Kazakistan'da provokasyonların ardında FETÖ ve DEAŞ var iddiası

Kazakistan'da yaşanan provokasyonlar devam ederken konuyla ilgili Duma Milletvekili Ruslan Balbek'ten, yaşananlarla ilgili çarpıcı bir tespit geldi. Balbek Kazakistan'daki provokasyonların arkasında FETÖ ve DEAŞ'ın olabileceğini işaret etti


Kazakistan'da provokasyonların ardında FETÖ ve DEAŞ var iddiası

Kazakistan'da provokasyonların ardında FETÖ ve DEAŞ var iddiası

Giriş Tarihi: 6.1.2022  19:12 Son Güncelleme: 6.1.2022  20:09

Kazakistan'da yaşanan provokasyonlar devam ederken konuyla ilgili Duma Milletvekili Ruslan Balbek'ten, yaşananlarla ilgili çarpıcı bir tespit geldi. Balbek Kazakistan'daki provokasyonların arkasında FETÖ ve DEAŞ'ın olabileceğini işaret etti

Video Player

00:00 | 00:00

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Kazakistan'da yaşanan provokasyonlar artmaya devam ederken, sokaklardaki yüzleri maskeli, kimliği belirsiz kişiler illegal yapılanmaların eylemlerde parmağı olabileceğine işaret oldu. Özellikle son saatlerde askerlerin müdahalesi ile silahlı çatışmaların başlaması bu noktada örgütsel faaliyetlerin yolunu açarken, Rusya'nın Devlet Duması Milletvekillerinden gösterilerle ilgili çarpıcı bir tespit geldi.

"EYLEMLERİN ARKASINDA FETÖ OLABİLİR"

 Devlet Duması milletvekili Ruslan Balbek sokaklarda meydana gelen eylemler ile ilgili FETÖ yapılanmalarının da parmağı olabileceği ihtimaline değinirken, özellikle eylemleri yöneten kişilerin FETÖ okullarından çıkmış olmalarına işaret etti.

Balbek, FETÖ'cülerin geçmişte bölgede etkinlik gösterdiğine dikkat çekerken DEAŞ yapılanmaları ile birlikte Kazakistan'daki olayların provoke edildiğini belirtti.

Rusya Duması'nda milletvekili olan Ruslan Balbek.Rusya Duması'nda milletvekili olan Ruslan Balbek.

ORTA ASYA'DAKİ FETÖ TEHDİDİ

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminden sonra, ülkedeki yapılanmaları büyük oranda çökerken, yeni organizasyonu Orta Asya'ya taşımıştı. Özellikle eğitim kurumları üzerinden örgütün yönetimini sağlayan terörist yapılanma, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerde faaliyetlerini artırmıştı.

Son dönemde Türkiye'nin girişimleri ile bu bölgedeki eğitim kurumlarına devlet vasıtasıyla el konulurken, okulların idaresi Maarif Vakfı'na devredilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de pek çok kez FETÖ'ye karşı uluslararası mücadelenin önemine değinirken, terörist yapılanmanın özellikle Orta Asya ülkelerine karşı darbe tehdidi bulunduğunu dile getirmişti.

Fethullahçı Terör Örgütü 15 Temmuz'un ardından Türkiye'deki yapılanma merkezini Orta Asya bölgesine sevk etmişti.Fethullahçı Terör Örgütü 15 Temmuz'un ardından Türkiye'deki yapılanma merkezini Orta Asya bölgesine sevk etmişti.

KIRGIZİSTAN ÖRNEĞİ

Örgütün Orta Asya'daki yapılanmasında en dikkat çeken ülke konumunda Kırgızistan bulunuyordu. Ülkenin eski yönetimleri, FETÖ'ye karşı adeta açık çek vererek her türlü iltiması gösterirken, FETÖ'nün devletin içine yuvalanmasına adeta göz yumdular. Bu noktada daha önce de darbe tehdidi ile karşı karşıya kalan Kırgızistan'daki bu girişimlerin arkasındaki isimlerin FETÖ ile ilişkisi gözler önüne serilmişti.

FETÖ yapılanmalarının Orta Asya'daki eğitim merkezi Kırgızistan olarak görülüyordu. Kırgızistan'daki FETÖ okullarından bir kareFETÖ yapılanmalarının Orta Asya'daki eğitim merkezi Kırgızistan olarak görülüyordu. Kırgızistan'daki FETÖ okullarından bir kare

Yeni gelen Cumhurbaşkanı Caparov, Türkiye ile ilişkilerde yeni bir boyut kazandırırken, ülkesindeki FETÖ tehdidi ile mücadelede önemli bir rol üstlendi. Bu noktada Türkiye ile uyumlu bir çalışma sergilenirken, örgütün önemli isimlerinden olan ve Kırgızistan'daki FETÖ yapılanması nedeniyle adeta "dokunulmaz" ilan edilen Orhan İnandı, yine bu dönem içerisinde yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti. Yine aynı dönem içerisinde FETÖ okullarına da müdahale eden Kırgızistan hükümeti, okulların Maarif Vakfı'na devri noktasına önemli faaliyetlerde bulundu.

FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinden Orhan İnandı MİT operasyonu ile yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinden Orhan İnandı MİT operasyonu ile yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.

KAZAKİSTAN'DA FETÖ İLE MÜCADELE

Okulların idaresinin Maarif Vakfına verilmesinin yanı sıra FETÖ'cülerin faaliyetlerine de engel olan ülkeler arasında Kazakistan da bulunuyor. Ancak uzun süredir bölgede etkinlik gösteren FETÖ, hem lobiler hem de kişiler ile kurdukları diyalog ile Kazakistan'a tehdit unsuru oluşturmaya devam ediyor.

Kazakistan'daki provokasyonlar sırasında güvenlik güçlerinin müdahalesi.Kazakistan'daki provokasyonlar sırasında güvenlik güçlerinin müdahalesi.

Son olarak Duma Milletvekili Ruslan Balbek'in de dile getirdiği FETÖ iddialarına karşı Kazakistan'ın bu illegal oluşumlar ve terörist yapılanmalara karşı harekete geçmesi, gerek siyasal gerek sivil yapılanmalara karşı hamleler başlatması bekleniyor.

 

Kazakistan'dan savaşı andıran görüntüler

Kazakistan'dan savaşı andıran görüntüler

Kazakistan'da çıkan olaylara Rusya'dan gelen asker desteği tansiyonu daha da artırdı. Çatışmalar şiddetlendi.

Asya'da tarihi günler yaşanıyor.

Tüm dünyayı etkileyen enerji fiyatlarındaki yükselişten sonra Kazakistan'da yapılan gaz zammı infial yarattı.

Zamlara tepki ile ülkenin batısında başlayan gösteriler tüm Kazakistan'a yayıldı. Olayların artmasıyla birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Başbakan Askar Mamin'i görevden aldı ve hükümet istifa etti.

Hükümetin istifası, zamların geri alınması gösterileri sonlandırmadı. Rejime yönelik devam eden olaylarda yağmalar ve güvenlik güçleri ile çatışmalar yaşandı.

12 GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÖLDÜ

Üçüncü gününe ulaşan olaylarda resmi makamlar; 12 güvenlik görevlisinin öldüğünü, 353 görevlinin de yaraladığını açıklarken, göstericilerin kayıpları hakkında 'onlarcası öldü' ifadelerini kullanarak kesin sayı vermedi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı kaynaklardan verilen bilgiye göre ise gösterilerde 1000'den fazla kişinin yaralandığı, yaralıların 400'ünün hastanelerde, 62'sinin ise  yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğü bildirildi.

Kazakistan'dan savaşı andıran görüntüler VİDEO

RUSYA VE BELARUS'TAN ASKER SEVKİYATI

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Tokayev, protestolarda yabancı güçler tarafından eğitilen teröristlerin rol oynadığını iddia ederken, Rusya ve beş eski Sovyet ülkesinin üye olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün (CSTO) devlet başkanlarından yardım istedi.

CTSO, Tokayev'in talebi sonrası Kazakistan'a barış gücü gönderdi.

Rus medyasının yayınladığı bazı görüntülerde de Rus askerlerinin, askeri uçakla Kazakistan'a gönderildiği görülüyor.

Bu askerlerin de CTSO barış gücü kapsamında görev alacağı; devlet kurumlarını ve askeri kurumları koruyacakları belirtildi.

RUS ASKERİ SEVKİYATI ŞİDDETİ TIRMANDIRDI

Tüm bu gelişmelerden sonra ülkedeki şiddet, yağma ve çatışma ortamı sürüyor. Polisle çatışan göstericilere ait görüntüler, sosyal medya üzerinden tüm dünyaya yayılıyor.

Rusya'dan asker yardımı alınması ise şiddetin daha da tırmanmasına neden oldu.

Görüntülerdeki şiddet olayları, savaş sahnelerini aratmayacak kadar çatışmaların alevlendiğini gösteriyor.

RUS BİRLİKLERİ KAZAKİSTAN'A ULAŞTI

Cumhurbaşkanı Tokayev'in yardım talebinde bulunduğu Rusya'dan adım geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri uçaklarının Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün barış gücünde yer alan Rus gücünün ilk birliklerini Kazakistan’a ulaştırdığını bildirdi.