Son dakika... HDP, Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacak

Son dakika... HDP, Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacak

Son dakika haberine göre; HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını ifade etti. HDP, şartlarını kabul eden 6'lı koalisyonun Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek. Kılıçdaroğlu, HDP ile yaptığı konuşma sonrası parti kapatmaya karşı olduğunu, teröre bulaşsa bile belediye başkanlarının yerine kayyum atanamayacağını, Kürt sorununu çözeceğini söylemişti. HDP'li Sancar, "CHP ile Öcalan ve PKK konusunda bir fikir ayrılığımız yok" demişti

22 Mart 2023 - 14:21

6’lı koalisyon ve HDP anlaştı! HDP’ye cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlık verilecek mi?

Giriş Tarihi: 22.03.2023 Güncelleme Tarihi: 22.03.2023 

SON DAKİKA: 6'lı koalisyon şartları kabul etti! HDP aday çıkarmama kararını duyurdu! İYİ Parti şimdi ne yapacak?

HDP'ninde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmama kararı aldı. Pervin Buldan, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.  ÖZEL HABERA Haber

HDP, Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacak

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) de yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmama kararı aldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.

6’lı koalisyon ve HDP anlaştı! HDP’ye cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlık verilecek mi?14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi 6’lı koalisyonun cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu ile pazarlık masasına oturan HDP, aday çıkarmama kararı aldı. Peki HDP’ye cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlık verilecek mi? Hangi konularda taviz verildi? Nerelerde uzlaşı sağlandı? HDP’nin 11 maddelik “tutum belgesi” kabul edildi mi? İYİ Parti ne yapacak? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Akşam gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, gazeteci Mustafa Ertekin ve iletişimci Ali Saydam değerlendirdi. Mustafa Ertekin, “Meral Akşener bunlardan rahatsızlık duyduğu için bir rol dağılımı çerçevesinde bir açıklama yaptı. ‘Kemal Kılıçdaroğlu HDP ile görüşebilir ama masaya taleplerini getiremez’ dedi ama talepleri masadaydı.” derken Ali Saydam “Bunlar tutum belgesini ön koşul olarak ortaya koydular. Ancak bu şekilde aday göstermeyeceklerini söylediler.” ifadelerini kullandı.

 6'lı koalisyon şartları kabul etti! HDP aday çıkarmama kararını duyurdu! İYİ Parti şimdi ne yapacak?

Son dakika haberine göre; HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını ifade etti. HDP, şartlarını kabul eden 6'lı koalisyonun Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek. Kılıçdaroğlu, HDP ile yaptığı konuşma sonrası parti kapatmaya karşı olduğunu, teröre bulaşsa bile belediye başkanlarının yerine kayyum atanamayacağını, Kürt sorununu çözeceğini söylemişti. HDP'li Sancar, "CHP ile Öcalan ve PKK konusunda bir fikir ayrılığımız yok" demişti.

SON DAKİKA: 6’lı koalisyon şartları kabul etti! HDP aday çıkarmama kararını duyurdu! İYİ Parti şimdi ne yapacak?

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 6'lı koalisyonun Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılan pazarlıklar sonucu partisinin kararını açıkladı. Buldan, 6'lı koalisyonun HDP'nin şartlarını kabul etmesi sonrası aday çıkarmayacaklarını resmen ilan etti. Buldan, 14 Mayıs'ta Emek ve Özgürlük İttifakı'ndaki partilerin de aday çıkarmayacağını deklare etti. Böylelikle, terörle arasına mesafe koyamayan, teröristbaşı Abdullah Öcalan'a özgürlük isteyen HDP'nin adayı da Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

HDP 14 Mayıs seçimlerine ilişkin kararını açıkladıHDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını açıkladı. HDP, masaya getirdikleri şartlarını kabul eden 6'lı koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek. Kılıçdaroğlu, HDP ile yaptığı toplantıdan sonra yaptığı konuşma sonrası parti kapatmaya karşı olduğunu, teröre bulaşsa bile belediye başkanlarının yerine kayyum atanamayacağını, Kürt sorununu çözeceğini söylemişti.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklanması sürecinde Meral Akşener'in masadan kalkması sonrası adeta masanın üzerine oturan HDP, koalisyon masası ve Kılıçdaroğlu'na gözdağı vererek isteklerini sıralamaya başladı. Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlık hayali kurmaya başlayan HDP, aday olan Kılıçdaroğlu'na isteklerini dayatmaya başlarken HDP'li Ali Kenanoğlu katıldığı bir canlı yayında HDP'nin şartlarını sıralamıştı. Kenanoğlu, masanın CHP dışındaki ortaklarına da açıkça mesaj göndererek hepsinin oy toplamının HDP kadar etmediğini söylemişti.

CHP-HDP görüşmesinden önce HDP'nın tutuklu bulunan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bir yazı kaleme aldı. "HDP, Kılıçdaroğlu'ndan ne isteyecek?" başlıklı yazıda HDP'nin 2021 yılında yayınladığı ve skandal taleplerin yer aldığı "tutum belgesi"ne vurgu yapıldı. Selahattin Demirtaş yazıda, "HDP'nin 11 maddelik tutum belgesinde ifadesini bulan politikalara yaklaşım nasıl olacak?" ifadelerine yer verdi.

Peki HDP'ye cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlık verilecek mi? Hangi konularda taviz verildi? Nerelerde uzlaşı sağlandı? HDP'nin 11 maddelik "tutum belgesi" kabul edildi mi? İYİ Parti ne yapacak? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Akşam gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, gazetesi Emin Pazarcı ve iletişimci Ali Saydam değerlendirdi.

Mustafa Ertekin canlı yayında şunları söyledi:

"13 Şubat 2022 yılında başlayan 6'lı masanın macerasının sonunda HDP buraya eklemlenmiş değildir. HDP daha yolun başındayken masa kurulurken zaten HDP vardı ve oradaydı. Masanın bir ayağını onlar oluşturuyordu. Sufle ve taktik veren birliktelikleri vardı. Bugün gelinen noktada HDP'ye yönelik açılmış bir dava var. Ortada 4 bin 500 sayfalık bir iddianame var. Burada terör ile iltisak ve irtibat bunun yanında desteklemek söz konusu olan işler var. Bir siyasi partinin yapmaması gereken faaliyetleri yaptığı için bu dava açıldı.

13 aydır süren bu maceranın geldiği noktada HDP'nin aday çıkarmamasını malumun ilanı olarak görüyoruz. 6'lı masa sindire sindire halka izah ede ede aynı zamanda İYİ Parti içinde çıkan sesleri bastıra bastıra ve bu birlikteliğe karşı çıkanların oylarını alabilmek için yaptıkları rol dağılımıydı yapılan işler. 6'lı masanın içerisinde 13 aydır süren bir rol dağılımı var. Zaman zaman çeşitli isimler konuşuyor, 'Türklük' tartışmaları çıkarıyorlar.

İşte bunların altyapısını oluşturmak ve kamuoyunda oluşan stresi ve tepki karşılayabilmek için zaman yaydılar işlerini. Kemal Kılıçdaroğlu aday olacağını defalarca söyledi. HDP'yi masaya monte uygulaması İYİ Parti'de çıkan sesleri susturarak ve rahatsızlığı bastırarak yapıldı. Meral Akşener masayı dağıtanın altında kalacağını söylüyordu. Bunların kuruluş gayesine bakıldığı zaman seçim işbirliği masasıdır.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki görüşmesi tesadüf değildir. Kemal Kılıçdaroğlu parti kapatmalarına karşı olduğunu söylüyor, terör ile iltisaklı olsa bile burada bir beyan ortaya koyuyor. Terörle ilişkili belediye başkanlarının görevden alınması uygulamasına son vereceklerini söylüyorlar. İşte bu beyanatlar HDP'nin 11 maddelik tutum belgesinin içinde yer alan temel ne istediklerini ifade eden bir açıklamadır. HDP'nin taleplerinin Millet İttifakı'nın mutabakatında karşılandığını görüyoruz.

Meral Akşener bunlardan rahatsızlık duyduğu için bir rol dağılımı çerçevesinde bir açıklama yaptı. 'Kemal Kılıçdaroğlu HDP ile görüşebilir ama masaya taleplerini getiremez' dedi ama talepleri masadaydı."

Ali Saydam'ın canlı yayında söyledikleri:

"Zımmen Millet İttifakı'nın adayını destekleyecekleri anlaşılıyor. Bunun arka planında hangi tür anlaşma yapıldı? Bunun kamuoyunda ve kamu vicdanında paylaşılması ve tartışılması gerektiğine inanıyorum. HDP'li eş başkanların ikisi de yaptıkları açıklamalarda işte İstanbul ve Ankara seçimlerinde olduğu gibi sıradan bir anlaşma olamayacağı mutlaka ortadır.

Onların kendilerinin kullandığı ve yalnızca kendilerinin anladığı bir takım kavramlar var. Eşit omuz seviyesi, açık diyalog ve demokratik ilişkiler tarzı sözler etrafında mutlaka bir konsessus bir şekilde uzlaşma sağlandı. Kılıçdaroğlu'nun mutlaka bir taviz verdiğini düşünmek gerekiyor. Çünkü bunları ön koşul olarak koydular. Ancak bu şekilde aday göstermeyeceklerini söylediler.

İşte bunu esas ortaya çıkarılması gerekiyor. Bunu talep etmek gerekiyor. Seçmenin bunu bilmek istemesi en doğal hakkıdır. Nerede anlaştınız? Hangi hususlarda uzlaşıya vardınız? İşte bu paylaşın. CHP tabanın böyle bir şeffaflığı talep edeceğini düşünmek istiyorum. HDP açık ve net şekilde 11 maddelik tutum belgesinde anlaşırlarsa destek vereceklerini söylediler."

Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı:

"Bu süreç 2010 yılından bu yana yürütülen bir süreç. Sayın Kılıçdaroğlu genel başkan olduktan sonra CHP'ye bir takım adımlar attı. Atılan adımlarla birlikte CHP'nin yönetimi HDP'ye yakınlaştırıldı. Sayın Kılıçdaroğlu genel başkan olduktan sonra arama toplantıları yaptı ne demek bu? CHP'ye yeni bir yol altı oka yeni bir alternatif aramak istedi bulmak istedi. Bunu da TESEV'ci bazı isimlerle yaptı CHP'nin yönetimini bypass ederek. Çok ciddi tartışmalar oldu. Hatta o dönemde CHP ortadan ikiye bölünecek noktaya geldi ve İstanbul diğeri de Van'da yapılan o toplantıların sonuç bildirgelerine baktığımız zaman bugün HDP'nin taleplerinin tamamının orada yer aldığını görüyoruz. En basitinden Abdullah Öcalan'ın hakikatleri araştırma komisyonu kurulması gibi. Daha sonra pek çok ulusalcı ismi dışladı onların yerinde HDP'ye yakın isimler getirdi.

Yapı oluşturuldu. Zaten Kandil'den yapılan açıklamalara baktığımız zaman o taraftan da zaten bunun böyle olması gerektiğine yönelik bir takım talimatlar geliyordu. Yani beklenen oldu.

Neyin karşılığında bir araya geldiniz? PKK'nın siyasi uzantısı HDP'dir. Kimse bunu inkar etmesin. HDP ile PKK birbirinden ayrılamaz. Parçadır. O açıdan burada ne oldu? Bunlar kara kaşına kara gözüne Sayın Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı almadılar. Demek ki Sayın Kılıçdaroğlu bazı tavizler verecek. Neler verecek? Bunu zaten o ziyaret sırasında açıkladılar. Gözümüzün önünde CHP evrildi çevrildi HDP ile yol yürüyecek bir noktaya geldi. Sayın Kılıçdaroğlu da artık HDP'nin adayıdır."

TUTUM BELGESİNDE NELER YER ALIYOR?

HDP'nin 2021 yılında ortaya koyduğu "Tutum Belgesi"nde yerel özerklik, tutuklu teröristlerin serbest bırakılması, KHK'ların iptali, kayyumların kaldırılması gibi talepler yer alıyor. Belgede Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin altını dinamitleyecek ifadeler bulunuyor.

Sınır ötesi operasyonların durdurulması, Kanal İstanbul gibi projelere son verilmesi gibi maddeler de belgede yer aldı. "Kürt sonununda demokratik çözüm" ismi verilen 4'üncü maddede ise Türkiye'nin terörle mücadelesinin sonlandırılması isteniyor.

Maddede "Savaş politikaları, silah ve çatışma yöntemleri yerine, sorunlarımızı şiddet aracılığıyla değil; konuşarak, müzakere ederek, diyalog yoluyla çözmek temel düsturumuzdur" ifadelerine yer verildi. Kanun Hükmünde Kararnamelerle hak gasplarının ortaya çıktığı iddia edilerek bunların sonlandırılması istendi.

HDP ADAY ÇIKARMAMA KARARI ALDI

HDP, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde aday çıkarmama kararı aldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "14 Mayıs'ta Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarmayacak" dedi.

"BAY KEMAL" İLE GÖRÜŞMÜŞLERDİ

6'lı koalisyonun Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları ile TBMM'de bir araya gelerek destek istemişti. HDP'nin şartlarını kabul eden Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili kararını 1-2 gün içinde açıklayacağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, Kürt sorununu çözme, yerel yönetimlerde kayyum uygulamasını kaldırma, anadil gibi vaatlerde bulunmuştu. HDP'nin Kılıçdaroğlu'ndan Kültür ve Çevre Bakanlığı'nı istediği de belirtiliyor.

BULDAN: ÖCALAN'IN AĞIRLAŞTIRILMIŞ TECRİDİNİ KALDIRIN

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, daha bundan 2 gün önce Nevruz kutlamalarında terörü öven ifadeler kullanmıştı. Terör örgütü PKK/YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmeyen Buldan, "Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit kaldırılsın" demişti. Benzer bir söylem HDP'li Ahmet Türk'ten de geldi. Türk, Öcalan için özgürlük vakti geldiğini söyledi. HDP'li Sırrı Süreyya Önder ise, 'Selam' gönderdi.

MİTHAT SANCAR: CHP İLE FİKİR AYRILIĞIMIZ YOK

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi'nde yaptığı bir görüşme sonrası, Öcalan ve PKK konusunda CHP ile bir fikir ayrılıkları olmadığını söylemişti.

İYİ PARTİ ŞİMDİ NE YAPACAK?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HDP ile CHP arasında görüşme olmasının kendileri için sorun teşkil etmediğini ancak HDP'nin masaya gelemeyeceğini söylemişti. HDP ise, 'Biz CHP ile değil 6'lı masanın adayı ile görüşüyoruz." demişti. HDP'nin şartlarının 6'lı koalisyon tarafından kabul edilmesi ile HDP , Kılıçdaroğlu lehine aday çıkarmama kararı aldı. İYİ Parti'nin, 'Asla yol yürümeyiz" dediği HDP ile aynı adayı desteklemeye nasıl bir açıklama yapacağı merak konusu...

Aday çıkarmayacağını açıklayan HDP'nin Kılıçdaroğlu'nun ismini neden anmadığı belli oldu

Aday çıkarmayacağını açıklayan HDP'nin Kılıçdaroğlu'nun ismini neden anmadığı belli oldu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını açıklayan HDP'nin içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakının neden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na açık destek ifadesi kullanmamasını HDP'li Ahmet Türk açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde HDP ile Meclis'te gerçekleşen buluşmada 'Tutum Belgesi'ne onay veren Kılıçdaroğlu HDP'ye açıkça bazı sözler vermişti. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tutumu merakla beklenen HDP cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını duyurdu ancak CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun destekleyeceklerini de açıkça ifade etmedi.

BULDAN: ADAY ÇIKARMAYACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz dedi.

"TEK ADAM YÖNETİMİNE KARŞI TARİHSEL SORUMLULUĞUMUZ"

Buldan asıl amacın Erdoğan'ı devirmek olduğunu ifade ederek "Türkiye'nin demokratikleşmesinin yolu Meclis'te emek, adalet ve barışta ısrar edenlerin, demokratik değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek olanların, yani bizlerin önemli bir gücü elde etmesinden geçmektedir. Tek adam sistemi ve restorasyon arasında sıkıştırılmak istenen halkımızın gerçek alternatifi bizleriz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz." dedi.

AHMET TÜRK: CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SON DERECE ÖNEMLİ

Nevruz kutlamasında terörist elebaşı Öcalan'a özgürlük isteyen HDP'nin ağır toplarından Ahmet Türk Halk TV'ye yaptığı açıklamada "Bizim için cumhurbaşkanlığı seçimi son derece önemli hatta parlamento seçimlerinden bile önemli. Dolayısıyla zaman içerisinde, kampanya sürecinde HDP bileşenleriyle Emek ve Özgürlük İttifakı da bu kampanyada çalışacak.”dedi.

HDP'NİN ADAYI KILIÇDAROĞLU

Kılıçdarooğlu’nun isminin açıklamada olmamasının çok da bir anlam ifade etmediğini süreç içinde tutumun çok net bir şekilde ortaya çıkacağını vurguladı. Kulis bilgilerini derleyen Ali Yağız Baltacı “Her ne kadar başka bir ismi desteklemese de önümüzdeki süreçte Kılıçdaroğlu’na desteğin daha net bir şekilde ortaya konması bekleniyor” dedi.

Son dakika | Belgeleriyle ortaya çıktı; İşte Kılıçdaroğlu'nun HDP'ye vaadi!CHP-HDP birlikte kutladı: Elebaşına özgürlük istedilerCHP'li Sezgin Tanrıkulu, HDP'lilerle saf tuttu: Bebek katili Öcalan'a özgürlük istedilerHDP’li Ahmet Türk’ten haddini aşan sözler: Bu dönem Öcalan'ı özgürleştirme dönemidirSON DAKİKA: HDP, 6'lı koalisyondan hangi bakanlıkları istedi? 4 ilde vekil talebi! İşte Meclis'teki kirli pazarlığın perde arkası

Türkiye’yi bölüşme pazarlığı! 11 maddeye boyun eğdi!TÜRKİYE'Yİ BÖLÜŞME PAZARLIĞI! 11 MADDEYE BOYUN EĞDİ!

Bu haber 327272 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan...