Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan Yunanistan'a uyarı: Aklınızı başınıza alın

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük planlı tatbikatlarından 'Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün gündüz safhası başladı. Tatbikata katılan Başkan Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, "Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum ciddi konuşuyorum." dedi..


Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan Yunanistan'a uyarı: Aklınızı başınıza alın

SON DAKİKA: Başkan Erdoğan'dan Yunanistan'a gözdağı: "Aklınızı başınıza alın! Şaka yapmıyorum"

Giriş Tarihi: 9.6.2022  13:01Son Güncelleme: 9.6.2022  13:35

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan Yunanistan'a uyarı: Aklınızı başınıza alın

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyarısı Yunan medyasında

 Başkan Erdoğan'dan Yunanistan'a son uyarı: Şaka yapmıyorum, sonu felaketle bitebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan adaları silahalandırmaktan vazgeçmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan adaları silahalandırmaktan vazgeçmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaları silahlandıran Yunanistan'a uyarıda bulundu. Sert ifadeler kullanan Erdoğan, "Bir an önce vazgeçin, şaka yapmıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ni dibindeki adaları silahlandıran Yunanistan'a tepki göstererek, "Yunanistan'ı adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uymaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Özellikle bu millet bir şey söylerse ardını da takip eder." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EFES-2022 Tatbikatı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yaptığı konuşmada Yunanistan'a gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan "vazgeç" çağrısı yaparken "Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’dan Yunanistan’a uyarı: Aklınızı başınıza alınTürk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük planlı tatbikatlarından 'Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün gündüz safhası başladı. Tatbikata katılan Başkan Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, "Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum ciddi konuşuyorum." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Seferihisar'da gerçekleştirilen Efes-2022 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü'nde önemli açıklamalarda bulundu.

SON DAKİKA: Başkan Erdoğan’dan Yunanistan’a gözdağı: Aklınızı başınıza alın! Şaka yapmıyorum

SON DAKİKA HABERİ: Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ege'de düzenlenen Efes-2022 Tatbikatı'nı izlemek için bölgeye geldi. Erdoğan'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eşlik etti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan burada bir konuşma gerçekleştirdi. başkan Erdoğan konuşmasına Yunanistan'a uyarılarda bulunurken, "Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyarısı Yunan medyasında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyarısı Yunan medyasında

Ege'deki adaları ısrarlar silahlandırma çabasına giren Yunanistan'ı son kez uyaran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri, ülke basınında geniş yankı uyandırdı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ege'deki dev tatbikata katıldı. Erdoğan'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eşlik etti. Erdoğan, Efes-2022 Tatbikatı'nda özellikle Yunanistan'a yönelik önemli mesajlar verdi.

Erdoğan'dan Yunanistan'a sert uyarı: Adaları silahlandırmaktan vazgeçsinler şaka yapmıyorum kendine gelErdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Efes-2022 Tatbikatı'nın son günü vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Ülkemizin ev sahipliğinde 37 ülkeden yaklaşık 10 bin askeri personelin katılımıyla 20 Mayıstan beri icra edilen bu tatbikata katkı veren herkese şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Aynı şekilde tatbikat programındaki savunma sanayii sergisinde yer alan silahların, araçların ve sistemlerin de ülkemizin bu alanda ulaştığı noktayı gösterdiğine inanıyorum.

Savunma sanayiinde sahip olduğumuz her türlü imkan ve kabiliyeti dostlarımız ve müttefiklerimizle paylaşmaktan memnuniyet duyan bir ülkeyiz. Dünyanın siyasi, ekonomik, askeri, sosyal açıdan köklü bir yeniden yapılanma sürecinden geçtiği bir dönemde bu tür iş birlikleri çok daha büyük bir önem kazanmaktadır. Türkiye terör örgütleriyle ve düzensiz göçle mücadele gibi dünyanın en kritik sınamalarını başarıyla vermeyi sürdürüyor. Bunun yanında Kafkaslardan Afrika'ya, Karadeniz'den Akdeniz'e kadar her yerde barışın, istikrarın, güvenliğin tesisi konusunda kimsenin inkar edemeyeceği gayretler sarf ediyoruz. İnsani yardımlar konusunda da burası çok çok önemli milli gelirimize göre oranlandığında dünyada ilk sırada yer alıyoruz. Tüm bu tablo içerisinde Türk Silahlı Kuvvetlerimiz özel bir yere sahiptir.

Efes-2022 Tatbikatı... Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunanistan'a uyarı "Şaka yapmıyorum ciddiyim"

Kahraman ordumuz sınır güvenliğimizden sınır ötesi harekatlarımıza, terörle mücadeleden NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında yürüttüğümüz uluslararası görevlere kadar her alanda gösterdiği başarılarla göğsümüzü kabartıyor. PKK/YPG'den DEAŞ'a kadar dünyanın en tehlikeli silahlı terör örgütleriyle yürüttüğümüz mücadelede elde ettiğimiz sonuçların eşi benzeri yoktur. Suriye'de herkesin yol açtığı tehdide dikkat çektiği ancak fiilen sahaya girip mücadele etmeye yanaşmadığı DEAŞ'a karşı ilk ve tek harekatı biz gerçekleştirdik.

Aynı şekilde hem ülkemizin hem de komşularımızın toprak bütünlüğüne, milli birlik ve beraberliğine, egemenlik haklarına tehdit oluşturan PKK/YPG ile de sadece biz mücadele ettik. Başarıyla tamamladığımız 2016'daki Fırat Kalkanı, 2018'deki Zeytin Dalı, 2019'daki Barış Pınarı, 2020'deki Bahar Kalkanı ve halen devam eden Pençe harekatlarımızla sınırlarımızı 30 kilometre derinliğinde bir güvenlik hattıyla koruma altına alma kararlılığımızı adım adım hayata geçiriyoruz.

ÜLKE SINIRLARIMIZDA TERÖR KORİDORUNA İZİN VERMEYECEĞİZ
Türkiye'nin bu meşru güvenlik politikası terör örgütlerini sadece bizim sınırlarımızdan uzaklaştırmakla kalmıyor komşularımızın da huzuruna ve istikrarına katkıda bulunuyor. Ülkemizin sınırları dibinde terör koridorları oluşturulmasına asla izin vermeyeceğimizi bunun için güvenlik hattımızın eksik kalan kısımlarını mutlaka tamamlayacağımızı burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hiç bir gerçek müttefikimizin ve dostumuzun da ülkemizin bu meşru güvenlik kaygılarına karşı çıkmayacağını bilhassa da tercihini terör örgütlerinden yana kullanmayacağını umut ediyoruz. Müttefiklerimizden ve dostlarımızdan bu konudaki meşru endişelerimizi anlamalarını ve saygı göstermelerini beklemek en tabi hakkımızdır.

Rusya-Ukrayna savaşı dünyada barışın ve istikrarın ne kadar kırılgan, ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu gsötermiştir. Bölgemizde yaşanan çatışmalar ve potansiyel tehditler NATO ittifakının birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğuna işaret etmektedir. Böyle kritik bir dönemde Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta ülkemizin uluslararası anlaşmalara dayalı haklarına ve çıkarlarına yönelik tehditler içeren stratejilere tevessül edilmesinden üzüntü duyuyoruz.

SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Efes-2022 Tatbikatı'nında önemli açıklamalar

Bazı Yunan siyasetçiler dünyada eşi benzeri görülmemiş bir pervasızlıkla gerçeklikten uzak, akla, mantığa, hukuka aykırı söz ve eylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Halbuki bu tür konuların iç politikaya yönelik şımarıklıkları kaldırmayacak kadar hassas olduğunun ve ağır sonuçlar doğurabileceğinin sayısız örneği önümüzde durmaktadır. Ülkelerinin kaynaklarını enerjilerini ve vakitlerini asla güçlerinin yetmeyeceği hayallerle heba edenler tarih önünde bunun hesabını mutlaka verecektir.

AKLINIZI BAŞINIZA ALIN! ŞAKA YAPMIYORUM

Bu vesileyle bir kez daha Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Özellikle bu millet kararlıdır ve bu millet bir şeyi söylerse ardını da takip eder. Doğu Akdeniz'de ülkemiz ana karasına 2 kilometreden daha az, Yunanistan'a ise 600 kilometreden daha fazla mesafedeki Meis Adası için 40 bin kilometrelik deniz yetki alanı talep etmenin anlamını uluslararası camianın takdirine bırakıyoruz.

Gayri askeri statüdeki adaların çeşitli tatbikatlara dahil edilerek NATO ve üçüncü taraf ülkelerin de bu hukuksuzluğa alet edilmeye çalışılması sonu felaketle bitecek bir çabanın ötesinde bir anlama sahip değildir. Sayın Miçotakis heralde adalara turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil.

Yunanistan aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen birliğin değerlerini, evrensel insan haklarını, uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak Batı Trakya, Rodos ve İstanköy'de yaşayan Türk azınlığa baskı uygulamayı hala sürdürüyor. Hukuksuz uygulamaları sebebiyle 1999 ve 2006 yıllarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından mahkum edilen Yunanistan'ın baskıcı tutumunu devam ettirmesine göz yumulması da bir çifte standart örneğidir. Konu Türkiye olduğunda şahin kesilenlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni hiçe sayan terör örgütlerini açıkça destekleyen sığınmacılara her türlü insanlık dışı muameleyi yapan Yunanistan'a ses çıkarmamasını da ibretle takip ediyoruz.

NATO içinde her bakımdan en yüksek bedeli ödeyen müttefik olarak son 2 yıldır askeri heyet toplantı davetlerimize cevap dahi vermeyen Yunanistan'ın kışkırtmalarını soğukkanlılıkla karşıladık. Ancak bu sabrımızın ve soğukkanlılığımızın muhatabımız tarafından yanlış anlaşıldığını göryoruz. Türkiye kimsenin hakkını hukukunu çiğnemez. Ama kendi hakkını hukukunu da kimseye çiğnetmez. Esasen bu ülke kurulduğu tarihten beri hep birilerine sırtını dayıyarak birilerinin hesaplarına alet olarak benzer hamleler yapmıştır. Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz kendine gel. Türkiye Ege'deki haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendisine tanıdığı yetkileri gerektiğinde kullanmaktan da geri durmayacaktır.

Diğer taraftan Kıbrıs'ta Rum tarafının ikircikli ve dayatmacı tavrı adada bize eşit, egemen, bağımsız iki devletli yöntem dışında bir çözüm yolu bırakmamıştır. Papazlara ağır silah eğitimi vermekten, terör örgütlerine ofis açmaya kadar Rumların yaptığı her tasarruf bu kararın isabetini göstermektedir. Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama ve sondaj faaliyetlerimizi de Birleşmiş Milletler uygulamaları ve diğer uluslararası teammüllere uygun şekilde sürdüreceğiz. Yetki alanlarımızda bize rağmen herhangi bir tasarruf veya işlem yapılmasına izin vermedik, vermeyeceğiz.

 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Seferihisar'da gerçekleştirilen Efes-2022 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından derlenenler:

Bu tatbikata katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Düzensiz göçle mücadele gibi dünyanın en kritik sınamalarını sürdürüyor. Barışın istikrarın tesisi konusunda kimsenin inkar edemeyeceği gayeretler sarf ediyoruz. MilliG elirimize göre oranlandığında insani yardımda dünyada ilk sırada yer alıyoruz. Kahraman ordumuz sınır güvenliğimizden, sınıt ötesi harekatlara, her alanda gösterdiği başarılarla göğsümüzü kabartıyor. Dünyanın en tehlikeli terör örgütleriyle ettiğimiz mücadelelerde gösterdiğimiz başarının eşi benzeri yoktur. Ülkemizin sınırlarında terör koridoruna izin vermeyeceğiz.

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Pençe-Kilit harekatıyla sınırlarımızı güvenlik altına alma operasyonlarımızı sürdüyoruz. Ülkemizin sınırları dibinde, terör koridorlarına asla izin vermeyeceğimizi burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Müttefiklerimizin tercihlerini terör örgütlerinden yana kullanmayacağını umut ediyoruz.

YUNANİSTAN'A GÖZDAĞI

Rusya Ukrayna savaşı, dünayda barışın ve istikrarın pamuk ipliğine bağlı olduğunu göstermiştir. Böyle kritik bir dönemde, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta ülkemizin haklarına ve çıkarlarına tevessül edilmesinden üzüntü duyuyoruz. Bazı Yunan siyasetçiler, gerçeklikten uzak söz ve eylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Halbuki bu tip konuların şımarıklık kaldırmayacağı ortadadır. Tarih önünde bunun hesabını verecektir. Doğu Akdeniz'de ülkemiz ana karasına ülkemize 2 km'den daha az, Meyis Adası için yetki talep etmesini uluslarası camianın takdirine bırakıyoruz. Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum ciddi konuşuyorum. Sayın Miçotakis herhalde adalara turistik çıkarma yapıyor.

AKILINIZI BAŞINIZA ALIN

1999 ve 2006 yıllarında Anayasa İnsan Hakları Mahkemesinde mahkum edilen Yunanistan'a göz yumulduğu ortadadır. Konu Türkiye olduğunda şahin kesilenlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini hiçe sayan, terör örgütlerini destekleyen, sığınmacılara her türlü insanlık dışı muameleyi yapan Yunanistan'a ses çıkarmamasını da ibretle takip ediyoruz. NATO içinde her bakımdan en yüksek bedeli ödeyen müttefik olarak son 2 yılda askeri toplantı taleplerimize cevap dahi vermeyen Yunanistan'ı kışkırtmalarını soğuk kanlılıkla karşıladık. Ancak bu sabrımızı ve soğukkanlılığımızı Yunanistan yanlış anlıyor. Türkiye kimsenin hakkını hukunu çiğnemez ama kendi hakkını da hukukunu da kimseye çiğnetmez. Esasen bu ülke kurulduğu tarihten beri birilerine sırtını dayıyarak birilerinin hesaplarına alet olarak benzer hamleler yapmıştır. Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyorum.

Gözler Efes-2022 tatbikatında Fotoğraflar peş peşe geliyor

 

ERDOĞAN DA KATILDI

Seferihisar ilçesindeki Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde gerçekleştirilen tatbikata Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da katıldı.

Erdoğan'dan Yunanistan'a tarihi uyarı: Şaka yapmıyorum, ciddiyim!BAKAN AKAR: YUNANİSTAN SALDIRGAN TAVRINI DEVAM ETTİRMEKTEDİR

Tatbikatta konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, "Yunanistan, provokatif ve saldırgan tavrına devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'ne utanmadan yayılmacı diyor. Yunanistan'ı silahlanma çabaları beyhudedir. Yunanistan'ın haksız ve hukuksuz eylemlerine karşılık veriyoruz. Barış çabalarını sürdürüyoruz. Kimsenin toprağında gözümüz yok." dedi.

TATBİKATIN SON GÜNÜ

Tatbikatın son günündeki faaliyetleri, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanı sıra 10'dan fazla ülkenin savunma bakanı ve genelkurmay başkanları ile TSK komuta kademesi takip ediyor.

Yunanistan'da yer yerinden oynadı! 'Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler'BATMAN'DAN HAVALANDI, İZMİR'DE VURDU

Tatbikata AKINCI TİHA'lar damga vuruyor. Batman'dan kalkıp 1400 kilomotre uçtuktan sonra hedefi vuran AKINCI TİHA'lar nefes kesti. AKINCI TİHA'larda çift mühimmat kullandı.

 'Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler'

YUNANİSTAN'DA YER YERİNDEN OYNADI!'Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler'Haberi Görüntüle

TB2'LER 310 KİLOMETRE ÖTEDEN GELDİ

Bayraktar TB2'ler de Dalaman'dan 310 kilometre gelerek görevlerini başarıyla tamamladı. Meskun mahal çatışması senaryosunda da görev alan TB2'ler, 5 bin metre yüksekten, yerli mühimmat ile hedefleri tam isabetle vurdu.

Gözler Efes-2022 tatbikatında Fotoğraflar peş peşe geliyor

 

TOPÇU ATIŞLARI YAPILDI

Deniz top ateş desteğiyle kara bombardımanı yapılmasıyla başlayan tatbikatta, amfibi harekatını destekler nitelikteki topçu ve havan atışları yapıldı ardından Sikorsky tipi helikopter obüsü, CH-47 helikopteri ise mühimmat konteynerini hedeflenen bölgeye taşıdı. Senaryo kapsamında yaralanan personel, helikopter ile seyyar sahra hastanesine tahliye edildi ve ardından amfibi hücum harekatına yönelik yakın hava desteği sağlandı. Amfibi harekat kapsamında makineli tüfek ve RPG 7 R/A atışları yapıldı. Yine amfibi hedef sahasındaki düşman denizaltısı, Sikorsky helikopterlerin daldırdığı sonar ile tespit edilerek, talim torpidosu atışı yapıldı ve denizaltı yüzeye çıkarıldı. Bu sırada amfibi harekatını desteklemek için belirlenen hedeflere topçu atışları yapıldı. Hava Kuvvetleri'ne bağlı unsurlar, hava muharebe devriyesi görevini gerçekleştirdi.

Gözler Efes-2022 tatbikatında Fotoğraflar peş peşe geliyor

 

YAMAÇ ÇÖKERTMESİ

Senaryo kapsamında, karadaki hedeflere ulaşmak için yamaç çökertmesi yapıldı, yerli ve milli silahlar AKSAR ve İYGAS sistemleri kullanılarak mayınlı saha temizlenip, tel engellerden geçit açıldı. Amfibi hücum harekatı, Heybeliada ve Büyükada korvetlerinden 6 kilometreden yapılan 76 mm top atışları, ABD ve Türk bataryalarının birleşik yaptığı obüs, keskin nişancı ve havan atışları ile desteklenirken, mayın avlama gemisinin (MAG) tespit ettiği mayın, otonom su altı aracı ve mayın harbi dalgıçları tarafından teşhis ve imha edildi. Keskin nişancı atışları, milli keskin nişancı tüfeği BORA ile yapıldı. Senaryo kapsamındaki harekat, taarruz helikopteri ile de desteklenerek, denizde arama- kurtarma ve sıhhi tahliye çalışması yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunanistan'a tarihi uyarı: Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunanistan'a tarihi uyarı: Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorumHaberi Görüntüle

11 BİN PERSONEL KATILIYOR

Efes-2022 tatbikatı, 37 dost ve müttefik ülkeden görevlendirilen birlik ve unsurla, 1100'ü yabancı yaklaşık 11 bin personelin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Gözler Efes-2022 tatbikatında Fotoğraflar peş peşe geliyor

 

MSB'DEN PAYLAŞIM

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan paylaşımda, "Dost ve müttefik 37 ülkeden katılımın olduğu ve 10 binden fazla personelin görev aldığı EFES 2022 Birleşik, Müşterek Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı aynı zamanda NATO'nun caydırıcılık ve savunma duruşuna yönelik Türkiye'nin katkılarının somut ve net bir göstergesidir." denildi.

Yunanistan'da yer yerinden oynadı! 'Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerinde izlediği gövde gösterisi Efes-2022, Yunan medyasında ilk haber. 'Türk provokasyonu bugün doruğa çıkıyor' ve 'Gerçek mermilerle atış ve adalara çıkarma' manşetleri atıldı.

09.06.2022 - 13:29 

Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Mayıs ayındaki ABD ziyaretiyle alt üst oldu. Ankara-Atina hattında ipler bir kez daha gerilirken, Türkiye Ege Denizi'ndeki adaları silahlandıran Yunanistan'ın uluslararası anlaşmaları ihlal ederek adaların statüsünü tartışmaya açtığını kaydetti.

Haziran ayına girildiğinde ise, sıra Türkiye'nin en büyük gövde gösterisi Efes-2022 tatbikatına geldi. Ege Denizi'ndeki uluslararası tatbikata Türkiye'nin ev sahipliğinde 37 ülke daha katılıyor.

En dikkat çeken ülkeler, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Güney Kore. Listede ayrıca, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Gambiya, Bosna Hersek, Somali, Katar, Avustralya, Malezya, Kosova, Ruanda, Çekya, Kuveyt, Arnavutluk, Moğolistan, Nijerya, Bahreyn, Irak, Gürcistan, Kuzey Makedonya, Libya, Slovakya, Bangladeş, Özbekistan, Etiyopya, Macaristan, Kamerun, Ürdün, Letonya, Kırgızistan ve Burkina Faso vardı.

Efes tatbikatına 2016'da 8, 2018'de 20 ülke katılmıştı. Bu yıl ise 37 ülkeyle Efes 2022 tarihinin en geniş katılımına ulaştı.

9 bin 900 Türk askeri ve 1100 yabancı askerin yer aldığı Efes-2022'de, bugün seçkin gözlemci günü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tatbikatı yerinde izliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli de İzmir Seferihisar'daki gövde gösterisini takip ediyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanı sıra 10'u aşkın ülkenin savunma bakanı ve genelkurmay başkanı da İzmir'de.

Yunanistanda yer yerinden oynadı Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler

 

ABD ORDUSUNUN PAYLAŞTIĞI FOTOĞRAFLAR


Tatbikata katılan ABD ordusu, resmi internet sayfasından çok sayıda fotoğraf paylaştı. Fotoğraflarda çok sayıda Sikorsky CH-53E helikopter ve USS Arlington savaş gemisi göze çarptı.

Yunanistanda yer yerinden oynadı Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler

 

ABD ordusu, fotoğafların altına uluslararası tatbikatta gerçek mermilerin ateşlendiği notunu düştü.
TA NEA: YUNANİSTAN'A MEYDAN OKUYACAKLARI KESİN

Mayıs ayında başlayan ve bugün sona erecek tatbikat, beklendiği gibi Yunan medyası tarafından çok yakından izleniyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi, Ege Denizi'ndeki dev tatbikatı manşetinden verdi. Kışkırtıcı başlıklarıyla öne çıkan gazete, 'EFES 2022: Türk provokasyonu bugün doruğa çıkıyor - Erdoğan ve Bahçeli Türklerin Yunan adalarına 'çıkarması'nı izleyecek' manşetini attı.

Yunanistanda yer yerinden oynadı Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler

 

'Gerilim iklimi: Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki Türk tatbikatına katılacak' diyen Ta Nea gazetesi, her iki liderin de Yunanistan'a bir kez daha meydan okumasının kesin olduğunu belirtiyor.

Yunanistanda yer yerinden oynadı Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler

 

Proto Thema internet sitesinin başlık tercihi ise 'Erdoğan ve Bahçeli bugün İzmir'de: EFES 2022'de gerçek mermilerle atış ve adalara çıkarma' oldu.

Yunanistanda yer yerinden oynadı Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler

 

Kathimerini gazetesi, haberini 'Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki askeri tatbikata birlikte katılıyor' başlığıyla sayfalarına taşıdı.

Kathimerini'de dikkat çeken bir başka haber, ana muhalefet lideri Aleksis Çipras'ın Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Ege Denizi'ndeki adalara gerçekleştirdiği geziyi eleştirmesi oldu. SYRIZA lideri Çipras gerilimin artmasının ne Yunanistan'a ne de Türkiye'ye bir faydası olmadığını söyledi.

CNN Yunanistan da Kathimerini'yle benzer bir başlık kullandı: 'Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki EFES 2022 tatbikatında birlikte.'

Yunanistanda yer yerinden oynadı Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler

 

ABD DRONE'U SAKIZ ADASI'NIN GÜNEYİNDE HAVALANACAK

To Vima gazetesi, ABD'nin Yunanistan'dan Sakız Adası'nın güneyi için NOTAM ilan etmesini istediğini yazdı. Gazetenin haberine göre, Amerikan ordusu İzmir Seferihisar'ın karşısındaki bölgede insansız hava araçlarıyla tatbikat gerçekleştirecek.

Bugün akşamüstü başlayacak tatbikat için bölge hava trafiğine kapatılacak ve bir ABD drone'u havalanacak. To Vima, Ankara'dan gelen adaların silahsızlandırılması açıklamalarına ABD'nin drone tatbikatıyla açık bir yanıt verdiğini savundu.Yunanistanda yer yerinden oynadı Türklerin adalara çıkarmasını izleyecekler

YUNANİSTAN'A EFES'TEN UYARI

Yunanistan'ın adaları silahlandırılmasına yönelik Türkiye'nin uyarıları, Efes-2022 devam ederken tatbikat alanından yinelendi. Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Deniz Yüzbaşı Burcu Naliç Yokuva, basın bilgilendirme toplantısında Yunanistan'ın bu yılın ilk beş ayında 953 ihlal gerçekleştirdiğini belirtip ekledi.

"Yine bu dönemde söz konusu adalara 24'ü savunma bakan yardımcısı tarafından olmak üzere 73 ziyaret gerçekleştirilmiş, uluslararası hukukun ihlaline devam edilmiştir. İhlale karşı diplomatik girişimlerde bulunulmakta, mütekabiliyet kapsamında faaliyetler yürütülmektedir."

NATO FOTOĞRAFLARI PAYLAŞTI

NATO'dan gerçekleştirilen tatbikata ilişkin paylaşım geldi. Tatbikat fotoğraflarının yer aldığı paylaşımda, "Efes-22 Tatbikatı Türkiye’de devam ediyor. 37 NATO üye, ortaklık ve dost ülkelerinden 1.000’den fazla personel tatbikatta yer aldı. Müşterek işbirliği başarının anahtarıdır." denildi.

Gözler Efes-2022 tatbikatında Fotoğraflar peş peşe geliyor

 

GECE SAFHASI NEFES KESTİ

Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı Efes-2022'nin Seçkin Gözlemci Günü'nün gece safhası, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da katılımıyla gerçekleşti. Akar'ın, beraberindeki heyetle birlikte Savunma Sanayii Sergisi'ni gezmesinin ardından başlayan Seçkin gözlemci günü faaliyetlerinde, jenerik bir senaryo kapsamında topçu atışları ile desteklenen amfibi harekatı icra edilerek, hedefler kara ateş destek vasıtaları, savaş uçakları ve taarruz helikopterleri ile vuruldu.

EFES 2022 tatbikatında nefes kesen anlar!

ATAK'TAN TAM İSABETEFES 2022 tatbikatında nefes kesen anlar!Haberi Görüntüle

Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı Efes-2022'nin Seçkin Gözlemci Günü'nün gece safhası, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da katılımıyla gerçekleşti. Seçkim Gözlemci Günü'nün ilk gününe, Milli Savunma Bakanı Akar'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı ve diğer ülkelerden seçkin gözlemciler takip etti.

Gözler Efes-2022 tatbikatında Fotoğraflar peş peşe geliyor

 

Tatbikatta Doğu Birleşik Müşterek Görev Komutanı olarak görev yapan Ege Ordusu ve Garnizon komutanı Orgeneral Ali Sivri, uluslararası güvenlik ortamı göz önüne alındığında birleşik müşterek harekata karargah ve birliklerin harbe hazırlık seviyesini idame ettirmek ve kapsamlı yaklaşım çerçevesinde ilgili kamu kurum, kuruluşlarını bir araya getirerek muhtemel bir harekata yönelik birlikte çalışabilme yeteneklerinin geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Orgeneral Sivri, "Bu düşünceyle planlanan Efes Tatbikatı, personel, silah, araç ve sistemlerin müşterekliği, çeşitliliği de dikkate alındığında uluslararası düzeyde benzerler arasında önde gelme özelliğini devam ettirmektedir." dedi. Orgeneral Sivri, silahlı kuvvetlerinin yanı sıra 7 bakanlık, 9 kamu kurum kuruluşu ile 43 savunma sanayi firmasının, kapsamlı yaklaşım çerçevesinde tatbikata aktif olarak katılım sağladığını aktardı.

Gözler Efes-2022 tatbikatında Fotoğraflar peş peşe geliyor

 

NEFES KESEN ANLAR

Tatbikatta ilk olarak, Özel Kuvvet timleri denizden ve havadan sızma harekatı gerçekleştirerek, planlanan hedefleri etkisiz hale getirdi. Ön kuvvet harekatı kapsamında, SAT timleri ATAK bot ile SAS timleri ise süratli botlarla bölgeye intikal edip denize bırakıldı ve keşif harekatı gerçekleştirdi. Taarruz helikopterleri, ön kuvvet ve amfibi harekatını desteklemek için hedefleri ateş altına alırken, düşmana yardım götüren gemi ise kuvvetler tarafından ele geçirildi. Senaryo kapsamında gerçekleştirilen harekatta topçu ve havan unsurları da destek atışı yaparken, hedefler bir yandan hava güçleri ile ateş altına alındı. SAT ve SAS timleri tarafından tespit edilen sualtı mayınları da senaryo kapsamında tahrip edilmesinin ardından, amfibi aldatma harekatı yapıldı. Hazırlık ateşleri kapsamında planlı hedefler birleşik hava gücü tarafından ateş altına alınırken, inme bölgesinde tespit edilen hedefleri etkisiz hale getirmek amacıyla taarruz helikopterleri ile atışlar yapıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından muharebe arama kurtarma (MAK) görevi icra edildikten sonra ana karada amfibi yükleme bindirme yapan unsurlar senaryo gereği hava taarruzuna maruz kaldı. Tespit edilen hava hedefleri, hava savunma silahları ile ateş altına alınarak imha edildi.

Gözler Efes-2022 tatbikatında Fotoğraflar peş peşe geliyor

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de düzenlenen Efes-2022 Tatbikatı'nda önemli açıklamalar yaptı. Konuşmasında Yunanistan'a tepki gösteren Erdoğan, " Bir kez daha Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Bu millet kararlıdır, bir şeyi söylerse ardını da takip eder" dedi.  Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri