Tesbih namazının faziletleri! Tesbih namazı kaç rekat, tesbih namazı nasıl kılınır?

Tesbih namazı Müslümanların hayatı boyunca bir kez de olsun kılması gereken namazlardan birisidir. Diğer namazlara göre uzun bir namaz olması yönüyle diğerlerinden ayrılır. İslam aleminde hayırlı bir gece olması nedeniyle genellikle Kandil Gecelerinde kılınır. Toplamda 4 rekattan oluşur. Kılması oldukça faziletli olan bu namaz kerahet vakitlerinde kılınmaz. Diyanet tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Tesbih namazı kılınışı ve fazileti ile ilgili detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.


Tesbih namazının faziletleri! Tesbih namazı kaç rekat, tesbih namazı nasıl kılınır?

Tesbih namazının faziletleri! Tesbih namazı kaç rekat, tesbih namazı nasıl kılınır?

Giriş Tarihi: 7.10.2022  04:45 Son Güncelleme: 7.10.2022  05:56

Tesbih namazı Müslümanların hayatı boyunca bir kez de olsun kılması gereken namazlardan birisidir. Diğer namazlara göre uzun bir namaz olması yönüyle diğerlerinden ayrılır. İslam aleminde hayırlı bir gece olması nedeniyle genellikle Kandil Gecelerinde kılınır. Toplamda 4 rekattan oluşur. Kılması oldukça faziletli olan bu namaz kerahet vakitlerinde kılınmaz. Diyanet tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Tesbih namazı kılınışı ve fazileti ile ilgili detaylar

Tesbih namazının faziletleri! Tesbih namazı kaç rekat, tesbih namazı nasıl kılınır?

Peygamber Efendimiz (SAV)'in amcasına önerdiği Tesbih namazı, özellikle de kandil gecesi yapılabilecek en faziletli ibadetlerden biridir. Tesbih namazının bu şekilde adlandırılmasının nedeni 'Subhanallah' zikrinin sıkça tekrarlanmasından gelir. Ümmetinin hayatı boyunca en az 1 kere bile olsa Tesbih namazı kılması gerektiğini buyuran Efendimiz, bu namazın önemine işaret etmektedir. Tesbih namazı kılınışı:

Alemlerin Efendisi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in, amcası Abbas'a tavsiye ettiği Tesbih namazı, Allah (c.c) katında fazileti oldukça yüksek bir yere sahip olan nafile ibadetlerdendir. Kılma şekli Allah'ı tesbih ederek gerçekleştirilen bu kıymetli namaza geçmiş günahlarımızın affı için gündelik yaşantımız içerisinde mümkün olduğunca sık yer vermeliyiz. Tesbih namazını kılmak için belirli bir vakit olunmaması ile (kerahat vakti hariç) beraber günün herhangi bir zaman diliminde kılmak mümkündür. Tesbih namazını mümkünse her gün, değilse her cuma veya ayda, yılda bir ya da en azından hayatta 1 kez kılınmalıdır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in günahlarımızdan kurtulmak için önerdiği bu tesbih namazını dilerseniz mübarek kandil gecelerinde kılarak günün feyiz ve bereketini arttırabilirsiniz. Sadece kandillerde olmayıp uygun bulduğunuz her vakitte kılabileceğiniz Tesbih namazının nasıl kılındığını ve kaç rekat olduğu gibi önemli bilgilerini sizler için araştırdık. Tesbih namazı nasıl kılınır? Tesbih namazında ne okunur? Tesbih namazı kılmanın faziletleri neler? Tesbih namazının önemi nedir?

TESBİH NAMAZI NEDİR? TESBİH NAMAZININ FAZİLETLERİ!

Tesbih namazı kılınışı

Tesbih namazı kılınışı

Kerahat vaktinin dışında her zaman kılınabilir bir namaz olan Tesbih namazını tek seferde 4 rekat kılabileceğimiz gibi 2 rekatta bir selam vererek, toplamı 4 edecek şekilde kılmakta mümkündür. 4 rekatlık namazda 300 kez "Suhhânallahi velhamdü lillâhi ve la ilâhe illallahu vellalâhu ekber" dendiği için 'Tesbih namazı' dendiği bilinmektedir.

- TESBİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Tesbih namazının faziletleri ile ilgili rivayetlere göre şöyle buyurulmaktadır:

''Ey Abbas! Amcacığım! Sana bir şey vereyim mi, sana bir bağışta bulunayım mı? Sana bir özellik tanıyayım mı? Sana on haslet ölçüsü vereyim mi? Sen bu on hasleti yerine getirdiğin zaman, Allah senin geçmiş ve gelecek, eski ve yeni, bilerek veya bilmeyerek yaptığın, gizli veya aşikâr yapılan, küçük büyük bütün günahlarını affeder, bağışlar. Bu on haslet şunlardır:

Dört rekat namaz kılarsın, her rekatında Fatiha suresini ve başka bir sure okursun. Birinci rekatta kıraatı bitirdikten sonra, ayakta iken on beş defa: "Sübhanellâhi velhamdu lillâhi ve lâ ilahe illallahu vellâhu ekber" dedikten sonra rükuya varırsın ve aynı tesbihi on defa rükûda söylersin. Sonra başını kaldırıp, ayakta on defa söylersin. Sonra secdeye gider on defa orada söylersin. Birinci secdeden sonra iki secde arasındaki oturuşta on defa söylersin. İkinci secdeye vardığında yine on defa ve basını secdeden kaldırınca da on defa söylersin. Böylece bir rekatta yetmiş beş defayı tamamlamış olursun.

Ey amcacığım! Eğer güç getirebilirsen, her gün bu namazı bir defa kılarsın. Buna güç getiremediğin takdirde, her cuma bir defa kılmaya çalışırsın. Bunu da yapamazsan, her sene bir defa kılmaya çalış. Bunu da yapamazsan hiç olmazsa ömründe bir defa olsun kıl" (Tirmizî, Vitir, 19; İbn Mace, ikâme, 190; Ebû Dâvud, Tatavvu, 14; et-Tergib ve`t-Terhib, I, 467, 469).

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR? NAMAZDA HANGİ TESBİHLER OKUNUR?

tesbih namazı nasıl kılınır

Tesbih namazı nasıl kılınır

Tesbih namazını kılarken okunan tesbihlere ilişkin iki ayrı görüş vardır Hanefi mezhebinde niyet edildikten sonra 'Allahu Ekber' diyerek namaza başlanır. Ardından 15 kez "Sübhanellahi velhamdu lillahi..." okunur. Daha sonra Eûzü Besmele çekerek Fatiha ve bir sure okunup yeniden on kere "Sübhânallah.. " okunur. Devamında rükuya gidilir. 3 defa, "Subhâne rabbiye`lazim" dendikten sonra, 10 kez Subhânellah..." okunur. Rükûdan kalkınca, "Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke`l-hamd" denilerek kalkılır. Doğrulunca tekrardan 10 kez, Suhhânellah..." denilerek secdeye gidilir. Secdede 3 kez "Suhhane rabbiye`l-a`lâ" denildikten sonra on defa "Subhânellah..." denir. Secdeden Allahu ekber diyip kalktıktan sonra iki secde arasındaki oturuşta 10 kez, "Subhânellah..." denir. İkinci secdeye tekbir ile gidip 3 kez, "Sübhane rabbiye`l-a`lâ" dan sonra, yeniden 10 kez defa, "Subhânellah..." okunur.

2. rekata kalktıktan sonra 15 kez ''Subhânellah..." denilir ve yine ilk rekattaki gibi kılınarak ikinci rekatın sonunda oturulur. Tahiyyat, salli-barik duaları okunur. Selam vermeden ya da selamdan sonra ayağa kalkılır. Son iki rekat rekatlar, tıpkı birinci ve ikinci rekatlar gibi kılınır.

Diğer bir rivâyette ise, tesbih namazında söylenen tesbih duası; "Subhanellâhi ve`l hamdu lillâhi ve lâ ilahe illallahu va`llâhu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyi`l azim" şeklinde uzatilir.

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ  Türkçesi: Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber.

Tesbih duası

Tesbih duası

TESBİH NAMAZI CEMAATLE KILINIR MI?

Diyanet İşleri Bakanlığı'ndan elde edilen kaynaklara göre, cemaatle kılınan nafile namazlar arasında tesbih namazı yer almamaktadır. Konuyla ilgili Efendimiz (SAV)'den direkt olarak uygulama nakledilmediğinden dolayı Tesbih namazını cemaatle değil de tek başına kılmak daha uygundur.

Nafile namazlar arasında yalnızca teravih, küsuf ve istiska namazının cemaatle kılınabilirliği ön görülmüştür. Haricindeki sünnet ve nafile namazların cemaatle kılınması mekruh olduğu bilinmektedir. (Serahsî, el-Mebsût, II, 144).