Son dakika: Başkan Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı...

Son dakika: Başkan Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin görüşmesi sona erdi

Son dakika haberine göre Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 9'uncusu gerçekleştirilecek Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı için Huber Köşkü’ne geldi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Huber Köşkü’nde baş başa görüşmesi başladı. Huber Köşkü'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmenin ardından iki lider heyetleriyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumunu gerçekleştirecek.

10 Nisan 2021 - 19:03

Son dakika: Başkan Erdoğan ile  Devlet Başkanı Zelenskiy'nin görüşmesi sona erdi

Giriş Tarihi: 10.4.2021  15:55 Son Güncelleme: 10.4.2021  18:42

Son dakika haberine göre  Devlet Başkanı , 9'uncusu gerçekleştirilecek Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı için ü’ne geldi. Başkan Erdoğan ve Zelenskiy’nin ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Huber Köşkü’nde

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Huber Köşkü'nde baş başa görüşmesi başladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesi sona erdi.

Huber Köşkü'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmenin ardından iki lider heyetleriyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumunu gerçekleştirecek. Erdoğan ve Zelenskiy'nin daha sonra ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.

GÜNDEM ÇOK KRİTİK
9'uncusu gerçekleştirilecek Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi (YDSK) ziyareti kapsamında, liderlerin savunma sektörü, serbest ticaret anlaşması (STA) ve turizm konularını ele alması bekleniyor.

Kulislerde Zelenski'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yakın ilişki içinde olan Erdoğan'dan tansiyonun düşürülmesi için destek isteyeceği konuşuluyor. Ankara'ya bölgeden son ulaşan bilgilerde de Ukrayna tarafında arazideki askeri hareketliliğin, Rusya'nın ileri sürdüğü gibi savaş durumuna hazırlık boyutunda olmadığı bildirildi. Öte yandan ABD Başkanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna sınırındaki Rus askeri varlığının 2014'ten beri en yüksek seviyede olduğunu belirtti.

SAVUNMA SANAYİSİ ÖNEMLİ
Ukrayna ile Türkiye ilişkilerinde savunma sanayisinde işbirliği önemli yer tutuyor. İki ülke arasında 14 Aralık 2020'de korvet ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) için üretim ve teknoloji paylaşımı alanında bir dizi anlaşma imzalanmıştı.

Ukrayna uçak firması Antonov ile AN-178 uçağının ortak üretimi iki ülke arasındaki güncel konular arasında yer alıyor. İki ülke 2019'da yaklaşık 5 milyar dolar olan ticaret hacmini, 2020'de koronavirüs salgınına rağmen yaklaşık 4.7 milyar dolarda tutarak büyük ölçüde korumayı başardı.

Son dakika: Rusya ile savaşın eşiğindeki Ukrayna'dan Türkiye'ye kritik ziyaret! Vladimir Zelenskiy Huber Köşkü'nde

Son dakika haberine göre  Devlet Başkanı , 9'uncusu gerçekleştirilecek Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı için Huber Köşkü’ne geldi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Huber Köşkü’nde baş başa görüşmesi başladı. Kritik görüşmenin ayrıntılarını aktaran A Haber muhabiri Mahmut Keşan aktardı. İki ismin görüşmesinin birçok ülke tarafından takip edildiğinin altını çizen Mahmut Keşan, “ ile Ukrayna arasında bir gerilim söz konusu. Bugün yapılacak görüşme gerilimin düşürülmesi için önemli bir adım olacak. Görüşmede bölgesel konular ele alınacak. Donbass krizi masaya yatırılacak. Savunma yönünde de ele alınacak konular da var. Geçtiğimiz zaman diliminde Ukrayna, Bayraktar İHA’lar aldı. Bunlar görüşülecek. Koronavirüse karşı atılacak ortak adımlar görüşülecek.” dedi. Görüşmenin ardından iki lider heyetleriyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumunu gerçekleştirecek. Erdoğan ve Zelenskiy’nin daha sonra ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.

Son dakika: Rusya ile savaşın eşiğindeki Ukrayna'dan Türkiye'ye kritik ziyaret! Vladimir Zelenskiy Huber Köşkü'nde

 Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 9'uncusu gerçekleştirilecek Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı için Huber Köşkü'ne geldi.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME BAŞLADI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Huber Köşkü'nde baş başa görüşmesi başladı. Görüşmenin ardından iki lider heyetleriyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumunu gerçekleştirecek. Erdoğan ve Zelenskiy'nin daha sonra ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.


Zelenskiy'nin bugün 9'uncusu gerçekleştirilecek Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi (YDSK) ziyareti kapsamında, liderlerin savunma sektörü, serbest ticaret anlaşması (STA) ve turizm konularını ele alması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ziyaret kapsamında ikili işbirliğinin derinleştirecek adımların ele alınacağı belirtildi.

BARIŞ VURGUSU
Açıklamada, ilgili Bakanların katılımıyla düzenlenecek Konsey Toplantısı'nda, stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm veçheleriyle gözden geçirileceği, ikili iş birliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacağı belirtildi. Barış ve istikrarın korunması anlayışı temelinde bölgesel ve uluslararası meseleler de temasların gündeminde yer alacağı kaydedilirken, görüşmelerde ayrıca, soydaş Kırım Tatarlarının hayat koşullarının iyileştirilmesine yönelik ortak projeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacağı belirtildi.TÜRK SİHALARINA YOĞUN İLGİ
Görüşmede, Ukrayna'nın yoğun ilgi gösterdiği Türk SİHA teknolojisinin de masada önemli yer tutması bekleniyor. Ukrayna, Türkiye'den 2019'da 6 Bayraktar TB2 İHA ve 3 yer kontrol istasyonu satın almıştı. Ukrayna, TB2 SİHA'larının Ukrayna'da ortak üretimiyle ilgilendiklerini, Ukrayna ordusunun 48 ortak üretim SİHA satın almayı planladığını da geçen sene bildirdi. Ukrayna'nın son dönemde Türkiye'den satın aldığı SİHA'ları aktif devriye görevinde kullandığı biliniyor.DENİZDE VE HAVADA İŞBİRLİĞİ
Türkiye-Ukrayna ortak yapımı korvetler Ukrayna'nın  şehrindeki  tersanesinde üretileceği açıklanmış, ilk korvetin Türkiye'de diğerlerinin Ukrayna'da üretilmesi bekleniyor. Ukrayna da deneme aşamasında olan  için motor tedarik ediyor. Ukrayna uçak firması  ile AN-178 uçağının ortak üretimi iki ülke arasındaki güncel konular arasında yer alıyor.HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
İki liderin görüşmesinde 5 milyar doalr seviyesinde bulunan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması için yapılacak çalışmaların da ele alımacağı kaydediliyor. Erdoğan ve Zelenskiy, 5 milyar dolar olan ticaret hacmi için 10 milyar dolar hedefini koymuş, bu kapsamda liderler 2012'den beri süren STA görüşmelerinin bu sene sonuçlandırılması talimatını vermişti. Eylül 2020'de Ukrayna ve Türkiye arasında tekrar ivme kazanan STA görüşmeleri sürüyor.TURİZM GÜÇLENİYOR
Turizm ise ülkeler arasındaki bir diğer önemli kalem. Ukrayna'dan Türkiye'ye 2019'da 1 milyon 547 bin turist gitmiş, 300 bin kişi de Türkiye'den Ukrayna'ya gelerek rekor kırmıştı. 2020'de salgına rağmen 1 milyon Ukraynalı turist Türkiye'yi ziyaret etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'da yeniden bir iç savaşın başlayacağına dair endişeleri olduğunu belirterek böyle bir durumun, 'nın güvenliği için tehdit oluşturacağını iddia etti. Ukrayna'nın 'taki krizin çözümünü tamamen askeri yoldan çözme fikrine sahip olduğunu iddia eden Peskov, "Kremlin'de, Ukrayna'da iç savaşın yeniden başlayacağına dair endişe var ve eğer bizim sınırlarımızda iç savaş ve geniş çaplı çatışmalar yeniden başlarsa bu, Rusya'nın güvenliği için tehdit oluşturacaktır. Bu durumun gelişmesinin dinamikleri ve Ukrayna tarafının davranışlarının dinamikleri potansiyel silahlı çatışmaların yeniden başlaması tehlikesini oluşturuyor." dedi.Türkiye'ye kritik ziyaret! Stratejik ortaklık güçlenecekTÜRKİYE'YE KRİTİK ZİYARET! STRATEJİK ORTAKLIK GÜÇLENECEKZelenskiy'den Rusya'ya sert tepkiZELENSKİY'DEN RUSYA'YA SERT TEPKİZelenskiy'den Rusya'ya sert tepkiZELENSKİY'DEN RUSYA'YA SERT TEPKİ

Bu haber 459083 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Erdoğan'dan Alman muhabire İsrail cevabı: İsrail ile ticaret işi bitti artık ayakta tutmuyoruz
Başkan Erdoğan'dan Alman muhabire İsrail cevabı: İsrail ile...
Kod adı damla! FETÖ'cü kurmay pilotun eşi de itirafçı oldu: Adil Öksüz'ün evine götürüldüm
Kod adı damla! FETÖ'cü kurmay pilotun eşi de itirafçı oldu:...