Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi: 14 can kaybı! Bakan Soylu'dan açıklama

Şanlıurfa'da deprem sonrası sel felaketi yaşandı. Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bulunan Abide kavşağında alt geçit su doldu. Yol trafiğe kapatıldı. Kuvvetli yağış nedeniyle Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisini su basarken, eğitime 1 gün ara verildi. Öte yandan, sel sularına kapılan bir kişi cep telefonu kamerası tarafından görüntülendi. Şanlıurfa ve Adıyaman'daki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 14'e yükseldi.


Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi: 14 can kaybı! Bakan Soylu'dan açıklama

Şanlıurfa ve Adıyaman'da sel felaketi! Ölü sayısı arttı

Giriş Tarihi: 15.03.2023  16:58 Güncelleme Tarihi: 15.03.2023  19:30

Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi: 14 can kaybı! Bakan Soylu'dan açıklama

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Şanlıurfa'da dün akşam saatlerinde başlayan ve devam eden sağanak sele neden oldu. Kentin simgesi Balıklıgöl taştı, çok sayıda ev ve araç su altında kaldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada sel felaketindeki can kaybının 14'e yükseldiğini duyurdu. Soylu, bölgede etkili olan sel nedeniyle Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Öte yandan Şanlıurfa Valiliğince yapılan açıklamada, "Şiddetli sağanak yağışın beraberinde getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ilimizdeki tüm okul kademelerinde eğitim öğretime 16.03.2023 tarihinde 1 gün ara verilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki hamile ve engelli kamu görevlilerimiz de yarın idari izinli sayılacaktır." denildi.

BU ALBÜMÜ PAYLAŞ

Şanlıurfa'da dün akşam saatlerinde başlayan ve devam eden sağanak sele neden oldu. Kenttin simgesi Balıklıgöl taştı, çok sayıda ev ve araç su altında kaldı.

Şanlıurfa'da deprem sonrası sel felaketi yaşandı. Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bulunan Abide kavşağında alt geçit su doldu. Yol trafiğe kapatıldı. Kuvvetli yağış nedeniyle Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisini su basarken, eğitime 1 gün ara verildi. Öte yandan, sel sularına kapılan bir kişi cep telefonu kamerası tarafından görüntülendi. Şanlıurfa ve Adıyaman'daki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 14'e yükseldi. İşte Şanlıurfa ve Adıyaman'daki sel ile ilgili son dakika gelişmeler...

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa’da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Son dakika haberleri: Şanlıurfa'da dün sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Kentte birçok yol trafiğe kapatıldı. Oluşan sel nedeni ile vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı. Karakoyun deresinin taşması ile birlikte yollar adeta denize döndü.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa’da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Haliliye ilçesinde bulunan Abide Kavşağında da alt geçit su doldu. Araçlar geçemeyince metrelerce kuyruk oluştu. Yol trafiğe kapanması nedeni ile araçlar geri döndü. Araçlar suyun içinde adeta görünmez hale geldi. İtfaiye ekipleri evlerinde ve yollarda mahsur kalan vatandaşlar için yoğun çaba harcıyor.

Son dakika... Şanlıurfa ve Adıyaman'ı sel vurdu! 14 kişi hayatını kaybetti

Deprem bölgesinde etkili olan şiddetli yağış can kayıplarına yol açtı. İçişleri Bakanı Soylu, bölgede etkili olan sel nedeniyle Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Şanlıurfa ve Adıyaman son yılların en yoğun yağışı nedeniyle sele teslim oldu. Caddeler göle döndü, otomobiller sürüklendi. Şanlıurfa Valiliği, dere ve kanal yataklarından uzak durulmasını, bodrum katlarda yaşayanların evlerini boşaltmasını istedi.

Bölgede yaşanan gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

20.23: MSB: Adıyaman'daki sel felaketinde kaybolan 2 vatandaşımızı arama faaliyetlerine havadan drone da kullanarak destek sağlamaya devam ediyoruz.

20.16: Diyarbakır’da etkili olan sağanak yağış nedeniyle depremzedeler için kurulan 1950 çadırda yaşayan 450 depremzede tahliye edildi. (Haberin detayları için tıklayın)

20.10: Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Şanlıurfa ve Adıyaman’da meydana gelen sel felaketi dolayısıyla bölgede görev yapacak AFAD ve AKUT arama-kurtarma ekipleri, arama-kurtarma botları ile ihtiyaç duyulan araç, gereç ve malzemeler, farklı illerden kalkan Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarla bölgeye taşınıyor” ifadelerini kullandı.

19.37: Bakan Kurum sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel felaketinin hemen ardından ekiplerimizi bölgeye yönlendirdik. Hasar tespit çalışmalarımız sonrasında gerekeni yapacak, hızla yaraları saracağız. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

19.29: Elazığ’ın Maden ilçesinde sağanak yağıştan dolayı İstasyon Köprüsü ulaşıma kapatıldı. Maden Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada,”İlçemizde yaşanan şiddetli sağanak yağıştan olumsuz etkilenen istasyon köprüsü can ve mal güvenliği için geçici süreliğine ulaşıma kapatılmıştır. Bu bölgede ikamet eden vatandaşlarımızın alternatif güvenli yolları kullanmaları gerekmektedir” denildi.

Son dakika... Şanlıurfa ve Adıyamanı sel vurdu 14 kişi hayatını kaybetti

18.58: Şanlurfa Valisi Salih Ayhan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Şiddetli sağanak yağışın beraberinde getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ilimizdeki tüm okul kademelerinde eğitim öğretime 16.03.2023 tarihinde 1️ gün ara verilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki hamile ve engelli kamu görevlilerimiz de yarın idari izinli sayılacaktır.

18.52: Elazığ Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Şehrimizde etkisi devam eden şiddetli sağanak yağış nedeniyle vatandaşlarımızın, sel, su, baskını, ulaşımda aksamalar, yıldırım düşmesi, dolu ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı, dere yataklarından uzak durmaları, mecburi olmadıkça trafiğe çıkmamaları, bodrum ve zemin katta ikamet eden vatandaşlarımızın dikkatli olmaları, deprem nedeniyle tahliye edilen binalar ve metruk yapılardan uzak durmaları önem arz etmektedir” denildi.

CAN KAYBI 15'E YÜKSELDİ

18.05: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu: Bakanlarımız gelip bölgede değerlendirme yaptı. Burada 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu anda 3 ihbar var. Tam değerlendiremediğimiz ve çalışmalarımızı değerlendirdiğimiz. Toplam 3 yerde arama kurtarma devam ediyor. Adıyaman'da 2 Şanlıurfa'da 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 vatandaşımız ile arama çalışmaları devam ediyor. (Haberin tamamı için tıklayın)

Bakan Kirişci: Deprem ile birlikte bu doğal afet ile vatandaşımızın karşı karşıya gelmesi buradaki çalışmalar açısından bir takım zorlukları beraberinde getirdi. Bu coğrafya belirli riskleri de barındıran bir coğrafya. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini bölge olarak hissediyoruz. 3 Mart günü Ulusal Risk Kalkanı Modeli adı altında bir çalışma malum başlatıldı. Bu çalışmalar ile birlikte daha dayanıklı, daha dirençli sürdürülebilir sistemler inşa edilecek. Dün sabah başlayan bu hadisede can kayıplarımız oldu. 460 kg Şanlıurfa'nın yıllık yağış ortalamasıdır. Mart ayı 63 kg'dir. 2 günde bunun 2 katı yağış Şanlıurfa'ya yağdı. Böyle bir yağış 4 kere tekrar etse, Şanlıurfa'nın 1 yıllık yağışına denk geliyor. Bu olağanüstü bir durumdur. Bu coğrafya bizim için tarımsal anlamda stratejik öneme sahip. Bundan dolayı da buradaki çalışmaların süratle tamamlanması ve tarımsal üretimimize en az hasarla devam edilmesi hepimizin arzusudur. Yağmurun akşama kadar yoğun şekilde devam etmesi bekleniyor. Bugün yavaşlayarak gece sona ereceği bilgimiz var. Vatandaşlarımızın yetkililerin uyarılarına uymasını bir kez daha hatırlatırız. 

Bakan Nebati: Deprem yaralarını sarmaya çalıştığımız tüm ekiplerimizle çalıştığımız bir dönemde şehrim Urfa sel fekaletinden ciddi bir şekilde etkilendi. İlk andan itibaren gerek valiliğimiz, AFAD'ımız, belediyemiz olaya müdahale etmiştir. Bugün değerli bakanlarımız ile beraber birçok evi yerinde ziyaret ettik. Maalesef o alanlardaki konutlar ciddi şekilde hasar görmüş. Bu gece durmayacağız hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Yarın gün başlarken hasar tespit çalışmalarının bittiği bir güne başlamış olacağız. Bu geceyi burada geçireceğiz. Özellikle bu gece devam edecek yağmurlardan dolayı artabileceğine ilişkin bir tedbiri de elden bırakmamamız gerektiğini buradan açıklıkla ifade edeyim.

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

17.09: Selde hayatını kaybeden 11 kişisin kimliği şöyle; Kibar Polat, Naile Polat, Emine Başbuğ, Muhammed Sabuncu, Ömer Faruk Bayaslan, Halil Çoban, Beyem El Derviş, Futeyim El Şahir, Zehra El Beyt, Teybe El Derviş ve Halit El Derviş'in otopsi işlemleri Adli Tıp Kurumu morgunda devam ediyor.

Son dakika... Şanlıurfa ve Adıyamanı sel vurdu 14 kişi hayatını kaybetti

BODRUM KATTA 5 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Şanlıurfa'da, Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İhbarla bölgeye giden ekipler tarafından bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

ŞANLIURFA' DA MİNİBÜSTE 2 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Yağış nedeniyle su dolan Abide Kavşağı alt geçidinde ekipler, çalışmalarını sürdürüyor. Alt geçitte suya gömülen ve ekipler tarafından çıkarılan minibüste, 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Kentte sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı, 11'e yükseldi. Yaralanan 26 kişinin tedavilerine ise hastanelerde devam ediliyor.  

2 İTFAİYE ERİ KURTARILDI

Şanlıurfa'da, dün akşam başlayan ve bugün de devam eden yağışın sele dönüşmesiyle kent merkezindeki Köprülü Abide Kavşağı'nın alt geçidine dolan suda kalan 2 itfaiye görevlisi, arama- kurtarma ekiplerince kurtarıldı. İtfaiyecilerin kurtarılması, alkışlanırken, yakınları ise birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Sudan çıkarılan 2 itfaiye eri, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bölgede dalgıç ekipleri de arama- kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.  

BOTLARLA TAHLİYELER SÜRÜYOR

Şanlıurfa'nın, Akabe Mahallesi’nin büyük kısmı sele teslim oldu. Aileleri ile evlerinde mahsur kalan yüzlerce kişi AFAD, jandarma ve itfaiye ekiplerince botlarla kurtarılıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da kurtarma bölgesini ziyaret ettiği mahallede, onlarca kişi bot ve iş makineleriyle evlerinden tahliye edildi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği mahallede çok sayıda aracın suya gömüldüğü de görüldü. Öte yandan jandarmalar, bot ile kurtarılan çocukları kucaklarında taşıyarak yolun karşısına geçirdi.

Son dakika... Şanlıurfa ve Adıyamanı sel vurdu 14 kişi hayatını kaybetti

METREKAREYE 170 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 10 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin yaşandığı kentte ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını duyurdu. Metrekareye 170 kilo yağışın düştüğü ve yaşanan afetin son 65 yılın en büyüğü olduğu belirtilen açıklamada, 4 bin 895 kişinin çağrı merkezini arayarak yardım talebinde bulunduğu vurgulandı. Saat 04.00'ten itibaren gelen ihbarlar doğrultusunda 700 farklı noktada çalışma yapıldığını belirten belediye yetkilileri, sel mağduru vatandaşların kent merkezi ve ilçelerdeki 17 kadın destek merkezinde misafir edildiğini bildirdi.

Son dakika... Şanlıurfa ve Adıyamanı sel vurdu 14 kişi hayatını kaybetti

SELİN VURDUĞU DEPREM BÖLGESİNE ASKERİ UÇAKLA YARDIM

Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen, 5 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde, arama-kurtarma çalışmalarına katılmak için İstanbul'dan 29 AFAD görevlisi, 2 araç ve 2 botla bölgeye gönderildi. AFAD ekibi bugün İstanbul Atatürk Havalimanı askeri alandan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait kargo uçağıyla Şanlıurfa'ya yola çıktı.

 

 

"ADIYAMAN'DA 1 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KAYIP"

Adıyaman'ın Tut ilçesinde vatandaşların kendi imkanlarıyla evin bahçesine yerleştirdiği konteyner, derenin taşmasıyla sel sularına kapıldı. Konteynerde kalan 1 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 4 kişi ise kayboldu. Kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Adıyaman'da koordinatör olarak görevlendirilen Tokat Valisi Numan Hatipoğlu bölgede incelemelerde bulundu. Hatipoğlu, vatandaşların kendi imkanlarıyla temin ettikleri konteynerin sel sularına kapıldığını belirterek, "Kentte bulunan ekiplerimizin ve araçlarımızın bir kısmı burada bir kısmı da yolu temizleyerek geliyor. Olayda 1 vatandaşımız vefat etti, 4 vatandaşımız ise kayıp. Ekiplerimiz arama çalışmalarını sürdürüyor. Diğer vatandaşlarımıza da ulaşmaya çalışıyoruz. En kısa zamanda inşallah vatandaşlarımıza ulaşmayı ümit ediyoruz. Gerçekten tüm bölgeyi derinden etkileyen bir afet" dedi.

Öte yandan Adıyaman'da 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Kentte hayatını kaybedenlerin sayısı 2'ye ulaştı.

'DIŞARI ÇIKMAYIN'

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan; Dünden beri çok zor mücalede vermekteyiz. Okullarımızda ve kurumlarımızda tatil ilan ettik. Biz de şu ansa sahadayız. İhbarlar var, kurtarılmayı bekleyenler var. Hepsine müdahale ediliyor. İnşallah daha büyük sonuçlar olmaz. Tüm ekiplerimizle müdahale ediyoruz.

Vatadaşlarımız dere kenarlarından mutlaka uzaklaşsınlar. Süleymaniye'de çalışmalara eşlik ediyoruz. Burada kayıp yok ama araç tahribatı var. Şanlıurfa tarihinde bu kadar sel görmedi. İki günde yağış 200 kg. yükseldi. İhbarlar var, ekiplerimiz müdahale ediyor.

Şu an tamamen hastaneyi tahliye ediyoruz. 200'e yakın hastamız var. Onları diğer hastaneler tahliye ediyoruz. Ekiplerimiz çalışıyor. Trafiğe, sokağa çıkmasınlar. Ambulans hareketliliği, iş makinesi hareketliliğinden dolayı dışarı çıkmasın.

Son dakika... Şanlıurfa ve Adıyamanı sel vurdu 14 kişi hayatını kaybetti

HASTANE TAHLİYE EDİLDİ

Sel felaketinin ardından su basan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören hastaların tahliyesi kararlaştırıldı. Karar sonrası çok sayıda ambulansla servisteki hastalar, kentteki diğer hastanelere sevk edildi.  

OKULLAR TATİL EDİLDİ, KAMU PERSONELİNE İZİN VERİLDİ

Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklamada 15.03.2023 tarihinde ilimizdeki tüm okul kademelerinde eğitim ve öğretime bir gün ara verilmiş, kamu kurumlarında çalışan personellerimiz de idari izinli sayılmıştır. Acil hizmetleri nedeniyle sağlık, AFAD, emniyet, jandarma, 112, karayolları, orman müdahale ve belediyelerde çalışan personeller bu kapsam dışında olup görevlerinin başında olacaklardır. 

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: 160 KİŞİLİK EKİBİMİZ ARAMA ÇALIŞMASINI SÜRDÜRÜYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sel felaketinin yaşandığı Tut ilçesinde akıntıya kapılarak kaybolan 3 kişiyi arama- kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi. Selin vurduğu ilçede incelemelerde bulunan Bakan Karaismailoğlu, 160 kişilik arama- kurtarma ekibinin bölgede çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Son dakika... Şanlıurfa ve Adıyamanı sel vurdu 14 kişi hayatını kaybetti

Arama- kurtarma ekiplerinin 25 kilometrelik alanda çalıştığını vurgulayan Karaismailoğlu, "Dün akşam saatlerinden itibaren Adıyaman ve diğer komşu şehirlerimiz yoğun bir yağış almaya başladı. Tabi bu gece şiddetini artırarak devam etti. Biz de tedbirlerimizi almıştık ama yağmurun bu kadar büyük şiddeti ve kuvveti nedeniyle Adıyaman'ın Tut ilçesinde maalesef 1 vefatımız var, 3 de kaybımız var. Tut'ta kayıplarımızla ilgili 160 kişilik ekibimiz 25 kilometre uzunluğundaki alanda arama faaliyetlerine devam ediyorlar. Amacımız, kayıpların bir an önce bulunması ve bu doğrultuda 160 arkadaşımız, şu an arazide arama çalışmalarını devam ettiriyorlar" dedi.  

'EN RİSKLİ GÜN BUGÜN'

Şanlıurfa'da etkili olan yağışların ardından CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen bugüne dikkat çeken şu açıklamaları yaptı;

Önemli bir yağış var o bölgede. Yağış Sivas'tan Mardin'e kadar uzanan bölgede devam ediyor. Şiddetli yağış bu bölgede geceye kadar devam edecek. Bu yağış Suriye üzerinden geliyor bize. Deprem bölgesindeki illerde etkili oluyor. Bu yağışın içinde toz da var. Toz yağışın miktarını artırıyor. Bugünkü yağışın tozun da etkisiyle kuvvetli oluyor. Normal bir yağış değil bu. Rastgele bir yağış değil. Risk Kalkanı'nda bunları değerlendiriyoruz. Bu normal değildir ama tekrarı da mümkündür. Küresel ısınmadan dolayı tekrarlanma olayı arttı. 2009'da çok kuvvetli bit yağış olmuştu. Bu bölgede bu mevsimde olur. Bu bölgeye bugün dikkat edeceğiz. Hafta sonuna kadar yağış var ama yarın azalıyor. En riskli gün bugün. Su baskınlarına neden olabilir. Bu bölgede çadır kentler var. Çadır kentlerin çevrelerinin açılması lazım. Akşama kadar bu risk devam edecek. Önümüzdeki hafta bu bölgede o kadar yağış görünmüyor. Yağışla birlikte sıcaklıklar da düşüyor. Bugün Adıyaman için önemli, Kahramanmaraş'ın doğusu ve güneyi, Malatya'nın güneyi için bugün riskli. Şanlıurfa bugün riskli değil, atlattı o yağışı. Şiddetli yağış var bugün.

Adıyaman ve Şanlıurfada can pazarı Sel sularından böyle kurtarıldılarŞanlıurfa'da etkili olan sağanak nedeniyle su baskınının yaşandığı alt geçitte mahsur kalan kişi, vatandaşların yardımıyla sudan çıkarıldı. Sel sularına gömülen 2 itfaiye eri de yüzerek su yüzeyine çıktı. Merdiven ve ipler yardımıyla itfaiye erleri yukarı çekildi.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa’da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ

Valilikten yapılan açıklamada yağışların yarın da devam edileceği uyarısı yapılarak eğitime 1 gün ara verildi.

Şanlıurfa'da sel felaketi! Sele kapılan bir kişi böyle görüntülendi | Video

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa’da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

BİR KİŞİ SEL SULARINA KAPILDI

Sel sularına kapılan bir kişi ise cep telefonu kamerası tarafından görüntülendi.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa’da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

"ŞU AN BİR OLUMSUZLUK YOKTUR"

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, kentte etkili olan sağanak nedeniyle, Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinin su baskınına uğradığını belirterek, "Hemen hızlı müdahale edilerek deplase edildi. Şu anda bodrum katları temizlenmekte.

Şanlıurfa'da sel felaketi! Araçlar böyle sürüklendi | Video

 

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Orada 25 hastamız vardı, onların her birinin sağlıklı bir şekilde diğer hastanelere nakilleri gerçekleştirildi, şu an bir olumsuzluk yoktur" dedi.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, kentte etkili olan sağanak nedeniyle sahada incelemelerde bulundu. Ayhan, incelemeleri sonrası Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) alınan tedbirler ve sahada yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Şanlıurfa'nın son yılların en yoğun yağışını aldığını ifade eden Ayhan, "Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını bugün aldı, yarın da bekliyoruz. Şanlıurfa'nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

 

Mart ayında yıllık ortalama yağış miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz.

Şanlıurfa'da sel felaketi! Araçlar böyle sürüklendi | Video

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Bunun da yansımaları oldu, gerek trafik akışının etkilenmesi, bodrum katlarının su altında kalması, bazı kamu kurum ve kuruşlarının etkilenmesi çiftçilerimizin

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Ama şu anda gece on iki, sahadaki çalışmalarımızı yaptık, sahayı gezdik. Tüm kurumlarımızla büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, kara yolları, DSİ ve ilgili tüm birimlerimiz, emniyet, jandarma şu an kriz merkezinde sahadayız, takip ediyoruz. Gece boyu takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

BELEDİYE BAŞKANINDAN VATANDAŞLARA UYARI

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise yaptığı açıklamada, "Bazı yollarımız kapalı, vatandaşları yola çıkmamaları konusunda uyarıyorum" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'yı sel vurdu! Belediye Başkanı Abidin Beyazgül'den uyarı | Video

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

SAĞANAK YARIN DA DEVAM EDECEK

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Şanlıurfa'da etkili olan sağanak yağışların yarın da devam edeceği ifade edildi.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

ACI HABER GELDİ

Deprem nedeniyle Adıyaman'da görevlendirilen Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, sağanağın etkili olduğu Adıyaman'ın Tut ilçesinde bir bahçedeki konteynerin suya kapılması sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişinin kaybolduğunu açıkladı.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Hatipoğlu, A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Arama çalışmaları başladı vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. 150 kişi ile arama yapıyoruz. Arama kurtarma ekiplerimiz çalışıyor.

 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Vatandaşlarımızın kendi imkanları ile aldığı ve bahçesine koyduğu bir konteyner sele kapıldı." ifadelerini kullandı.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

ŞANLIURFA'DA 6 KİŞİ ARANIYOR

Öte yandan Şanlıurfa'da, kentin merkezinde bulunan köprülü Abide Kavşağı'nın altından araçlarıyla ilerlemeye çalışan vatandaşlar, sel sularına kapıldı.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Can pazarının yaşandığı kavşakta 1 kadın ile 1 çocuk son anda vatandaşlar tarafından halat atılarak bulunduğu yerden kurtarıldı.

Sele kapılan anne ve çocuğu böyle kurtarıldı | Video

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

"BODRUM KAT EVLERDE İKAMET EDEN VATANDAŞLAR EVLERİNİ BOŞALTMALI"

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da dere ve kanal yataklarına yakın zemin ve bodrum kat evlerde ikamet eden vatandaşların evlerini boşaltması için uyarıda bulundu.

Sosyal medya hesabında uyarıda bulunan Vali Ayhan, "Şiddetli sağanak yağış etkisini devam ettiriyor. Dere ve kanal taşmaları meydana gelebileceğinden (Karaköprü, Karakoyun ve Mance) dere ve kanal yataklarına yakın zemin ve bodrum kat evlerde ikamet eden vatandaşlarımızın evlerini boşaltması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

"SAHADAYIZ, MÜDAHALE EDİYORUZ"

Vali Ayhan, A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada ise "Sahadayız, müdahale ediyoruz. Destek ekip de geldi." dedi.

 
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

BODRUM KATTA 5 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da, Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İhbarla bölgeye giden ekipler tarafından bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Böylece kentte sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 9'a yükseldi.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

BAKAN SOYLU: YOLLAR AÇIK, ELEKTRİK VE SU VAR

Öte yandan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel felaketi yaşanan Adıyaman'da açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "Bir aile sulara kapıldı. Kurtarılanlar oldu. 4 kişiden 1'i maalesef cenazesine ulaştık. 3 kişi için 25 kilometrelik derenin bandında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yollar açık, elektrik var, su var. O kaybımızın dışında herhangi bir kaybımız söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu'dan sel bölgesinde açıklamalar | Video

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

İKİ İTFAİYE GÖREVLİSİ KURTARILDI

2 itfaiye görevlisi, arama- kurtarma ekiplerince kurtarıldı. İtfaiyecilerin kurtarılması, alkışlanırken, yakınları ise birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

Sudan çıkarılan 2 itfaiye eri, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bölgede dalgıç ekipleri de arama- kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

BAKANLAR SEL BÖLGESİNE GİDİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci sel bölgesine gidiyor.

 
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

AFAD'DAN ADIYAMAN VE ŞANLIURFA'DAKİ SU BASKINLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

AFAD'dan aşırı yağışlar sonucu Adıyaman ve Şanlıurfa'da meydana gelen su baskınlarına ilişkin açıklama yapıldı.

Adıyaman'ın Tut ilçesine son 24 saatte metrekareye 136 milimetre yağış düştüğü belirtilen açıklamada, "Bir konteynerdeki su baskını sonucunda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kayıp 3 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir." bilgisi verildi.

Açıklamada, arama ve kurtarma faaliyetlerini yürütmek amacıyla Adıyaman merkezden Tut ilçesinde 15 araç, 14 profesyonel dalgıç, 140 arama kurtarma personeli ile toplam 346 personel görevlendirildiği bildirildi. Ayrıca, bölgedeki iş makinelerine ek olarak 10 vidanjör, 50 motopomp ve dalgıç pompa, 6 kurtarma botu görevlendirildiği aktarıldı.

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor

ŞANLIURFA'DAKİ SU BASKINI

Şanlıurfa'ya ise son 24 saatte metrekareye 111 milimetre yağış düştüğü kaydedilen açıklamada, şunlar paylaşıldı:

"Meydana gelen su baskınları nedeniyle 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2 vatandaşımızın kayıp olduğu ihbarı alınmıştır. Şanlıurfa, Adana, Bingöl, Mersin, Gaziantep İl AFAD Müdürlüklerinden olay bölgesine arama kurtarma personeli sevk edilmiştir. Çalışmalar devam etmektedir.

Şanlıurfa'da halihazırda bulunan iş makinelerine ilaveten 270 iş makinesi sevk edilmiş olup, bölgede şu anda 5 vidanjör, 100 dalgıç pompa ve motopomp, 25 su botu, 23 arama kurtarma aracı, 17 profesyonel dalgıç, 162 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Diğer illerden takviyeler devam etmektedir. Bölgede aşırı yağışlardan kaynaklı 562 ihbar alınmıştır."

ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 
ŞANLIURFA SEL SON DAKİKA: Şanlıurfa'da sel felaketi can aldı! Ölü sayısı yükseliyor
 

EN RİSKLİ GÜN BUGÜN'

Şanlıurfa'da etkili olan yağışların ardından CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen bugüne dikkat çeken şu açıklamaları yaptı;

Önemli bir yağış var o bölgede. Yağış Sivas'tan Mardin'e kadar uzanan bölgede devam ediyor. Şiddetli yağış bu bölgede geceye kadar devam edecek. Bu yağış Suriye üzerinden geliyor bize. Deprem bölgesindeki illerde etkili oluyor. Bu yağışın içinde toz da var. Toz yağışın miktarını artırıyor. Bugünkü yağışın tozun da etkisiyle kuvvetli oluyor. Normal bir yağış değil bu. Rastgele bir yağış değil. Risk Kalkanı'nda bunları değerlendiriyoruz. Bu normal değildir ama tekrarı da mümkündür. Küresel ısınmadan dolayı tekrarlanma olayı arttı. 2009'da çok kuvvetli bit yağış olmuştu. Bu bölgede bu mevsimde olur. Bu bölgeye bugün dikkat edeceğiz. Hafta sonuna kadar yağış var ama yarın azalıyor. En riskli gün bugün. Su baskınlarına neden olabilir. Bu bölgede çadır kentler var. Çadır kentlerin çevrelerinin açılması lazım. Akşama kadar bu risk devam edecek. Önümüzdeki hafta bu bölgede o kadar yağış görünmüyor. Yağışla birlikte sıcaklıklar da düşüyor. Bugün Adıyaman için önemli, Kahramanmaraş'ın doğusu ve güneyi, Malatya'nın güneyi için bugün riskli. Şanlıurfa bugün riskli değil, atlattı o yağışı. Şiddetli yağış var bugün.