Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır’da resmi törenle karşılandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da resmi törenle karşılandı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) özel uçak ile Mısır'a geldi. Başkan Erdoğan'ı havalimanında Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıladı. 12 yıl sonra Mısır'da gerçekleşecek bu ilk ziyarette üst düzey ikili iş birliği mekanizmalarının canlandırılması kapsamında atılacak adımlar ele alınacak. Ticaret, savunma, enerji ve turizm gibi farklı alanlardaki imkanlar değerlendirilecek. Öte yandan Erdoğan'ın Mısır'daki programı belli oldu.

14 Şubat 2024 - 15:40

Başkan Erdoğan Mısır'da! Abdulfettah es-Sisi kırmızı halı serdi, uçağın kapısında karşıladı... İttihadiye Sarayı'nda resmi tören 
Giriş Tarihi: 14.02.2024 10:20 Güncelleme Tarihi: 14.02.2024 15:32
Başkan Recep Tayyip Erdoğan 12 yıl sonra Kahire'de! İşte kritik zirvede ele alınacak konular
12 yıl sonra tarihi ziyaret! Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da
12 yıl sonra Kahire’de kritik zirve!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk kez gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'ye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Mısırlı mevkidaşı Sisi havalimanında karşıladı.Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmesinde ikili ilişkiler, İsrail'in Filistin'e saldırıları ve bölgesel meseleler ele alınacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan 12 yıl sonra Kahire’de! İşte kritik zirvede ele alınacak konularBaşkan Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılın ardından Mısır'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere bugün Kahire'ye geldi. Başkan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından görkemli bir törenle karşılandı. Başkan Erdoğan ile Sisi'nin görüşmesinde masada ticaret, savunma, enerji ve turizm gibi konular olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da resmi törenle karşılandıAnkara-Kahire hattında beklenen ziyaret için geri sayım başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki temaslarının ardından Mısır'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Başkan Erdoğan Mısır’da! Abdulfettah es-Sisi kırmızı halı serdi, uçağın kapısında karşıladı
.Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) özel uçak ile Mısır'a geldi. Başkan Erdoğan'ı havalimanında Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıladı. 12 yıl sonra Mısır'da gerçekleşecek bu ilk ziyarette üst düzey ikili iş birliği mekanizmalarının canlandırılması kapsamında atılacak adımlar ele alınacak. Ticaret, savunma, enerji ve turizm gibi farklı alanlardaki imkanlar değerlendirilecek. Öte yandan Erdoğan'ın Mısır'daki programı belli oldu.
Başkan Erdoğan Mısır’da! Abdulfettah es-Sisi kırmızı halı serdi, uçağın kapısında karşıladı... İttihadiye Sarayı’nda resmi tören

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere özel uçakla Mısır'ın başkenti Kahire'ye geldi.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Erdoğan, Sisi tarafından İttihadiye Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Erdoğan, Sisi tarafından heyeti onuruna verilen resmi yemeğe katılacak.12 yıl sonra tarihi ziyaret! Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'daBaşkan Erdoğan Kahire'de

KIRMIZI HALI SERDİ, UÇAĞIN KAPISINA KADAR GELDİ
Öte yandan Başkan Erdoğan, Kahire Uluslararası Havalimanı'nda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen tarafından karşılandı.


Sisi, Başkan Erdoğan'ın uçağının iniş yaptığı noktaya kırmızı halı serdi, bizzat uçağın kapısına geldi.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Kahire'ye geldi.

12 yıl sonra Mısır'a ziyaret

MASADA HANGİ KONULAR VAR?
İki lider arasındaki görüşmenin öncelikli gündemi Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi olacak. Üst düzey ikili iş birliği mekanizmalarının canlandırılması kapsamında atılacak adımlar ele alınacak. Ticaret, savunma, enerji ve turizm gibi farklı alanlardaki imkanlar değerlendirilecek.

Başkan Erdoğan'ı havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıladı.Başkan Erdoğan'ı havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıladı.

İSRAİL'İN FİLİSTİN'E SALDIRILARI VE KALICI ATEŞKES ÇABALARI ELE ALINACAK
Hem Türkiye hem de Mısır, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının sona erdirilmesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor.

Başkan Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde bu konuda atılacak adımlar da değerlendirilecek. Türkiye, 7 Ekim'den bu yana Filistin'e yönelik yardımlarını Mısır üzerinden Gazzelilere ulaştırdı.

Kalıcı ateşkes ve Filistin'e yönelik insani yardım çabalarının da bu kapsamda Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde ele alınması bekleniyor.
12 yıl sonra tarihi ziyaret! Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da12 yıl sonra tarihi ziyaret! Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk kez gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'ye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Mısırlı mevkidaşı Sisi havalimanında karşıladı.Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmesinde ikili ilişkiler, İsrail'in Filistin'e saldırıları ve bölgesel meseleler ele alınacak.

Türkiye, 7 Ekim'den bu yana Filistin'e yönelik yardımlarını Mısır üzerinden Gazzelilere ulaştırdı.

Kalıcı ateşkes ve Filistin'e yönelik insani yardım çabalarının da bu kapsamda Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde ele alınması bekleniyor.

TİCARET HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR

Mısır, Türkiye'nin Afrika'daki en büyük ticaret ortağı olarak önemli konumda bulunuyor. İki ülke ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkartılması hedefleniyor.

Başkan Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin görüşmesinde üst düzey işbirliği mekanizmalarını yeniden canlandırılması ele alınacak. Halihazırda ülkedeki 2 milyar doları aşan Türk yatırımı yatırımların yenileriyle birlikte genişletilmesi hedefleniyor. Ayrıca, savunma sanayii alanında önemli bir işbirliği potansiyeli mevcut olduğu kaydediliyor.

YATIRIMLAR İÇİN KOLAYLAŞTIRICI TEDBİRLER

İki ülke ilişkileri bölge güvenliği ve ticari açıdan önem arz ediyor. Mısır'da Türk yatırımlarının artmasına yönelik çalışmalar sürerken, yatırımların artması için kolaylaştırıcı tedbirlerin görüşülmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun diplomasi trafiğine kaldığı yerden devam ediyor. Vaki davetlere icabetle Birleşik Arap Emirlikleri’ne resmi ziayret gerçekleştiren ve onur konuğu oldu dünya hükümetler zirvesinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına değinen ve önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni durağı Mısır oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk kez gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'ye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahire Uluslararası Havalimanı'nda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından karşılandı.

MISIR'DA SİSİ İLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kahire'yi ziyaretinde yapılacak görüşmelerde Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve üst düzey ikili işbirliği mekanizmalarının canlandırılması bağlamında atılacak adımlar üzerinde durulacak.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI

Görüşmelerde, ikili münasebetlerin yanı sıra Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere güncel küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulmasının gündemde olduğu aktarıldı.

12 SENE SONRA BİR İLK

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan en son başbakanlık yaptığı Kasım 2012'de Mısır'ı ziyaret etmişti. Ankara-Kahire arasında ilişkiler, 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin darbe ile devrilmesinin ardından kopma noktasına gelmişti. İki ülke arasındaki ilişkiler 8 yıl sonra, normalleşme sürecine girmişti. Önce istihbarat, ardından bakanlık yetkilileri bir araya gelmişti. 2022 yılının Kasım ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Sisi'nin Katar'daki Dünya Kupasında bir araya gelmişti ve geçtiğimiz yıl karşılıklı büyükelçiler atanmıştı.

Tam 12 yıl sonra: Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da! Sisi tarafından karşılandı

KAHİRE BÜYÜKELÇİSİ SALİH MUTLU ŞEN A HABER'DE
Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen A Haber'e Başkan Erdoğan'ın kritik ziyareti ve Mısır halkının Türk vatandaşlara olan ilgisiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kahire Büyükelçisi A Haber'de! Başkan Erdoğan'ın Mısır ziyaret!

Kahire'de böyle bir dönemde Türk Büyükelçisi olarak çalışmanın büyük gurur olduğunu dile getiren Şen, "Türkiye ile Mısır arasındaki tarihi ve kültürel bağlar sebebiyle bir ayrılacak. Çünkü her Türk'e karşı Mısır toplumunda büyük bir sevgi ve büyük bir ilgi var. Türkiye'ye gitmek, seyahat etmek Mısırlı vatandaşlar açısından, hem bugüne özgü hem de eski kraliyet dönemine ait gelenek. Türk Büyükelçisi olarak burada ailecek bulunmak bizim açımızdan büyük bir şeref ve ayrıcalık. Mısır toplumunda büyük sevgi ve ilgiyle karşılandık karşılanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şen ayrıca Türkiye'nin gelişen sanayi ve teknoloji bakımından ileride olduğunu bunun da Mısır tarafından yakından takip edildiğini söylerken, "Ekonomi ve ticari ilişkilerimiz Türkiye ile Mısır arasında genel ilişkiler içerisinde en önemli bağımızı oluşturuyor. Türkiye, sanayi ve teknoloji bakımından ihracat bakımından yatırımlar bakımından güçlü bir ülke. Mısır kardeş ve akraba bir toplum olarak devlet olarak Türkiye'nin kaydettiği bu ilerlemeleri büyük bir takdirle izliyor ve bundan istifade etmek istiyor. Bunu yaparken iki kardeş ülkenin birbirine benzeyen birçok özelliği bulunan toplum olarak bu duygularla yaklaşıyor. Türkiye yaptı biz de yapabiliriz. Biz kardeşiz yaklaşımı var. Biz de bunu olumlu buluyoruz. Şu anda Mısır'da 3 milyar dolara yaklaşan bir Türk yatırımı var. Özellikle tekstil sektöründe. Hijyen, cam, beyaz eşya sektörlerinde yatırımlarımız var. Bu alanlardaki işbirliğimizi ilerleyen dönemlerde ileriye taşımak istiyoruz. Şuanda Türkiye'de kurulu bir çok yatırımcı firmamız Afrika'ya Avrupa'ya Amerika'ya açılmak için Mısır'daki bol yetenekli iş gücünden, düşük enerjiden stratejik konumdan istifade ederek yeni yatırımlar yapmak istiyor. Biz de bunu devlet olarak olumlu buluyoruz ve destekliyoruz." dedi.

Şen sözlerine şu şekilde devam etti:

Bugün bu görüşmenin gerçekleşmesi 4 yıllık bir sürecin neticesi. Bu 4 yıllık süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Sayın Dışişleri Bakanımız ve MİT Müsteşarı olduğu dönemden itibaren bu süreci bizzat kurguladı, tasarladı çok iyi bir zemin oluşturarak liderlerin görüşmesini ayarladı. Katar'daki görüşme tesadüf olamazdı. Arada Katar'ın emiri iki tarafın da sevdiği genç bir lider vardı. Dolayısıyla çok güzel bir görüşme oldu. İki lider arasında iki ülkenin kardeşliği, iki ülkenin işbirliği ve iki büyük ülkenin Doğu Akdeniz'de bölgede barışın istikrarın ve kalkınmanın tesisi için yapabilecekleri çok şeyler olduğu hususunda tam bir ittifak var. Bu tabii ki en başta Filistin'i kapsıyor. İki ülke Filistin davası konusunda omuz omuza bir dayanışma içerisinde. İki lider arasında da çok büyük bir itimat ve bir iletişim var. Bugün de bunu göreceğiz inşallah..  Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri

Bu haber 214629 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türk bayrakları dalgalandı! Paris'te Olimpiyat kafilemiz açılışı yaptı
Türk bayrakları dalgalandı! Paris'te Olimpiyat kafilemiz...
Türk bayrakları dalgalandı! Paris'te Olimpiyat kafilemiz açılışı yaptı
Türk bayrakları dalgalandı! Paris'te Olimpiyat kafilemiz...