ABD görüşmesi sonrası kritik 'Münbiç' mesajı
Giriş Tarihi: 27.4.2018 10:42 Güncelleme Tarihi: 27.4.2018 20:48
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Pompeo ile yaptığı görüşmenin ardından, "Yol haritası uygulanırsa YPG Menbiç'ten çekilecek. Aksi takdirde biz Afrin'de olduğu gibi teröristlere müdahale etmek durumundayız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:
"Yol haritası uygulanırsa askeri müdahaleye gerek kalmayacak. YPG Münbiç'ten çekilecek, buraları kimin yöneteceğine karar vereceğiz. Yol haritası uygulanırsa hiçbir sorun kalmaz. Esasen bu Suriye'nin geleceği için de önemli. Suriye'nin istikrar ve birliği anlamında da önemli bir adım. Aksi takdirde, Afrin ve Kuzey Irak'ta olduğu gibi bu teröristlere müdahale etmek zorundayız.
ABD'nin bize yönelik sözleri oldu. 2016'dan bu yana diyelim. O sözlerin tutulmadığını gördük. Bu sözlerin nasıl tutulduğunu görmek için çalışma gruplarını kurduk. Bugün Pompeo'yu çok kararlı gördüm. Bir an önce uygulama safhasına geçelim dedi. Diğer taraftan Münbiç dışında İdlib'de de terörist gruplar var. Diğer bölgelerden silahlarıyla birlikte buraya geldiler. Buradaki gruplara karşı neler yapmamız gerektiğini de konuştuk. Bu teröristleri bahane ederek rejimin de buralara saldırmaması gerekiyor. Bu yol haritası uygulanırsa dememizin sebebi, henüz daha onaylanma safhasında olması. Takvime dayalı bir uygulama safhası var.
Münbiç'te Fransa veya İngiltere yok, ABD ile beraber hareket edeceğiz. Şu anda böyle gözüklüyor.
Rahip Brunson konusu hukuki bir konu. Siyasi motivli bir konu da değil. Suçlamaların ne olduğunu herkes görüyor. Türkiye'de rahipler, din adamları, patrikler, yani farklı dinlerden birçok din adamı, kendi dinlerine mensup kişilerle özgürce ibadetlerini yerine getiriyor. Bizim böyle bir sıkıntımız yok. Yaptığı işle ilgili bir konu değil. Konsolosluk erişimi, ailesinin erişimi gibi konularda elimizden geleni yaptık. Böyle hukuki konularda birbirimizi tehdit etmeye gerek yok. Her anlaşamadığımız konuda böyle tehditvari açıklamalar olmaz. Bizim de karşı adımlarımız olur. Hiçbir taraf bundan karlı çıkmaz. Her konuyu samimi bir şekilde konuşmamız lazım.
S-400 konusu da gündeme geldi. Süreci anlattık. Sizden almak istedik, mümkün olmadı dedik. Biz yaptırımla ilgili yasa çıkmadan önce bu süreci tamamladık. Bundan sonraki süreçte Patriot veya diğer hava savunma sistemleri, müttefiklerimizden engelsiz bir şekilde iyi teklif gelirse niye değerlendirmeyelim. 'S-400 alırsan yaptırım uygularım' bize işlemez. S-400'le ilgili süreç tamamlandı. Ama bizim daha da ihtiyacımız var hava savunma sistemine."
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ NAUERT'TEN MENBİÇ AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nauert, "Menbiç'te ortak yol için ikili sürece destek" mesajı verdi
ABD'li senatörlerden skandal Türkiye talebi
ABD Kongresi'nde 3 senatör Türkiye için skandal bir talepte bulundu. Türkiye'de FETÖ ajanı olduğu için tutuklu bulunan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson nedeniyle Türkiye'nin Amerika'dan satın alacağı F-35 savaş uçaklarının sevkiyatının durdurulması istendi.

ABD Kongresi'nde 3 senatör, F-35'lerin Türkiye'ye teslimatını engellemek için kongreye yasa tasarısı sundu. Tasarıda, ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un Türkiye'de tutuklu bulunması gerekçe olarak gösterildi.
F-35'LERİN SEVKİYATINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR
ABD'de Cumhuriyetçi senatörler James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat Partili senatör Jeanne Shaheen, Türkiye'ye verilmesi planlanan yeni F-35 savaş uçaklarının sevkıyatını engellemek için harekete geçti. ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un Türkiye'de tutukluluğunun devam etmesini gerekçe olarak gösteren senatörler, Türkiye'nin stratejik kararlarının ABD'nin çıkarlarına ters düştüğü dile getirerek ilgili yasa tasarısını kongreye sundu.
Türkiye, ABD'den 100'den fazla F-35 savaş uçağı satın almayı planlıyor. Türk şirketlerin, savaş uçakları için parça üretimine geçtikleri ve Ankara'nın ilk uçağını bir yıl içinde teslim almayı planladığı belirtiliyor.
FETÖ ve PKK bağlantısı bulunduğu gerekçesiyle İzmir'de tutuklu bulunan ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson, 16 Nisan'da hakim karşısına çıkmıştı. Mahkemede 35 yıl hapsi istenen Brunson'un tutukluluk halinin devamına karar verilmiş, mahkeme 7 Mayıs 2018 tarihine ertelenmişti.
'ABD'li rahip için Erdoğan'a mektup gönderen 66 senatörden yaptırım uyarısı'
Amerikan NBC kanalı, ABD'li 66 senatörün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türkiye'de tutuklu yargılanan rahip Andrew Craig Brunson ile ilgili bir mektup gönderdiklerini duyurdu. Mektupta dava nedeniyle 'Türkiye'ye karşı bazı önlemler alınabileceği' belirtilerek yaptırım uyarısı yapıldı.
ABD'li senatörlerden 'Tutuklu rahip bırakılmazsa Türkiye'ye yaptırım uygulansın' talebi
Habere göre hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti'den 66 senatör, Erdoğan'a gönderdikleri mektupta, Brunson davası nedeniyle Türkiye'ye karşı bazı 'önlemler' alınabileceği uyarısında bulundu. Mektubun imzacılarından Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ile Demokrat Senatör Jeanne Shaheen de Türk yetkilileri hedefleyen yaptırımlara yönelik girişimlerini sürdüreceklerine dair açıklama yaptı.
'İDDİANAME SAÇMALIKTAN İBARET'
Mektupta, rahip Brunson'un casusluk ve FETÖ üyesi olduğu suçlamalarının yer aldığı iddianame için 'meçhul suçlamalar, hayaller ve rastgele karakter karalamalarının saçma bir toplamı' denildi.
ABD'li senatörlerden 'Tutuklu rahip bırakılmazsa Türkiye'ye yaptırım uygulansın' talebi
Habere göre hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti'den 66 senatör, Erdoğan'a gönderdikleri mektupta, Brunson davası nedeniyle Türkiye'ye karşı bazı 'önlemler' alınabileceği uyarısında bulundu. Mektubun imzacılarından Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ile Demokrat Senatör Jeanne Shaheen de Türk yetkilileri hedefleyen yaptırımlara yönelik girişimlerini sürdüreceklerine dair açıklama yaptı.
'İDDİANAME SAÇMALIKTAN İBARET'
Mektupta, rahip Brunson'un casusluk ve FETÖ üyesi olduğu suçlamalarının yer aldığı iddianame için 'meçhul suçlamalar, hayaller ve rastgele karakter karalamalarının saçma bir toplamı' denildi.
'Brunson'ın Türk hükümetinin bazı unsurları tarafından siyasi rehin olarak alındığını, bunun iki büyük ülke arasındaki uzun süreli ortaklığa zarar verdiğini' savunan mektupta, 'ABD'nin adaletin yerini bulması konusunda sabırlı olduğu' ifade edildi.
ABD'li senatörler, tutuklu papaz Brunson için Türkiye'ye geliyor
'Türkiye'nin hukuka saygılı ABD vatandaşları ve çalışanlarına herhangi bir baskıya maruz kalmadan seyahat, yaşama ve çalışma hakkını sağlanması için bazı önlemlerin gerekli olduğu' vurgusu yapıldı.
'YAPTIRIMLAR İÇİN ADIM ATACAĞIZ'
Mektubun imzacılarından Lankford ile Shaheen Türk yetkilileri hedefleyen yaptırımlar için adım atacaklarını açıkladı. Senatörler Brunson'a karşı yöneltilen suçlamaları 'uydurma' ve tutukluluk halini 'rehin alma' olarak tanımladı.
ABD'nin North Carolina eyaletinde doğan 50 yaşındaki Brunson, 23 yıldır Türkiye'de yaşıyordu ve İzmir'de Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin pastörüydü.
Ekim 2016'da eşiyle birlikte ifadeye çağrıldığında gözaltına alınan Brunson, basında yer alan haberlere göre bir gizli tanığın ifadesi doğrultusunda tutuklandı.
ABD: Türk hükümetinin papaz Brunson'u bırakma zamanı geldi
FETÖ ve PKK bağlantısıyla suçlanan Brunson'ın, Ağustos 2017'de, İzmir F Tipi Cezaevi'nde yatmakta olduğu sırada, 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmek', 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından da tutuklanması talep edildi.
RAHİP SUÇLAMALARI REDDEDİYOR
Pazartesi başlayan duruşmasında suçlamaları reddeden Brunson, "Ben Türkiye'ye karşı hiçbir şey yapmadım. Türkiye'yi seviyorum. Türkiye için 25 yıldır dua ediyorum" dedi.
Trump: Papaz Brunson, Türkiye'de zulme uğruyor
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2017'de yaptığı bir konuşmada, Brunson'ın serbest bırakılmasını Fethullah Gülen'in ABD'den iadesiyle bağdaştıran ifadeler kullanmıştı:
"Pensilvanya'daki nasipsiz adamın arkasından giden profesörler de var. Sen nasıl profesörsün? Sen profesör olsan ne yazar? 'Papazı verin' diyorlar. Bir papaz da sizde var, bize verin, yargılayalım, biz de onu size verelim. 'Onu karıştırma' diyorlar.''
Şimdiki halde ABD yönetimi olası bir takası reddediyor.
YORUMLAR