Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan dünya liderleriyle...

Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan dünya liderleriyle bayramlaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke liderleriyle telefon görüşmelerine Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde de devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile liderler karşılıklı olarak Ramazan Bayramı tebriğinde bulundu.

03 Mayıs 2022 - 18:56 - Güncelleme: 03 Mayıs 2022 - 23:30

Son dakika haberleri: Başkan Erdoğan'ın bayram diplomasisi devam ediyor!

Giriş Tarihi: 3.5.2022  18:25 Son Güncelleme: 3.5.2022  18:42

Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan dünya liderleriyle bayramlaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk dünyası ile bayramlaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk dünyası liderleriyle Ramazan Bayramı dolayısıyla görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan ile liderler karşılıklı olarak bayram tebriğinde bulundu.

Son dakika haberleri: Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ülke liderleriyle telefon görüşmelerine Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde de devam etti. Erdoğan; Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde, Başkan Erdoğan ile liderler karşılıklı olarak Ramazan Bayramı tebriğinde bulundu.

Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan dünya liderleriyle bayramlaştıBaşkan Recep Tayyip Erdoğan, ülke liderleriyle telefon görüşmelerine Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde de devam etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Başkan Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmelerde, Başkan Erdoğan ile liderler karşılıklı olarak Ramazan Bayramı tebriğinde bulundu.

Son dakika haberleri: Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ülke liderleriyle telefon görüşmelerine Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde de devam etti. Erdoğan; Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde, Başkan Erdoğan ile liderler karşılıklı olarak Ramazan Bayramı tebriğinde bulundu.

 

Son dakika haberleri: Başkan Erdoğan’ın bayram diplomasisi devam ediyor!

Son dakika haberleri: Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bayram diplomasisine bayramın ikinci günü de devam etti.

Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmelerde, Başkan Erdoğan ile liderler karşılıklı olarak Ramazan Bayramı tebriğinde bulundu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN YOĞUN BAYRAM DİPLOMASİSİ

Öte yandan Başkan Erdoğan, dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi,

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nahyan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmelerde, Erdoğan ve liderler karşılıklı olarak bayram tebriğinde bulundu.

Ayrıca, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog da Başkan Erdoğan'ı telefonla arayarak Ramazan Bayramını tebrik etti.

Son dakika: Başkan Erdoğan, liderlerle bayramlaştı

Görüşmelerde, Başkan Erdoğan ile liderler karşılıklı olarak Ramazan Bayramı tebriğinde bulundu.

 

Başkan Erdoğan’dan önemli açıklamalarBAŞKAN ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Başkan Erdoğan liderlerle bayramlaştıBAŞKAN ERDOĞAN LİDERLERLE BAYRAMLAŞTI

Başkan Erdoğan ile Aliyev telefonda görüştüBAŞKAN ERDOĞAN İLE ALİYEV TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Brezilya Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye ilginç öneri: Moskova'ya beraber gidelim

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Latin Amerika ülkelerini ziyaret etti. Brezilya Cumhurbaşkanı Bolsonaro, Türkiye'nin de uygun görmesi durumunda bazı devlet başkanlarıyla birlikte Moskova'ya gitmeyi teklif etti.

Brezilya Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye ilginç öneri: Moskova'ya beraber gidelim

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin Amerika ülkelerine ziyaret gerçekleştirdi. Geziye katılan Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Yeni Şafak Yazarı Mehmet Acet, Çavuşoğlu'nun izlenimlerini ve görüşlerini aktardı. Acet'in, "Çavuşoğlu, Gezi ve Kavala tartışmalarına kitabın ortasından bir soruyla katıldı" başlıklı yazısı şöyle:

Geçen haftayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Latin Amerika çıkarmasına eşlik ederek geçirdik.

7 günde 6 ülkeyi kapsayan tempolu ve verimli bir gezi oldu bu.

Uruguay, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Panama ve Venezüela…

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı sıfatıyla gittiği bütün ülkelerde yakın alaka gördü.

Ekonomik gündemi ön planda olan gezide, ikili ticari ilişkileri geliştirme adına çok sayıda somut proje için anlaşmaya varıldı.

Önümüzdeki süreçte Latin Amerika ülkelerine yönelik savunma sanayii ürünlerinin ihracatında ciddi bir artış olması muhtemel.

Neden derseniz, bu gezinin hemen bütün safhalarında ilgili ülkelerin yetkilileri, bu konuyu gündeme getirdiler, İHA ve SİHA’lar, zırhlı araçlar dahil, pek çok ürünle yakından ilgilendiklerini ifade ettiler.

Uçağımız gezinin son ayağı olan Venezüela’nın başkenti Karakas’tan havalandıktan hemen sonra, Bakan Çavuşoğlu ile hem bu 6 ülkede yapılan görüşmeler, hem de dış politika gündemine giren diğer konularla ilgili sohbet ettik.

Bu sohbetimizden öne çıkan bazı bölümleri aktarmak istiyorum.

BREZİLYA CUMHURBAŞKANI’NIN “BİRLİKTE MOSKOVA’YA GİDELİM” ÖNERİSİ

Gezinin ekonomik hedefleri ön plandaydı ama bu demek değil ki, siyasi ve güncel konular gündeme gelmiş olmasın.

Çavuşoğlu ile görüşmesinde Brezilya Cumhurbaşkanı Bolsonaro, ilginç bir öneriyi gündeme getirmiş.

Ukrayna savaşı üzerine konuşulurken, Türkiye’nin yürüttüğü çabalarla ilgili bilgiler verilirken Bolsonaro’nun gündeme getirdiği bu teklifi Bakan Çavuşoğlu şu şekilde bize anlattı:

“Brezilya Cumhurbaşkanı, eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan da yarar görürse bazı önemli ülke liderleriyle beraber Moskova’ya ortak bir ziyaret düzenlemeye hazır olduğunu söyledi.”

Bu öneriyle ilgili bir çalışma yürütülecek.

Bir izlenim olarak şunu ifade edebilirim:

Eğer bir olgunlaşma olursa, Bolsonaro’nun ziyarete dâhil olmasını istediği ülkelerin liderleri de teklife olumlu bakarsa, Moskova’ya bir liderler çıkarması söz konusu olabilir.

ERDOĞAN’IN SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ

Sohbetimizde Bakan Çavuşoğlu’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan’da yaptığı ziyaret de gündeme geldi.

Çavuşoğlu, ziyaretten ne tür sonuçlar beklenebilir şeklindeki sorumuza, şu cevabı verdi:

“Suudi Arabistan gezisine baktığımızda ticaret, turizm, yatırımlar, eğitim, sağlık… Hangi alanlarda iş birliği gelişecek, katılan bakanlara bakarak kolayca söyleyebilirsiniz. Bütün alanlarda ilişkileri geliştirecek bir ziyaret.”

Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti sürerken, muhalefet tarafından sert eleştiriler yöneltildi.

Erdoğan’ın kişisel ajandası için dış politikayı alet ettiğini söyleyenler bile oldu.

Bu türden suçlamaları hatırlatıp değerlendirmesini sorduğumda Bakan Çavuşoğlu, şöyle dedi:

“Dış politikada kişisel ajanda diye bir şey olmaz. Devletin ajandası olur. Cumhurbaşkanımız da devletin başıdır. Dış politikanın da başıdır. Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak devletin oluşturduğu dış politikayı uygulamakla yükümlüyüz. Ajandanın oluşmasına da çok büyük katkı sağlıyoruz. Başta Suudi Arabistan bize mesafe koymuştu. İlişkileri geliştirmek istediğinde, yok efendim sen geçmişte bize soğuktun denebilir mi? Geçmişte böyle yapmıştın ben bir daha senle konuşmayacağım denir mi? Diplomaside böyle bir şey olmaz. Bunlar diplomasi nedir bilmiyorlar. Ya da biliyorlar ve hükümeti eleştirmek için kendilerini zorluyorlar. İlişkiler kötüyken neden iyileştirmiyorsunuz diyorlar. Düzeltince de böyle diyorlar.”

OSMAN KAVALA KARARINA DAİR ÇAVUŞOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ: “BU İNSANIN ÜZERİNDE NEDEN BU KADAR DURUYORLAR?”

Çavuşoğlu’nun Latin Amerika gezisi sürerken, Gezi davasıyla ilgili mahkemeden çıkan kararlara Batı’dan özellikle de ABD ve Almanya’dan tepkiler gelmişti.

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı sıfatıyla Batı’dan gelen bu tepkilere dönük olarak çok dikkat çekici cevaplar verdi.

Osman Kavala ile ilgili olarak “Neden özellikle bu insanın üzerinde bu kadar duruyorlar” sorusunu sordu.

Tam kitabın ortasından bir soru bu.

Yoldan geçen biri sorsa bile önemlidir ama Türkiye’nin Dışişleri Bakanı sıfatıyla Çavuşoğlu’nun sorması soruyu çok daha önemli hâle getiriyor.

Gezi ve Kavala kararlarına Batı’dan gelen tepkilere dair Çavuşoğlu’nun söylediklerini de aktaralım:

“Gelen tepkilerin sebebini anlıyoruz. Fonladıkları ve kullandıkları kişi hapse girdi. Türkiye’de yargı işliyor. Dünyada her ülkede yargı kararları eleştirilebilir. Ama neticede yargı işliyor. Peki Türkiye’de hapse giren çıkan birçok insan da var. Neden bu kişinin üzerinde bu kadar çok duruyorlar. Neden bir kişi bu kadar önemli. Çünkü fonladıkları ve kullandıkları bir kişi. Arkasında kim var belli. ABD’de Kongre’yi basanlara kimse özgürlük diyor mu? Gezi olaylarında ne dediler? Hedefimiz hükümeti devirmek. Bir yerde engellemek bile büyük bir suç. Bir yerde halkın oyuyla seçilmiş hükümeti vandalizm yoluyla devirmek… Suçlamalar çok ağır. Özellikle neden bu insanın üzerinde bu kadar duruyorlar?”

Bu haber 990570 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok ben kazanırım
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu:...
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...