE GELDİ

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin bulunduğu denetim heyetini gemiye çıktı.

DENETLEME TAMAMLANDI

Ukrayna'dan hareket eden ve mısır taşıyan kuru yük gemisi Razoni, demirlediği İstanbul Boğazı Karadeniz girişinde denetleniyor. A Haber ekibi, dünyanın anbean takip ettiği özel timin görüntülerini ekranlara getiriyor.

BOĞAZ'DAN GEÇTİ

27 bin ton mısır taşıyan Razoni gemisi yaklaşık 2 saatte İstanbul Boğazı'ndan geçti. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin bulunduğu heyet saat 10.30 sıralarında, Ukrayna'dan gelen tahıl yüklü gemi Razoni'ye çıktı.

Yaklaşık 1 buçuk saat süren denetimlerin ardından heyet gemiden ayrıldı. Gemi saat 14.00 sıralarında Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na girdi. Gemi boğaz geçişini yaklaşık 2 saatte tamamladı.

YENİ GEMİLER SIRADA

Razoni gemisinin faaliyetinin planlama aşamasından itibaren MKM tarafından yapıldığını ve takip edilmeye başlandığını aktaran Altunbulak, “Geminin intikali esnasında izleyeceği rota, takip ettiği insani koridor, denetimine ilişkin detaylı hususlar merkezde mutabık kalınan usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Hali hazırda Ukrayna’nın üç limanından tahıl ve benzeri gıda maddelerini çıkarabilecek gemilerin hazırlıkları ve planlamasına devam edilmektedir. Razoni gemisinin deniz koşulları nedeniyle bu gece (dün) yarısı İstanbul’da tahsisli demir yerine demirlemesi beklenmektedir. Gerekli işlemler sonrasında gemiye, Türkiye, RF, Ukrayna, BM temsilcilerinden oluşan bir heyetle, denetim icra edilecek ve denetleme neticesine göre gemi yoluna devam edecektir” dedi.

Dünyanın gözünün bu merkezde ortaya konulacak kollektif çalışmalarda olduğunu ifade eden Altunbulak, “Görevimizin sorumluluğumuzun büyük olduğunu, tarihi ve insani bir misyon üstlenmiş olduğumuzun bilinciyle merkezde görevimize ve uyumlu çalışmaya şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gözler İstanbulda Tahıl gemisi Razoni, Boğazı geçti

 

 

 

MSB’den RAZONİ açıklaması!MSB'DEN "RAZONİ" AÇIKLAMASI!

Dünyanın gözü bu rotadaDÜNYANIN GÖZÜ BU ROTADA

Bu haber 400582 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da darbeye direnenlere 'zibidiler' demişti
CHP lideri Özgür Özel hakkında suç duyurusu! 15 Temmuz'da...