Hindistan felaketi yaşıyor! Ganj Nehri’nde yüzlerce ceset bulundu

Koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayılarındaki artışla mücadele edemeyen Hindistan’da gündeme gelen yeni bir olay, ülkede salgın nedeniyle yaşanan felaketin boyutunu ortaya çıkardı. Koronavirüs nedeniyle haftalardır devam eden ölü yakma törenlerinin yetersiz kalmasının ardından cesetlerin Ganj Nehri kıyılarına atıldığı belirlendi.


Hindistan felaketi yaşıyor! Ganj Nehri’nde yüzlerce ceset bulundu

Hindistan felaketi yaşıyor! Ganj Nehri’nde yüzlerce ceset bulundu

Giriş Tarihi: 16.5.2021  15:30 Son Güncelleme: 16.5.2021  15:51

Koronavirüsün ikinci dalgasının vurduğu Hindistan'da yerel medya, ülkenin doğusunda Ganj Nehri kıyısına 100’den fazla ceset vurduğunu aktardı.

Koronavirüs (COVID-19) salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan'da son 24 saate 311 bin 170 COVID-19 vakası ve virüse bağlı 4 bin 77 ölüm kaydedildi. Hindistan sağlık sistemi koronavirüsün ikinci dalgasıyla mücadele ederken toplu mezarlardan sonra, Ganj Nehri’nin kıyısına 100’den fazla ceset vurdu

Hindistan felaketi yaşıyor! Ganj Nehri’nde yüzlerce ceset bulundu

Yeni tip koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden Hindistan'da, son 24 saatte 4 bin 77 kişi yaşamını yitirdi.

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 311 bin 170 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi. Uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayısının belirtilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısını yapıyor.

ÖLÜMLER ENGELLENEMİYOR

Hindistan'da toplam vaka sayısı 24 milyon 684 bin 77'ye, toplam can kaybı sayısı 270 bin 284'ye yükseldi. Ülkede 3 milyon 618 bin 458 hastanın tedavisi sürüyor.

Büyük şehirlerden kırsal kesimlere doğru kaydığı belirtilen salgında yeni çıkan görüntüler, ülkedeki felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

GANJ NEHRİ'NDE KORKUNÇ MANZARA

Hindistan polisi, Ganj Nehri'nde sığ kum mezarlarına gömülü halde bulunan yüzlerce ceset buldu. Ganj Nehri'nin Bihar ve Uttar Pradeş eyaletlerinde üzerinde bulunan cesetlerin koronavirüs hastalarına ait olduğunun düşünülmesi üzerine harekete geçen polis, geniş çaplı bir soruşturma başlattı.

Ülke medyasında yer alan haberlere göre ölüm vakalarındaki önlenemez artış, fakir nüfusun ölülerine gereken cenaze ritüellerini yerine getirememesine neden oldu.

Cuma günü yağan yağmurların Uttar Pradesh eyaletine bağlı Prayagraj kentinde nehir kıyısındaki sığ kum mezarlarına gömülen cesetleri açığa çıkarması ise, ülkedeki felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

FAKİR HALK RİTÜELLERİNİ YERİNE GETİREMİYOR

Ölü yakma maliyetinin son aylarda üç katına, yaklaşık 15 bin rupiye (yaklaşık 1730 lira) kadar çıkmasının ardından halk, ölüleri Ganj Nehri'ne atmaya başladı. Hindistan polisi, insanlardan cesetleri nehirlere atmamaları yönünde çağrıda bulunarak "Son ayinleri gerçekleştirmenize yardımcı olmak için buradayız" mesajını verdi.

Polis yetkilileri, yaptıkları anonsta, Prayagraj nehrinin kıyısında koronavirüsten ölenler için bir ölü yakma yeri ayırdıklarını ve polisin artık nehir kıyısında cenazelere izin vermediğini söyledi.

Ganj Nehri kıyısındaki sığ mezarların ortaya çıkmasının ardından bir basın açıklamasında bulunan eyalet hükümeti sözcüsü Navneet Sehgal, halkın bir kesiminin dini öneme sahip bazı dönemlerde Hindu geleneği nedeniyle, ölülerini yakmadıklarını ve onları nehirlere veya mezar kazarak nehir kenarlarında bıraktıklarını ifade etti. Sehgal devlet yetkililerin nehir kıyısında buldukları cesetlere ilişkin net bir rakam vermekten kaçındı.

Ganj Nehri'nde ortaya çıkan cesetler, akıllara geçen haftalarda gündeme gelen bir diğer olayı getirdi. Buna göre Ganj Nehri'nin Bihar eyaleti kıyısında tam 100'den fazla ceset kıyıya vurmuş, ancak yapılan otopside ölüm nedenleri belirlenememişti.

Hindistan’da Ganj Nehri kıyısına 30’dan fazla ceset vurdu

 

Hindistan’da Ganj Nehri kıyısına 30’dan fazla ceset vurdu

Hint medyasına açıklama yapan Buxar bölgesindeki Chausa kasabasının yerel yetkilisi Ashok Kumar bir çok cesedin nehir kıyısına vurduğunu ifade ederken, ölümlerin koronavirüsten kaynaklı olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığını belirtti. Hintli yetkililer, üç veya dört gün suda kalmış cesetlere otopsi yapılacağını ve Chausa kasabasında soruşturma başlatılacağını belirtti.

Hindistan’da Ganj Nehri kıyısına 30’dan fazla ceset vurdu

Onlarca cesetlerin bulunduğu Buxar bölgesi, koronavirüsün en çok etkilediği ve en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh ile komşu olduğu ifade edildi.

ÜLKEDE COVID-19 BİLANÇOSU

Öte yandan, Hindistan'da toplam vaka sayısı 22 milyon 992 bin 517’ye, toplam can kaybı sayısı 249 bin 992'e yükseldi. Ülkede 3 milyon 715 bin 221 hastanın tedavisi sürüyor.