Başkan Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünyaya seslendi: Yunanistan Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 77. Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmada,"Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğinin altını her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan BM kürsüsünden Yunanistan'ın göçmen politikasını sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan KKTC'nin resmen tanınması için dünyaya çağrıda bulundu.


Başkan Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünyaya seslendi: Yunanistan Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir

Son dakika: Başkan Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünyaya seslendi: Yunanistan Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir

Giriş Tarihi: 20.09.2022 Güncelleme Tarihi: 20.09.2022 

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan BM'de dünyaya seslendi: Kalıcı barış çabalarımıza destek verilmeli.. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya 5'ten büyüktür.. Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'nda konuştu: Dünya kalıcı barış çabalarımıza destek vermeli

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu! Başkan Erdoğan: Teröristleri desteklemekten vazgeçin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Salonu'nda BM'nin 77. Genel Kurulu görüşmelerinde katılımcılara hitap etti.

Konuşmasına dinleyenleri selamlayarak başlayan Erdoğan, Genel Kurulun ülkeler ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.

Erdoğan BM'de dünyaya bu görüntülerle seslendiCumhurbaşkanı ErdoğanBM 77. Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmada,"Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğinin altını her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan BM kürsüsünden Yunanistan'ın göçmen politikasını sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan KKTC'nin resmen tanınması için dünyaya çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nun 77. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında "Dünya 5'ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür demeye devam edeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güvenlik güçlerimize terör saldırıları gerçekleştiren, Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PKK ve türevlerine karşı kayıtsız kalmamız beklenemez" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'nda konuştu: Dünya kalıcı barış çabalarımıza destek vermeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir. Avrupa'nın, BM'nin kurumlarının bu acımasızlıklara artık bir dur demesinin vakti çoktan gelmiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in 77'nci Genel Kurulu görüşmelerinde katılımcılara hitap etti. Ukrayna ve Rusya'ya barış çağrısı yapan Erdoğan, "Tüm ülkeleri, Türkiye'nin kalıcı barış çabalarına samimi destek vermeye çağırıyorum" dedi. Öte yandan Ege'de Yunanistan'ın tahrik siyasetini bırakma mesajı veren Erdoğan, "İşbirliği ve dayanışma çağrımıza kulak vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının tescil edilmesi çözümün anahtarıdır" diyerek, "Uluslararası toplumun bir an önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni resmen tanımaya davet ediyoruz" dedi.

Son dakika: Başkan Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda dünyaya seslendi: Yunanistan Ege’yi mülteci mezarlığına çevirmektedirSon dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan BM Genel Kurulu'nda dünyaya seslendi. Konuşmasına ekonomi ile başlayan Başkan Erdoğan enflasyon baskısının dünya çapında etkilerinin olduğununun altını çizdi. Diğer yandan Başkan Erdoğan Rusya Ukrayna savaşının diplomatik bir yolla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Yunanistan'ın Ege'deki provokatif tavrına da değinen Başkan Erdoğan "Yunanistan hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya kalıcı barış çabalarımıza destek vermeli

Başkan Erdoğan, diplomatik temaslarına New York'ta devam ediyor. Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler 77'inci Genel Kurulu marjında birçok ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmelerde bulundu. Başkan Erdoğan BM Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya 5'ten büyüktür

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya 5'ten büyüktür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nun 77. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında "Dünya 5'ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür demeye devam edeceğiz" dedi.

KORONAVİRÜS DÖNEMİNDE DAYANIŞMA ÖRNEĞİ

"BM 77. Genel Kurulu'nun ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Dönüm noktası temasını son derece isabetli buluyorum. Toplantımızı dünyamızın birden fazla tehditle eş zamanlı olarak baş etmeye çalıştığı kritik dönemde gerçekleştiriyoruz.

Koronavirüste aldığımız derslerin en başta geleni küresel sorunların çözümünde uluslararası dayanışmanın önemiydi. Türkiye olarak hiçbir ayrım gözetmeden 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa destek sağladık. Yerli ve milli aşımız TURKOVAC'ı tüm insanlığın hizmetine sunduk.

EKONOMİYE RUSYA VE UKRAYNA DALGASI

Paris Anlaşması'nı geçtiğimiz yıl onayladık. 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma devrimimizi ilan ettik. BM Biyolojik Çeşitliliği'nin Korunması sözleşmesinde ev sahipliği yaparak öncü rol oynamayı sürdüreceğiz.

Salgında ağır darbe alan küresel ekonominin Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yeni şok dalgasına maruz kaldığını görüyoruz. Enerji, gıda, hammadde fiyatlarının oluşturduğu enflasyon baskısı tüm ekonomileri ve sosyal refahı menfi yönde etkilemektedir.

GIDA KRİZİNDE TÜRKİYE ÇÖZÜMÜ

Gelişmeler enerji arz güvenliğini yeniden gündeme taşımıştır. Öteden beri enerji konusuna rekabet değil işbirliği alanı olarak baktık. Bölgesel ve küresel enerji güvenliğini destekleyen pek çok projeyi hayata geçirdik. Yaşanan süreç, gıda güvenliğini de riske atmıştır.

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı karanlık tabloyu umudun ışığıyla aydınlatabilmenin yegane yolu uluslararası işbirliği, dayanışmayı hakkaniyetli ve adaletli yaklaşımla güçlendirmektir. Ortak gündemle harekete geçmemiz gereken bir döneme girdik.

Türkiye olarak Rusya-Ukrayna savaşının meydana getirdiği sarsıntılarla mücadeleyle ortaya koyuyoruz. İlk günden bu yana savaşın kazananı adil barışın kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Yaşanan krizin çözümünde diyalog ve diplomasinin anahtar rolüne vurgu yapıyoruz.

Tarafları önce Antalya Diplomasi Forumu sonra İstanbul'da bir araya getirdik. Sayın Genel Sekreterle birlikte yürüttüğümüz yoğun çabalar neticesinde Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmasını temin ettik. Bu gelişmeyi sağlayan İstanbul mutabakatının ikinci ayı dolarken sevkiyatın her geçen gün ivme kazanmasını memnuniyetle izliyoruz.

Tahıl arzının sürdürülmesinin sağlanmasında kritik öneme sahip bu mutabakat BM'nin son yıllarda imza attığı en büyük başarılardan biridir. Uluslararası camiadan medet umanların BM'ye besledikleri güven bu başarıyla yeniden tazelenmiştir."

İstanbul Mutabakatı hayati önem arşeden meselelerde müzakerelerin sonuç verdiğini ispatlamıştır. Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki kriz konusunda aynı anlayış sergilenebilir.

"BARIŞ ÇABALARINA DESTEK VERİN"

Buradan uluslararası kuruluşları ve tüm ülkeleri Türkiye'nin kalıcı barışın tesisine yönelik çabalarına samimi destek vermeye çağırıyorum. Her iki tarafa da krizden onurlu çıkış imkanı verecek makul, adil, uygulanabilir diplomatik çözümü beraberce bulmamız gerekiyor.

Tüm bu felaketler etkin çok taraflılığın BM'de de vücut bulması için daha fazla çaba gösterme sorumluluğumuzu bir kez daha hatırlatmıştır. BM'nin kapsayıcı vasfına yakışan, tüm insanlık adına ortak iradenin vücuda getirildiği bir teşkilat olarak yeniden yapılandırmamız şarttır.

Bilhassa Güvenlik Konseyi'nin etkin, demokratik, şeffaf ve hesap verebilir yapı ve işleyişe kavuşturulması insanlığın barış, adalet, refah arayışında önemli dönüm noktasını teşkil edecektir. Dünya 5'ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğin altını her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz.

Bu mücadelede tüm üye ülkelerden destek beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur. Tüm dünyada sulh-ü sükunu hakim kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çatışmaların çözümü konusunda çaba harcıyoruz. Avrupa'dan Latin Amerika'ya, Afrika'ya kadar farklı coğrafyalarda anlaşmazlıkların giderilmesinde yeri geldiğinde arabulucu, kolaylaştırıcı olarak yapıcı rol üstleniyoruz.

PKK'YA KAYITSIZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Sorunların değil çözümlerin parçası olmayı sağlayacak inisiyatifler alıyoruz. Suriye krizinde halkın meşru beklentileri doğrultusunda kalıcı çözümün önemini tekrar vurguluyoruz. Çözümsüzlüğün sürmesi bölgemizin güvenlik ve istikrarını, Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit etmektedir.

4 milyonu aşkın sivil ülkemizin yardımlarıyla hayata tutunmaktadır. Yardım kararının uzatılması için Güvenlik Konseyi mesuliyetini yerine getirmelidir. Ülkemize saldırılar gerçekleştirilen, Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PKK ve türevlerine karşı Türkiye'nin kayıtsız kalması mümkün değildir."

Bu terör örgütünü isim değişikliğiyle meşrulaştırmaya çalışanların bir an önce hatalarından dönmelerine davet ediyoruz. Terör örgütlerine karşı gerekeni yapmaktan asla çekinmeyeceğimizi tekrar kuvvetle belirtiyoruz. Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine gönüllü güvenli onurlu şekilde dönmelerini temin etmek için gerekli şartları temin etmekte üzerimize düşeni samimiyetle yapıyoruz.

"SURİYE'DE 100 BİN BRİKET EV İNŞA EDİYORUZ"

Suriye'nin çeşitli bölgelerinde 100 bin briket ev inşa ediyoruz. Bunların önemli bölümünü tamamlayıp teslim ettik. Ayrıca yaklaşık 1 milyon Suriyelinin topraklarına dönmesini sağlayacak 200 bin konut inşası için hazırlıklara başladık.

Güvenli bölgelerde inşa edilecek bu projenin hayata geçirilmesi için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç vardır. Herkesin gerekli çabayı göstermesini, dayanışma sergilemesini bekliyoruz. Mülteci krizi kendilerine daha iyi gelecek aramak için yola çıkan masumların botlarını batırıp onları ölüme terk etmekle, sınırlara duvarlar örmekle, insanları kamplara doldurmakla çözülemez.

Hal böyle iken Yunanistan'ın Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de göçmenlere yönelik zulümlerin giderek arttığını görüyoruz. Türkiye olarak biz yeni Aylan bebeklerin cesetleri kıyalara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir.

Geçen hafta 9 aylık Asım bebek ve 4 yaşında Abdülvahap aileleriyle birlikte Yunan sahil güvenlik güçlerinin botlarını batırması sonucu vefat etmiştir. Avrupa'nın ve BM kurumlarının insanlığa karşı suç teşkil eden acımasızlıklara artık dur demesinin vakti çoktan gelmiştir.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ ARASINDA AYRIM YAPILMAMASINI BEKLİYORUZ"

Irak'ta da huzurun ve istikrarın hakim kılınması için her türlü çabayı sergiliyoruz. Ülkede Iraklılık kimliği temelinde siyasi birliğin ve uzlaşının sağlanmasını arzu ediyoruz. Terör örgütlerinin istismarlarının önlenmesi ancak bu şekilde mümkündür.

Irak'taki istikrarsız ortamı istismar eden terör örgütlerinin ülkemizi hedef alan eylemlerine asla müsaade etmiyoruz. Bu kürsüden daha öncede vurguladığım gibi; terörizmle mücadeleyi terör örgütleri arasında ayrımı reddeden bir işbirliği ile kazanabiliriz. Tüm terör örgütleriyle mücadelesini yıllardır devam eden Türkiye'nin müttefik ve dostlarından samimi işbirliği dayanışma beklemek en tabii hakkımızdır.

"İSTİKRARA KATKIDA BULUNAN HERKESLE ÇALIŞIRIZ"

Terör örgütleri ve zalim rejimler yerine bölgenin güvenlik, istikrar, huzuruna katkıda bulunmak isteyecek herkesle çalışmaya hazırız. Dünyanın güvenliği bakımından üzerinde ısrarla durulması gereken yerlerden biri de Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz'dir.

Libya'nın istikrar ve refahı başta komşuları olmak üzere tüm bölge için kritik önemdedir. Türkiye olarak BM'nin bu yöndeki çabalarını destekliyoruz. Libya halkının egemenlik, birlik ve bütünlüğünü korumak hak ettiği refah düzeyine erişmesini sağlamak amacımızdır. Adil ve muteber seçim yapılarak güçlü hükümetin işbaşına gelmesi hepimizin katkıda bulunacağı temel hedef olmalıdır.

Ortadoğu coğrafyasında sona erdirilmesini gerekli gördüğümüz İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözüm vizyonuna destek veriyoruz. Kudüs, Haremi Şerif'in kutsiyetine saygı gösterilmesi, yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin durdurulması şarttır. Bölgedeki sorunun adil, kalıcı kapsamlı çözüme kavuşturulması için başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin devleti kurulması dışında bir ihtimal yoktur.

İsrail ile ilişkimizin kendimizin, bu ülkenin ve Filistin halkının bölgenin huzuru, istikrarı için birleştirmekte kararlıyız. BM, Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın kurumsal ve mali kapasitesinin geliştirilerek Filistinli mazlumlara sahip çıkılması uluslararası toplumun sorumluluğudur.

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMINA DİPLOMASİ VURGUSU

İran'ın nükleer programına ilişkin hususların diplomasi ve diyalog yönüyle en kısa yönüyle sonuçlandırarak uygulamaya geçilmesini bekliyoruz. Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarması, kalıcı barışın temini konusunda tarihi fırsat penceresi açılmıştır. Türkiye olarak bu fırsatın değerlendirilmmesi için önemil adımlar attık.

Son günlerde yaşanan gelişmeler bu iklime gölge düşürmüş olsa da kısa sürede Azerbaycan ve Ermenistan arasında kapsamlı bir barış anlaşmasına inanıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimizin daima yanında olmayı sürdüreceğiz.

Neredeyse yarım asırdır işgal, çatışma, terörizm, sefalet gibi sorunlarla boğuşan Afganistan yine bir sınamadan geçmektedir. Ülkedeki geçici hükümetin temel insan hakları konusunda atacağı adımlar ümit verici gelişmelerin önünü açabilir. Hindistan ve Pakistan'ın bağımsızlıklarını kazanmalarının üzerinden geçen 75 yıla rağmen aralarında hala güçlü bir barış tesis edilememiş olmasından üzüntü duyuyoruz.

"'TEK ÇİN' ANLAYIŞINI DESTEKLİYORUZ"

Dileğimiz Keşmir'de adil bir barışa kavuşulmasıdır. Sel felaketi geçiren Pakistan halkına tekrar geçmiş olsun diliyoruz. Uluslararası toplumun Pakistan halkına içinden geçtikleri sancılı dönemde destek vermesini bekliyoruz.

Çin'in toprak bütünlüğüne, 'Tek Çin' anlayışına ve egemenlik haklarına halel getirmeyecek şekilde müslüman Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması hususunda hassasiyet gösteriyoruz. Balkanlarda barış ve istikrar için ikili ve çok taraflı platformlarda yoğun gayret gösteriyoruz.

"DOĞU AKDENİZ'DE BARIŞ HUKUKA SAYGI DUYMAYA BAĞLI"

Bu anlayışla bir bölge turu gerçekleştirdik. Bosna Hersek'teki seçimlerin sorunsuz yapılması, Belgrad-Priştina'da ilerleme sağlanması bölge barışına katkı verecektir. Türkiye olarak Ege ve Doğu Akdeniz'de sorunların iyi komşuluk ve uluslararası hukukla çözülmesini istiyoruz.

Güç gösterisi peşinde koşanlar kendilerini komik duruma düşürmektedir. Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın sürdürülmesi hak ve hukuka saygı duyulmasına bağlıdır. Yunanistan'ın işbirliği ve dayanışma çağrımıza kulak verilmesini bekliyoruz. Doğu Akdeniz konferansın bu amaca hizmet edeceğini düşünüyoruz. Muhataplarımızın adım atamaması kimin barış, kimin gerilimden yana olduğunu göstermektedir.

Türkiye Doğu Akdeniz'de haklarını savunurken gerginlik siyaseti izleyenlerin oyunlarına asla gelmeyecektir. Kıbrıs meselesinde adil, kalıcı bir çözüme ulaşılması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile hep iyi niyetli çaba sergiledik. Bugün adada iki ayrı devlet ve iki ayrı halk olduğu bilinmektedir.

"KKTC'Yİ TANIMAYA DAVET EDİYORUZ"

Uluslararası toplumun, BM prensipleriyle çelişir şekilde ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'ni tanımaya davet ediyoruz.

Yunanistan'ın insanlık dışı geri itmeler ve müslüman azınlığa ayrımcı ve baskıcı politikalar izlemektedir. Temennimiz Yunanistan'ın sorunlu faaliyetlerine son verilmesi, AB'nin de yapılan insanlık dışı uygulamalara sırtını dönmeyi bırakmasıdır.

Ortaya çıkan her yeni meydan okuma Türkiye'nin AB ile işbirliğinin değerini bir kez daha açıkça ortaya koymaktadır. Gerek diplomasi hamlelerimiz, askeri kabiliyetimizle Avrupa Atlantik bölgesinin güvenliğine katkı sağlıyoruz."

Son dönemde küresel düzeydeki sorunların ağırlaşan yansımalarıyla karşı karşıya bulunan Afrika ülkeleriyle dayanışmamızı güçlendirecek adımları da birbiri adına hayata geçiriyoruz. 16-18 Aralık 2021 tarihinde Afrikalı dostlarımızın geniş katılımıyla zirve gerçekleştirdik.

Latin Amerika ile karşılıklı saygı temelinde güçlenen işbirliğimizi ikili planda, bölgesel teşkilatlarda kurumsal düzeyde arttırmaya devam etme kararlılığındayız.

İnsanlığı bekleyen en büyük tehlikelerden birinin de birlikte yaşama iradesinin kaybedilmesi olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Irkçı, ayrımcı, yabancı, islam düşmanı tutumlarda yaşanan artışlardan derin endişe duyuyoruz. Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen terör saldırısının yıldönümü olan 15 Mart tarihinin İslamofobi ile mücadele için ilan edilmesi çağrısında bulunmuştuk.

Bu çağrımız hala geçerlidir. Uluslararası toplumun İslam düşmanlığı ile mücadelenin karararlılığının fiiliyata yansımasını cani gönülden arzu ediyoruz. İslam düşmanlığını da tıpkı antisemitizm gibi bir insanlık suçu olarak görüyoruz."

Başkan Erdoğan’dan BM Genel Kurulu’nda dünyaya böyle seslendiBAŞKAN ERDOĞAN’DAN BM GENEL KURULU’NDA DÜNYAYA BÖYLE SESLENDİ

SORUNLARA DİPLOMATİK ÇÖZÜMLER ARANACAK

BM Genel Merkezi'nde bir araya gelen liderler, küresel sorunlara diplomatik çözüm arıyor, ülkelerinin politikalarını anlatma imkanı buluyor ve ikili görüşmeler gerçekleştiriyor.

BM 77. Genel Kurul Başkanlığını, görevi Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid'den devralan Macar diplomat Csaba Körösi yapacak.

Zirvede, Türkiye'yi Başkan Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

CİNPİNG VE PUTİN KATILMAYACAK

ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılacağı zirveye, bu yıl Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve birçok ülke tarafından Ukrayna'daki savaştan sorumlu tutulan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise katılmayacak.

Zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss, İsrail Başbakanı Yair Lapid gibi isimler de yer alacak.

ZİRVEDE GÖRÜŞÜLECEK KONULAR

Zirvede bu yıl Rusya-Ukrayna Savaşı, küresel enerji krizi, gıda güvenliği, nükleer güvenlik, iklim krizi, Afganistan ve diğer küresel ve bölgesel sorunlar liderlerin gündeminde olacak.

BM Genel Sekreter Antonio Guterres, Genel Kurul görüşmelerinden bir gün önce, 19 Eylül'de liderlerin katılacağı "Eğitimin Dönüştürülmesi Zirvesi"ne ev sahipliği yapacak.

BREZİLYA İLK KONUŞAN ÜLKE GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Brezilya alfabetik sıralamada önde olmamasına rağmen 1947'den bu yana BM Genel Kurulu'nda ilk konuşmacı olmayı sürdürüyor.

BM Genel Kurulu'nun ilk yıllarında kürsüye ilk sırada çıkmayı hiçbir ülke istemeyince Brezilya'nın gönüllü olması ve ilk konuşmayı yapması yıllar içinde bir gelenek halini aldı.

Konuşmacı listesi her yıl değişse de Brezilya'nın ilk konuşmacı olması geleneği devam ediyor. Kürsüye ev sahibi ülke olarak ABD ikinci sırada çıkıyor ancak ABD Başkanı Biden, 19 Eylül'de İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in Londra'daki cenaze törenine katılacağı için BM Genel Kurulu'na bir gün sonra 21 Eylül Çarşamba günü hitap edecek.

ZELENSKY VİDEO MESAJ GÖNDERECEK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ise BM Genel Kurulu'na video mesaj gönderecek.

Rusya'nın, Zelensky'nin video mesaj göndermesine itiraz etmesi üzerine BM Genel Kurulu bu konuda oylamaya gitmek zorunda kaldı.

Zelenskiy'nin Genel Kurul'a video mesaj ile hitabı 101 oyla kabul edilirken, 7 ülke "hayır", 19 ülke ise çekimser oy kullandı.

TALİBAN, GAYRİMEŞRU SAYILDIĞINDAN SÖZ HAKKI YOK

Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de ülkede yönetimi ele geçirmesiyle dünya gündemine oturan Afganistan ise bu yıl da konuşmacı listesinde yer almıyor.

Uluslararası toplum, Taliban'ı meşru bir yönetim olarak tanımıyor.

Başkan Erdoğan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldiBAŞKAN ERDOĞAN TÜRK VATANDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Başkan Erdoğan’dan ABD’de flaş açıklamalarBAŞKAN ERDOĞAN'DAN ABD'DE FLAŞ AÇIKLAMALAR

Yahudi Toplumu Çatı Kuruluşları ile görüşmeYAHUDİ TOPLUMU ÇATI KURULUŞLARI İLE GÖRÜŞME

Başkan Erdoğan Lindsey Graham’ı kabul ettiBAŞKAN ERDOĞAN LİNDSEY GRAHAM'I KABUL ETTİ

Emine Erdoğan Guterres ile görüştüEMİNE ERDOĞAN GUTERRES İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan BM’nin Eğitim Zirvesi’nde konuştuBAŞKAN ERDOĞAN BM'NİN EĞİTİM ZİRVESİ'NDE KONUŞTU

Son Dakika Haberi: Başkan Recep Tayyip ErdoğanBirleşmiş Milletler 77'inci Genel Kurulu'na hitap etti. YPG/PKK terör örgütüne isim kurnazlığı yaparak destek veren ABD'ye çağrı yapan Başkan Erdoğan, "Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PKK'ya karşı Türkiye'nin kayıtsız kalması beklenemez. Bir an önce teröristleri desteklemekten vazgeçin." dedi. Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son verilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Uluslararası toplumu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni resmen tanımaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"YUNANİSTAN'A DUR DEMENİN VAKTİ GELMİŞTİR"

Yunanistan'ın göçmenlere yönelik zulümlerinin giderek arttığını görüyoruz. Biz Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir. Avrupa'nın ve Birleşmiş Milletler kurumlarının insanlığa karşı suç teşkil eden bu acımasızlıklara artık bir 'dur' demesinin vakti çoktan gelmiştir.

Terör belasına karşı ortak mücadele sayesinde başarılı olabiliriz. Terör örgütleri ve zalim rejimler yerine ülkemizin huzurana katkıda bulunmak isteyen herkesle çalışabiliriz.

Başkan Erdoğan'dan Yunanistan'a sert tepki: Ege'yi mülteci mezarlığına çevirdi | Video

"BM'ye beslenen güven tazelenmiştir"

Erdoğan, Türkiye olarak bu iradeyi, salgın ve iklim değişikliği süreçleri yanında, Rusya-Ukrayna savaşının meydana getirdiği sarsıntılarla mücadelede de ortaya koyduklarını dile getirerek, "Ukrayna'da 7'nci ayını dolduran ihtilafın ilk gününden bu yana 'savaşın kazananı, adil bir barışın ise kaybedeni olmayacağı' düşüncesiyle hareket ettik." ifadelerini kullandı.

Bugün de yaşanan krizin çözümünde diyalog ve diplomasinin anahtar rolüne vurgu yapan Erdoğan, bu anlayışla oynadıkları kolaylaştırıcı rol sayesinde, tarafları önce Antalya Diplomasi Forumu'nda sonra da İstanbul'da bir araya getirdiklerini hatırlattı.

Erdoğan, Ukrayna'dan hareket eden tahıl yüklü gemilerin İstanbul Boğazı'ndan geçişine ilişkin bir fotoğrafı göstererek, şunları kaydetti:

Antonio Guterres: Türkiye ve BMnin girişimi milyonlarca kişiye umut oldu"Sayın Genel Sekreterle birlikte yürüttüğümüz yoğun çabalar neticesinde Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya ulaşmasını temin ettik. Bu gelişmeyi sağlayan İstanbul Mutabakatı'nın ikinci ayı dolarken, sevkiyatın her geçen gün ivme kazanmasını memnuniyetle izliyoruz. Tahıl arzının sürdürülmesinin sağlanmasında kritik öneme sahip bu mutabakat, Birleşmiş Milletlerin son yıllarda imza attığı en büyük başarılardan biridir. Dünyanın dört bir yanında uluslararası camiadan medet umanların BM'ye besledikleri güven bu başarıyla yeniden tazelenmiştir. İstanbul Mutabakatı taraflar açısından hayati önem arz eden meselelerde müzakerelerin sonuç verdiğini de ispatlamıştır. Benzer bir yaklaşım, yine tüm insanlığın güvenliğini ilgilendiren Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki kriz konusunda da sergilenebilir. Son günlerde yeniden alevlenen savaşın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı temelinde sonlandırılmasına yönelik gayretlerimizi artırarak sürdüreceğiz."

"Tüm üye ülkelerden destek bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası kuruluşları ve tüm ülkeleri, Türkiye'nin kalıcı barışın tesisine yönelik çabalarına samimi destek vermeye çağıyorum. Her iki tarafa da krizden 'onurlu çıkış' imkanı verecek, makul, adil ve uygulanabilir bir diplomatik çözümü beraberce bulmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer yandan milyonlarca insanı mağdur eden tüm bu felaketlerin, etkin çok taraflılığın Birleşmiş Milletlerde vücut bulması için daha fazla çaba gösterme sorumluluğunu, herkese bir kere daha hatırlattığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletleri, kapsayıcı vasfına yakışan, daha adil bir dünya düzeni için çözümler üretebilen, tüm insanlık adına ortak iradenin vücuda getirildiği bir teşkilat olarak yeniden yapılandırmamız şarttır. Bilhassa Güvenlik Konseyi'nin daha etkin, demokratik, şeffaf ve hesap verebilir bir yapı ve işleyişe kavuşturulması, tüm insanlığın barış, adalet ve refah arayışında önemli bir dönüm noktası teşkil edecektir. Bu yöndeki ortak vazifemizi unutturmamak için, 'Dünya beşten büyüktür' ve 'Daha adil bir dünya mümkündür' gerçeğinin altını, her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz. İnanç ve azimle yürüttüğümüz bu mücadeleye, tüm üye ülkelerden destek beklediğimizi, burada bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Türkiye'nin dış politikadaki vizyonunun daima "barış" odaklı olduğunun altını çizen Erdoğan, "Bölgemizden başlayarak tüm dünyada sulhusükunun hakim kılınması için var gücümüzle çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

BM bünyesinde yürüttükleri barış için arabuluculuk girişimleriyle çatışmaların çözümü konusunda çaba

"FİLİSTİN HALKININ CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ŞARTTIR"

Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz üzerinde durulması gereken kritik öneme sahip konulardır. Libya'da adil seçim yapılarak güçlü bir hükümetin iş başına gelmesi temel hedefimiz olmalıdır. Kalıcı barışın gerekli olduğunu görüğümüz İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözümün gerekli olduğunu vurguluyoruz. Filistin halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması şarttır. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin kurulmalıdır.

"AZERBAYCAN'DA KALICI BARIŞ İÇİN TARİHİ PENCE AÇILDI"

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarmasıyla kalıcı barış için tarihi bir pencere açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi için çok önemli adımlar attık. Türkiye olarak Azerbaycan ile Ermenistan arasında yürütülen sürece destek verdik. Son günlerde yaşanan çatışmalar bu sürece gölge düşürmüş olsa da İki ülke arasında en kısa zamanda kapsamlı bir barış anlaşması imzalanmasının mümkün olduğuna inanıyoruz. Türkiye zor günlerinde Afgan kardeşlerini de desteklemeyi sürdürecektir. Kaşmir'de adil kalıcı barış sağlanmaldır.

"YUNANİSTAN KENDİNİ KOMİK DURUMA DÜŞÜRÜYOR"

Ege ve Doğu Akdeniz'edki meseleler, uluslararası hukuka uygun olarak çözülmelidir. Bölgede, ülkemizle asla denk olmayan siyasi ve askeri seviyesine rağmen, güç gösterisi peşinde koşanlar, kendilerini komik duruma düşürmektedir. Yunanistan'dan, gerginlik ve tahrik siyasetini bir kenara bırakarak, iş birliği ve dayanışma çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz. Muhataplarımızın bu konuda en ufak adım atamaması kimin gerginlikten yana olduğunu ortaya koymaktadır. Yunanistan bir an önce tahrik siyasetini bırakmalı. Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz'deki haklarını sonuna kadar savunurken, siyasi hesapları uğruna gerginlik stratejisi izleyenlerin oyunlarına asla gelmeyecektir.

"KKTC'Yİ RESMEN TANIMAYA DAVET EDİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası toplumu Kıbrıs'ı tanımaya davet ediyoruzKıbrıs meselesinde de adil kalıcı barış sürecine ulaşılabilmesi için yoğun çaba sarf etti. Uluslararası toplumu, Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye ve bir an önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni resmen tanımaya davet ediyoruz."  Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri