Son dakika: Yıldırım Akbulut'a veda! Cenaze törenine Başkan Erdoğan da katıldı

Dün hayatını kaybeden eski Başbakanlardan Akbulut Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze töreni sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En son Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Konseyi'nde beraber çalıştık. Tabi Yıldırım beyin gerçekten en önemli, en büyük özelliği tevazu idi, mütevazı idi. Bu tevazuundan hiçbir an sapmadı. Ve düşüncelerini bütün tecrübelerini bizlerle istişare konseyinde de paylaşmak üzere kendisinden gerçekten çok çok istifade ettik" dedi.


Son dakika: Yıldırım Akbulut'a veda! Cenaze törenine Başkan Erdoğan da katıldı

Eski Başbakan Yıldırım Akbulut'a veda: Cenaze törenine Erdoğan da katıldı

Giriş Tarihi: 15.4.2021  13:27 Son Güncelleme: 15.4.2021  13:43

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut için Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Erdoğan Akbulut için rahmet dilerken "Rabbim yar ve yardımcısı olsun. Cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın" dedi.Eski Başbakan Yıldırım Akbuluta veda: Cenaze törenine Erdoğan da katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan da cenaze namazına katıldı.

Son dakika: Yıldırım Akbulut'a veda! Cenaze törenine Başkan Erdoğan da katıldı

Son dakika haberi... Eski başbakanlardan , son yolculuğuna uğurlanıyor. Akbulut'un cenazesi, Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Cenazeye  da katıldı. Akbulut'a rahmet dileyen Başkan Erdoğan, "Yakınlarına milletimize başsağlığı diliyorum. Rabbim cenetiyle, cemaliyle müşerref kılsın" ifadelerini kullandı.

Son dakika: Yıldırım Akbulut'a veda! Cenaze törenine Başkan Erdoğan da katıldı

Eski Başbakan ve TBMM Başkanlarından  son yolculuğuna uğurlanıyor. Akbulut'un cenazesi, Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Cenazeye  da katıldı.

RABBİM CENETİYLE, CEMALİYLE MÜŞERREF KILSIN
Başkan Recep Tayyip Erdoğan da törene katılırken kısa bir konuşma yaptı. Akbulut'a rahmet dileyen Erdoğan "Başarılı çalışmalarıyla anılacak Yıldırım Akbulut beye rahmet diliyor, yakınlarına milletimize baş sağlığı diliyorum. Rabbim cenetiyle, cemaliyle müşerref kılsın" dedi.

MECLİS'TE TÖREN DÜZENLENDİ
TBMM Şeref merdivenlerinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, TBMM eski başkanları, eski bakanlar ve milletvekilleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve diğer yetkililer katıldı. Yıldırım Akbulut'un özgeçmişinin okunmasıyla başlayan törende daha sonra protokol konuşmaları yapıldı.

TBMM Başkanı Şentop, uzun devlet ve siyaset hayatında birçok önemli ve en üst düzeyde görevler ifa eden, ülkemize değerli hizmetlerde bulunan merhum Yıldırım Akbulut'a Cenab-ı Hak'tan rahmet ve mağfiret diledi. Şentop, "Ölüm hayatımızı da anlamlı kılan, dünyamızın acı ama kaçınılmaz bir gerçeğidir. Esasen dünyaya ölmek için geliriz ama dirilmek ve baki bir hayata devam etmek için ölürüz. Ölüm, baki hayat yolculuğumuzda bir dönemin sona ermesidir ama yeni bir dönemin, yeni bir hayat safhasının başlangıcıdır" ifadelerini kullandı.

Şentop şöyle devam etti:
"Parti genel başkanlığı, milletvekilliği, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevlerinde ülkemize ve milletimize hizmet eden merhum Akbulut, ömrünün son zamanlarında dahi hizmetten geri durmamış, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulunda ülkesi ve milleti için çalışmaya devam etmiştir. Siyasetin zorlu çarkları arasında mütevazı, dürüst, sükunet içinde ve nezaketli kişiliğinden bir şey kaybetmeden ayakta kalabilmeyi başaran ve ömrü boyunca bundan taviz vermeyen merhum Akbulut, hafızalarımızda ve hatıralarımızda böyle yaşamaya devam edecektir."

Akbulut'un damadı İsmail Kırca'nın konuşmasının ardından TBMM Camii imamı tarafından dua edildi. Akbulut'un cenazesi, Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Anavatan Partisi'nin (ANAP) kurucuları arasında yer alan Yıldırım Akbulut, 1983'teki genel seçimlerde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM'ye girerek, 26 Ekim 1984-6 Eylül 1987 arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. hükümette İçişleri Bakanı olarak görev aldı. 1987'deki genel seçimlerde yeniden milletvekili olan Akbulut, TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989'a kadar sürdürdü. Turgut Özal'ın 1989'da Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından aynı yıl Akbulut'un başbakanlığında 47. hükümet kuruldu. 18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 2000'e kadar sürdürdü.

Yıldırım Akbulut 86 yaşında vefat ettiYILDIRIM AKBULUT 86 YAŞINDA VEFAT ETTİ

Başkan Erdoğan'dan Yıldırım Akbulut için taziye mesajıBAŞKAN ERDOĞAN'DAN YILDIRIM AKBULUT İÇİN TAZİYE MESAJI

.Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut için Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı.

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut son yolculuğuna uğurlanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cenaze töreninde kısa bir konuşma yaptı. Akbulut'a rahmet dileyen Erdoğan, "Başarılı çalışmalarıyla anılacak Yıldırım Aktuna beye rahmet diliyor, yakınlarına milletimize baş sağlığı diliyorum. Rabbim cenetiyle, cemaliyle müşerref kılsın" dedi.

Akbulut’un cenazesi, Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Eski Başbakan Yıldırım Akbulut’a veda! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan cenaze töreninde açıklama

Eski Başbakan Yıldırım Akbulut’a veda! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan cenaze töreninde açıklama

Dün hayatını kaybeden eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut için önce TBMM'de tören düzenlendi, daha sonra Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze töreni sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En son Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Konseyi'nde beraber çalıştık. Tabi Yıldırım beyin gerçekten en önemli, en büyük özelliği tevazu idi, mütevazı idi. Bu tevazuundan hiçbir an sapmadı. Ve düşüncelerini bütün tecrübelerini bizlerle istişare konseyinde de paylaşmak üzere kendisinden gerçekten çok çok istifade ettik" dedi.

Eski başbakan ve TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut 86 yaşında hayatını kaybetti. Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşama veda etti.Eski Başbakan Yıldırım Akbulut’a veda Cumhurbaşkanı Erdoğandan cenaze töreninde açıklama

Akbulut için önce TBMM'de tören düzenlendi daha sonra Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Akbulut'un cenazesi, devlet mezarlığına defnedilecek.

Cenaze töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Değerli kardeşlerim, şu anda musalla taşında Yıldırım Akbulut beyefendiyi ebedi aleme, ahire uğurlamak üzere cenaze namazını kılmış bulunuyoruz. Rabbim cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın.

En son Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Konseyi'nde beraber çalıştık. Tabi Yıldırım beyin gerçekten en önemli, en büyük özelliği tevazu idi, mütevazı idi. Bu tevazuundan hiçbir an sapmadı. Ve düşüncelerini bütün tecrübelerini bizlerle istişare konseyinde de paylaşmak üzere kendisinden gerçekten çok çok istifade ettik.

Rabbim yar, yardımcısı olsun inşallah. Ailesine sabırlar diliyorum. Ve tüm milletimize bu noktada sabırlar temenni ediyorum.Eski Başbakan Yıldırım Akbulut’a veda Cumhurbaşkanı Erdoğandan cenaze töreninde açıklamaMeclis’teki törende konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop şu ifadeleri kullandı:

''Ölüm, yeni bir dönemin başlangıcı demek. Merhum Akbulut, ardından yazan, söyleyen gösteriyor ki seçkin, müstesna insanlardandı. Anavatan'da uzun yıllar devam etti. Turgut Özal'ın en yakın yol arkadaşı oldu. Parti genel başkanlığı, TBMM Başkanlığı görevlerinde hizmet eden Akbulut, ömrünün son zamanlarında bile Yüksek İstişare Kurulu'nda ülkesi ve milleti için çalışmaya devam etti. Dürüst kişiliğinden bir şey kaybetmeden hayatta kalmayı başaran Akbulut, hafızalarımızda böyle yaşamaya devam edecektir. Ayasofya'nın açılışına dünya gözüyle şahit olması çok müstesnadır. Akbulut halkın içinden bir devlet adamıydı. Halkımız simge bir ismini kaybetti.''Eski Başbakan Yıldırım Akbulut’a veda Cumhurbaşkanı Erdoğandan cenaze töreninde açıklama

Eski Başbakanlardan 'a veda: Başkan Erdoğan da cenazede

Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut'a veda: Başkan Erdoğan da cenazede

Eski Başbakan  için düzenlenen cenaze töreni Ankara'da gerçekleşti. Başkan  da törene katıldı. Burada bir konuşma gerçekleştiren Başkan Erdoğan Akbulut için rahmet dilerken "Rabbim yar ve yardımcısı olsun. Cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın" dedi.

Dün hayatını kaybeden Eski Başbakan Yıldırım Akbulut için Ankara'da bugün cenaze töreni düzenlendi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan da törene katılırken kısa bir konuşma yaptı. Akbulut'a rahmet dileyen Erdoğan "Başarılı çalışmalarıyla anılacak Yıldırım Akbulut beye rahmet diliyor, yakınlarına milletimize baş sağlığı diliyorum. Rabbim cenetiyle, cemaliyle müşerref kılsın" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ANMA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Akbulut'a veda ettiği açıklamasında "Eski Başbakan ve TBMM Başkanımız, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi, değerli devlet adamı Yıldırım Akbulut'un vefatı bizleri derinden üzdü. Merhum Yıldırım Bey'e Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut'un cenaze namazına katıldı

DEVLET MEZARLIĞINA DEFNEDİLECEK

Akbulut'un naaşı Erdoğan'ın konuşmasının ardından devlet mezarlığına defnedilmek üzere araca alındı.

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR?

Yıldırım Akbulut, 15 Kasım 1935 tarihinde Erzincan'da doğdu. Babasının PTT memuru olması nedeniyle ilkokulu Eskişehir'de, ortaokulu Samsun'da, liseyi ise Erzican'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve serbest avukatlık yaptı. Akbulut, Adalet Partisi Erzincan il başkanlığı yaptı. Mayıs 1983 tarihinde Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer aldı ve ilk defa 1983 Türkiye genel seçimlerinde ANAP Erzincan milletvekili olarak meclise girdi. 26 Ekim 1984 – 6 Eylül 1987 tarihleri arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. Türkiye Hükûmeti'nde İçişleri Bakanı olarak yer aldı. 1987 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar ANAP Erzincan milletvekili olarak meclise girdi ve 1987 yılında yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 431 üyeden 250'sinin oyuyla TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989 tarihine kadar sürdürdü.

Turgut Özal'ın 1989 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından aynı yıl Akbulut başkanlığında 47. Türkiye Hükûmeti kuruldu. 17 Kasım 1989'daki ANAP I. Olağanüstü Kongresi Turgut Özal'dan boşalan genel başkanlığa Akbulut'u getirdi. 15 Haziran 1991 tarihinde gerçekleştirilen ANAP Kongresi'nde Mesut Yılmaz'a karşı yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.

1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın istemiyle 17 arkadaşıyla birlikte ANAP'tan istifa etmiş, ancak bir süre sonra partiye döndü.

18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından mayıs ayında yapılan TBMM Başkanlığı seçimlerini kazanıp 2000 yılına kadar TBMM Başkanlığı'nı sürdürdü. 2000 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmuş ancak adaylığını 2. turun ardından geri çekmiştir. 2002'de ANAP'tan istifa eden Akbulut, aynı yıl yapılan genel seçimlerde Doğru Yol Partisi'nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı oldu, ancak DYP'nin barajı geçememesi nedeniyle seçilemedi.

 

Anayasa Mahkemesi eski üyelerinden Samia Akbulut'la evli olan Akbulut 3 kız çocuğu babası. 17., 18., 19. Dönem Erzincan ve 21. Dönem Ankara milletvekili oldu. Turgut Özal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanıdır.

Son dönemde Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi görevini yürütüyordu.

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut haEski Başbakan Yıldırım Akbulut'a veda: TBMM'de tören düzenlendi

Eski Başbakan Yıldırım Akbulut'a veda: TBMM'de tören düzenlendi

Siyaset dünyasının acı kaybı: Eski başbakan Yıldırım Akbulut hayatını kaybettiSiyaset dünyasının acı kaybı: Eski başbakan Yıldırım Akbulut hayatını kaybett

Eski Başbakan Yıldırım Akbulut’a veda Cumhurbaşkanı Erdoğandan cenaze töreninde açıklamaDün hayatını kaybeden eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut için önce TBMM'de tören düzenlendi, daha sonra Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze töreni sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En son Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Konseyi'nde beraber çalıştık. Tabi Yıldırım beyin gerçekten en önemli, en büyük özelliği tevazu idi, mütevazı idi. Bu tevazuundan hiçbir an sapmadı. Ve düşüncelerini bütün tecrübelerini bizlerle istişare konseyinde de paylaşmak üzere kendisinden gerçekten çok çok istifade ettik" dedi.