Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'tan ilk referandum açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak, 16 Nisan Referandum Sonuçları'na ilişkin sosyal medyadan açıklamalarda bulundu.
İşte Berat Albayrak'ın sosyal medyadan paylaştığı o açıklamalar:
Cenab-ı Allah'a hamdolsun. Büyük Türkiye'nin temeli, bu tarihi günde aziz milletimizin feraseti ile atılmış oldu. Teşekkürler Türkiye
Cumhurbaşkanlığı sistemi ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Bugün millet, devlet ve 80 milyon fert fert insanımız kazanmıştır.
Sandığa katılım, şeffaf oy süreci ile Türkiye dünyaya demokrasi dersi vermiştir. Artık kucaklaşma ve "Büyük Türkiye" için gayret zamanıdır.
Bir yalan da Sözcü'den! O video sahte çıktı!

Sözcü Gazetesi internet sitesi, sabah saatlerinde oy pusulalarına oh oh sesi çıkararak evet mührünün vurulduğu bir video yayınladı. Bu videonun diğerleri gibi sahte olduğu kısa sürede ortaya çıktı.
'Hayır' cephesi provakasyona doymuyor. Sözcü Gazetesi internet sitesi, sabah saatlerinde oy pusulalarına oh oh sesi çıkararak evet mührünün vurulduğu bir video yayınladı. Bu videonun diğerleri gibi sahte olduğu kısa sürede ortaya çıktı.
YSK'NIN MÜHRÜ YOK
Bilgisayar çıkışı alınarak hazırlanan seçmen pusulalarında Yüksek Seçim Kurulu'nun mührünün bulunmadığına dikkat çeken YSK yetkilileri bu tür provakatif haberlere itibar edilmemesini duyurdu.
VİDEO BİR GÜN ÖNCEDEN YAYINLANMIŞ
Seçim günü çekilen bir görüntü olarak sunulan bu videonun bir gün önceden video paylaşım sitelerinde yayınlanmaya başlandığı belirtiliyor. Yetkililer 'hayır' cephesinin benzer provakatif haberlerine yönelik kamuoyunu bir kez daha uyardı.
YSK Başkanı: Halk oylamasında evet çıkmıştır

YSK Başkanı Sadi Güven referandum sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. Güven "Halk oylamasında 'evet' çıkmıştır" dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, saat 23.00 itibarıyla açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğunu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin bulunduğunu, "evet" oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516, "hayır" oyları toplamının 23 milyon 511 bin 155 olduğunun anlaşıldığını, bu sonuca göre halk oylamasında "evet" çıktığını bildirdi.
Güven, halk oylaması seçim işlemlerinin tamamlanmasının ardından YSK'da gazetecilere açıklamalarda bulundu.
'Evet' mührü iradeyi yansıtıyor
16 Nisan'da yapılan Anayasa değişikliğinin sonuçlandığını, yurt içi seçimlerin tamamlandığını ifade eden Güven, yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin oylarının da güvenli şekilde muhafaza edilerek sayıldığını belirtti.
Halk oylamasında kurul tarafından ilk defa yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin bulundukları yerlerdeki temsilcilikler dışında da oy kullanmasına olanak sağlandığını hatırlatan Güven, bu kapsamda oy kullanan seçmen sayısının 167 bin 829 olduğunu kaydetti.
'Mühürsüz zarf kararı ilk değil'
YSK Başkanı Güven, sandıklar açılmaya başlandıktan sonra sonuçların Kurula ve siyasi partilere ulaşmadan önce bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührü ile mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler ve AK Parti temsilcisinin talebi üzerine sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verdiklerini hatırlattı.
'En az 5 seçimde aynı karar alındı'
Halk oylamasının başlamasından sonra bir kısım ilçe seçim kurullarında, sandık kurullarınca seçmenlere "tercih" mührü yerine "evet" mührü ile oy kullandırıldığı bilgisinin de geldiğini aktaran Güven, ayrıca bazı sandıklarda oy pusulasının ön yüzüne sandık kurulu mührünün basıldığı, bazılarında ise arka yüzüne basılmasına rağmen mührün ön yüze de geçtiği yönünde şikayetler geldiğini söyledi.
Güven, bunun üzerine Kurulun oylamada kullanılan "evet" mührünün seçmenin iradesini yansıtan işaret niteliğinde olduğuna karar verdiğini belirterek, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olmasının seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görülmediğini ve bu oyları geçerli saydıklarını bildirdi.
Sahte oy pusulası kullanımını engellemek amacıyla oy pusulalarının sandık kurulu mührüyle mühürlendiğini hatırlatan Güven, mührün sandık kurulu tarafından sehven ön yüzüne basılmış olmasının veya arka yüzüne basılmasına rağmen ön yüzüne yansımasını, oy pusulasını geçersiz sayacak nitelikte görmediklerini dile getirdi.
Seçimlerde kullanılan oy pusuları ve zarfların, filigranlı olup Kurul tarafından özel üretildiğini anlatan Güven, sandık kurullarının, seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağladığını, seçim bittikten sonra sayıma geçilmeden önce oy pusulası, zarf sayısı ile oy kullanan seçmen sayısının sağlamasını yaptığını aktardı.
Güven, 7 kişilik sandık kurullarından en az 5'inin siyasi parti temsilcilerinden oluştuğuna işaret ederek, sandık kurullarının tamamına yakınında AK Parti ve CHP'li üyelerin görev yaptığını ve onların tuttuğu ıslak imzalı tutanakların YSK'ya geldiği anda siyasi partilerle paylaşıldığını söyledi.
Kurula intikal eden kesin olmayan sonuçlara göre, saat 23.00 itibarıyla sisteme girilmeyen sandıklardaki seçmen sayısının 594 bin 76 olduğunu açıklayan Güven, "evet" ve "hayır" oyu arasındaki farkın 1 milyon 252 bin 361 olduğunu bildirdi.
Güven, yurt içi seçmen sayısı olan 55 milyon 319 bin 222 seçmene, yurt dışı ve gümrüklerde kullanılan 1 milyon 422 bin 360 seçmenin eklenmesiyle toplam 56 milyon 740 bin 582 seçmenin sonucunun sisteme girilmesi gerektiğini belirterek, "Saat 23.00 itibarıyla açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin olduğu, 'evet' oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516 olduğu, 'hayır' oyları toplamının da 23 milyon 511 bin 155 olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuca göre halk oylamasında 'evet' çıkmıştır. Kesin sonuçlar, itiraz süreleri dikkate alındığında en geç 11-12 gün sonra açıklanacaktır." dedi.
- MÜHÜRSÜZ OYLAR
Seçim sabahı oy pusulaları ile oy zarflarının sandık kuruluna teslim edildiğini, sandık kurulunun oy pusulalarının arkasını ve oy zarflarını mühürlemek zorunda olduğunu yineleyen Güven, şunları söyledi:
"Sandık kurullarının oy pusulalarının arkasını ve oy zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden oy verme işlemine başladıkları duyumu üzerine kurulumuzca inceleme yapılmıştır. Saat 16.00'da açılan sandıklarda sandık sonuçları sistemi girilmeden, partilerle paylaşılmadan önce kurulumuzca bu surette kullanılan oyların sandık kurullarının ihmali nedeniyle meydana geldiği ve seçmenin iradesinin tecellisinden sonra seçmenden kaynaklanan bir kusur olmaması nedeniyle geçerli olmasına karar verilmiştir. Sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanakları sandık kurullarında görev yapan 5 siyasi partili üye tarafından sandık kurulu başkanı ve diğer üyelerle birlikte ıslak imzalı olarak tutanak altına alınmakta ve imzalanmakadır."
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, sandık kurulu tarafından mühürlenmemiş, yani siyasi partili üyeler tarafından mühürlenmemiş oy pusulası ve oy zarflarının geçerli olduğuna ilişkin kararın ilk kez alınmadığını bildirdi.
YSK'da gazetecilere açıklama yapan Güven, yurt içinde kurulan 166 bin 679 sandık kurulunda, AK Parti'li 166 bin 211, CHP'li 157 bin 314, MHP'li 133 bin 67, HDP'li 63 bin 890, Saadet Partili 56 bin 241, Vatan Partili 6 bin 70 sandık kurulu üyesinin görev yaptığını bildirdi. Sandıkların tamamına yakınında AK Parti ve CHP'li üyelerin görev yaptığını belirten Güven, bu üyelerin, oyları saydığına, tutanaklara bağladığına, ıslak imza ile imzaladıklarına işaret etti.
"Yüksek Seçim Kurulu, sandık kurulu tarafından mühürlenmemiş, yani bu siyasi partili üyeler tarafından mühürlenmemiş oy pusulası ve oy zarflarının geçerli olduğuna ilişkin kararı ilk kez almamıştır" diyen Güven, Kurulun 3 Nisan 2004 tarihli 935, 2 Nisan 1994 tarihli 330, 31 Ağustos 1990 tarihli 283 sayılı kararlarının yanı sıra buna benzer onlarca kararı bulunduğunu açıkladı.
Güven, 2014'teki yerel seçim dışında, kendilerinden önceki kurulların da bu yönde kararlar aldığını belirterek, "Seçmene mühürsüz verilen oy pusulalarının geçersiz sayılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden bu nitelikte olan oy pusulalarının geçerli sayılmasına karar verilmiştir. Kurulumuz bu kararı oy verme işlemi sonuçları sisteme aktarılmadan ve oy birliğiyle almıştır." dedi.
Bazı siyasi partilerin YSK sisteminden kayıt alamadığı yönünde şikayetleri bulunduğunu da belirten Güven, sistemi uygun olan tüm siyasi partilere bilgilerin gönderildiğini, ancak yoğunluk nedeniyle 6 dakikalık bir süre kayıt verilemediğini aktardı.
- SORULAR
Gazetecilerin sorularına da yanıtlayan Güven, sandık kurulu mührü bulunmadığı halde geçerli sayılan oy sayısının sorulması üzerine, "Şu anda onu bilmemiz mümkün değil. Sandıklarda tutanakları onlar geçiyorlar, sandığın başında bulunan 7 kişi. Bunlardan biri başkan, biri oradaki ihtiyar heyeti veya meclisinden üye, diğerleri de o yerde son milletvekili seçiminde en çok oyu almış 5 siyasi parti temsilcisi. Bunlar tanzim ediyorlar, onlar deftere geçirdiler. Daha sonra gelirse onlara bakacağız" dedi.
YSK Başkanı Güven, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "YSK'nın maç oynanırken kuralları değiştirdiği" söylemine ilişkin, "Maç oynarken kural değiştirmedik. Az önce söyledim, son kez söylüyorum, bu sadece bizim aldığımız bir karar değil" dedi.
Sadi Güven, "mühürsüz oy pusulasının geçerli sayılmasının Seçim Kanunu'na aykırı olup olmadığı" sorusunu ise yanıtlamadı.
Hasip Kaplan dalga konusu oldu

HDP'li Hasip Kaplan okunan yatsı ezanını Evet zaferi olarak anlayıp dalga konusu oldu.
Dün akşam okunan yatsı ezanını "Evet'in zaferi" olarak yorumlayan Hasip Kaplan twitter'dan "Bir din adamı açıklasın, şu an camilerden okunan ne" diye sordu.
Oysa ki Kaplan'ın sorduğu her gece aynı saatlerde okunan yatsı ezanıydı. Bir twitter kullanıcısı da, Hasip Kaplan'a cevabı anında verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik yağıyor!

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, birçok dünya liderinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik mesajları yağdığını bildirdi.
Referandumdan evet çıkmasının ardından dünyanın farklı yerlerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik mesajları yağmaya başladı.
ERDOĞAN'A İLK TEBRİK ALİYEV'DEN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, halk oylamasının neticesinin belli olmasının ardından ilk tebrik telefonu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den geldi.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, halk oylamasının "Evet" zaferiyle sonuçlanmasından dolayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Aliyev, tercihini sandığa yansıtarak Türkiye'nin geleceği açısından önemli bir karar veren tüm Türk halkını tebrik etti, anayasa değişikliğinin hayırlı olmasını diledi.
KATAR VE FİLİSTİN'DEN TEBRİK TELEFONU
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, anayasa değişikliğinin halk oylaması sonucunda kabul edilmesinden dolayı, tebrik etti.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ı telefonla arayan Katar Emiri Al Sani ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, anayasa değişikliğinin yapılan halk oylaması sonucu kabul edilmesinden dolayı kutladı.
Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in de, oyların sayılma sürecini bu akşam Tarabya'da izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak tebrik eden isimler arasında yer aldığı öğrenildi.
BAHREYN KRALI, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I TEBRİK ETTİ
Referandumda Anayasa değişikliğinin sandıkta milletten onay almasının ardından Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradı.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Bahreyn Kralı Hamed'in referandum sonucunun Türkiye'ye hayırlı olması dilediğinde bulunduğunu belirtti. Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde'nin yanı sıra Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi'nin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve onun şahsında tüm Türk halkına tebriklerini ilettikleri kaydedildi.
CİBUTİ CUMHURBAŞKANI TEBRİK TELGRAFI GÖNDERDİ
Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasından resmi olmayan sonuçlara göre "evet" çıkması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.
Guelleh, gönderdiği tebrik telgrafında, Türk halkının, ülkenin gelişmesinde büyük bir sıçrama meydana getiren Erdoğan liderliğinde gerçekleştirdiği başarılardan övgüyle söz ederek Türkiye'nin demokrasi tecrübesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Ülkesinin Türkiye ile mevcut ilişkilerini sürdürmesi yönündeki isteğini dile getiren Guelleh, Erdoğan'ın Somali başta olmak üzere Afrika Boynuzu'nda istikrarın teminindeki desteğinden övgüyle söz etti
YSK 'mühürsüz oy' kararını önceki seçimlerde de verdi

YSK, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında mühürsüz oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına yönelik kararı, daha önceki seçimlerde de verdi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında mühürsüz oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına yönelik kararı, daha önceki seçimlerde de verdi.
YSK, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında bazı sandık kurullarının, seçmene oy pusulası ve zarfları sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine yaptığı değerlendirmede "sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların, dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına" karar vermişti.
'Mühürsüz zarf kararı ilk değil'
AA muhabirinin daha önce yapılan seçimlerde alınan kararlardan derlediği bilgilere göre YSK, önceki dönemlerdeki seçimlerde de benzer karara imza attı.
'Evet' mührü iradeyi yansıtıyor
YSK, 1984 yılında mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirilmediğinin belirlenmesi halinde oyların geçerli sayılacağını kararlaştırdı. Mühürsüz oy pusulalarına ilişkin 1989 yılındaki YSK kararında, söz konusu mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirildiğine yönelik iddiada bulunulmaması halinde olayın eğitilmeyen sandık kurulunun hatasından kaynaklandığına ve oy pusulalarının geçerli sayılmasının doğru olacağına hükmedildi.
2004 YILINDA 145 OYU GEÇERLİ SAYDI
YSK, 31 Ağustos 1990 tarihinde oy zarflarının sandık kurulu mührü ile mühürlenmesi gerektiğine işaret ederek, kararında, "Tüm zarflar sandık kurulunun ihmalinden dolayı mühürlendirilmeden kullandırılmış ise bu şekil noksanlığı oy iptaline neden olamaz." hükmüne yer verdi.
Kurul, 2004'teki yerel seçimlerde mühürsüz oy pusulalarına ilişkin bir itirazı değerlendirdi. Verilen kararda, sandık kurulunca mühürlenmeyen oyların kullanılmasının seçmen iradesini engelleyici bir durum olmadığı, burada seçmenin bir kusurunun bulunmadığı ifade edilerek itiraz kapsamındaki 145 oy geçerli sayıldı.
YSK 1994 yılında da "Mühürsüz oyların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçersiz olduğu kabul edilemez." kararına hükmetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Sincik halkına teşekkür etti!

Referandumda yüzde 96,3 oy çıkaran Adıyaman’ın Sincik ilçe Belediye Başkanı Mehmet Korkut’u arayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sincik halkına teşekkür etti.
Adıyaman'ın resmi olmayan sonuçlara göre Sincik ilçesinde yüzde 96.3 oranla 'Evet' oyu çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilçede çıkan alınan yüzde 96.3 oranla 'Evet' oyu üzerine Sincik Belediye Başkanı Mehmet Korkut'u telefonla arayarak yüzde 96.3 oy oranı için teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefonla görüşmesi sonrası Başkan Korkut, görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığımız telefon görüşmesinde, bütün Sincikllilere teşekkür ederek selamlarını iletmemi istediler" ifadelerini kullandı.
2011 Genel seçimlerinde yüzde 91.57 oy oranı ile AK Parti'ye destek veren Sincik ilçesi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 95.7 oy oranı ile şampiyonluk ünvanını korumuştu.
7 Haziran 2015 Genel seçimlerinde de yüzde 90.71 oy oranı ile şampiyon olan ilçe son halk oylamasında ise açıklanacak resmi sonuçlara göre yeniden şampiyon olması bekleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 200 yıllık sistem tartışması sona erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halk oylaması sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği halk oylaması sonuçlarının, ülke ve millet için hayırlı olmasını dileyerek, "Milletimiz bir kez daha gerçekten çok çok müstesna farklı bir olgunluk içerisinde sandık başına gitmiş, hür iradesiyle TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir. Resmi olmayan sonuçlar, yaklaşık 25 milyon 'evet' oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliğinin kabul edildiğini göstermektedir. Öncelikle oyunun rengi ne olursa olsun sandık başına giderek iradesine sahip çıkan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yaklaşık 25 milyon evet oyu çıktı
Erdoğan, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, halk oylaması sonuçlarını değerlendirdi.
Anayasa değişikliğiyle ilgili sonuçların değerlendirilmesine yönelik basın toplantısını ilk defa bu mekanda yapıldığını belirten Erdoğan, bu mekanın bir basın toplantısına ev sahipliği yaptığını ifade ederek, "Hayırlı uğurlu olsun diyorum." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, televizyon ve radyoları başında kendisini dinleyen vatandaşları saygı ve sevgiyle selamladı.
'Sistem milletimizce kabul gördü!'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün yapılan anayasa değişikliği halk oylaması sonuçlarının, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Milletimiz bir kez daha gerçekten çok çok müstesna farklı bir olgunluk içerisinde sandık başına gitmiş, hür iradesiyle TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir. Resmi olmayan sonuçlar, yaklaşık 25 milyon 'evet' oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliğinin kabul edildiğini göstermektedir. Öncelikle oyunun rengi ne olursa olsun sandık başına giderek iradesine sahip çıkan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.
'Gereksiz tartışmalara yer yok'
Türkiye'nin demokrasisine, milletin tercihlerine, sandığına sahip çıktığı sürece Allah'ın izniyle önlerine çıkan her türlü sorunu, sıkıntıyı, krizi aşabilecek güçte ve kabiliyette olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun son örneğini 15 Temmuz darbe girişiminde açık ve net olarak gördüklerini kaydetti.
- "Tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz"
Erdoğan, 16 Nisan halk oylamasının milletin geleceğine sahip çıktığının önemli bir göstergesi olduğunu belirterek, şunları aktardı:
"Bugün Türkiye 200 yıllık kadim bir tartışma konusu olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir. Bu karar sıradan bir olay değildir. Çok ciddi bir yönetim sistemi üzerindeki değişim, dönüşüm kararının verildiği gündür bugün. Her zaman olduğu gibi bu halk oylamasında da mevcudu savunmak kolay, değişimi savunmak zor olmuştur. Hamdolsun bu zoru başardık ve milletimizin teveccühüyle tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz."
Anayasa değişikliğinin sadece 18 maddeden oluşmasına rağmen içeriği itibarıyla köklü bir değişim arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, bu meselenin ülkenin gündeminde aslında uzun zamandır konuşulduğunu anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden bu yana sürekli medyanın kendisine sorduğu sorulardan bir tanesinin bu olduğunu, daha sonra birçok panellerde karşılaştığı sorulardan olduğunu dile getiren Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde de yine bu soruyla her zaman karşı karşıya olduklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi ise yapılan kamuoyu araştırmalarının 2015 yılı başında başkanlık sistemine geçiş konusuna verilen desteğin yüzde 25-30'lar düzeyinde olduğunu gösterdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Burası özellikle çok büyük önem arz ediyor. İşte böyle böyle zor bir süreç sonunda bugün Türkiye 25 milyon 'evet' oyuyla kararını vermiştir. Halk oylaması boyunca 'evet' için çalışan, bu yönde kararlı bir duruş ve yoğun bir çaba gösteren AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'ye, STK'lar ve bütün kurumlara teşekkür ediyorum. Verilen tüm oylar, elbette önemlidir ama özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki oyların ayrıca önemi olduğunu da burada vurgulamak isterim. Partilerin halk oylamasındaki pozisyonlarını dikkate aldığımızda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüm illerde 10 ila 20 puanlık artışlar olduğunu görüyoruz. İnşallah bu sonuçlar, ülkemizin önünde yeni bir dönemin başladığının da müjdecisi olacaktır. Buradan ülkemizin tamamıyla birlikte bu bölgedeki vatandaşlarımıza tercihlerini ülkemizin birliğinden beraberliğinden kardeşlikten yana kullandıkları için hassaten şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu anayasa değişikliğinin farklı ve çok çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye tarihinde ilk defa tamamen TBMM'nin ve milletimizin iradesiyle böylesine önemli bir değişime milletimiz karar vermiştir. Geçmişte anayasalarımızın ve onunla biçimlenen yönetim sistemimizin belirlenmesi ya Kurtuluş Savaşımız ve sonrası gibi olağanüstü şartlarda veya darbe dönemlerinde olmuştur. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Bu bakımdan bu çok çok önemlidir." dedi.
Erdoğan, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, halk oylaması sonuçlarını değerlendirdi.
Gerek halk oylaması sürecinde gerekse sandık başında tercihini "evet" yönünde ortaya koyan herkese, kendisine gösterdikleri güven ve teveccüh için teşekkür eden Erdoğan, iradenin "evet" yönünde çıkmasının, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin millet tarafından kabul gördüğünü ifade etmesi bakımından kendileri için ayrıca değerli olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugün oyumu kullanırken de ifade ettiğim gibi; bu anayasa değişikliği herhangi bir değişiklik değildir. Bu farklıdır ve bu çok çok anlamlıdır. Türkiye tarihinde ilk defa, tamamen TBMM'nin ve milletimizin iradesiyle böylesine önemli bir değişime milletimiz karar vermiştir. Geçmişte anayasalarımızın ve onunla biçimlenen yönetim sistemimizin belirlenmesi ya Kurtuluş Savaşımız ve sonrası gibi olağanüstü şartlarda veya darbe dönemlerinde olmuştur. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Bu bakımdan bu çok çok önemlidir. Bu değişim elbette anayasa değişikliğiyle gerçekleşiyor ama 16 Nisan, bugüne kadar yapılan anayasa değişikliklerinin çok ötesinde bir anlama sahiptir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte yürütme, yasama ve yargı erkleri arasındaki ilişkiler birbirlerinden tamamen ayrılmıştır. Bu üç organ kendi alanlarında yapacakları çalışmalarla aynı ortak hedefe yani tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet amacı doğrultusunda hizmet verecektir."
- "TÜM TÜRKİYE'NİN ZAFERİ"
Erdoğan, 16 Nisan'ın "evet" veya "hayır" diyen herkesin 80 milyon nüfusu, 81 vilayeti, 780 bin kilometrekare toprağıyla tüm Türkiye'nin zaferi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da bu zaferin önemli bir parçasıdır. Bu süreç içinde özellikle yurt dışındaki vatandaşlarımızın ne çileler çektiğini hep birlikte yaşadık ve onlar demokrasi mücadelesini gurbette verdiler ama asla demokrasiden taviz vermeden bu mücadeleyi verdiler. Şimdi nihai neticeler açıklandığında verdikleri bu mücadelenin ne kadar verimli, ne kadar bereketli olduğunu da gördük, görüyoruz.
Halk oylaması sürecinde yaşanan tartışmalar geride kaldı. Ama önümüzde yepyeni bir dönem vardır. Bilindiği gibi anayasa değişikliğinin tüm maddeleri hemen yürürlüğe girmiyor. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ilgili değişiklikler 3 Kasım 2019 tarihinde yapılması öngörülen seçimlerle birlikte yürürlüğe girecektir. Önümüzde bu tarihe kadar yapılması gereken pek çok iş var. Çünkü 3 Kasım 2019 tarihinde bu ülkenin yönetimine talip olacak herkesin milletimizin karşısına çok güçlü bir hazırlıkla çıkması gerekiyor."
- "GELECEĞİNE SAHİP ÇIKAN VATANDAŞLARIMA ŞÜKRANLARIMI BİLDİRİYORUM"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, artık sadece sloganlarla, sadece belirli değerlerin istismarıyla bu ülkede cumhurbaşkanı seçilip yönetimi üstlenmenin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Milletimizin gönlünü kazanmanın, özellikle bu tür bir tavrın yanında, geleceği için de söyleyecek sözünüz, hayata geçirecek projeniz veya projeleriniz, projelendirilmiş yatırımlarınız olmak zorundadır. Başka türlü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neticeye ulaşmak mümkün değildir. Ülkemizin yönetimine talip olmak isteyen herkes için hazırlık yapmak üzere 2019 yılına kadar önemli bir zaman vardır. Bakınız, bugüne kadar 7, biliyorsunuz, halk oylaması bizim ülkemiz geçirmiştir. Bu 8. halk oylamasıydı. Bütün bu halk oylamalarını şöyle bir masaya yatırıp, ne getirmiştir ne götürmüştür diye baktığımızda bu halk oylamasının bu referandumun çok çok anlamlı olduğunu göreceksiniz. Çünkü bu, gerçekten Türkiye'nin geleceğine, istikbaline hem inşa hem ihya adımı olarak büyük önem arz etmektedir. Yarından itibaren ülkemizi gereksiz tartışmalarla yormak yerine herkesin bu hedefe odaklanmasında fayda görüyoruz. Aynı şekilde diğer ülkelerin ve kurumların da milletimizin kararına saygı duymalarını istiyoruz. Özellikle müttefik olarak kabul ettiğimiz devletlerin, ülkemizle ilişkilerini terörle mücadelemiz başta olmak üzere hassasiyetlerimize uygun şekilde geliştirme yönünde çaba göstermelerini bekliyoruz."
Erdoğan sözlerini, "Bir kez daha halk oylaması sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yine özellikle başta Yüksek Seçim Kurulu olmak üzere, bunun yanında tüm sandıklarda görev alan vatandaşlarıma, memur olur siyasi partilerin temsilcileri olur çok çok teşekkür ediyorum. Sandığa giderek demokrasiye, iradesine, geleceğine sahip çıkan tüm vatandaşlarıma kalbi şükranlarımı bildiriyorum. İlginiz ve iştirakiniz için de sizlere çok çok teşekkür ediyorum. Kalın sağlıcakla." diyerek tamamladı.

Marmaray’a elektrik sağlayacak olan dev jeneratör gemi Doğan Bey Yenikapı açıklarına demirledi. Daha önce Irak'ta görev yapan 126 Megawatt’lık gemi ürettiği elektriği artık Marmaray'a iletmeye başlayacak.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından kiralandığı ve Marmaray'a elektrik sağlayacak olan dev jeneratör gemi Doğan Bey, demirlediği Yenikapı'da elektrik tellerini karaya bağladı. Karada hızla süren çalışmaların ardından, daha önce Irak'ta görev yapan 126 Megawatt'lık gemi ürettiği elektriği artık Marmaray'a iletmeye başlayacak. Dev jenaratör geminin elektriğini şehir şebekesinden alan Marmaray'ın neden olduğu elektrik kesintilerinin önüne geçmesi planlanıyor.
JENERATÖR GEMİ YENİKAPI'YA DEMİRLEDİ
Ortadoğu Afrika ve Güney Asya ülkelerinde yetmeyen elektrik ihtiyacını karşılamak için Karadeniz Holdingi tarafından başlatılan projede görev yapan 9 jeneratör gemiden biri olan Doğan Bey, geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi'ne giriş yapmış ve Yenikapı açıklarına demirlemişti.
GEMİDEN UZANAN ELEKTRİK TELLERİ KARAYA BAĞLANDI
126 Megawatt'lık bir santrali bünyesinde barındıran Doğan Bey gemisinin Yenikapı'ya demirlemesinin ardından hızla başlayan çalışmalarda gemiden uzatılan elektrik kablolarıyla karaya bağlandı. Karada yapılan çalışmalarda ise kıyıda bir elektrik aktarma istasyonu yapıldı. Bu istasyonda son çalışmaların yapıldığı ardından geminin ürettiği enerjinin önce şehir şebekesine oradan da Marmara'ya ulaşacağı öğrenildi.
KAPALIÇARŞIDAKİ ELEKTRİK KESİNTİLERİ İÇİN GETİRİLDİ
Elektrik enerjisini Eminönü Bölgesi'ndeki şehir santralinden alan Marmaray'ın, şehir elektrik şebekesinde kesintilerine neden oluyordu. Özellikle turistik bir bölge olan Kapalıçarşı ve çevresinde yapılan ve uzun süren elektrik kesintileri nedeniyle esnaf zor günler geçiriyordu.
500 BİNLİK BÖLGEYE ENERJİ SAĞLAYABİLİYOR
500 bin nüfuslu bir yerleşim yerinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçte olan Karadeniz Powership Doğan Bey gemisi 126 Megawatt gücünde. Tuzla'da 2010 yılında üretilen ve Irak'ta görev yapan Doğan Bey gemisi üretildiği tarihten bu yana elektrik üretiyor.
İşte Yurt dışı referandum sonuçları

Referandum için kullanılan yurt dışı oyları açıklanmaya başlandı. AA verilerine göre EVET önde. İşte ayrıntılar...
Yurtdışı referandum sonuçları evet ve hayır oyları arasında yüksek bir fark olduğunu gösterdi.
Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması için yurt dışında oy verme süreci, Kanada'nın Vancouver ve ABD'nin Los Angeles kentlerinde kullanılan oylarla tamamlandı.
Ankete göre (yurt dışı/gümrük) kullanılan oylar, yaklaşık yüzde 62 EVET, yüzde 38 HAYIR şeklinde.
Almanya'da 'evet' oyları yüzde 60'ı aşmış durumda.
Belçika ve Avusturya'da evet oyları yüzde 70'in üzerinde...
Belçika, yüzde 80 ile en çok evet oyu veren ülke.
Hollanda'da evet oylarının oranı yüzde 67.
Fransa ve Romanya'da evet yüzde 62.
Danimarka'da ise yüzde 59 ile önde gidiyor.
Avustralya'da ise evet ve hayır oları başa baş.
Cumhurbaşkanı Erdoğan balkonda halka hitap etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Huber Köşkü'nde halkı selamladı
Konuşmadan satırbaşları;
KÜÇÜMSEMEYE GAYRET EDENLER VAR
"Bazı televizyonlarda aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın. Atı alan Üsküdar'ı geçti. Bundan sonra birlikte yapacağımız çok iş var değil mi? Beraber yapacağımız çok iş var. Biliyorsunzu bu işin 2 safhası oldu. Birincisi parlamento. Anayasa komisyonunda pet şişeler nasıl fırlatıldı. Engellemek istediler, başaramadılar. Genel Kurul'da ne oldu? Hamdolsun 339'la parlamentodan geçti. AK Parti ve MHP'nin milletvekillerinin dayanışmasıyla. Tabii ben buradan öncelikle Sayın Yıldırım ve Sayın Bahçeli'ye özellikle teşekkür ediyorum. Dik durdular. Gruplarına sahip çıktılar. Ne dedik? Şimdi sıra millette dedik. Milletimiz de burada el ele verdi."
"İLK İŞ BAHÇELİ VE YILDIRIM'LA İDAMI GÖRÜŞECEĞİM"
"Milletime sopa gösterenler cevabını sandıkta aldı. İşimiz çok, yapacağımız çok şey var bu ülkede. İlk iş idam konusunu Sayın Başbakan ve Sayın Bahçeli ile görüşeceğim. Meydanlarda hep bununla karşılaştım diyeceğim. Kılıçdaroğlu da destekleyeceğini söylemişti. Bir halk oylamasını da onun için yaparız. Siz 15 Temmuz'da adeta bir diriliş destanı yazdınız. Siz yılmadınız."
Şampiyon ilçeden havai fişekli kutlama

Verdikleri evet oyları ile Türkiye rekoruna imza atan Şanlıurfa’nın Harran İlçesi'nde adeta bayram havası yaşanıyor

Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz'un evi tebrik ziyaretleriyle adeta dolup taşıyor. Vatandaşlarla tek tek tokalaşarak, verdikleri oylar için teşekkür eden Başkan Özyavuz, vatansever, milletine, vatanına bağlı Harran halkının görevini layıkıyla yerine getirdiğini ifade etti. Seçim çalışmaları süresince ilçeyi karış karış gezen, evet oylarının millete getireceklerini anlatan, anayasa değişikliği konusunda bilgi vererek, hiç kimsenin aklında tek bir soru işareti kalmaması için gecesini gündüzüne kattıklarını söyleyen Başkan Özyavuz, "Söz konusu vatansa Harran gereğini yapar. Şükürler olsun ki bu emeğimizin karşılığını gördük. Halkımız, bize inandı ve güvendi. Bu referandumun, ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ayrıca, bu başarıda emeği geçen tüm arkadaşlarıma, meclis üyelerime, parti teşkilatımıza da teşekkürlerimi sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun" şeklinde konuştu.
BİR MİLAT DEMİŞTİK
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin ise, bu referandumun sıradan bir parti seçimi değil bir yönetim seçimi olduğunu her fırsatta vurguladıklarını anımsatarak, "Halk oylaması için bir milat demiştik, bir dönüm noktası olduğunu ifade etmiştik. Bizden umut bekleyen mazlum halklar adına dönüm noktası demiştik. Bu açıdan bu Rabbimin bir lütfü olarak tecelli etti" dedi.
Milletvekili Yılmaztekin, propaganda çalışmaları süresince büyük emek verdiklerini anımsatarak, halkın yüzyılın lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a olan bağlılığını evet oyları ile gösterdiğini, tüm AK Parti teşkilatının ve tüm vatansever halkın görevini yerine getirdiğini ifada etti.
Yılmaztekin, "Özelikle kendi seçim bölgem olan Harran ve Akçakale' de Türkiye rekoru kırdık. Bu noktada Allah'a ne kadar şükretsek azdır. Allah emeği geçen herkesten razı olsun. Milat dediğimiz bu tarihi günün ülkemin, milletimin dirilişine ve milletimin yeniden yükselişine vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.
REKORLARA YABANCI DEĞİLİZ
AK Parti Harran İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz da, rekorlar kırmaya yabancı olmadıklarını belirterek, "Harran ilçemiz daha önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Türkiye ikincisi olmuştu. İlçemiz ak oylarıyla sesini tüm Türkiye'ye duyurdu çünkü mesele bayrak ve memleketse Harran halkının bu konudaki hassasiyeti çok büyüktür" şeklinde konuştu.
Siyasiler tebrikleri kabul ederken vatandaşlar ise havai fişek gösterisini izleyerek şampiyonluklarını kutladı
İşte referandumda 'evet' oylarının en yüksek olduğu şehirler

Türkiye genelinde sandıkların yüzde 98'si açıldı. İlk sonuçlara göre referanduma katılım oranı yüzde 86 oldu. Sonuçlara göre 'Evet' oylarının en yüksek olduğu iller sırasıyla Bayburt, Aksaray, Rize, Gümüşhane,Erzurum, Yozgat, Kahramanmaraş, Çankırı, Konya, Bingöl oldu
Anayasa değişikliği referandumu için bugün Türkiye sandık başına koştu. Gelen sonuçlara göre referanduma katılım oranı yüzde 85.31 oldu.
REFERANDUMDA EVET OYLARININ EN YÜKSEK OLDUĞU ŞEHİRLER:
1- Bayburt (81,79)
2- Rize (75,58)
3- Gümüşhane (75,16)
4- Erzurum (74,52)
5- Kahramanmaraş (73,97)
6- Çankırı (73,53)
7- Bingöl (73,16)
8- Konya (73,03)
9- Elazığ (71,83)
10- Sivas (71,62)
YORUMLAR