Son dakika haberi: Dostça başlayan toplantıda Dendias skandalı! Yunanistan maalesef aynı tas aynı hamam!

Son Dakika Haberi: Bugün Türkiye'ye gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. İkili arasındaki görüşmede Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler görüşülürken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan da gün içinde Dendias'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Çavuşoğlu ile Dendias görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yapıyor.


Son dakika haberi: Dostça başlayan toplantıda Dendias skandalı! Yunanistan maalesef aynı tas aynı hamam!

Son dakika | Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'tan flaş açıklamalar

Giriş Tarihi: 15.04.2021  18:57 Güncelleme Tarihi: 15.04.2021  19:32

Son dakika!  Dışişleri Bakanı  kışkırttı! Bakan Çavuşoğlu'ndan sert açıklamalar

Gelen son dakika haberine göre, Dışişleri Bakanı  ile Yunan mevkidaşı  ortak açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu'nun kucaklayıcı ve yumuşak tonda mesajlarına karşılık Dendias'ın gerçek dışı ve kışkırtıcı sözleri toplantıda gergin anlara sahne oldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Ankara'da

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı  ile Yunan mevkidaşı  ortak açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Dendias ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı. Yunan Bakanın Türkiye ile ilgili ithamlarına Bakan Çavuşoğlu sert tepki gösterdi.

Dendias'ın "Türkiye Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam ederse yaptırımlar gündeme gelebilir" diyerek Avrupa Birliği liderler zirvesinde son alınan kararı gündeme getirmesi üzerine gergin anlar yaşandı.

Son dakika haberi: Dostça başlayan toplantıda Dendias skandalı! Yunanistan maalesef aynı tas aynı hamam!

 haberleri... Dışişleri Bakanı  ile  Dışişleri Bakanı  ortak basın toplantısı düzenliyor. Çavuşoğlu, "Sorunların diyalog ile çözüleceğine inanıyoruz. Oldu bitti ve provokatif söylemlerden uzak durulmalı." dedi. Dendias, "Yunanistan Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor" mesajını verdi. Dendias'ın Türkiye'yi suçlayıcı mesajlarına çok sert yanıt veren Mevlüt Çavuşoğlu, "Ben konuşmamda Yunanistan'ı itham edici bir söylemde bulunmadım ama ilk görüşmenin daha pozitif bir atmosferde geçmesini umuyordum. Ama kabul edilemez ithamlarda bulundu. Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil." şeklinde konuştu.

Son dakika | Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'tan flaş açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ortak basın toplantısı düzenliyor.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle;

Bugün gerçekleştirme konusunda gösterdiği anlayış için Niko'ya çok teşekkür ediyorum. Türkiye Yunanistan arasında diyalog kanallarının canlandırılmasın olumlu buluyoruz.
Atina'da da hem 62. istişareyi hem de iki bakanlık arasında siyasi istişareler toplantısı gerçekleştirdik.

Bu toplantıları son derece samimi bir atmosferde gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyuyorum. Sorunların iki komşu ve müttefik arasında diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz. 3. taraflar üzerinden çözüm aramak doğru bir yaklaşım değildir.

"EGE'DE GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZ VAR"

Evet, Ege'de görüş ayrılıklarımız var. Doğu Akdeniz bağlamındaysa biz Türkiye olarak hakça paylaşımdan yana olduk. Ay sonunda Cenevre'de Kıbrıs konulu gayriresmi 5 + BM toplantısı gerçekleşecek. Bu Türkiye olarak bizim teklifimizdi.

Bugün Niko'yla da ay sonunda Cenevre'de buluşmak üzere teyitleştik. Herkesin bu toplantıya açık fikirlerle gelmesi önemli. Ticari ve ekonomik ilişkilerimize iki komşu ülke olarak önem veriyoruz.

"UÇAK SEFERLERİNİN BAŞLAMASINI ÖNEMLİ BULUYORUZ"

Uçak seferlerinin başlamasını da önemli buluyoruz ama aynı zamanda sınır kapılarının da açılması ticaret bakımından önemlidir. TIR şoförlerimizin vize konusunda yaşadığı bazı sıkıntılar vardı. Bugün bu konudaki beklentilerimiz, taleplerimizi aktarma imkanımız oldu.

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE MESAJI

Terörle mücadele konusunu da samimim bir şekilde ele aldık. Özellikle FETÖ, PKK, PYD, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelemizde daha etkin bir işbirliği görmek arzumuzdur.

Son dakika haberi: Yunan Dışişleri Bakanı Ankarada Bakan Çavuşoğlundan önemli açıklamalarGÖÇMENLER KONUSU

Yasadışı göç konusu hem Türkiye'yi, hem Yunanistan'ı hem de AB'yi ilgilendiren bir sorun. 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesi konusunda AB ile görüşüyoruz. Bu insani konuda rekabet değil, iyi bir işbirliği alanı olması gerektiğine inanıyoruz. İkili konuları değerlendirirken hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da azınlıklarımız var. Yaşadıkları sorunları da gündemimize getirdik bugün. Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinde.

Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinden bu yana Rum vatandaşlarımızın sorunları konusunda diyalog içinde pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirdik. Aynı yapıcı yaklaşımı Batı Trakya Türkleri dahil oradaki soydaşlarımız için bizim de beklememiz gayet doğaldır. Her iki ülkedeki azınlıkların huzur ve refah içinde olması bizlerin de yararınadır.

Dendias'tan skandal! Yüzüne bakıp söyledi...Son dakika: Son dakika: Dostça başlayan toplantıya Yunan Bakan skandalı damga vurdu! Bakan Çavuşoğlu yüzüne bakıp söyledi

Gelen son dakika haberine göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluYunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiye ziyareti sonrasında konuştu. Bakan Çavuşoğlu açıklamalarında, "Oldu bitti ve provokatif söylemlerden uzak durulmalıdır. Her iki ülke içindeki azınlıkların huzur içinde olması bizlerin yararınadır, olumlu yansımaları olacaktır" ifadelerini kullandı. Olumlu devam eden basın toplantısı Dendias'ın skandal açıklamaları ile gerildi. Çavuşoğlu, Yunan Bakan'a "Ben konuşmamda Yunanistan'ı itham edici bir söylemde bulunmadım ama ilk görüşmenin daha pozitif bir atmosferde geçmesini umuyordum. Ama kabul edilemez ithamlarda bulundu. Yunanistan'ın egemenlik haklarıyla ilgili konuştu, bunu kabul etmem mümkün değildir. Bizim attığımız adımlar da haklarımızı korumaya yöneliktir." cevabını verdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşıyla görüştü

"DİYALOG KANALLARININ AÇIK TUTULMASI ÖNEMLİ"

Yunanistan'daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz ve Osmanlı eserlerinin restorasyonuna hazırız. Niko Dendias çok sayıda eserin restorasyonu konusunda adımlar atıldığını söyledi.

Bizde de Rum Ortodoks eserleri var. Bu eserlerin restorasyonu konusunda işbirliği yapabiliriz. Biz koşulsuz olarak bu diyaloğu sürdürmek istiyoruz ve ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bugün önümüzdeki süreçte ilişkilerimizi geliştirmek için neler yapabileceğimizi görüştük.

Bizim karşılıklı ziyaretlerimizden sonra liderlerimizin de bir araya gelmesini arzu ediyoruz ve sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda son derece olumlu olduğunu söylüyoruz.

İlişkilerimizi daha iyiye götürme bakımından ve aramızdaki anlaşmazlıkların çatışma yoluyla değil, diyalog yoluyla çözülmesi için başlattığımız bu ziyareti olumlu buluyoruz. Hem Dendias hem Niko diyorum çünkü uzun yıllardır şahsi dostum 2003'ten bu yana. Dostum Niko'yu ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum.

MİÇOTAKİS'TEN RAMAZAN AYI MESAJI

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias açıklamaları;

Başkan Sayın Erdoğan'a ve eski dostum sana teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu akşam beni iftar yemeğine davet ederek de beni onurlandırma vesilesiyle teşekkür etmek istiyorum. Sayın Başbakanımızın bütün Müslüman aleminin ramazan ayını kutladığı mesajını sizlerle paylaşmak istiyorum. Miçotakis hükümeti din özgürlüğüne özel bir önem atfetmekte.

Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin açık ve samimi bir ortamda son derece verimli olduğunu söyleyebilirim. Uzlaşamadığımız bütün konuları masaya yatırma fırsatı bulduk. İki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması gerekli.

Türkiye de defaatle AB'ye üyeliğinin stratejik hedef olduğunu söyledi. İstikşafi görüşmelerin başlamasının, iki ülkenin bakanları arasında siyasi görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Bugün birçok ikili konuya değindik.

Dostum Mevlüt'le mutabık kaldık ki iki ülke arasındaki işbirliğini çeşitli alanlarda geliştirebiliriz. Ümit ediyoruz ki geçmiş yıllarda var olan ekonomik işbirliğimizin daha da ileriye götürülmesi.

"TÜRKİYE İLE POZİTİF GÜNDEM İSTİYORUZ"

Biz Türkiye'yle pozitif bir gündem oluşturabileceğimize inanıyoruz ekonomik alanda. Aramızdaki ekonomik işbirliğini de geliştirerek Türk-Yunan ilişkilerindeki mevcut havayı iyi yönde geliştirebiliriz. Pandeminin sonunda iki ülke arasındaki halkların ilişkilerini de yeniden tesis edebiliriz. Kışkırtıcı söylem ve eylemlerden uzak durmamız gerekiyor.
Son dönemde ihlal eylemleri dramatik şekilde arttı ve bu eylemler ikili ortam oluşturulmasının önünde engel teşkil etmekte.

Ben dün Patrik'le görüşme fırsatı buldum ve bu görüşme sırasında Türkiye'deki Yunan azınlıklarının sorunlarını dinleme fırsatı buldum. Yunanistan'da Müslüman azınlık var. Lozan Anlaşması'na göre buradaki azınlık Müslüman.

Ayrıca yapmış olduğumuz görüşmelerde yalan haber, kışkırtıcı söylemlerden uzak durulması çağrısında bulundum. Birçok bölgesel konuyu da ele aldık. Bunların başında Kıbrıs konusu var. Biz BM zirvesine bütün tarafların iyi niyetle gelmesini ümit ediyoruz.

"TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ"

Türkiye - AB ilişkilerin de ele aldık görüşmemizde. Yunanistan Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor. Komşu ülkeler olarak AB ailesinin bir parçası olmuş Türkiye'den çok fazla şey kazanabiliriz. Türk halkının çoğunluğu ülkesinin AB'ye girmesini destekliyor. Bu yüzden AB Konseyi'nde de belirtildiği gibi vize serbestisi gibi önemli konuları ele almaya hazırız.

Biz bu konuda yapıcı bir tutum takındık ancak AB ilke ve değerlerine saygı duymak gerekir. Bu da bütün üye ülkelerin egemenlik haklarına saygı duymaktan geçer. Bu çerçevede AB ikili bir yaklaşım benimsedi. Önlem alma ihtimali konseyin her zaman masasında bulunuyor

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN SKANDAL SÖZLERE TOKAT GİBİ YANIT

Ben konuşmamda Yunanistan'ı itham edici bir söylemde bulunmadım ama ilk görüşmenin daha pozitif bir atmosferde geçmesini umuyordum. Ama kabul edilemez ithamlarda bulundu. Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.

Son Dakika Haberi:  Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Dendias basın açıklaması yapıyor

Son Dakika Haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Dendias basın açıklaması yapıyor

Son Dakika Haberi: Bugün 'ye gelen   , Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. İkili arasındaki görüşmede Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler görüşülürken, Başkan  da gün içinde Dendias'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Çavuşoğlu ile Dendias görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yapıyor.

Son Dakika Haberi: Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek için bugün Türkiye'ye geldi. İkili arasında gerçekleşen görüşmenin ana gündem maddeleri Ege Adaları, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve deniz yetki alanları anlaşmaları oldu.

BAŞKAN ERDOĞAN DENDİAS'I KABUL ETTİ

Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

İkili görüşmelerini sonlandıran Çavuşoğlu ile Dendias ortak basın açıklaması yapıyor. İlk olarak Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu mikrofonun başına geçti. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"GÖRÜŞ AYRIKILARIMIZ VAR AMA SÜRECİN BAŞLAMASI ÖNEMLİ"

"Komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog ile çözüleceğine inanıyoruz. Sorunlara 3. taraflar arasında çözüm aramak doğru değildir. Bugünkü görüşmede ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldı. Bugün ege ve Akdeniz'deki sorunlarımızı da samimi şekilde değerlendirdi. Evet görüş ayrılıklarımız var ama sürecin yeniden başlaması önemli. Doğu Akdeniz'de biz her zaman hakça paylaşımdan yana olduk. O yüzden Recep Tayyip Erdoğan AB'ye birçok öneride bulundu.

"TİCARİ VE EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZE ÖNEM VERİYORUZ"

Ticari ve ekonomik ilişkilerimize iki komşu ülke olarak önem veriyoruz. Atılabilecek adımları ele aldık. Uçak seferlerinin başlamasını önemli buluyoruz, aynı zamanda sınır kapılarının açılması da iki ülke için önemlidir. Tır şoförlerimizin son zamanlarda yaşadığı sıkıntıları bugün Dendias ve heyetine aktarma imkanımız oldu.

"TERÖRLE MÜCADELEDE DAHA ETKİN İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ"

Terörle mücadele konusunu da samimi şekilde ele aldık. Terörle mücadelede daha etkin bir işbirliği görmek istiyoruz. Özellikle FETÖ, PKK, DHKP-C gibi örgütlerle mücadelemizde daha etkin bir iş birliği görmek arzusundayız.

YASA DIŞI GÖÇ KONUSUYLA İLGİLİ

Yasa dışı göç konusu hem Yunanistan'ın hem de Avrupa'yı ilgilendiren sorun. Bu sorun önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görülüyor. Yasadışı göç konusu hem Türkiye'yi, hem Yunanistan'ı hem de AB'yi ilgilendiren bir sorun. 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesi konusunda AB ile görüşüyoruz. Bu insani konuda rekabet değil, iyi bir işbirliği alanı olması gerektiğine inanıyoruz. İkili konuları değerlendirirken hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da azınlıklarımız var. Yaşadıkları sorunları da gündemimize getirdik bugün. Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinde..

"LİDERLERİMİZİN DE BİR ARAYA GELMESİNİ İSTİYORUZ"

Yunanistan ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. neler yapabileceğimizi görüştük. Bizim karşılıklı ziyaretlerimizden sonra liderlerimizin de bir araya gelmesini istiyoruz. Diyalog kanallarının sürekli olarak açık tutulması ve var olan anlaşmazlıkların çatışam ve gerginlikle değil diyalogla çözülmesi için bu ziyareti önemli buluyoruz"

Dendias'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Öncelikle Başkan sayın Erdoğan'a ve eski dostum sana teşekkür etmek istiyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmeyi açık ve samimi ortamda gerçekleştirdik. son derece verimliydi ve yakınlaşma olan tüm konularda ve uzlaşamadığımız tüm konuları masaya yatırdık.

İki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması önemli. Ülkelerimizin üye oldukları NATO ve BM kuralları çerçevesinde de bunu sürdürmeliyiz. İstikşafi görüşmelerin başlamasını iki ülke dışişleri bakanlarının arasındaki görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum.

Bugün birçok konuya değindik ve Çavuşoğlu ile mutabık kaldık. Bu çerçevede ümit ediyoruz ki geçmiş yıllarda var olan ekonomi işbirliğimizi daha ileriye götürebiliriz. Aramızdaki ekonomik iş birliğini de geliştirerek ilişkileri iyi yöne çekebiliriz ve son 20 aydır devam eden olumsuz havayı kaldırabiliriz.

"ORTAMI GEREK SÖYLEMLERDEN UZAK DURMALIYIZ"

Ortamı geren söylemlerden uzak durmalıyız. İlişikiyi geliştirmekteki koşul odur. Son zamanlardaki eylemler güven ortamı oluşturmada engel teşkil ediyor. Yalan haber kışkırtıcı söylemlerde uzak durulması isteğinde bulundu. Bu söylemler ilişkimizde engel teşkil ediyor. Birçok bölgesel konuyu ele aldık bunlardan biri Kıbrıs konusu. Cenevre'de gerçekleşecek görüşmeye her iki tarafın da olumlu gelmesini istiyoruz.

"TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİNİ DESTEKLİYORUZ"

Türkiye AB ilişkilerini de ele aldık. Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Biz buna inanıyoruz ancak buna karar veremeyiz. Türk halkının büyük kısmı ülkesinin AB'ye girmesinden yana. Vize serbestesi gibi önemli konuları ele almaya hazırız. Biz yapıcı tavır takındık ama ihlal edilemez bir kural var. Bütün üye ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse masa üzerindeki önlemler gündeme gelecektir.

GÖÇMEN VE MÜLTECİ KONUSUYLA İLGİLİ

Göçmen ve mülteci konusyla ilgili olarak bu Avrupa ile Türkiye arasında bir konu. Bu 2018'de imzalanan anlaşmadan kaynaklanıyor. Yeni bir anlaşmadan bahsettik ama anlaşmaların başarılı olması için gerekli eylemlerin yapılması gerekli. Son dönemde mülteci konusunun Türkiye tarafından kullanılmasını dile getirdim. Aynı zamanda Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunu gündeme getirdim.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN DENDİAS'IN İTAMLARINA CEVAP

"Yunanistan'ı itam edici bir söylemde bulunmadım. İlk görüşmenin daha pozitif olmasını istiyorduk ama son derece kabul edilemeyen söylemlerde bulundu. Türkiye sınırları ihlal etmiyor, Kıbrıs'ta attığımız adımlar haklarımızı korumaya yönelik. Buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız bunların cevabını veririm.

"GÖÇ KONUSUNU NE AVRUPA'YA KARŞI NE DE YUNANSİTAN'A KARŞI KULLANDIK"

Anlaşmalar konusunda farklı düşünebiliriz, Libya ile olan anlaşmaları aynı düşünmüyoruz. Avrupa Birliği'nin kınaması bir şey fark etmez çünkü birliğin deniz yetki alanında yetkisi yok. Göç konusunu ne Avrupa'ya karşı ne de Yunanistan'a karşı kullandık. Biz insani değerlere sahip çıktık ama Avrupa Birliği mütabakata sadık kalmadı.

"AĞIR İTHAMLARDA BULUNURSANIZ BEN CEVABINI VERMEK ZORUNDAYIM"

Siz Türkiye'yi suçlamaya çalışıyorsunuz ben bunları kabul etmem. İkili olarak görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğini geliştirmeye hazırız. Ama basın önünde milletime ağır ithamlarda bulunursanız ben de bunun cevabını vermek zorundayım"

Dendias aynı ithamlarına devam ederken, Çavuşoğlu ikili görüşmelerden yana olduklarını vurguladı ve Yunanistan'ın kavgacı tavrına karşı da biz de siyasetimizi buna göre belirleriz dedi. İkili basın açıklamasını bu şekilde bitirdi.