Adalet Bakanı Gül, Adana’da "Adalet Bölge Değerlendirme...

Adalet Bakanı Gül, Adana'da "Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı"na katıldı Açıklaması

Gül, kentte bir otelde düzenlenen "Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı"nın ardından Adana Adalet Sarayına geçti. Burada incelemede bulunan Gül, personelle bir araya geldi. Adana Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş'ü ve Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz'ı da ziyaret eden Gül, basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Gül, daha sonra Adana Bölge Adliye Mahkemesine geçerek Başkan Hakan Kuzu'yu ziyaret etti.

24 Aralık 2021 - 15:39 - Güncelleme: 25 Aralık 2021 - 00:03

Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül Adana’da

Giriş Tarihi: 24.12.2021 

Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül, bir dizi program gerçekleştirmek üzere Adana’ya geldi.

Bakan Gül’ü Adana’ya gelişinde havaalanında Vali Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, Adana Milletvekilleri Tamer Dağlı, Mehmet Şükrü Erdinç, Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru ile kent protokolü karşıladı.

Kendisini karşılamaya gelenlere teşekkür eden Bakan Gül daha sonra Adana Valiliğini ziyaret etti.

Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül, Valilik Ek Hizmet Binasındaki(Tarihi Kız Lisesi) ziyaretlerinde ilk olarak Şeref Defterini imzaladı.

Kentimizi ziyaret eden Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül’ü misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Elban, kentin genel durumu hakkında Bakan Gül’e bilgiler verdi.

Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül, daha sonra Adana’daki toplantı ve ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere Valilikten ayrıldı.

Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül, daha sonra Adana'daki toplantı ve ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere Valilikten ayrıldı.

Adalet Bakanı Gül, Adana'da "Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı"na katıldı Açıklaması

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "İnanıyorum ki yaptığımız ve yapacağımız tüm reformların meyvelerini almaya başladık ama 2023'te cumhuriyetimizin yüzüncü yılında vatandaşımız, milletimiz, 'evet ben tüm bu reformları artık hissediyorum ve güven veren erişilebilir adaleti hissediyorum'...

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "İnanıyorum ki yaptığımız ve yapacağımız tüm reformların meyvelerini almaya başladık ama 2023'te cumhuriyetimizin yüzüncü yılında vatandaşımız, milletimiz, 'evet ben tüm bu reformları artık hissediyorum ve güven veren erişilebilir adaleti hissediyorum' duygusunu kazanacaktır." dedi.

Gül, Valilik Ek Hizmet Binası'nda Vali Süleyman Elban ile basına kapalı görüştü. Ziyarette Bakan Gül'e, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Adana milletvekilleri Abdullah Doğru, Ahmet Zenbilci ve Mehmet Şükrü Erdinç ile AK Parti İl Başkanı Mehmet Ay da eşlik etti.

Bakan Gül daha sonra kentteki bir otelde düzenlenen "Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı"nda, bu programların 14'üncüsünü Adana'da düzenlediklerini söyledi. Çok değerli yargı mensuplarının sahada uygulamada karşılaştıkları problemler, sorunlar, öneriler ve bu konuda daha iyi uygulama örneklerini hayata geçirmek adına bu toplantılara çok önem verdiklerini anlatan Gül, gerek Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yöneticileri, üyeleri, gerek Bakanlık kısmıyla ilgili hangi konularda nelere ihtiyaç olduğunun karşılıklı değerlendirildiği bu toplantıları çok önemli gördüklerini belirtti.

Gül, adaletin sadece bugünün ve dünün değil, yarının da ve kıyamete kadar bütün tarih boyunca mülkün temeli olduğunu ve temeli olmaya da devam edeceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bu düstur, hakikatinden hiçbir şey kaybetmeyecektir. Adaleti sağlamak, hak edene hakkını vermek devletin temel görevleri arasındadır. Canlılar için hava nasıl bir anlam taşıyorsa devletler için de adalet bu mesafededir. İnsan için oksijen neyse milletler için adalet yine aynı mesafededir. Adalet toplumun en acil ihtiyacı ve insanın en temel hakkıdır. Şairin de ifadesiyle 'Adalet insan için ekmekten, bina için temelden daha da üstün, daha da kıymetli bir yararı temsil etmektedir.' Hukuk devleti de adalete erişimin en temel güvencesidir. Bu nedenle hukuk devletinin tüm unsurlarıyla tahkim edilmesi en temel hassasiyetimizdir. Hukuk devletinden anladığımız da bir kanun devleti değildir elbette. Bağımsız ve tarafsız yargının, hukukun üstünlüğünü teminat altına aldığı herkesin ve her kurumun hukuka bağlı olduğu bir sistemdir. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı milletin yargıya güvenini artırarak 'Evet adalet yerini buldu.' duygusunu geliştirecek en temel anayasal bir ilkedir."

-"2023, adalet alanında da bir milat olacaktır"

Gül, 2021'nin sonuna gelindiğini ve yeni bir yıla girilen bu dönemde bu toplantılar vesilesiyle aynı zamanda geçen yılın muhasebesini, gelecek yılın da planlamasını yaptıklarını anlattı. Gelecek yılın anlamının kendileri için büyük olduğunun altını çizen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık yeni yüzyıla gitmeden önceki son yılımız ve cumhuriyetimizin yeni yüzyılına artık ulaşmış olacağız. İnanıyorum ki yaptığımız ve yapacağımız tüm reformların meyvelerini almaya başladık ama 2023'te cumhuriyetimizin yüzüncü yılında vatandaşımız, milletimiz, 'Evet ben tüm bu reformları artık hissediyorum ve güven veren erişilebilir adaleti hissediyorum.' duygusunu kazanacaktır. 2023'te yeni yüzyıla girerken, yeni güven veren erişilebilir bir adalet sistemine de vatandaşlarımızı kavuşturmuş olacağız. Burada en büyük gücümüz, teminatımız, inancımız sizlersiniz. Sizlerin bu konuda adalete olan inancı ve reformların iyi uygulamayla vatandaşımıza yansıması. 2023, adalet alanında da bir milat olacaktır. Reformların vatandaşımıza dokunduğu güven veren bir adalet sistemini kurmuş olacağız."

Gül, toplumun adalet beklentisinin hayatın her alanında lazım olduğunu aktararak "Elbette sizden beklenen adalet de yargısal adalet, yargıya intikal etmiş konulardaki adalet hususu. Burada da en kesin, en net ve en güven veren şekilde sizlerin bunu gerçekleştirmesi milletimizin beklentisidir. Son çare, son kapı, adliyenin kapısıdır ve insanımız da bu güveni sizlere, yargıya, güven duyarak sorunlarını çözmek istemektedir." diye konuştu.

"Savcı soruşturmanın patronudur"

Yargı sürecinde Cumhuriyet savcısının öneminden bahseden Bakan Gül, "Savcı soruşturmanın patronudur. Resen veya emrindeki kolluk marifetiyle delileri toplayacak, bir haksızlığa en hızlı tepkiyi verecek olan Cumhuriyet savcısıdır. Unutulmamalıdır ki yargının sözü kararlarıdır. Yargı kararlarıyla konuşur. O kararların denetimi de yine yargının kendi mecrasına aittir." ifadelerini kullandı.

Bakan Gül, yargı ve yürütmenin ayrılmasının önemini anlatarak şunları kaydetti:

"Bu perspektif yargıyı daha da güçlendirmek, bağımsızlığını arttırmak için atılmış çok önemli bir adımdır. Dolayısıyla altını çizerek söylüyorum. Adalet Bakanı ya da yürütmenin başka bir unsurunun 'Şu davayı aç, bu davayı açma, şunu tutukla, şunu tutuklama.' gibi hiç kimsenin bu anlamda bir yetkisi yok. Daha önce bu anlamda talimat verme yetkisi vardı. Bunu da biz kaldırdık, hükümetimiz kaldırdı. Neden? Çünkü yargı tamamen bağımsız olacak. Yürütme bu anlamda hiçbir şekilde 'yargısal yetki kullanmasın' anlayışıyla, yaklaşımıyla bunu biz kaldırdık. Bu hukuk sistemimizi, bu hukuk kültürünü de hep birlikte inşa etmek, bunu hep birlikte oluşturmak mümkündür. Bu sadece bizim de değil, medyadan sivil topluma, kurumlara kadar herkesin, hepimizin ortak yükümlülüğüdür. Bizim yargının işini yapma hakkımız, yetkimiz yok. Öyle bir yetkimiz yok ama bu ülkenin bir vatandaşı olarak ve 84 milyon vatandaş olarak yargıdan da bu konuda adaletin tecelli etmesi, adil kararın verilmesi ve makul sürede verilmesi konusunda da haklı ve esaslı bir beklenti hakkı vardır."

"Vatandaşımızın haklı taleplerini yerine getirmek hepimizin sorumluluğudur"

Gül, vatandaşın yargıya meramını anlattığında çok iyi dinlenilmesi gerektiğini, bunun herkesin doğal hakkı olduğunu dile getirdi. Vatandaşın, eşit, adil ve saygın bir muamele beklediğini ve bunun çok doğal bir hak olduğunu aktaran Gül, şöyle devam etti:

"Bu beklentiler, yargısal işleyişin de karnesidir. Bu karnemizi de vatandaşımız doldurmaktadır. Vatandaşımız adına karar verdiğiniz bu süreçte vatandaşlarımızın beklentilerini bu anlamda değerlendiriyoruz. Bakın tüm vatandaşlarımıza sorduk. Yeni çalışmamızı yaptık. Adliyeye gelen, adliyeye gelmeyen vatandaşımıza sorduk. 'Neler bekliyorsunuz?' Bu beklentileri de hep sizlerle paylaşacağız. Vatandaşımızın bu haklı taleplerini yerine getirmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu adalet kapısının herkese açık olması ve herkesin bu kapıdan memnuniyetle ayrılması en temel amacımızdır. Bu konu da milletimizin yargıdan beklentisidir."

"Hukukun tüm araçlarını etkin kullanmak ortak görevimiz"

Hukukla toplumun iç içe olduğunu belirten Gül, "Örneğin vicdanları derinden yaralayan bir olayın soruşturmasında doktor raporundan kamera kayıtlarına, güvenlik kamerasına kadar her türlü ayrıntıya soruşturma aşamasında savcılığın dikkat kesilmesi gerekiyor. Kamerası var mı, kaydı var mı, doktor raporu nasıl demiş, ne söylemiş? Bu konular üzerinde savcılığın hassasiyetle durması lazım. Hukuk masumun hakkı, mağdurun gözyaşı için vardır, kimsenin yaptığı yanına kar kalmasın diye vardır. Dolayısıyla hele hele bu mağdur bir çocuksa, bir engelliyse, bu soruşturmalarda artık kılı 40 yarmak lazım ve her ihtimali düşünmek, hukukun tüm araçlarını en etkin şekilde kullanmak bizim ortak görevimiz." dedi.

Gül, yargısal adaletin tecellisinde bilirkişilik kurumunun önemini anlatarak puanlama esaslı bilirkişi performans sistemi getireceklerinin bilgisini verdi. 2021'de arabuluculuk konusunda 532 bin dosyada 1 milyondan fazla vatandaşın birbiriyle davalık olmadan el sıkışarak anlaştığını dile getiren Gül, şunları kaydetti:

"Bu önemli bir rakamdır, yıllar sürecek bir mesele 1-2 yılda çözüme kavuşmuştur. Bu durum bizde yeni arabuluculuk alanlarının açılması konusunda da yine bize ümit vermiştir, çalışma hedeflerimizin arasında reformlarda da bahsettiğimiz çalışmalara bizim için yön vermektedir. Önümüzdeki dönemde de bu çerçevede bazı başlıklarda arabuluculuk uygulamasını geliştirmek istiyoruz, diğerleri çalışılıyor. Bu konuda da kirayla ilgili bahsetmek isterim, kira uyuşmazlıklarının da arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulması hususunda bir düzenleme için çalışıyoruz. Özellikle basit bir kira tespit davasının bile 7, 9, 10 yıl sürmesi gerçekten kabul edilemez bir durum. Bu hususla alakalı kira konusunda da vatandaşın kendi malıyla adeta 'rezil oldum' diye hep söyleriz ya 'Kendi malımla perişan oldum.', kiracının da kiralayanın da mağdur olmayacağı bir sistem."

Gül, e-Tebligat'ın da bu yıl çok başarıyla uygulandığını, 38 milyon 951 bin e-Tebligat gönderimi yapıldığını ve bununla 1 milyar lira tasarruf sağlandığını anlattı.

Konuşmasının ardından Gül, emekli olan Adana Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Sabri Beytorun'a plaket verdi.

Bakan Gül: “Türkiye krize girsin diye ellerini ovuşturanlar, avuçlarını yalayacak”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, muhalefeti eleştirirken, “Bir gün milli meselede millet ağladığında ağlayın, üzüldüğünde üzülün, sevindiğinde sevinin. Böyle bir şey görmezsiniz. Bunların bütün derdi, bütün anlayışı ’aman Türkiye batsın, Tayyip Erdoğan bu engelleri de aşamasın, bunun altında kalsın.’ ’Türkiye krize girsin’ diye ellerini ovuşturanlar, daha çok ovuşturacaksınız, avuçlarını yalayacaklar” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, muhalefeti eleştirirken, “Bir gün milli meselede millet ağladığında ağlayın, üzüldüğünde üzülün, sevindiğinde sevinin. Böyle bir şey görmezsiniz. Bunların bütün derdi, bütün anlayışı ’aman Türkiye batsın, Tayyip Erdoğan bu engelleri de aşamasın, bunun altında kalsın.’ ’Türkiye krize girsin’ diye ellerini ovuşturanlar, daha çok ovuşturacaksınız, avuçlarını yalayacaklar” dedi.

Bakan Gül, Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısından sonra AK Parti 95. Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Bakan Gül, “Türkiye’de bir konuşanlar bir de yapanlar var. İşte biz bu ülkede Adana’mıza daha fazla ne yaparız, bu ülkemize daha fazla nasıl hizmet yaparız diyen bir partiyiz. Çünkü onlar konuşur AK Parti yapar. Onlar yıkmaya yönelik ne yaparlarsa bizim eser siyasetimizi bütün vatandaşlarımızı sunmaya yönelik kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. AK Parti bir davanın, misyonun sahibidir. Önce memleketim, vatandaşım diyen bir partidir. Çünkü milletin derdiyle dertlenmiş, millet sevinince sevinmiş, üzülünce üzülmüş bir hareketin lideri var. Görevimiz ne olursa olsun bu partinin bir neferi olmak bizim için en büyük şereftir” ifadelerini kullandı.

“Bu yol, hak yoludur”

AK Parti’nin herkese kapısını açtığını belirten Bakan Gül, “AK Parti hangi görüşten, hangi düşünceden olursa olsun bu ülkenin bütün vatandaşlarına gönlünü açmış bir siyasettir. Bu kapı herkese açıktır. Bu partinin tabelasını milletimiz açmıştır, bu tabelayı indirmek isteyenler oldu ama unuttukları bir şey vardı o hesapla, kasetle değil milletle geldi, milletle yol yürüdü. Milletle yol yürüyen, onunla beraber olan hiçbir harekete kimse rol yapamaz. Bu partiyi kapatmak için üstümüze 15 Temmuz’la, Kobani’yle, yetmedi yedi düvel üstümüze geldiler ama başaramayacaklar. Bu yol hak yoludur” dedi.

“Türkiye’nin temel meselesi bir muhalefet meselesidir”

Türkiye’yi büyütmek için 19 yılda çok önemli adımlar attıklarını söyleyen Bakan Gül, şöyle devam etti:

“Birçok alanda daralma yaşayan ülkeye rağmen 19 yılda birçok alanda büyüdük. Her alanda halının altına süpürülen bu sorunların nasıl çözüldüğünü herkes gördü. Bunu yaparken karşımızda bir vizyonsuz, çapsız bir muhalefet var. Türkiye’nin temel meselesi bir muhalefet meselesidir. Vizyonun ne dediğinde tek vizyonları ‘Recep Tayyip Erdoğan gitsin’. Kusura bakmayın onu rüyanızda görürsünüz. Recep Tayyip Erdoğan, milletimize hizmet etmeye devam edecektir. Bugün muhalefete sorsan haritada yerini gösteremeyecek yerlerde Türkiye ay yıldızlı bayrağını dalgalandırıyor. Tüm bu başarıların arkasında güçlü AK Parti teşkilatı var. Türkiye’nin Allah’ın izniyle önü açıktır ve kimse önünü kesemeyecek. Biz milletin gönlünü kazanmak için siyaset yapan bir hareketiz. Biz geleceğe emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Bizim bu vizyonumuz varken karşımızda kimin kimlerle kol kola olduğunu çok iyi biliyoruz.”

“Millet rahat bir nefes alıyor onların soluğu kesiliyor”

Muhalefeti eleştiren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Bir gün milli meselede millet ağladığında ağlayın, üzüldüğünde üzülün, sevindiğinde sevinin. Böyle bir şey görmezsiniz. Bizim muhalefetin refleksi milletin tam aksi istikametinde. Millet rahat bir nefes alıyor onların soluğu kesiliyor. Dolar düşüyor onların yüzü düşüyor. Bir sevinin kardeşim ya. Çiftçi, işçi, gençler sevinince sevinin. Bu ülkeyle beraber sevinmek, üzülmek bu kadar zor mu? Bunların bütün derdi, bütün anlayışı ’aman Türkiye batsın, Tayyip Erdoğan bu engelleri de aşamasın, bunun altında kalsın’, bunların bütün meseleleri ’Türkiye krize girsin’ diye ellerini ovuşturanlar. Daha çok ovuşturacaksınız, avuçlarını yalayacaklar. Çünkü Türkiye’nin kaderini, geleceğini dışarısı değil Türkiye belirler. Onlar işte şimdi ’AK Parti, Türkiye tökezliyor’ diye düşünüyorlar. Unuttukları bir şey var Recep Tayyip Erdoğan bitti demeden bitmez, Adana, Türkiye, bitti demeden bitmez” dedi.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Ay ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Bedava elektrik’ vaadini hatırlatarak, “Adana’mızın yüzde 58’i taşlık ve ormanlık alandan oluşuyor. Tufanbeyli, Saimbeyli, Kozan ve Pozantı’nın taşlık alanları Şanlıurfa’dan daha fazla. Gelin bu vaadini hayata geçirin. Aziz milletin aklını karıştırıyorlar. Bu şer cephesine sandıkta gereken dersi vereceğiz” diye konuştu.

“Türkiye dünyada büyüyen iki ülkeden biridir”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu da Türkiye’ye her yönden tuzaklar kurulduğunu ancak her işten Türkiye’nin alnının akıyla çıktığını söyledi. 2 yılda 705 milyar liralık kaynağın vatandaşlara aktarıldığını belirten Sarıeroğlu, “Türkiye güçlüdür, Türkiye büyük ve her alanda örnektir. Tüm dünya ülkeleri yüzde 3.4 küçülürken Türkiye üretimine devam ettiği için dünyada büyüyen 2 ülkeden birisi olmuştur. Geçen Ekim ayından bu yana yeni 2 buçuk milyon kişilik istihdam sağlanmış” ifadelerini kullandı.

 

Bu haber 975601 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Milyonlarca emekliye dev destek! Bakan Vedat Işıkhan duyurdu: Fatura, eczane ve marketlerde indirim, KYK'da bedava konaklama...
Milyonlarca emekliye dev destek! Bakan Vedat Işıkhan duyurdu:...
FETÖ vari kumpasta flaş! İşte gizli tanık Serdar Sertçelik'in kaçışını organize eden isim!
FETÖ vari kumpasta flaş! İşte gizli tanık Serdar Sertçelik'in...