Kandil HDP’den, HDP koalisyondan ne istedi? HDP...

Kandil HDP'den, HDP koalisyondan ne istedi? HDP Kılıçdaroğlu'ndan ne bekliyor?

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı TBMM’de ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Kılıçdaroğlu'na CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, GrupBaşkanvekili Özgür Özel eşlik etti. HDP'den Parti Sözcüsü Ebru Günday ve Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da görüşmede yer aldı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı

20 Mart 2023 - 19:02 - Güncelleme: 20 Mart 2023 - 20:27

Kandil HDP'den, HDP koalisyondan ne istedi? HDP Kılıçdaroğlu'ndan ne bekliyor?

Giriş Tarihi: 20.3.2023  13:45 Son Güncelleme: 20.3.2023  19:00

SON DAKİKA: Meclis'te kirli pazarlık! CHP-HDP görüşmesi sonrası Kılıçdaroğlu, Buldan ve Sancar'dan birlikte açıklama!

Kılıçdaroğlu'ndan HDP'ye ziyaret; Kürt sorununun çözüm adresi TBMM'dir

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

SON DAKİKA HABERİ: 6'lı koalisyonun Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile TBMM'de bir araya geldi. 1 saat süren toplantı sonrası Kılıçdaroğlu, Buldan ve Sancar açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarında, terör suçları nedeniyle görevinden alınan belediye başkanlarının yerine atanan kayyumlara yönelik ifadeleri dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, HDP'nin taleplerinin birçoğunun CHP ve 6'lı koalisyon tarafından uygun olduğunu da ifade etti. Pervin Buldan, dün Nevruz kutlamalarında, "Abdullah Öcalan'ın ağırlaştırılmış tecriti kaldırılsın" ifadelerini kullanarak terör propagandası yapmıştı.

Kandil HDP’den, HDP koalisyondan ne istedi? HDP Kılıçdaroğlu’ndan ne bekliyor?HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden yazdığı yazıda Kılıçdaroğlu'na "Tutum Belgesi" dayatmasını yapmasının ardından, 6’lı koalisyonun cumhurbaşkanı adayı Meclis'te HDP'li isimlerle görüştü. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı'nın beyannamesini ilettik." dedi.

HDP'nin kapatma davasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "21. Yüzyılda parti kapatmak doğru değildir. Kapatılan partilerin farklı isimlerle siyasete devam ettiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı. Peki  Kandil HDP'den, HDP koalisyondan ne istedi? HDP Kılıçdaroğlu'ndan ne bekliyor? Siyasetin öne çıkan gelişmelerini A Haber canlı yayınına katılan Aydınlık gazetesi Gaffar Yakınca ve siyaset bilimci Prof. Dr. Bünyamin Bezci değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu, HDP ile görüştü

72 saat süren ve depremde canı ile uğraşan Türkiye'ye siyasi rezaleti 6'lı koalisyon cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu ilan etti. Kılıçdaroğlu Saadet Partisi'nde mücahit diye anılırken tepkiler ortalığı yıktı, Meral Akşener'in asık suratı kumar masası dediği masanın adayında daha çok konuşuldu. Çıktığı TV'de "Spot ışıklarından oldu, deprem var" diye gülmedim diyen Meral Akşener 15 saniye sonra kahkahalar attı.

Kılıçdaroğlu'nun, HDP ile görüşmesi sona erdiCHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı TBMM’de ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Kılıçdaroğlu'na CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Grup Başkanvekili Özgür Özel eşlik etti. HDP'den Parti Sözcüsü Ebru Günday ve Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da görüşmede yer aldı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığından sonra kapılarını sonuna kadar açan terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP, Kılıçdaroğlu'na önce 18 Mart'a randevu verdi sonra 'Gelme' deyip bugün Meclis'te buluştu. Meclis'te kurulan pazarlık masasından sonra açıklamalar yapıldı. HDP'nin isteklerine yeşil ışıklar yakan Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı'nın beyannamesini ilettik." dedi. HDP'nin kapatma davasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "21. Yüzyılda parti kapatmak doğru değildir. Kapatılan partilerin farklı isimlerle siyasete devam ettiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA: Meclis’te kirli pazarlık! CHP-HDP görüşmesi sonrası Kılıçdaroğlu, Buldan ve Sancar’dan birlikte açıklama!

CHP Genel Başkanı ve 6'lı koalisyonun Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ı Meclis'te ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, HDP'nin desteğini isterken, HDP de şartlarını sundu. Görüşme 1 saat sürdü. Görüşme sonrası 3 Genel Başkan peş peşe açıklamalar yaparak kameralara poz verdi.

HDP İLE TBMM'DE PAZARLIK

Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı TBMM'de ziyaret etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destek isteyen Kılıçdaroğlu, HDP'nin şartlarını dinledi. HDP anadilde eğitim başta olmak üzere, Kürt sorunu ve kayyum uygulamasını şart olarak masaya koydu.

Peki Kandil HDP'den, HDP koalisyondan ne istedi? HDP Kılıçdaroğlu'ndan ne bekliyor? Siyasetin öne çıkan gelişmelerini A Haber canlı yayınına katılan Aydınlık gazetesi Gaffar Yakınca ve siyaset bilimci Prof. Dr. Bünyamin Bezci değerlendirdi.

CHP ve HDP'nin kirli pazarlığı... Akıllara Pervin Buldan'ın dünkü skandal sözleri geldi

Bünyamin Bezci'nin öne çıkan sözleri:

"TBMM aslında bir mekan değildir. Bir anlam dünyasıdır. 'Kürt meselesinin çözüm yeri TBMM' diyorsanız aslında iş siyasette demek istiyorsunuzdur. Eğer siyaset diyorsanız terörle değil diyorsunuzdur ama dikkat edilirse TBMM sadece bir mekan gibi konuşuluyor. Eğer sorunun çözümü siyaset ise PKK ile aranıza mesafe koyduğunuzu ve herhangi bir şekilde güç devşirmediğinizi ilan etmeniz lazım. Burada siyaset mi terör mü meselesi var aslında. Parti mi Meclis'te buluşalım olayı değildir bu. HDP daha siyaset demedi.

Muhalefet medyası HÜDA-PAR'ı eleştiriyor ama parti açık şekilde Hizbullah ile alakası olmadığını onun devamı olmadığını öyle bir politika gütmediğini terörle işi olmadığını uzun uzun anlatıyor. İşte bu kadarını HDP söylese yeter diye düşünüyorum. HDP'nin seçim için hazırladığı bir nevi istekleri var yani biraz yumuşatılmış ama bir şeyler ifade ediyor. Aslında bunların hepsini sıkıştırsanız söyledikleri şeyler 3 meselede toplanıyor.

HDP'nin isteklerini yumuşatılmış gibi gösteriliyor ama 3 madde ortaya çıkıyor. PKK'ya karşı operasyonların durmasını istiyorlar. Kayyumlar meselesi iptal edilsin bir diğeri de Kürtçe eğitim konusu söz konusu olsun. İstekleri bu 3 madde etrafında toplanıyor. CHP, meşeliyi hiç Kürt eğitim üzerinden almıyor. Tartışmayı başka yerlere çekiyor. TRT'nin Kürtçe kanalından bahsediyor. CHP tartışmayı başka yerlere götürmeye çalışıyor. Asıl cevap vermesi gereken soruya cevap vermiyor. HDP'nin Gençlik Teşkilatı da bundan bahsediyor aslında.

HDP bu 3 isteğinin yerine gelmesini talep ettiğini düşünüyorum. HDP'nin bakanlık pazarlığı yapmıyor bu 3 maddeyi alsa yeterli onlar için. Operasyonları durması, kayyumlar ve Kürtçe eğitim onlar için önemli. HDP şimdilik bu kadarla yetinmek istiyor aslında. Seçimden sonra diğer isteklerini masaya getireceğini ima ediyorlar."

Gaffar Yakınca'nın canlı yayındaki açıklamaları:

"HDP'nin kendisine ait talepleri ve bir ajandası olduğunu düşünmek bizi hataya düşürür. HDP silahlı terör örgütü PKK'nın uzantısıdır. İradesi tamamen bu örgüte teslim edilmiş durumdadır. Ben bunu HDP'li siyasetçilerin kendi beyanlarından hareketle söylüyorum. Bugün hala görülmekte olan kapatma olan iddianamesine giren ve savcılar tarafından yazılan belgelere dayanarak söylüyorum.

Terör elebaşı Duran Kalkan'ın yardımcısı Kerem Gökalp adlı kişinin mahkemede yaptığı itiraflara dayanarak söylüyorum. Kerem Gökalp, "Demirtaş doğrudan Kandil'den talimat alıyor. HDP doğrudan Kandil'den gelen kararları uyguluyor" dedi. Bu öyle bir parti ki kendi belediye başkanlarını, kendi yöneticilerini sözde mahkemeler kurarak yargılayan bir yer. Bu mahkemeler PKK adına kuruluyor ve onlara cezalar kesiliyor hatta infaz ediliyor."

GÖRÜŞME 1 SAAT SÜRDÜ

TBMM'deki pazarlık görüşmesi 1 saat sürdü. Görüşme sonrası Genel Başkanlar bir açıklama yaptı.

İLK AÇIKLAMA 'BAY KEMAL'DEN

6'lı koalisyonun Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'deki pazarlık sonrası ilk açıklamayı yapan isim oldu. Pervin buldan'ı sağına, Mithat Sancar'ı soluna alan Kılıçdaroğlu, hukuk devleti, sosyal devlet, temel hak ve hürriyetler gibi ifadeler kullandıktan sonra konuyu yerel yönetimlere getirdi.

HDP'nin talebi olan, 'Kayyum uygulamasının kaldırılması' konusunda görüşünü açıklayan Kılıçdaroğlu, "Kayyum uygulamasını doğru bulmuyoruz. Seçimle gelen seçimle gitmeli." dedi. Güney Doğu'daki HDP belediye başkanlarının görevden alınanlarının tamamının teröre finansman ve lojistik sağladığı ispatlanmıştı. Kılıçdaroğlu, teröre destek veren belediye başkanlarının bile görevden alınmasının yanlış olduğunu ifade ederek, HDP'nin ilk şartına boyun eğdiğini gösterdi.

'KÜRT SORUNU' SÖZLERİ

Kılıçdaroğlu, terörle arasına mesafe koyamayan HDP'nin kapatılması için açılan davaya karşı olduğunu söylerken, Kürt sorununun çözümünü Meclis'te sağlayacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, anadilde eğitime de sıcak baktılarını sözlerine ekledi.

PERVİN BULDAN: YAPILACAKLARI İSTİŞARE ETTİK

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, gelecek seçimler sonrasında neler yapılması gerektiğini istişare ettiklerini söyledi. Buldan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarında ifade ettiği konuları konuştuklarını bildirdi.

MİTHAT SANCAR: 1-2 GÜN İÇİNDE KAPSAMLI BİR AÇIKLAMA YAPACAĞIZ

HDP'nin bir diğer Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, "Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyaretini değerli buluyoruz. Bizler yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Meclis'te bu görüşmeyi yapmamızın amacı da, çözüm adresi olarak TBMM'yi görmemizdir. Geniş toplumsal bir mutabakat ile sorunlar çözülebilir. Görüştüklerimizi kurullarımıza taşıyacağız. İttifak güçlerimiz ile gelişmeleri paylaşacağız. Kamuoyuna 1-2 gün içinde daha kapsamlı bir açıklama yapacağız." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları sırasında pek çok konuda koalisyonun HDP ile aynı düşündüğünü belirtmesi, sık sık 12 maddelik mutabakat metnini hatırlatması, HDP'nin Kılıçdaroğlu'nu desteklemeye sıcak baktığı şeklinde yorumlandı.

PERVİN BULDAN DÜN TERÖRİSTBAŞI ABDULLAH ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK İSTEMİŞTİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kılıçdaroğlu ile görüşmeden bir gün çnce İstanbul'daki Nevruz kutlamasında açıklamalarda bulunmuştu. Terör gösterisine dönen kutlamalarda Buldan, "Abdullah Öcalan'ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit kaldırılsın" ifadelerini kullanmıştı. Buldan'ın terör propagandası vatandaşların tepkisini çekmişti. Kılıçdaroğlu'nun bu sözlere aldırmadan görüşmeyi gerçekleştirmesi ve HDP ile ortak bir dil kullanması dikkat çekti.

Pazarlık masanın ortasındaki 3 talepPAZARLIK MASANIN ORTASINDAKİ 3 TALEP

MHP’den kirli pazarlığa sert tepkiMHP'DEN KİRLİ PAZARLIĞA SERT TEPKİ

’Öcalan’a özgürlük çağrısı sonra HDP’ye ziyaret!'ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI SONRA HDP'YE ZİYARET!

Pazarlık masası kurulduPAZARLIK MASASI KURULDU

Bu haber 327351 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok ben kazanırım
CHP'li İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu Alevilere meydan okudu:...
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı! İmamoğlu'ndan PKK ile 100 milyon dolarlık kirli mutabakat: Demirtaş'a böyle el çektirdiler
CHP - DEM - Kandil - Brüksel hattında 'İstanbul' pazarlığı!...