Cumhurbaşkanı Erdoğan balkonda zafer konuşması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan balkonda zafer konuşması yaptı.

Türkiye’nin çok büyük adımlar atmak üzere olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunlar hep bize patinaj yaptırdı. Artık Türkiye’nin kitabında, Allah’ın izniyle patinaj olmayacak. Muasır medeniyetler seviyesine çıkacak.

17 Nisan 2017 - 15:02 - Güncelleme: 17 Nisan 2017 - 15:19

Giriş Tarihi: 17.04.2017 07:02 Son Güncelleme Tarihi: 17.04.2017 07:29

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum sonrası ilk sözleri

: 200 yıllık sistem tartışması sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 200 yıllık sistem tartışması sona erdi

Recep Tayyip halk oylaması sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı

Recep Tayyip , anayasa değişikliği halk oylaması sonuçlarının, ülke ve millet için hayırlı olmasını dileyerek, "Milletimiz bir kez daha gerçekten çok çok müstesna farklı bir olgunluk içerisinde sandık başına gitmiş, hür iradesiyle TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir. Resmi olmayan sonuçlar, yaklaşık 25 milyon 'evet' oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliğinin kabul edildiğini göstermektedir. Öncelikle oyunun rengi ne olursa olsun sandık başına giderek iradesine sahip çıkan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum." dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum sonrası; "Atı alan Üsküdar'ı geçti." dedi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum sonrası ilk sözleri

    Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu'nda 'evet' oyu çıkmasının ardından Huber Köşkü'nde açıklama yaptı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Atı alan Üsküdar'ı geçti 

    Erdoğan'ın sözleri şu şekilde;

    "MİLLETİMİZ HÜR İRADESİYLE SANDIĞA GİTTİ"

    Bugün yapılan halk oylaması sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Milletimiz bir kez daha gerçekten çok çok müstesna farklı bir olgunluk içinde sandık başına gitmiş, hür iradesiyle TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir.

    "1 MİLYON 300 BİN FARKLA EVET ÖNDE"

    Yaklaşık 25 milyon Evet oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla değişikliğin kabul edildiğini göstermektedir.Öncelikle oyunun rengi ne olursa olsun sandık başına giderek iradesine sahip çıkan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum.

    "HALK OYLAMASI GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKTIĞIMIZIN GÖSTERGESİ"

    Türkiye, milletin tercihlerine, sandıklarına sahip çıktığı mühletçe Allah'ın izniyle önüne gelen her türlü krizi aşacak kaabiliyettedir.Bunu son olarak 15 Temmuz darbe girişiminde net olarak gördük.Halk oylaması, milletimizin geleceğine sahip çıktığının önemli bir göstergesidir.

    Erdoğan: 200 yıllık yönetim tartışmasında tarihi karar verildi 

    "200 YILLIK YÖNETİM TARTIŞMASINDA TARİHİ BİR KARAR VERİLDİ"

    Türkiye 200 yıllık yönetim tartışmasında tarihi ve milat sayılacak bir karar vermiştir. Bu karar sıradan bir olay değildir.Çok ciddi bir yönetim sistemi üzerindeki dönüşüm kararırın verildiği gündür bugün.

    Erdoğan: Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun 

    "ZORU BAŞARDIK"

    Her zaman olduğu gibi mevcudu savunmak kolay, değişimi savunmak zor olmuştur.Hamd olsun bu zoru başardık ve tarihimizin en önemli yönetim konusunu çözmüştür.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teşekkür konuşması 

    "YILDIRIM, BAHÇELİ VE DESTİCİ'YE TEŞEKKÜR EDERİM"

    Bu konu eskiden beri bana soruluyordu.2015 yılındaki kamuoyu araştırmalarında başkanlık sistemine destek yüzde 25-30 dolaylarındaydı.Bugün yüzde 51 oyla milletimiz karar vermiştir.Yoğun çaba gösteren Başbakan Binali Yıldırım'a, Sayın Bahçeli'ye, Sayın Destici'ye ve bütün kurumlara teşekkür ediyorum.Verilen tüm oylar elbette önemlidir.

    Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki oyların önemini özellikle vurgulamak istiyorum.Güneydoğu'daki tüm illerde 10-20 puan artışlar olduğunu görüyoruz.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum sonrası ilk sözleri

    HALKLA DA BULUŞTU

    Öte yandan Cumhurbaşkanı, gazetecilere yaptığı açıklamanın ardından Huber Köşkü önünde bekleyen halkla buluşarak şunları söyledi;

    "ARTIK PATİNAJ OLMAYACAK"

    Bir olduk, iri olduk, diri olduk ve hep birlikte Türkiye olduk. Milletimin nasıl dik durduğunu gördük. Sandıkları siz patlattınız. Batı'ya karşı milletim her zaman dik durdu. Yapacağımız çok işler var ama bu, bizim yola çıkışımızın ilk anı değil. Şimdi vites değiştirerek daha hızlı bir şekilde ilerleyeceğiz. Bunlar bize hep patinaj yaptırdılar, artık Türkiye'nin kitabında patinaj olmayacak.

    "ATI ALAN ÜSKÜDAR'I GEÇTİ"

    Bugünkü neticeyle dünya yüzde 35,40,50'lerle seçim yapıyor. Bizdeki katılıma bakın, bizde bu rakam 80-90'ları buluyor. Ve bunun yüzde 51 buçuğunu evet aldı. Ve bazı TV'lerde falan, aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış ya. Bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Atı alan Üsküdar'ı geçti haberiniz yok.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan balkonda zafer konuşması yaptı.

    Türkiye’nin çok büyük adımlar atmak üzere olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunlar hep bize patinaj yaptırdı. Artık Türkiye’nin kitabında, Allah’ın izniyle patinaj olmayacak. Muasır medeniyetler seviyesine çıkacak.......Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halk oylamasında "evet" çıkmasının ardından Tarabya'daki Huber Köşkü önünde bir araya gelen vatandaşlara seslendi. Bir, iyi, diri, kardeş ve hep birlikte Türkiye olduklarını vurgulayan Erdoğan, şu mesajları verdi:

    - Adeta yedi düvel saldırdı. Batının nasıl saldırdığını gördünüz. Bölünmedik, parçalanmadık yurtiçi, yurtdışı...

    - Sizlerle beraber yapacağımız çok iş var. Ama bilesiniz ki bu yola çıkışımızın ilk anı değil. Biz şu anda zaten yoldayız. Şimdi birleştirerek daha hızlı şekilde gideceğiz. Bunlar hep bize patinaj yaptırdılar. Artık Türkiye'nin kitabında, Allah'ın izniyle patinaj olmayacak. Ve her alanda Türkiye çok daha önemli adımları, çok daha büyük adımları atmak üzere. Muasır medeniyetler seviyesine çıkacak, hiç endişeniz olmasın.


    Huber Köşkü önünde yağmur altında bekleyen vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı otobüsü üzerinden seslenen Erdoğan'a, eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik etti. Erdoğan, Kısıklı'daki evinin önünde toplanan halka da Bilal Erdoğan'ın telefonu ile bağlanarak teşekkür etti.

    ATI ALAN ÜSKÜDAR'I GEÇTİ
    - Bizler şurada bir saat içerisinde toplandık. Bu ne muhabbettir. Bu ne büyük bir aşktır. Bu nasıl bir sevdadır. Bu millete hizmetkar olmaktan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Biz hep söyledik. Efendi olmaya değil, bu millete hizmetkar olmaya geldik. Bugüne kadar projesi olmayanlar bizim karşımızda konuştu. Ama biz projelerimizle konuştuk. Uygulamalarımızla konuştuk. Bundan sonra da projelerimizle yol almaya devam edeceğiz.

    - Şimdi biliyorsunuz bugünkü çıkan netice, dikkat edin dünya yüzde 50'lerle, yüzde 55'lerle, bazı yerlerde yüzde 35'lerle seçim yapıyor. Bugün biz yüzde 86'yla bir seçim gerçekleştirdik. Böyle bir katılım var mı ya? Ve bunun yüzde 51.5'ini evet aldı. Ve şimdi bazı televizyonlarda falan aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın. Atı alan Üsküdar'ı geçti.

    - Kardeşlerim, bundan sonra birlikte yapacağımız çok iş var değil mi? Beraber yapacağımız çok iş var. Ve biliyorsunuz bu işin iki safhası oldu. İlki parlamento. Anayasa Komisyonu'nda biliyorsunuz pet şişeler nasıl fırlatıldı. Engellemek istediler. Başaramadılar. Genel Kurul'a geldi. Genel Kurul'da ne oldu? Hamdolsun 339'la Parlamento'dan geçti. AK Parti ve MHP'nin milletvekillerinin dayanışmasıyla. Tabii ben buradan öncelikle Sayın Yıldırım'a ve Sayın Bahçeli'ye özellikle teşekkür ediyorum.

    - Milletim görevini yaptı mı? Ve milletim, millete sopa gösterilmez. Gösterenler cevabını sandıkta aldı mı? Şimdi ben diyorum ki, AK Parti'ye gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Milliyetçi Hareket Partisi'ne gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Özellikle Güneydoğu'da Hüdapar'a gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum.

    - İnşallah ilk iş, (İdam isteriz sloganları)... Hemen bu konuyu Sayın Başbakan'la da, Sayın Bahçeli ile de görüşeceğim. Zaten Sayın Bahçeli ben desteklerim dedi. Sayın Yıldırım aynı şekilde. Kılıçdaroğlu da destekleyeceğini söylemişti. Önüme gelirse ben bunu onaylarım. Desteklemedi, o zaman yapacağımız şey ne? Bir halk oylaması da onun için yaparız. Hiç endişe etmeyin..

    Referandumun kabul edilmesiyle üç düzenleme yürürlüğe giriyor

    Anayasa değişiklik paketi sandıktan 'Evet'le çıktı. Değişikliklerin büyük çoğunluğu 3 Kasım 2019'da hayata geçecek. Ancak 18 maddelik o teklifin 3 maddesi için bu durum geçerli değil. O 3 madde hemen hayata geçecek.

    Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için yapılan 18 maddelik Anayasa değişikliği oylaması yüzde 51.4 ile kabul edildi. Kabul edilen düzenlemeler içerisinde 3 madde hemen yürürlüğe girecek. Hakimler Savcılar Kurulu, 30 gün içerisinde yeniden yapılandırılacak, askeri yargının kaldırılması hemen yürürlüğe girecek ve Cumhurbaşkanı’nın partiye üyelik hakkı da hemen uygulanabilecek.

    O düzenlemelerden en önemlisi, partili cumhurbaşkanlığı. Anayasa'nın 101. maddesi değiştirildi. O maddede yer alan "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir" ifadesi kaldırıldı.

    Yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurucusu olduğu AK Parti'ye dönüşünün önü açıldı.

    • Anayasa değişikliğiyle hemen hayata geçecek bir diğer düzenleme, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısıyla ilgili. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değişti.

    • Üye sayısı 23'ten 13'e, daire sayısı da 3'ten 2'ye düşecek. HSK'nın Adalet Bakanı ve müsteşarı kurulun doğal üyesi olarak kalacak. 4 üyeyi cumhurbaşkanı seçecek, 7 üye ise, Meclis tarafından seçilecek.

    • Üyeler, 4 yıl için seçilecek, süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek. Kurulun yeni üyeleri 30 gün içinde seçilecek.

    • Anayasa Mahkemesi’ndeki 2 askeri üyenin görevine son verilecek. Üye sayısı 17’den 15’e indirilecek.

      1. Madde: ‘Yargının bağımsızlığı’ ilkesine ‘tarafsızlık’ da eklendi.
    • Anayasa değişikliği metninde yer alan düzenlemeler özetle şöyle: 

    • 2. Madde: 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarıldı.

    • 3. Madde: 25 olan milletvekili seçilme yaşı 18’e indi. Milletvekili adaylık şartlarından ‘askerliğini yapmış olmak’ çıkarıldı. ‘Askerlikle ilişiği olmayanlar’ (gençlerden askerlik çağına gelmemiş veya gelmişse erteletmiş olanlar) milletvekili adayı olabilecek.

    • 4. Madde: 4 yıl olan genel seçim dönemi 5 yıla çıkarıldı. Böylece milletvekillerinin görev süresi cumhurbaşkanına eşitlendi. Bu hak mevcut milletvekillerini kapsamayacak. TBMM ve cumhurbaşkanı seçimi aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanı seçiminin birinci turunda yüzde 50.01 çoğunluk sağlanamazsa ikinci oylamada sadece cumhurbaşkanı seçimi yapılacak.

    • 5. Madde: Bakanlar Kurulu ifadesiyle birlikte Kanun Hükmünde Kararname kavramı çıkarıldı. Meclis’in af çıkarmasıyla ilgili nitelikli çoğunluk sayısı 330’dan 360’a yükseldi.

    • 6. Madde: Meclis’in denetim yollarından gensoru ve sözlü soru kaldırıldı. Seçilmeye engel suçtan Yüce Divan’da mahkum olmadığı sürece hiçbir bakan ve hükümet 5 yıl boyunca düşürülemeyecek. TBMM İçtüzüğü’ndeki ‘yazılı soruların 15 gün içinde cevaplanması’ kuralı Anayasa’ya taşındı.

    • 7. Madde: ‘Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir’ kuralı kaldırıldı. Bu düzenleme hemen uygulanacak. Siyasi parti gruplarının yanı sıra, son seçimde toplam oyları yüzde 5’i bulan partiler veya en az 100 bin seçmen de Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.

    • 8. Madde: Cumhurbaşkanının ‘Devlet Başkanı’ unvanı yazıldı. Devlet organlarının uyumlu çalışmasını ‘gözetme’ işlevi, ‘temin eder’ ifadesiyle güçlendirildi. Cumhurbaşkanı, bakanlıkların yeniden yapılandırılması ve yürütmeyle ilgili konularda kararnameler çıkaracak. Anayasa’da özel olarak kanunla düzenlenmesi hükmedilen konularda kararname çıkarılamayacak.

    • 9. Madde: Cumhurbaşkanının yargılanabilmesi için Meclis’te 301 imzayla soruşturma önergesi verilmesi, 360 gizli oyla soruşturma açılması ve 400 gizli oyla Yüce Divan’a gönderme kararı alınması gerekiyor. Yüce Divan’da seçilmeye engel bir suçtan mahkûm edilen cumhurbaşkanının görevi sona eriyor. Yüce Divan’ın verdiği ceza veya suç türü milletvekili seçilme şartlarına engel oluşturmuyorsa cumhurbaşkanı göreve devam edebiliyor. Cumhurbaşkanı görevi bittikten sonra aynı şartlarda yargılanabilir.

    • 10. Madde: Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından milletvekili seçilme niteliği taşıyanlar arasından atanacak. Yardımcılar ve bakanlar, görevleriyle ilgili suçlamalarda cumhurbaşkanı ile aynı şartlarda yargılanacak. Görev dışında iddia olunan suçlamalarda ise milletvekillerinin dokunulmazlık haklarına sahip olacaklar. Bakanlar, milletvekilleri arasından atanırlarsa TBMM üyelikleri sona erecek. Cumhurbaşkanının yokluğunda vekil olarak görevlendirdiği bir yardımcı, tüm yetkileri kullanma hakkına sahip olacak.

    • 11. Madde: Meclis 360 milletvekilinin oyuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu halde genel seçim ile Cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı Meclis’in yenilenmesine karar verebilecek. 
      Ancak bu durumda kendisi de yeniden seçime katılmayı göze alacak. Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanının görevden geçirdiği süre ‘dönem’ sayılmayacak.

    • 12. Madde: Olağanüstü Hal durumu cumhurbaşkanınca ilan edilecek. OHAL’in süresi en fazla 6 ay olacak ve karar aynı gün TBMM’nin onayına sunulacak. Cumhurbaşkanının OHAL’de çıkaracağı kararnameler, ‘temel hakları sınırlayamaz, kanunla düzenlenen konuları kapsayamaz’ gibi sınırlamalara bağlı olmayacak. OHAL kararnameleri Meclis’e sunulacak ve 3 ay içinde karara bağlanmazsa kendiliğinden yürürlükten kalkacak.

    • 13. Madde: Savaş hali dışında askeri yargılama kaldırıldı. Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkeme kurulamayacak.

    • 14. Madde: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kurulu oldu. Üye sayısı 22’den 13’e, daire sayısı 3’ten 2’ye düşürüldü. Bu madde hemen uygulanacak. Kurulun başkanı olan Adalet Bakanı ve doğal üye müsteşar dışındaki 4 üyeyi de cumhurbaşkanı atayacak, 7 üyeyi de Meclis seçecek. Meclis seçiminde birinci oylamada 400, ikinci oylamada 360 çoğunluk aranacak. Yine seçilmezse en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilecek. Üyeler 4’er yıllık sürelerle 2 dönem görev yapabilecekler.

    • 15. Madde: Ülke bütçesini cumhurbaşkanı hazırlayarak Meclis’e sunacak. Bütçenin çıkarılamaması halinde yeni bütçe kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacak.

    • 16. Madde: Bu tek maddeyle 36 maddede değişiklik yapıldı ve 21 madde kaldırıldı. Anayasa’daki başbakan ve Bakanlar Kurulu ifadeleri çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun yetkisine ‘idari soruşturma’ açmak ve denetim alanına TSK eklendi. Jandarma Genel Komutanı MGK’dan çıkarıldı. Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı 17’den 15’e inecek.

    • 17. Madde: Cumhurbaşkanı ve TBMM’nin birlikte seçildiği ilk sandık 3 Kasım 2019’da kurulacak. Ancak bu tarihten önce Meclis seçim kararı alırsa yeni parlamentonun yanı sıra Cumhurbaşkanı seçimi de yapılacak. Anayasadaki “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler 1 yıl içinde uygulanmaz” ilkesi, ilk çifte seçimde geçerli olmayacak. TBMM’nin 6 ay içinde yeni sisteme yönelik tüm yasal düzenlemeleri yapması ve içtüzüğünü buna uyarlaması gerekiyor.

    • 18. Madde: Cumhurbaşkanı istediği anda partiye üye olabilecek. Yürütme yetkisi, temel hakların durdurulması, kişi hürriyetleri, TBMM’nin görevleri, kararname çıkarma yetkisi, gensoru, soruşturma, sıkıyönetimin kaldırılması, OHAL ilanı, bütçe hazırlanması gibi genel hükümler, birlikte yapılacak seçimin ardından uygulanacak.

    Bu haber 291015 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum
    Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
    İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
    Başkan Erdoğan'dan Azerbaycan'da net mesaj: Biz Filistin davasını terk edemeyiz
    Başkan Erdoğan'dan Azerbaycan'da net mesaj: Biz Filistin davasını...
    Başkan Erdoğan'dan Azerbaycan'da net mesaj: Biz Filistin davasını terk edemeyiz
    Başkan Erdoğan'dan Azerbaycan'da net mesaj: Biz Filistin davasını...